petak, 6. listopada 2017.

Sočni i ukusni pileći bataci iz rerne


Potrebno:
 1 kg pilećih bataka
 4 kašike maslinovog ulja
 1 kašika paradajz pirea
 1 kašika ajvara
 so, biber
peršun 
Piprema:
Ulje pomiješajte sa paradajz pireom i ajvaromisitno sjeckanim peršunom .
Batake očistite, operite i osušite.
Posolite i pobiberite pa namažite smjesom i ostavite da odstoje sat vremena.
Poredajte ih u tepsiju i pecite u  zagrijanoj rerni 220 stepeni maksimum pola sata.  
Ako vam je ostalo smjese za preliv po želji možete preliti i pečene batkove .

Prijatno!

Hurmašice koje se tope u ustima s punjenjem od čokolade i oraha


Potrebno:
Smjesa(tijesto):
250 gr putera
 1 kašika milerama
1 žumance
brašno po potrebi
Punjenje:
100 gr čokolade
200 gr oraha
1 kašika mlijeka
Vagda:
4 šolje šećera
3 šolje vode
 1 limun sok
Priprema:
Puter sobne temperature dobro umutiti mikserom.
Dodajte mileram, žumance i brašna koliko je potrebno da oblikujete tijesto za hurmašice.
Orahe sameljite i pomiješajte sa topljenom čokoladom i mlijekom.
Rukama odvajajte tijesto i sredinu punite smjesom od čokolade i oraha.
Oblikujte hurmašice i poredajte u tepsiju.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
Za vagdu otopite šećer sa vodom i kuhajte dok se ne zgusne.
Stavite sok od limuna.
Vruće hurmašice prelijte vrućom vagdom i ostavite da upije.

Prijatno!

Fileti u bijelom sosu jednostavno i brzo za napravit


Potrebno:
 500 gr. pilećih prsa
 200 ml. vrhnja za kuhanje
 2 kašike ulja
 1 kašika senfa
 1 čehna bijelog luka
  so
  biber
peršun za posipanje 
Priprema
Piletinu , posolite, pobiberite pa popržite na ulju dok ne porumeni. Pospite sitno sjeckanim bijelim lukom pa kratko prodinstajte da vam luk ne zagori . Dodajte senf i vrhnje pa krčkajte dok se smesa ne zgusne.Gotovo jelo pospite sitno sjeckanim peršunom .

Prijatno!

Jeftini a jako ukusni : Puding polumjeseci


Potrebno:
 440 g glatkog brašna
 220 g maslaca ili margarina
 190 grama šećera
 1 vrećica vanili šećera
 80 g praška vanili pudinga
 4 žumanjka
 4 žlice mlijeka

Priprema:

Od svih sastojaka zamjesite tijesto, pa trgajte komadiće i pravite polumjesece.
Pleh obložite papirom za pečenje i redajte polumjesece .Pecite na 180 stupnjeva oko 15 -18 min.
Pečene polumjesece pospite  šećerom u prahu.

Prijatno !

Savršeni suhi keksići :Poljupci od kokosa


Potrebno:
 200 g kokosova brašna
 65 g brašna
 4 žumanjka
 150 g šećera
 1 mahuna vanlije
 40 g maslaca omekšalog
 prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje.
Izmiješajte suhe sastojke: kokosovo brašno, obično brašno i sol. U zdjeli dobro izmiješajte žumanjke i šećer te im dodajte sastruganu mahunu vanilije i omekšali maslac. U smjesu umiješajte suhe sastojke te sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete podijeliti u dvadesetak kuglica.
Kuglice stavite na papir za pečenje i pecite 20-ak minuta ili dok ne poprime zlatnožutu boju. 
Prijatno !

Ukusne čokoladne kuglice bez šecera


Potrebno :
 50 grama margarina,
 200 grama čokolade
 1 puding od čokolade,
 1 vanilin šećer,
aroma ruma ili vanilije,
 lješnjaci prženi.
Priprema:
50 grama margarina izvadite na toplo da omekani, potom ga dobro izradite mikserom.
Dodajte 180 grama sitno naribane čokolade, a ostalih 20 grama čokolade nasjeckajte na krupnije komade i dodajte u smjesu.
Nakon što povežete mikserom prethodne sastojke, dodajte i 1 žlicu ekstrakta/arome od ruma ili vanilije (a može i bilo koji drugi ekstrakt po vašoj želji). Sve dobro izmiksajte.
U smjesu dodajte i prašak 1 pudinga od čokolade i vanilin šećer.
Nastavite miksati sve dok vam se smjesa ne počne hvatati za metlice miksera, to znači da je margarin rastopljen i da možete oblikovati kuglice.
Ako vam je smjesa i dalje “praškasta” stavite zdjelu sa smjesom na toplo, npr.na radijator .
Lješnjake prepržite lagano u rolu te ih sameljite i dok su kuglice još ljepljive uvaljajte ih!
I to je sve. Ostalo je samo da ih poslužite i ušivate u njima !

Jednostavni i brz kolač sa makom i jogurtom


Potrebno:
 3 jajeta
 350 gr šećera
 1 kesica vanilin šećera
 1 1/2 dcl ulja
 2 1/2 dcl jogurta
 12 kašika brašna
 1 prašak za pecivo
100 gr mlevenog maka
 2 kašike suvih groždjica
Priprema:
3 jajeta umutimo sa 350 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera. Tome dodamo 1 ½ dcl ulja, 2 ½ dcl jogurta i mutimo dalje mikserom. Na kraju dodamo 12 kašika brašna na koje sipamo 1 prašak za pecivo i lagano dalje umutimo.
Namažemo tepsiju srednje veličine, stavimo na dno papir za pečenje i sipamo 2/3 mase. U preostalu masu dodamo 2 kašike suvog groždja koje smo prethodno natopili u vreloj vodi (vodu ocedimo) i 100gr maka.
Ovu masu šareno sipamo preko prvog dela mase i potom stavimo u lernu na 200°C nekih 20 minuta. Pre nego što završimo pečenje, proverimo testo tako što u sred sredine zabodemo čačkalicu koja treba da ostane suva ako je pečeno.
Pečeni kolač opsečemo i prevrnemo na dasku, kako bismo skinuli papir za pečenje, isečemo na kocke, štanglice ili slično, i pospemo po želji prah šećerom.

Prijatno!

Nezaboravan doručak koji će vam uljepšati dan a tako jednostavan


Potrebno :

  • zemičke -komada po želji (mogu i stare )
  • Malo ulja za podmazivanje,
  • Jaja kolko zemički toliko i jaja 
  • Povrće - paradajz, paprika, luk, spanać, peršun i sl.,
  • Suhomesnato po želji,
  • Začini.

Priprema:

Napravite udubljenje na zemičkama , sipajte po 1 jaje u svako udubljenje na zemičkama, dajte seckano povrće po želji, malo suhomesnatoh ukoliko želite i pospite začinima po ukusu.

Pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni, a ukoliko volite rovita jaja, biće im dovoljno oko 10-ak minuta.

Vaš doručak je spreman. Ukusan, zdrav i zanimljiv, ulepšaće vam početak svakog dana.

Prijatno !

Savršena ideja za iskoristiti stari Hljeb uz to super doručak ili večera


Potrebno :

1 stari hljeb
 100 gr. kobasice ili šunke  sta imate u frižideru 
150 gr. sira 
 4 kašike kajmaka 
3 kašike ajvara
2 mlada luka
malo peršunovog lišća

Priprema :
 Uključiti rernu na 220 stepeni da se zagreva. Potom iseckati kobasicu(šunku )i luk na kockice i izmešati sa kajmakom i ajvarom. Hljeb iseckati da ostane u jednom komadu i da dobijete fine, male kockice.
Svaki red namazati filom i potom staviti trakice isečenog sira . Peći oko 20 minuta i jesti odmah dok je toplo.

 Prijatno! 

Ukusne Štrudle sa orasima i makom !


Sastojci
 20 dkg margarina
1 jaje
1 čaša kiselog vrhnja
 1 prašak za pecivo
1 kašika šećera
 malo soli
 1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)

Filovi:

Za 2 štrudle s makom
 40 dkg maka
 1-2 dcl vrelog mlijeka
 korica naranče
 šećera po ukusu
malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
 20 dkg oraha
 do 1 dcl vrelog mlijeka
 šećera po ukusu
 korica limuna

Priprema
U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. Ja brašno uvek stavljam na kraju, tako mi je lakše, jer po strukturi testa najbolje procenim koliko mi treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo.
Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mlijeka.
Kad se zamijesi tijesto, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.
Mak se pošećeri, prelije vrućim mlijekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promiješa. Treba biti ljepljivo.
Na isti način se pripremi i fil od oraha.
Tijesto razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.
Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. 
Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi .
Prijatno !

Lako za napravit a jako ukusna :Savijača sa vanilin pudingom




Potrebno :
12 komada tankih kora za savijače
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml pšeničnog grisa
200 ml ulja
14 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
3 žlice kiselog vrhnja


Priprema:


Miksati jaja sa 4 žlice šećera i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati ulje, zatim jogurt i na kraju gris i prašak za pecivo. Neka smjesa odstoji 15-tak minuta.Od 1 litre mlijeka odvojiti 100 ml. Ostatak staviti u veći lonac da se kuha. Odvojenu količinu mlijeka pomiješati sa prahom za puding i sa 10 žlica šećera pa sve zajedno ukuhati u kipuće mlijeko. Miješati nekoliko minuta dok se puding ne skuha.
U još vrući kuhani puding umiješati kiselo vrhnje, te dobro promiješati kako bi se krema lijepo sjedinila. Uz miješanje hladiti nekoliko minuta kako se na vrhu ne bi napravila ona nezgodna korica koju puding prilikom hlađenja voli stvoriti.
Na kuhinjsku krpu slagati koru po koru, za svaku savijaču po 4 komada, a između svake kore premazati po 5 žlica nadjeva koji ste prethodno pripemili od jaja, grisa i šećera.
Kada stavite zadnju 4. koru ne stavljajte nadjev od grisa nego je obilato premažite kuhanim i prohlađenim pudingom. Rubne strane kora savinite prema unutra i uz pomoć krpe zarolajte savijaču. Isti postupak ponovite sa ostatkom kora.
Dobit ćete na ovaj način ukupno 3 savijače.Složite savijače u lim preko papira za pečenje, premažite ih ostatkom nadjeva od jaja i grisa, pa pecite u pećnici na 180ºC 30 minuta.
Savijača je gotova kada dobije lijepu zlatno žutu boju.
Izrežite na komade željene veličine i poslužite posipano šećerom u prahu. Savijača je ukusna i topla i hladna.


Prijatno !

Karamel Oblatne





Potrebno:
800 g šećera, 
1 l mleka, 
300 g mlevenih oraha,
 2 kesice vanilin šećera, 
pakovanje oblandi, 
200 g margarina


Priprema :
Šećer i mleko, uz povremeno mešanje, dugo kuvajte, dok se masa ne zgusne i ne dobije boju bele kafe. Kad se ukuva, skinite s vatre, umešajte mlevene orahe, vanilin šećer i margarin, pa filujte oblande. Umotajte ih u celofan i pritisnite teškim predmetom kako bi se listovi slepili.
Sijecite po želji i poslužite .
Prijatno!

Slašnjaci!




