nedjelja, 24. rujna 2017.

Slatka salama





Ovo je jednostavan i veoma stari recept moje svekrve a te njene slatke salame

Sastojci

4 komada oblatna
80 dag keksa
5-6 dl mlijeka
20 dag čokolade ili čokolade u prahu
25 dag margarina
6 žlica šećera
Dodatak osnovnom receptu
2 dl mljevenih oraha
2 dl krupnije narezanih oraha

Priprema

1.
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
2.
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse……..
3.
……pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
4.
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i
5.
…..zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
6.
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
7.
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.

Čokoladna truffles torta




Potrebno 

Za koru:
 2 jaja 
 40g šećera
 40 g brašna
na vrh noža praška za pecivo
1 kašika  kakaa
4 kašike jake hladne crne kafe
maslac za podmazati

Za truffle fil  :
oko 6,25 dcl slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
425 g čokolade za kuhanje iskidane na komadiće

Za ukrasiti:
kakao u prahu i
šećer u prahu

Priprema :

 Ukljućiti pećnicu na 220°C i pripremiti kalup za tortu (promjera 23 cm) tj. podmazati ga i obložiti pek paprirom
 Jaja i šećer mutiti iznad pare da se dobije kremasta masa
 Skinuti s pare pa lagano kašikom umiješati mješavinu kakaa, brašna i praška za pecivo te uliti u pripremljeni kalup za tortu
 Peći 7 – 10 minuta
 Pečenu koru izvaditi iz kalupa, ohladiti .

 Oprati i osušiti kalup i prebaciti u njega ohlađenu koru .

 Za pripremanje fila je potrebno istrganu čokoladu lagano rastopiti u zdjeli iznad pare. Ostaviti je da se ohladi.
 Za to vrijeme umutiti slatko vrhnje, dodati mu ohlađenu rastopljenu čokoladu, lagano žlicom izmješati pa izliti preko podloge u pripremljenom kalupu
 Ostavite hladiti do posluživanja.

Ako želite ukrasiti kao na slici :
 Još u kalupu sam tortu posula kakaom u prahu
 Postavila sam trake od papira pa sam lagano posula šećerom u prahu.
Dignem trake i to je to.
Kolač rezati vrućim nožem!
Prijatno!




Kolač jutarnja rosa







Sastojci

– 200 gr. margarina
– 1 šolja šečera (250 ml šolja)
– 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
– 2 šolje brašna
– 250 ml. kiselog vrhnja
– 5 žlice mlijeka
– 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
– 1 kesica prašak za pecivo
Za kuglice:
– 200 gr. svježeg sira
– 4 žlice šečera
– 1 žumanjak
– 1 kesica vanilin šečer
– 7-8 žlica kokosovog brašna
Za kremu:
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
– 350 ml. mlijeka
– 150 gr. šečera
– 3 žlice mekog brašna
– 1 kesica vanilin šečer
– 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)

Priprema

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.
Pola tijesto izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite.Ja sam pekla u 28 cm, ali mi je ispao niži nego u originalu. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.
Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.
Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.

Čokoladna fantazija za 15 minuta







SASTOJCI

Tjesto (solja od 2 dl.):
2 solje brasna
2 solje secera
1/2 solje ulja
2 solje jogurta
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice kakaoa (tamnijeg).
PRELIV
10 kasika secera
10 kasika mljeka
100 g. maslaca
100 g. cokolade
1 kasika ruma (po zelji).

PRIPREMA

1.
U posudu za mucenje stavite brasno,sodu bikarbonu,i kakao.
Dodajte secer,i dobro promesajte.
Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje.Mutite mikserom dok masa ne bude glatka.
Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu.
Pecite na 220 °C u zag.rerni oko 30 min.
Za to vreme dok se kolac pece napravite preliv.
U posudicu stavite seckani maslac,mleko,secer,cokoladu,i po zelji rum i mesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv a to bude brzo.
2.
Pecen i jos vruc kolac u plehu isecite na kednake kocke i prelijte svuda sa prelivom.Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite..pa uzivajte!
3.
Ovako izgleda kolac kada ga dobrooooooo ohladite!!!!
Posluživanje
Samo da dodam ako u preliv stavite mljecnu cokoladu za kuvanje onda stavite 5 kas. secera u preliv lepse je.A rum je meni obavezan ;))

Prekrasan kolac sa grizom i pudingom







Sastojci

PODLOGA
250G četvrtastih keksa (kao Ptit beure)
BIJELI DIO
1l mlijeka
5 velikih žlica šećera
7 vrhom punih žlica grisa (griz, pšenična krupica)
2 kom DOLCELA vanil šećera burbon
4 bjelanjka
ŽUTI DIO
1l mlijeka
2 kom. DOLCELA vanil pudinga
6 velikih žlica šećera
4 žumanjka
0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može
ili 3 vrećice šlag pjene DOLCELA (sa vodom)

Priprema

1.
U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse.
2
U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris. Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgora po želji ukrasite ribanom čokoladom ili raznobojnim mrvicama. Ja za svakodnevnu upotrebu ne stignem ukrašavati, mora se turbo hladiti u zamrzivaču!

Pahuljica torta




Potrebno

Za koru  :
 5 bjelanaca
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Za preliv:

 100 ml mlijeka
 1 vanilin šećer

Za kremu:

 400 ml mlijeka
 100 gr šećera
 5 žumanaca
 50 gr čokolade za kuhanje
 oko 200 gr jaffa keksa
 300 ml vrhnja za šlag
 1 vrećica želatine fix

 Za dekoraciju:
 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena

Priprema:

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo.
Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta.
Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer.
Pečenu koru  odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
400 ml mlijeka prokuhati.
Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme.
Čim prokuha maknuti sa vatre.
U toplu kremu umiksati želatinu fix.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
Čokoladu i jaffa keks naribati.
Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti koru , pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom.
Na koru  staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu.
Dekorisati po želji, pa poslužiti.
Prijatno!

Torta za sve prilike








Ovo je jedna od onih bebecih torti koje svi vole. Brzo se napravi i moze se jesti istog dana.

Sastojci

KORA
6 kom belanaca
6 kasika secera
6 kasika brasna
preliv
2 dl mleka
2 kasike secera
FIL
250gr margarina
250gr secera u prahu
2 kom kisele pavlake
300gr mlevenog keksa ili oraha
2 kom slaga

Priprema

Umutiti belanca, secer i brasno i staviti u podmazan pleh da se pece na 180 stepeni.Kad dobije blago zuckastu boju kora je pecena (15-20min zavisi od rerne). Kad se kora ohladi ,izbockati je viljuskom i odvojiti krajeve od tepsije.Staviti mleko i secer da zavri i preliti hladnu koru.Sacekati da upije.
Umutiti dobro margarin ,secer u prahu, dve pavlake i keks.Sto se duze muti fil bude lepsi,vazdusastiji ali je sasvim dovoljno i 5-10min.
Po originalnom receptu u fil ide i 6 zumanaca ali ja ih ne stavljam.
Nafilovati koru i odgore staviti dva umucena slaga.
Posluživanje
Ako vam se bas zuri stavite tortu na pola sata, sat u zamrzivac i bice kao da ste je juce pravili 😉


Karfiol i Krastavci u tegli



Potrebno:

2 l vode
1/2 l sirceta
100 gr soli
200 gr secera
vinobran 
lovor list
biber u zrnu
za krastavce mirodjija (po zelji)
krastavci
karfiol

Priprema:

U hladnu vodu dodati, redom, sve sastojke i ostaviti da se otopi. Povremeno promešati, a za to vreme ocistiti i oprati karfiol (ili krastavce), poredjati u teglu, dodati zacine po zelji i preliti sa tecnoscu.
Ostaviti malo tecnosti, u jednu vecu solju (ako upije), a tegle poklopiti sa necim do uvece. Uvece dodati tecnosti, ako je potrebno i povezati tegle.
Povrce, sa ovim receptom, ostane cvrsto, ne odmekne..Ja unazad, godinama, kada pojedemo karfiol, tecnost u kojem je bio sipam u plastiku i ponovo napunim istu teglu novim karfiolom i prelijem istim prelivom u kojem je stari karfiol stajao.
 Ukiseli se za 4-5 dana..
Prijatno!

PEGLANA PAPRIKA ZA ZIMU! PRIPREMLJENA NA OVAJ NAČIN, PAPRIKA OSTAJE ČVRSTA, PIKANTNA I VEOMA UKUSNA.

¸






Ja sam je stavljala kao filete a vi ih po možete stavljati i cele…

SASTOJCI

5 kg crvenih mesnatih paprika
5 šoljice ulja
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šolja esencije
2-3 glavice belog luka
1/2 kesice bibera u zrnu
po želji neka ljuta papričica

PRIPREMA

1.
Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
2.
Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
3.
Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.

subota, 23. rujna 2017.

Pečeno pile na soli …Ja bolju piletinu nisam probala









Potrebno:


1 cijelo pile
1 šaka soli

Priprema:


Sve što je potrebno za ovakvo ukusno pripremljeno pile jesu pile i sol. Pile dakle operite i posušite krpom.

U lim za pečenje (bez ijedne kapi masnoće) stavite 1 punu šaku soli na mjestu gdje će pile ležati prsima.


Položite pile u lim i to tako da polegnete pile prsima na sol. Pritisnite da dobro prilegne.

