Sastojci
20 dkg margarina
1 jaje
1 čaša kiselog vrhnja
1 jaje
1 čaša kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 kašika šećera
malo soli
1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)
1 kašika šećera
malo soli
1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)
Filovi:
Za 2 štrudle s makom
40 dkg maka
1-2 dcl vrelog mlijeka
korica naranče
šećera po ukusu
malo cimeta
1-2 dcl vrelog mlijeka
korica naranče
šećera po ukusu
malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
20 dkg oraha
do 1 dcl vrelog mlijeka
šećera po ukusu
korica limuna
do 1 dcl vrelog mlijeka
šećera po ukusu
korica limuna
Priprema
U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. Ja brašno uvek stavljam na kraju, tako mi je lakše, jer po strukturi testa najbolje procenim koliko mi treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo.
Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mlijeka.
Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mlijeka.
Kad se zamijesi tijesto, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.
Mak se pošećeri, prelije vrućim mlijekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promiješa. Treba biti ljepljivo.
Na isti način se pripremi i fil od oraha.
Tijesto razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.
Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja.
Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar