Potrebno :
6 jaja
100 g mljevenih oraha
100 g rendane čokolade
120 g mljevenog keksa
100 g šećera
120 g margarina
70 g brašna
100 g mljevenih oraha
100 g rendane čokolade
120 g mljevenog keksa
100 g šećera
120 g margarina
70 g brašna
Glazura:
50 g čokolade za glazuru
2 kašike ulja
nekoliko badema
2 kašike ulja
nekoliko badema
Priprema
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca i istopljen margarin. Zatim polako umješati čokoladu, keks, orahe i brašno. Peći u nauljenom i brašnom posutom rebrastom kalupu 30 minuta na 200*C. Kolač izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi, pa ga preliti otopljenom čokoladom. Blanširane bademe isjeckati na štapiće i dekorisati kolač.
Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuha. Ocjedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete isjeckati, samljeti ili rendati.
Badem se najčešće koristi oljušten. Pripremite ga tako što ćete staviti neoljušten badem u vrelu, ključalu vodu i ostaviti ga kratko da prokuha. Ocjedite ga, operite hladnom vodom, istisnite iz ljuske i ostavite da se osuši. Po potrebi ga možete isjeckati, samljeti ili rendati.
Ako nemate bademe možete ukrasiti po želji ni ja nisam imala .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar