četvrtak, 28. rujna 2017.

Brze plazma kuglice!




Potrebno:
300 gr mljevenog plazma keksa;
50 ml ruma;
100 ml soka po želji;
250 gr margarina za kreme;
250 gr šećera u prahu;
200 gr čokolade za kuhanje;
60 gr prženih mljevenih lješnjaka;
50 gr kokosa + malo za posipanje;
50 gr žele bombona;
malo ulja za sjaj čokolade.

Priprema:

Plazma keks preliti sa rumom i sokom.U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Na pari otopiti 200 gr čokolade za kuhanje. 100 gr čokolade dodati u margarin, a 100 gr pomiješati sa malo ulja, pa ostaviti po strani za prelivanje kugli.
Margarinu i čokoladi dodati natopljenu plazmu, 60 gr mljevenih lješnjaka, 50 gr kokosa i 50 gr sjeckanih žele bombona.
Masu dobro izmiješati (najbolje mikserom) i ostaviti na kratko u frižider da se masa stegne.
Čvrstu masu oblikovati u kugle željene veličine, preliti ih čokoladom i posuti sa malo kokosa.Prije služenja dobro ih ohladiti, a onda se prepustiti uživanju…

Prijatno!

Martinačke punjene krofne narastu duplo: Po najstarijem vojvođanskom receptu!




Evo i kako da napravite jednu od omiljenih poslastica ovog kraja, po starinskom receptu!

Potrebno:

 kvasac, 
500 ml mleka,
 malo šećera,
 1 kg brašna, 
3 jaja,
 kora limuna, 
puter, 
ulje za prženje.

 Narastu ogromne


Priprema: 
Podmesiti kvasac u mleku sa malo, šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku sećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.
Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta.


U vrelo ulje spuštati krofnem ali na onu stranu koja nije bila na stolu – gornju stranu. Pečene pospite šećerom u prahu i uživajte!

Krem kolac sa bananama!






 Potrebno
 Za  tijesto:

300 grama brašna
200 grama maslaca ili margarina
2 žlice šećera
1/2 čajne žličice soli
2 žlice hladne vode

Za kremu:

1/2 litre mlijeka
2 jaja
150 grama šećera
100 grama brašna
2 vanili šećera
3 banane
1/2 litre vrhnja za šlag
1 vrećica učvrščivača za šlag

Priprema:
Napravite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider da se dobro ohladi.
Razvaljajte na veličinu 20×30 pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
Nek vam tijesto ostane blijedo, kao kore za bijelu pitu.
Za kremu:
Izmješajte jaja sa šećerom, brašnom, vanilijom i mlijekom pa zakuhajte dok se ne zgusne.
U ohlađeno dodajte pola tučenog šlaga u koji ste dodali učvrščivač za šlag i narezane banane, koje ste nakapali limunovim sokom da ne potamne.
Preko pečenog i ohlađenog prhkog tijesta namažite kremu.Premažite šlagom i dobro ohladite.
Prijatno!

GUSTI SOK OD GROŽĐA: Ako imate domaćeg grožđa, svakako probajte!




Poznato je da je grožđe, osim što je ukusno i mnogima omiljeno voće, i veoma korisno za ljudski organizam. Osim toga, jedan od spojeva u crvenom grožđu – elaginska kiselina – pokazala se jako efikasnom u suzbijanju rasta masnih naslaga.

Potrebno:
5 kg očišćenih zrna crnog grožđa,
300-500 g šećera,
1,5 l vode

Priprema:

Operite grožđe, odstranite peteljke, a zrna sameljite mlinom za meso, a zatim propasirajte.
Dobijeni sok stavite u emajliranu posudu, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta. Dodajte zatim šećer i kuhajte još 10 minuta.
Sok sipajte dok je vruć u prethodno pripremljene i zagrijane flaše, zatvorite flaše, pokrite ih i ostavite da se ohlade.
Čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a kad otvorite flašu obavezno je držite u frižideru.

Savršena brza torta od Kokosa koja se ne peče!






Potrebno
Za koru/podlogu:


100gr mljevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina

Za fil:

1 l mlijeka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema:

Ovsene pahuljice malo propržiti u tavi da blago porumene. Zatim nagrubo samleti u blenderu

Za koru:

 Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan . Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati

Za fil:

 Odvojiti malo mlijeka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mlijeko staviti vanilin puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom.

Tortu ohladiti dobro u frižideru do služenja .
Prijatno!

