ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Definitivno meni najbolja :Oblatna sa kokosom


Potrebno :

4 lista velike oblatne
12 bjelanaca
400 gr šećera
200 gr kokosa


Za čokoladni fil:
200 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
125 gr putera ili margarina


Za žuti fil:
12 žumanaca
100 gr šećera
1 dcl mlijeka
2 kašike gustina
200 gr bijele čokolade
200 gr putera ili margarina
100 ml slatke pavlake


Za glazuru:
150 gr crne čokolade
100 ml slatke pavlake
40 gr putera ili margarina




Priprema:

Umutiti 12 belanaca sa 400 gr šećera, dodati 200 gr kokosa.
Masu rasporediti na 4 lista veće oblatne.
Peći na prevrnutom plehu na 170 stepeni 15 minuta.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake, 200 gr crne čokolade i 125 gr putera ili margarina. Na tihoj vatri kuvati ( masa ne sme da provri), da se čokolada istopi. 

Prohladiti i premazati 3  oblande.

Umutiti 12 žumanaca sa 100 gr šećera, dodati 1 dcl mleka, 2 kašike gustina i kuvati na pari da se masa zgusne pa dodati 200 gr bijele čokolade da se istopi.
Ostaviti da se ohladi pa dodati 200 gr umućenog putera ili margarina i 100 ml umućene slatke pavlake.


Filovati listove oblandi.


List oblande sa čokoladnim prelivom, 1/4 žutog fila, list oblande, 2/4 žutog fila, list oblande, 3/4 fila pa 4 list oblande okrenuti da pečeni deo od belanaca bude do fila a oblanda gore.
Opteretiti nečim teškim da se oblanda stegne, pa premazati 4/4 žutog fila.
U posudu staviti 200 gr crne čokolade, 100 ml slatke pavlake i 40 gr putera ili margarina.
Masu istopiti i preliti kolač.


Prijatno !

Fantazija ukusa : Krofnice oreo


Potrebno :

10 oreo keksica
90 g krem sira,
250 g brašna,
50 g šećera,

1 i 1/2 kašičica praška za pecivo,
1/2 kašičice soli,
120 ml mleka,
50 g putera,
2 kašike ulja,
1tamna čokolada u kockicama,
50 g bijele čokolade.


Priprema :

Oreo kolačiće stavite u plastičnu kesu i istucite ih oklagijom, tako da dobijete izmrvljeni keks.

Pola sipajte u činiju, pa dodajte krem sir i dobro izmešajte.
U drugu činiju sipajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so, mleko, istopljeni puter i ulje i dobro izmešajte.
Oblikujte lopticu od testa, razvucite je prstima i u sredinu stavite malo fila od keksa i krem sira i jednu kockicu čokolade po želji. 
Umotajte u lopticu i stavite u vrelo ulje.
Kada ispečete krofnice, prelijte ih sa malo istopljene bele čokolade i pospite ostatkom mrvljenog keksa.

Prijatno !

Jednostavni sočni kolač sa jabukama


Potrebno :

 2 jajeta
 1 šolja šećera
 1 šolja ulja
 1 šolja mlijeka
 1 šolja pšeničnog griza
 1 šolja sjeckanih oraha
 3 kašike kakaa
 1 prašak za pecivo
 4 oguljene i narendane jabuke (ne cijediti ih)
Preliv:
 1 šolja šećera
 1,5 šolja mlijeka
 200 g čokolade za kuhanje
 100 g margarina
Priprema:
Umutiti jaja, dodati šećer, ulje, mlijeko i jabuke.
 Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjediniti, pa dodati u smjesu od jaja. Sve lagano izmješati, pa izliti u pleh (25X35 cm). 
Peći na 180 C oko 40 minuta.
Prokuhati mlijeko sa šećerom, dodati 50 g margarina i 100 g čokolade.
 Kad se otopi, preliti preko pečenog kolača, pa ostaviti da kolač upije preliv.
Na pari otopiti 100 g čokolade i 50 g margarina. 
Preliti preko ohlađenog kolača, pa ostaviti par sati u frižider.

Prijatno!