Potrebno:

1 kašika masti
po jedan prstohvat soli i šećera
1 limun, sok i kora
2 dcl hladne vode
2 jajeta
2 žumanceta
1/2 dcl rakije (šljivovica)
650-700 gr brašna mekog
200-250 gr sala
pekmez od šljiva
prah šećer sa vanilom

Priprema

Nije moja baba Rusa imala običaj odvajanja mokrih i suvih sastojaka, nego ovako: Uzeti vanglicu za mešenje pa u nju sipati 1 veliku kašiku masti (vrhom punu, kao da sipate šećer a ne mast), prstohvat soli, prstohvat šećera, sok i koru od jednog limuna, 2 dcl hladne vode, rakiju (isključivo šljivovica), 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati cca 700 gr mekog belog brašna.

Količina brašna naravno zavisi od veličine jaja i limuna a i vaše sklonosti ka alkoholu, ali kao što je već dobro poznato, testo ne sme da se lepi za ruke. Testo mesiti jedno pet minuta kako bi proradio gluten iz brašna i kako bi postalo meko, glatko i elastično. Prekriti ga čistom suvom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori.

U medjuvremenu pripremiti salo: bitno je da je sa njega skinuta opna i uklonjene sve one sitne crvene žilice. Možete ga samleti na mašini za meso, u multipraktiku (par puta ga odvojiti od stranica) ili činiju sa salom i viljuškom uvaliti mužu u ruke s napomenom da mora da umuti tako dobro salo da bude penasto i lako mazivo.
Kad je testo odmorilo, rasklagijati ga u pravougaonik debljine oko 1/2cm. Ravnomerno ga premazati tankim slojem sala i početi s preklapanjem.

Prvo dužu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet salom.
Onda kraće strane presaviti do pola i premazati tankim slojem sala.
Na kraju preklopiti testo kao knjigu i staviti ga na malo pobrašnjen tanjir, prekriti krpom i ostaviti u frižider da odmori 1 sat.
Sve ovo ponoviti još dva puta – testo, dakle, treba da bude sve ukupno premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom. Samo sada nije potrebno testo razvuci na 5mm, kako se ne bi upropastili već napravljeni listići, već je dovoljno i na tek nešto malo manje od 1cm debljine.
Kada je istekao i taj treći sat posle trećeg premazivanja, testo rasklagijati u pravougaonik i oštrim tankim nožem opkrojiti ga sa svih strana – inače se svi okrajci neće lepo razlistati.
Iz jednog poteza seći testo na pravougaonike dimenzije 5×7 cm (kolač je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kašičicu pekmeza od šljiva (ili nekog drugog koji volite), pa kolač preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lepljenja.
Složiti na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mesta izmedju kolača jer će prilično da narastu.
Rernu zagrejati na 250C. Na dno rerne staviti metalni tanjirić ili malu šerpicu s vodom koja će tokom pečenja kolača da isparava i tako imitira parnu rernu koja je inače idealna za pečenje svih vrsta lisnatog testa. Kolače stavite da se peku tek kad je rerna postigla temperaturu. Peku se oko 10-15 min, malo da porumene, ako je moguće bez otvaranja rerne (da se ne bi hladila, da kolači ne bi “spali”, da para ne pobegne…). Ali zato uvek možete da skakućete oko šporeta, gvirkate kroz staklo i pevate: Rastite, rastite, kolačići rastite! Deluje…
Pečene kolače ostavite da se prohlade u plehu pa ih pospite prah šećerom i vanilom. Tek sasvim hladne možete da redjate jedan na drugi.
Neću vam govoriti da nije dobro jesti vruće testo jer me ionako nećete poslušati. Ali ću vam reći da je kombinacija pekmeza od šljiva, limuna, sala i šljivovice mnogo dobra. Rakija daje neki neobičan svež ukus kolačima, ne oseća se alkohol samo aroma. Nama deci nije smetalo, tada! A ne smeta nam ni sada…
Napomena  Pripremljene a nepečene salašnjake možete zalediti na tacnama a onda ih preručiti u kutije ili kese. Meni su bolji kada se pre pečenja odlede, mada mogu i direktno iz zamrzivača u rernu.