Uključite pećnicu na 180 st. C i zaboravite na pile 1 sat. Nema polijevanja, dolijevanja, prelijevanja, okretanja. Ništa. Nakon sat vremena (ako je pile teže iznad kilograma, produžite vrijeme pečenja za desetak minuta) pile je pečeno.

Izvadite ga, prohladite, izrežite (kosti se same odvajaju od mesa) poslužite.
Prijatno!

Jutros sam ovo pravila za doručak , svi su toliko oduševljeni da sutra ide nova tura...




Potrebno:

500g tijesta za pizzu
Brzi umak od rajčice :
2žlice maslinovog ulja
400 g sjeckane rajčice/konzerva
1žličica meda
1/2žličice praška za pecivo
1 češanj češnjaka
sol
Ostalo:
1 žlica maslinovog ulja
1žličica sušene majčine dušice/bosiljak i sl.
300g toplivog sira
4 žlice naribanog parmezana
30-tak fetica suhe zimske salame/

Priprema:

1.
Napravite tijesto za pizzu koje najvise volite i inace radite.Ja sam koristila ovo tijesto za pizzu
Tijesto razvaljajte i narezite na kockice 5×5/trebalo bi vam ispasti oko 30-tak kom.
Ako stavljate mozzarellu onda je prije marinirajte u malo maslinovog ulja ,dodajte majcinu dusicu i malo soli,obican toplivi sir nemojte soliti.
Sir koji ste izabrali izrezite na kockice .
Stavite na svaki kvadrat tijesta komad sira i po želji šunku ili neku zimsku suhu salamu.
2.
Napravite brzi umak od rajcice/neki od mojih prijatelja su ovaj recept raditi s kecapom i rekli su da je bilo fino, ja nekako vise volim umak koji sama napravim a treba doslovno 5 min/jer mi nije puno sladak kao kecap:
U posudu zagrijte maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani cesnjak,pustite sekundu da zamirise ,dodajte rajcice ,med,pecivni prasak.Pustite da lagano krcka nekih 5 min.,da se sve poveze .
Malii trik:pecivni prasak smanjuje kiselost rajcice pogotovo zimi kad ih koristimo konzervirane.Posolite po ukusu.
Zarolajte kuglice tijesta zajedno sa nadjevom.Odlozite na radnu povrsinu ,poklopite i pustite da se dize 30min.
3.
Na dno posude/ja sam koristila dimenzija25x30/ stavite polovinu umakak od rajcice .Poslozite kuglice da se ne dodiruju.Prelijte ostatak umaka po kuglicama koristeci se zlicom da svaka kuglica bude premazana umakom.
4.
Premazane kuglice pospite naribanim sirom i parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pecnici na 220C na zadnjoj vodilici nekih 40min.ili dok ne dobiju finu boju.
Gotovu pizzu izvadite iz pecnice i ostavite stajati 10min. prije serviranja da tijesto upije sav umak i da se malo ohladi prije serviranja.
Prijatno!

Slana torta- da vam gosti pamte večeru za cio život !






Potrebno:

1 pakovanje tost hleba
100g krem sira
4dl kisele pavlake
300g majoneza
5 obarenih jaja
5 kasicica kecapa
200g šunkarice
8 kiselih krastavcica
100g kackavalja

Priprema:

u tri posude ravnomerno rasporediti kiselu pavlaku i majonez. 
U prvu posudu (prvi fil) dodati jos i krem sir i 3 sitno isecena krastavcica.
U drugu posudu (drugi fil) dodati sunkaricu isecenu na kockice i kecap. 
U trecu posudu (treci fil) dodati izrendana jaja i preostale krastavcice sitno isecene. 
U tepsiju poredjati 6 parcadi tost hleba, premazati prvim filom, pa opet redjati tost hleb, pa premazati drugim filom, pa opet redjati tost hleb i namazati trecim filom i preko njega posuti izrendani kačkavalj. 
Prijatno!

Prste da poližeš: Za promjenu spremite piletinu na lovački način, nećete se pokajati









Ukusna piletina koju možete poslužiti uz bilo kakav prilog.

Obećavamo vam odličan ručak!
Potrebno

1 kg pilećih bataka
1 luk
1 paprika
2 čehne bijelog luka
100 ml vina
1 kašika paradajz pirea
1 konzerva paradajza
1 šolja crnih maslina
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:

Piletinu kratko popržite da porumeni i izvadite iz tave.
U istoj tavi popržite luk i bijeli luk.
Dodajte papriku i dinstajte.
Ubacite piletinu, podlijte vinom pa dodajte paradajz i kašiku paradajz pirea.
Kuhajte 30-ak minuta pa uspite masline i kuhajte još 10-ak minuta, Poslužite toplo.

Prijatno!