" VASINA TORTA"


Potrebno:
Kora
 6 jaja
 150 g šećera
 100 g brašna
 100 g sitno mljevenih oraha

Fil
 200 ml mlijeka
 200 g mljevenih oraha
 250 g margarina
 5 jaja
 150 g šećera
 1 pomorandža
 100 g čokolade

Dekoracija
 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora: Dobro umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Uz stalno mješanje postepeno dodavati šećer i miksirati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati umućena žumanca, mljevene orahe i brašno i varjačom ili silikonskom kašikom lagano promješati sve sastojke. Sipati smjesu u nauljen i pobrašnjen okrugao kalup za torte  i peći u rerni koru na 200*C, oko 20 minuta. Izvaditi je iz rerne i ohladiti.
Fil: 
Ugrijati mlijeko, dodati orahe i kratko prokuvati . Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne otopi. Ostaviti da se masa ohladi. Jaja i šećer sipati u šerpu i miksirati dok masa ne postane bijela i pjenasta. Zatim staviti na šporet i kuhati na blagoj temperaturi dok se krem ne zgusne ili kuhati krem na pari. Ohladiti i spojiti sa čokoladnom smjesom. Izrendati koru od pomorandže, iscjediti sok i dodati u fil. Promješati i premazati koru pripremljenim filom.
Ukrašavanje: 
Slatku pavlaku umutiti u šlag, premazati tortu i dekorisati po želji.

Prijatno !

Krompir sa povrcem








Sastojci
1 i pol kg krompira
pola litre vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
1 dl ulja
1 vrećica praha juhe od gljiva
nešto papra, vegete i peršunova lista
po želji sira po svemu
Priprema
1.
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati.
2.
Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
3.
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima.
4.
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
5.
Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite.
6.
Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.

Jogurt Salata










Ukusna, brza i osvezavajuca salata.

Potrebno:
500 gr. testenine
150 gr. kackavalja
200 gr. sunke
2 – 3 obarene sargarepe
15 kiselih krastavcica
1 kisela crvena paprika ili pecena crvena paprika
1 – 1,5 l. jogurta
200 gr. majoneza

Priprema


U posoljenoj i pouljenoj vodi obariti testeninu. Zatim je plaknuti hladnom vodom, dodati malo ulja i promesati. Ostaviti da se ohlade.
Kackavalj, sunku, obarenu sargarepu, krastavcice i papriku iseci na kockice pa dodati u ohladjenu testeninu.
Zatim dodati 1 l. jogurta i majonez pa sve dobro izmesati da se smesa sjedini. Sutradan posto ce testenina upiti jogurt, ako je salata suva dodati jos 1/2 l jogurta.
Salatu servirati u cinije, a odozgo po zelji posuti sa malo rendanog kackavalja.
Meni je od ove smese ispala jedna velika cinija i cetiri male cinijice salate.

Prijatno!

Puter Kifle









SASTOJCI
Testo
• 1 kg mekog brasna tip 400
• 500 ml vode
• 1 kocka (50g) svezeg kvasca
• 3 kasike pune secera
• 1 kasika soli
• 100 ml zejtina
Za premazivanje
• majonez – posni ili obican
• susam
Za prelivanje
• 250 gr putera ili margarina
PRIPREMA
U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kasikom secera.
Prosejano brasno sobne temperature usuti u vanglu, dodati 2 kasike secera, 1 kasiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml zejtina.
Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje jos malo brasna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi.
Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne cekate da narasta.
U zavisnosti od toga koju velicinu kifle zelite, mozete deliti na vece ili manje loptice. Moje su kifle velicine omanje veknice (moze za sendvic). Dakle, testo podeliti na 5 delova, uvaljati malo rukom kao kobasicu pa nozem svaku iseci na 10 i od svakog dela napraviti malu lopticu.
Uzimate onu prvu lopticu koju ste uvaljali, malo razvuci oklagijom u oblik elipse i rukama lagano urolati klipic – kiflicu.
Pleh blago podmazati margarinom i kiflice redjati na razmaku jer prilikom stajanja i pecenja dosta narastu.
Meni su stale u dva veca pleha, ako su sitnije trebace vam i tri 🙂
Ostaviti ih da odmarajau i narastaju oko 2 sata na toplom mestu …….
a vi za to vreme popijte kaficu il porazgovarajte telefonom s najboljom drugaricom (kao ja – taman nam je toliko tebalo)
Narasle kifle cetkicom premazati majonezom – to je štos 🙂 i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 220 C i peci da lepo porumene. Paziti da se ne prepeku.
250 gr margarina otopiti i ugrejati (ja to radim u serpici s poklopcem jer prska a treba da bude vrelo).
Pecene, tople kifle odmah preliti toplim margarinom, na svaku kiflu po kasika, dve i ostaviti da se ohlade.
Necete znati kako da stanete!
Prijatno!!!
POSLUZIVANJE
Kad sam ih prvi put probala mom odusevljenju nije bilo kraja 🙂 Na posnim slavama ocekujete nesto sto “moze da prodje” a ovo je bio pravi hit!
Greota ih je mazati i puniti nadevima, same po sebi su neodoljive.

