četvrtak, 5. listopada 2017.

Savršena "Monte torta"


Potrebno:
Kora
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna

Krema

6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ…
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag
Priprema:

Lješnjak popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite čekić za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
Koru
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.

Krema
ukuhajte 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
umutite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )

margarin za kreme  izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.

Čokoladu otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u pola kreme. druga ostaje žuta.

Nutelu malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.

Keks izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli.
 Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.


 Stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći .
Kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji

Prijatno! 

Svima dobro poznata: Banana Split torta tako jednostavna


Potrebno
Kora :
7 belanaca
7 kasika šećera
2kasike kakaoa
10 kasika oraha
3 kasike brašna
1 prasak za pecivo

Krema:

7 zumanaca
700 ml mlijeka
2 pudinga od banane
4 banane
30g cokoladnih mrvica
250g margarina
8 kasika secera dekoracija
3 krem slaga
250ml mlijeka
100g cokolade
1 kas. ulja

Priprema :
 Dobro umutiti belanca,dopdati secer i jos malo umutiti.
Brasno pomesati sa kakaom,orasima,praskom za pecivo pa dodati polako u umucena belanca. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Veliki pleh obloziti pek papirom pa sipati umucenu masu i ispeci biskvit. Kada se ohladi prececi na pola po duzini. 

 Staviti 600ml mlijeka na sporet sa secerom da prokuva. Žumanca umutiti pa dodati ostatak mlijeka,mutiti i dodati puding od banane. 
Kada mlijeko prokuha,skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom svo vreme mijesajuci. Vratiti na laganu vatru i kuvati dok se ne zgusne svo vreme mesajuci. U ohladjen fil dodati umucen margarin i cokoladne mrvice. 3. Na koru namazati polovinu fila,poredjati banane,pa opet premazati filom,odgore poloziti koru. Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu,a odgore preliti sa otopljenom čokoladom.

Brzi kolač sa bananama- Gotov za pola sata


Potrebno:
-300 g mljevenog keksa
-10 banana
-300 ml obranog mlijeka
-2 kesice pudinga od banane
-100 g margarina
-100 g čokolade
-200 gr sitnog sira od obranog mlijeka
Priprema: 
U činiji izmiksati 4 banane, dodati mljeveni keks, pa promešati i masu staviti u pravougaoni kalup.
 Puding razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak staviti da se kuha. Sipati razmućen puding, kuhati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati sir umućen sa margarinom i dobro promešati krem. Preostale banane prepoloviti, staviti na koru i preko njih sipati krem. 
Čokoladu rastopiti sa malo vode i preliti preko kolača.
 Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i iseći na kocke.
Prijatno!

Jednostavan i super kolač sa bananicama


Potrebno 
kora :
 6 jaja
 9 kašike šećera
 6 kašike brašna
 9 kašike mljevenih oraha
 prašak za pecivo

Krema:
 7 dl mlijeka
 1 puding od vanilije
 2 - 3 kašike brašna
 20 dag šećera
 25 dag margarina
        bananice po želji 

Čokoladna glazura :
 10 dag čokolade za kuhanje
 pola šoljice ulja


Priprema kore: Bjelanjke umutiti sa šećerom. Dodavati jedan po jedan žumanjak, te brašno, mljevene orahe i malo praška za pecivo. Ispeći koru  i ohlađenu uzdužno prerezati.

Priprema kreme: Skuhati puding i brašno u mlijeku. U ohlađen dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Priprema glazure: Čokoladu i ulje rastopiti na pari.

Postupak: Polovicu pečenog biskvita premazati polovicom kreme i na nju složiti bananice. Premazati preostalom kremom i pokriti drugom polovicom kore. Cijeli kolač premazati čokoladnom glazurom.