Bolju tortu nisam probala







Potrebno:

Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno)
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašika mlijeka
1 kašika  ruma
Za kremu:
 1 l mlijeka
 1 puding sa okusom slatkog vrhnja
 60 gr gustina
 8 kašika šećera
 100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
 10 gr mljevene želatine
 3 dcl tučenog slatkog vrhnja


Za ganache

150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Priprema :
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi.
Za kremu
Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.

Za ganache
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.


E sad se vraćamo na slaganje .. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.
Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.
Za premaz oko torte i dekoraciju – ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.

Napomena!!

Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

Griz kolac !



Potrebno :

Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera
20 dag griza
10 dag čokolade

Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)

Za čokoladnu glazuru:
15 dag čokolade,
3 žlice ulja,
5 dag margarina,
2 žlice šećera u prahu,
5 žlica mlijeka

Priprema:

Za podlogu skuhati griz u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se griz zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna. U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa. Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Kremom premazati podlogu od grisa. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Kolac sa jabukama!





Potrebno:


Za koru/biskvit:

4 jaja
20 g kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 vrhom žličica cimeta
150 g šećera
2 dl jogurta
1 dl ulja
250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)

Za fil od jabuka :

400 g naribanih jabuka
3 vrhom pune žlice šećera
1/2 žličice cimeta
1 dl jabučna soka
1-2 žlice ruma
2 pune žlice mljevena keksa
1 vrećica pudinga okusa vanile

Za puding kremu:

300 g slatkog vrhnja
400 ml mlijeka
4-5 punih žlica šećera
2 vrećice puding praška s okusom slatkog vrhnja

Priprema:

Najprvo pripremite filove 

Za fil od jabuka :

Naribane jabuke stavite u posudu sa šećerom kuhati oko 5 min. Pridodajte cimet. U 1 dl jabučna soka i 2 žlice ruma razmutite prašak pudinga. Smjesu jabuka maknite s plamena, pridodajte u nj puding, vratite na plamen i kuhate dok smjesa ne učvrsne. Smjesu zatim temeljito izmiksate, pridodate mljevene kekse i po potrebi još šećera. Stavite po strani hladiti.

Za puding kremu :

Pripremite puding prema uputama na omotu sa šećerom, slatkim vrhnjem i mlijekom. Stavite po strani hladiti, češće primješajte da se ne stvore grudice.
Za koru /biskvit :
Od navedenih biskvitnih sastojaka umijesite smjesu: prvo miksajte šećer, ulje i jedno jaje. Nakon pola minute miksanja, pridodajete sljedeće jaje, pa opet miksanje dok ne utrošite sva jaja. Dobivenoj tekućoj smjesi pridolijevate jogurt, sjedinite sve završnim miksanjem.
Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo, pridodajte ih u tekuću smjesu, blago izmiješajte.
Dobivenu smjesu za biskvit raspodijelite u 3 dijela. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (20×30 cm), ulijte u nj trećinu smjese.Zapecite kojih 7 min. Na ispečeni biskvit stavljate jabučni sloj, zatim pažljivo razmažite sljedeću trećinu tamna biskvita, opet zapecite 10 min. Ispečeni biskvitni sloj sada premažite s puding kremom (ukoliko osjetite da vam je čvršća krema, teže razmaziva, umiješajte u nju par žlica kisela vrhnja i malo je omekanite) i završite s preljevom zadnje trećine biskvitna sloja. Pecite 15 min., dobro rashladite kolač, uživajte.
Vrh kolača posipajte sa šećerom u prahu il ukrasite s čokoladnom glazurom.
Kolač je izvrstan i sutradan…nimalo nema suhoće u sebi.
Prijatno!


San ljetne noći: Vrhunski čokoladni kolač sa jogurtom



Potrebno 
Za koru :

 dvije čaše (od 2 dl) jogurta
 dvije čaše brašna
 dvije čaše šećera
 dvije kašike kakao praha
 jedna kašičica sode bikarbone
Za preljev:
 100 ml mlijeka
 100 grama čokolade
 5 kašika šećera
  jedna kockica (kašičica) putera.

Priprema:

Sve sastojke za biskvit izmiješati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
Za preljev, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim preljevom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata prije služenja. Dekorisati po želji.
Prijatno!

U mojoj porodici ovo svi vole



Potrebno :

500 gr tjestenine
500 ml mlijeka
150 gr mozzarella sira
200 gr šunke po želji
2 jaja
4 kašike parmezana
2 kašike putera

Priprema:

Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju pa ocijedite.
Tepsiju namažite puterom, ubacite tjesteninu, sir i šunku.
Jaja umutite sa mlijekom i prelijte preko tjestenine.
Pospite parmezanom i pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 45 minuta.
Prijatno!