Turski hljeb!



.


Potrebno:

900 gr brasna
550 ml tople Vode
1 kocka kvasca/germe (ili 2 vrecice suhe)
1 kasicica secera
3 kasicice soli
3 kasike maslinovog ulja

za radnu povrsinu
po potrebi griz
po potrebi brasno

za premazivanje

 1 jaje
 pola kasicice secera
 kasika maslinovog ulja

Priprema:


Brasno promjesati sa soli.U vodi sa kasicicom secera razmutiti germu/kvasac i ostaviti na 15 min.U brasno dodati maslinovo ulje.Zatim dodati uzasli kvasac.
Umjesiti mekano ne ljepljivo tjesto (po potrebi dodati jos malo brasna)
Ja mjesam sa mikserom, spiralnim nastavcima.Ostaviti cca. 30 minuta
Kad je nadoslo, istresti tjesto na radnu plocu koja je posuta sa grizom i brasnom
Podjeliti na dva djela – nije potrebno vise mjesiti tjesto
Sad od svakog komada tjesta formirati krug promjer cca. 25 cm, tako da ga sa prstima spljostite lagano
Prebacite oba dva tijesta na pleh oblozen papirom i ostavite dizati jos 15 minuta
Sad uronite drsku kuhace u maslinovo ulje i napravite/utisnite mustru na tijestu  kao kad baklavu rezete
Pomjesati jaje sa secerom i kasikom maslinovog ulja i premazite preko tijesta
Sad pospite sa sjemenkama po zelji
Stavite peci u zagrijanoj rerni na 250 Stupnjeva od prilike 10 Minuta.
A poslje pet minuta pecenja, uzmite 100 ml vode i prospite na dno rerne, i odmah zatvorite vrata ispecite dok ne dobije zlatnu boju.
Tako ce vam biti korica hrkavija a i kruh ce bolje narasti.
Prijatno!

Napravite sami :Domaće čokoladice "BOUNTY"


Potrebno:

200 g kokosa
100 ml slatko vrhnje
70g secera u prahu
70g maslaca
200g čokolade



Priprema:
 U zdjelu stavimo kokos sa secerom u prahu.
Zagrijemo slatko vrhnje i margarin na
laganoj vatri, sve dok se maslac  ne otopi.Maslac i vrhnje malo ohladimo.
Otopljeni margarin
i vrhnje prelijemo preko kokosa i šecera u prahu.Sve dobro pomiješamo.Ako vam smjesa
ucini prerijetka, dodati kokosa.Mjesati dok ne dobijemo tvrdju smjesu.
 Praviti malene loptice ili valjčiće stvar ukusa .

 Loptice slagati na tacnu na koju smo prethodno stavili aluminijsku foliju.
 Pokriti prozirnom folijom i ostaviti u frizideru da se kuglice malo stegnu, sat vremena
otprilike.
 Čokoladu rastopiti, onako kako to inače radite(ja to radim na pari da čokolada ne zagori)
 Lopticu  umočimo u otopljenu čokoladu, slagati ponovo na
tacnu.