Najbrža i najbolja Gibanica koja svakom uspije


Potrebno :
– 500 gr gotovih kora
– 500 gr sitnog sira
– 3-5 jaja
– 1 solja jogurta
– 1 solja kisele vode(obicna voda sa dve kasicice pr.za pecivo)
– 1/2 solja ulja
– 1 kasicica soli

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 st.C i pripremite pleh sa hartijom za pecenje.
2. Pripremite preliv:
Promesajte jaja, jourt, vodu ,ulja i so u jednolicnu masu. Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.
3. Rasposli se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treca i sve tako dok se kore i sir ne potrose. Znaci, sve kore jedna preko druge.
4. Onda se uviju u rolat i podele sa malim zasecima na deset jednakih delova. Ja to radim na dva prsta rastojanje i izagju deset parceta. Onda se ostrim nožem iseku parčići. Kako isecete parče, tako ga stavite u pleh, sa sirom stranom prema dole. Poregjajte sve parcice jedan do drugoga u dva reda, ako je plek dugacak. Ako je okrugli, onda redite naokolo i zavsavate u sredini.
5. Pazljivo prelijte rolatice sa prelivom, tako da svaki rolatic dobije istu kolicinu preliva, da bi posle bilo jednako socno.
6. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.
Ovo je zaista veoma lak recept za pravljenje i nema opsanosti da vam gibanica ne narasne ili ne uspe.

Veoma ukusan ručak od povrća


Potrebno:
2 srednje tikvice
1 veliki plavi patlidžan
6 paradajza
5 supenih kašika kečapa
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
1 crvena i 1 zelena paprika
 začini, so, biber, ulje
Priprema:
Patlidžan operite i isijecite na tane kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.
Tikvice operite i isecite na tanke kriške.
Sličan postupak uradite i sa paradajzom.
Pripremite sos od paradajza:
sitno iseckajte luk, papriku (na kockice) i prethodno oljušten paradajz.
 Kora se lako skida ako paradajz prelijete kipućom vodom.
Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, bijeli luk i paradajz i posolite. 
Kad prokuva, neka se krčka još 5 minuta. Dodajte kečap, promešajte i dovedite ponovo do ključanja.
Na dno vatrostalnog suda (ili tepsije) izlijte pripremljen sos od paradajza.
Pažljivo poslažite povrće. 
Poredajte da bude šareno.
 Odgore posolite, stavite začine i poželjno neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen ukus ovom jelu: bosiljak, nanu, ruzmarin ili majčinu dušicu. Poprskati uljem.
Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izrendanim tvrdim sirom i staviti par još minuta da sir porumeni .
Prijatno!

Jednostavna i brza pogača sa kiselim mlijekom


Potrebno  :

300 gr. bijelog brašna
3 jaja
250 ml. kiselog mlijeka
150 ml. mlijeka
 100 ml. ulja
1 kešica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema:

U vanglu staviti brašno, prašak za pecivo i so pa promešati i dodati ostale sastojke.
Izraditi tijesto .
Tepsiju podmazati i istresti tijesto.
Rernu uključite na 220 stepeni i kada se zagrije, stavite pogaču da se peče dok lijepo ne porumeni.
Po želji možete prije pečenja premazati  žumancetom i posuti susamom .

Prijatno!

Ukusan i brz ručak :Karfiol iz rerne




Potrebno :

1 kg cvjetače (karfiola),
4 jajeta,
400 ml pavlake za kuhanje,
1 dl mlijeka,
sol,
biber,
200 g narendanog sira (kačkavalj, gauda…)


Priprema:


Odvojte cvjetove cvjetače (karfiola), prokuhajte ih u slanoj vodi, pa ih poredajte po plehu.

Umutite jaja, dodajte pavlaku za kuhanje, mlijeko, sol, pa time prelijte karfiol.

Stavite u rernu i pecite 30 minuta na 200°C.

Pred kraj pečenja izvadite, pospite rendanim sirom, pa vratite u rernu da se sir istopi i zapeče .

Prijatno !

srijeda, 4. listopada 2017.

Recept za kolač koji je odusevio milion i po ljudi





Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema:
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni.


Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta.

Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.

Najbolji čokoladni kolac bez pečenja





Potrebno:
pakiranje rozen kora
Za kremu
1,5 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice gustina
300g čokolade za kuhanje
300g mliječne milka čokolade
3 paketića vanil šećera
200g maslaca ili margarina

Za glazuru:

50 g maslaca ili margarina
50 g mliječne milka čokolčade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema:

Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom od čokolade, maslaca i slatkog vrhnja otopljenim na pari.


Prijatno !

Kolac od 10 minuta !