"Lažni Hljeb"





Potrebno:

šolja kokosovog ulja
šolja vruće vode
5 krompira
4 šolje brašna (bez gultensko )
malo soli

Priprema:

Krompir ogulite i stavite u vodu da se kuha. Kada se skuha i omekša, napravite piru od njega, posolite, pomiješajte sa ostalim sastojcima.  pravite hljepčiciće i poredajte na pleh obložen pek papirom Te dobijene hljepčiće stavite u rernu da se peku oko 40 minuta  180 stepeni . Pečene hljepčiće prekrite vrećicom i prozirnom folijom pa krpom .neka omekšaju 
Prijatno !

Mali slanci od sira



Potrebno:

500 g svježeg sira (bilo kojeg)
500 g margarina ili maslaca
500 g oštrog brašna
2 žumanjka
sol za posipanje
po želji sezam, kim…

Priprema:

Umijesiti tijesto od brašna, margarina i sira. Može se ostaviti malo da odstoji. Najbolje je prvo izmrviti margarin i umiješati ga u brašno te usitniti, a potom dodati sir i lagano umijesiti.
Dobiveno tijesto se razvalja na podlozi na oko 1 centimetar debljine, a zatim se izreže na kockice veličine 2×3 cm ili već po želji.
Premažite ih se žumanjkom (treba 2 na ovu količinu) i lagano, ravnomjerno posoliti.
Uz sol može se dodati po površini slanaca sezam, kim ili neki drugi začin po želji.
Slanci se peku na 180-200 °C oko 20-30 minuta, odnosno dok dobiju lijepu svijetlo-smećkastu boju. mogu se jesti odmah, ali bolje je za želudac kad se malo ohlade.
Prijatno!

Sarma najbolji recept








Za početak, pripremiti:

10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
700 gr mlevenog mesa
100 gr pirinča
velika glavica kiselog kupusa
7–8 kašikica vegete,
1–2 kašikice bibera,
1 ravna kašikica tucane paprike,
1 ravna kašikica soli,
1 ravna kašikica šećera,
1 kašikica belog luka u prahu,
3 kašikice mlevene crvene paprike
1-2 dcl ulja

PRIPREMA:

Odmah da napomenem, ako ne volite jako kiseo kupus, malo properite listove pre motanja i manje slano napravite, pošto je ovako pripremljena sarma u startu kiselija jer nema „supice“ u kojoj bi se razblažio kupus (nije da tu nešto bistrim pamet, nego se nama tako činilo kada smo je testirali
Pošto se slažu u tepsiju ili, još bolje, onu zemljanu ili keramičku, kakvu već…posudu…sarma se može motati bez da se mora jako pričvrstiti.
Sarmice se prave manje, slažu se gusto, stisnute jedna uz drugu. Luk se očisti i sitno isecka. Najlakše i najbrže bi bilo u nekom multi – secku.
Na ulju dobro udinstamo luk i dodamo mu meso. Za to vreme, operemo pirinač, očistimo ga i stavimo u puno vode da se do pola obari, nekih 10 – 15 minuta.
Dok se dinsta meso, postepeno mu dodajemo navedene začine i još malo dinstamo.
Dodamo konačno na meso i pirinač i sve zajedno, dinstamo još neko vreme. Ukupno, nekih 30 – tak minuta dinstamo meso.
Kada smo pripremili smesu, listove kupusa, ako su dovoljno veliki, presečemo po sredini (po onoj žilici) kako bismo imali manje sarme.
Tu žilicu isečemo, da bismo lakše umotali sarmicu. Stavimo kašikom malo smese na polovinu lista i umotamo, savijemo malo sa leve, malo sa desne strane preko punjenja i urolamo kao palačinku.
Tako radimo dok ima velikih listova. Slažemo ih što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom.
Kada ponestane velikih listova (ili strpljenja), predjemo na jednu sarmicu od jednog lista. Ostatak kupusa nakon što potrošimo smesu, iseckamo u posudu.
Na sarmu nalijemo malo vode, tek da bude na dnu…možda nekih 1 cm dubine ako smo jedan red slagali.
Pokrijemo posudu folijom ako nema svoj poklopac i stavimo u lernu na 175°C da se krčka pola sata.
Nakon tog vremena, otklopimo sarmu i pojačamo na 200°C kako bi tečnost što više isparila i sarma od gore porumenela (to je još nekih pola sata).
To bi bilo to, izuzetno ukusna klopica koju možemo služiti uz kiselu pavlaku, jer joj to daje odličan ukus.
Ko može i nema male dece osetljivih stomaka, može slobodno da je više zaljuti, to je čini još boljom!