 Čokoladne loptice ostaviti u frižideru prije serviranja, što duže to bolje
Prijatno !

Jedna od boljih torti o njoj svi pričaju pa uvjerite se i vi !


Potrebno :
Kora prvi dio

 5 bjelanjaka,
 5 žlica šećera,
 3 žlice brašna,
 3 žlice mljevenih oraha, 
1/2 praka za pecivo 

Drugi dio :
280 g mljevene plazme

2 dl mlijeka , 
200 g  čokolade, 
150 g maslaca, 
120 g  šećera u prahu 

Treći dio:
200 g suhih smokvi,

100 g grožđica, 
sok i malo korice od jedne naranče

Četvrti dio :
5 žumanjaka, 

4 pudinga od vanilije, 
1l mlijeka, 
1 maslac,
 220 g  šećera u prahu 



Priprema:

Od sastojaka za prvi dio ispeći koru  u kalupu za torte promjera 26.
Peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
Ohladiti

Za drugi dio umutiti -šećer i maslac, dodati otopljenu čokoladu na pari , pa kekse i mlijeko te rasporediti po ohlađenoj kori 


Staviti u frižider dok radite treći dio.

Za treći dio sameljite suhe smokve i grožđice, dodajte šećer, malo narančine korice i zamijesite s sokom jedne naranče.
Kad se satojci sjedine premazati preko torte .


U četvrtom dijelu Izmiksati žumanjke dodati puding   i skuhati  te ohladiti.

 U ohlađeno dodati izrađen maslac sa šećerom .Dobro izmiksati da se krema sjedini.
Kremu rasporediti na tortu, ukrasiti šlagom ili čokoladom kako ko voli .


Prijatno !

Kolač: Srneća leđa


Potrebno :
 6 jaja
 100 g mljevenih oraha
 100 g rendane čokolade
 120 g mljevenog keksa
 100 g šećera
 120 g margarina
 70 g brašna
Glazura:
 50 g čokolade za glazuru
 2 kašike ulja
 nekoliko badema
Priprema
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca i istopljen margarin. Zatim polako umješati čokoladu, keks, orahe i brašno. Peći u nauljenom i brašnom posutom rebrastom kalupu 30 minuta na 200*C. Kolač izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi, pa ga preliti otopljenom čokoladom.  Blanširane bademe isjeckati na štapiće i dekorisati kolač.
Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuha. Ocjedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete isjeckati, samljeti ili rendati.
Ako nemate bademe možete ukrasiti po želji ni ja nisam imala .
Prijatno !

Domaći hljeb mekan ko duša


Sastojci
 900 gr polubijelog T-850 brašna
 400 ml vode
 100 ml mlijeka
 1 kvasac
 3 kašičice šećera
 3 kašike ulja
 1 kašika sirćeta
 2 kašičice soli
Način pripreme
Brašno pomiješajte sa soli , šećerom i kvascem.
Dodajte ulje i sriće pa dobro promiješajte.
Umiješajte vodu pa umijesite rukama glatko tijesto.
Ostavite da nadođe 1 sat pa premijesite i ostavite da odstoji još 1 sat.
Prebacite hljeb u tepsiju i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 50 minuta.

Prijatno!

Kolač koji svi vole : "Praško čudo"


Sastojci:
Tijesto:

 1 cijelo jaje
 150 g šećera
 1 žličica sode bikarbone
 50 g margarina
 2 žlice mlijeka
 2 žlice meda
 450 g glatkog brašna
 1 žlica kakao

Krema:

4 dl mlijeka
2 i 1/2 kašike glatkog brašna
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike mljevenog šećera (ne prepune)
150 g margarina

 Glazura:
 100 g čokolade za kuhanje
 3 kašike ulja
Priprema:
Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati.
Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni.
Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore.
Moje su jako tanke.
Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom.
To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom.
Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van.
Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.
Za kremu se brašno (dvije i po kašike  brašna na vrh, ne ravne), 2 kašike šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding.
Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore.
Na zadnju ide čokoladna glazura.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.
Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome.
Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno.

Prijatno !