Potrebno:

piškote
monte puding
1 puding od vanilije
pola l mlijeko za puding + mlijeko za namakanje
kafa
3 kašike šećera

200 ml tečnog šlaga
mala čokolada

Priprema:

Red piškota namočiti u mlijeku s malo kafe, poslagati ih, premazati s jednim velikim Monte pudingom
Sljedeći red piškota namočiti u mlijeku, premazati kuhanim pudingom od vanilije.koji ste predhodno skuhali i ohladili pola  umućenog šlaga stavite u puding a pola za dekoraciju .
Po vrhu naribati čokolade.Ohladiti pa poslužiti.

Prijatno!

Fina čokoladna kocka






Potrebno:

Za tijesto
7 jaja
180g šećera
180g mljevenih oraha
100g kakaa

Za čokladnu kremau

350g čoklade za kuhanje
3 dcl slatkog vrhnja
1 vrečica šlag fixa
1 dcl mlijeka

Čokoladna glazura

15 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl slatkog vrhnja
1 žlica ulja

Priprema
Za tijesto :

Pećnicu na početku zagrijte na 180 C, pleh obložite masnim papirom za pečenje (pecite u manji pleh jer je tijesto i bez brašna i bez praška za pecivo , na taj čete način dobiti deblje tijesto jer ga morate prerezati na pola).
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Najprije ulupati bijelenjke sa 5 dkg šećera u čvrsti snijeg. Zatim ulupati žumanjke sa preostalim šećerom u gustu masu. Dodamo kakao /(ja kakao otopim u malo vode ,dodala sam onako od prilike da mi postane kremasto, jer u orginalnom receptu piše da ga se doda suhog , a meni se činilo da bi to bilo malo pregusto i neznam kako bi razmazala biskvit kasnije jer još idu i mljeveni orasi), izmješati dobro kakao i zatim dodati lagano orahe i na kraju bjelanjak sve zajedno stopiti lagano u jednoličnu masu.
Izliti u pleh i peči 20-25 min.
Dobro ohladiti i prerezati na pola.


Čokoladna krema

 Mlijeko zakuhamo. Čokoladu otopim na paru, mlijeko prelijemo preko otopljene čoklade, izmiješamo u jednoličnu kremastu smjesu. Ohladimo!!!!
Vrhnje kratko miksamo cca 2min, zatim u njega dodamo šlag fix i dalje miksamo da dobijemo jako čvrsti šlag. Kada je čoklada ohlađena dodamo je u šlag i miješamo dok ne dobijemo čokladnu kremu !

Čokoladna glazura

Slatko vrhnje zagrijemo i dodamo razlomljenu čokoladu i pustimo je da se otopi , dobro promiješamo dodamo žlicu ulja sjedinimo ulje sa glazurom i malo ohladimo!!!
Filovanje

Biskvit razrežemo na pola jedan veći dio kreme namažemo na biskvit, te pokrijemo drugim biskvitom kojeg namažemo sa ostatkom kreme! Glazuru malo ohladimo da se krema nebi rastopila kada je prelijemo….
Po želji možete posuti krupno ribanom čokladom.

Prijatno!

Tijesto mekano kao pamuk





Krema I.
8 dcl mlijeka
10 žlica šećera
2 žumanjka
2 dcl griza ( 1 šalica)

25 dag margarina
1 vanilin secer
Krema II
1/2 l slatkog vrhnja
10 dag cokolade (vaše omiljene, ja sam stavila mliječnu)
i još potrebno
petit keks
čokoladno mlijeko za namakanje petita


Priprema
1.
Od 8 dcl mlijeka odvojiti dio da se umuti žumanjci i griz.
Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom pa kad provre dodati griz , mješati par minuta dok se zgusne.
Dodati vanilin šećer, skloniti s vatre, i pustiti da se napola ohladi.
U tu napola ohladenu kremu umješati margarin pa dobro umutiti.

2.
Za drugu kremu izmiksati slatko vrhnje pa u to dodati čokoladu isjeckanu na male komadiće.
3.
Petit keks nakratko namočiti u čokoladno mljeko (ili kavu) pa slagati u lim (veličine oko 20×30 ), premazati sa polovicom žute kreme, pa preko žute staviti polovicu šlaga sa komadićima čokolade, opet petit keks-žuta krema-ostatak šlaga.
Posluživanje
Poslužiti dobro rashlađeno.Ovo je osnovni recept, a vi možete opet prilagoditi svome ukusu, možda umjesto griza staviti puding sa omiljenim okusom, umjesto petit keksa može plazma keks ili sl….stvarno je podložan promjenama….