subota, 23. rujna 2017.

Kremasti užitak :"KEKS NA EKS"


Potrebno:
Za koru :
8 bjelanjaka
8 kašika brašna
8 kašika šećera
1/2 praška za pecivo
3 kašike  ulja


Za kremu:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
2 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
8 dl mlijeka
25 dag margarina ili maslaca
3 velike žlice čoko namaza (nutella ili nešto slično)
malo pakiranje keksa pettit beure
2 dl slatkog vrhnja za šlag


Priprema:
Za koru odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer, brašno, prašak za pecivo i ulje. Dobivenu smjesu izliti u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. (lim srednje veličine cca 30×40 cm). 
Peći u pećnici na 180ºC 25 minuta.
Pred kraj pečenja kore pripremiti kremu: miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati cca 2 dl mlijeka (ostatak staviti na vatru da zakuha), brašno i gustin. Ukuhati u preostalo mlijeko, miješati neprestano dok se ne zgusne (3-4 minute će biti dovoljno jer se gustin ovdje ponaša kao puding i takva krema se brzo zgusne). U vruću kremu umiksati maslac ili margarin izrezan na komadiće. Miksati dok se sve lijepo ne ujednači.
Sada preko vruće kore preliti polovicu vruće kreme, poravnati pa preko kreme složiti red keksa umočenih kratko u mlijeko. U ostatak kreme umiksati čokonamaz, pa tom smeđom kremom prekriti kekse. Ostaviti da se sve skupa dobro rashladi. Na kraju premazati cijeli kolač izmiksanim  vrhnjem za šlag i posipati po želji ribanom čokoladom.
Prijatno !

petak, 22. rujna 2017.

Recept za Hljepčiće bez kvasca koi su gotovi bukvalno za 15 min





Potrebno ;


200 ml. jogurta
200gr. bijelog (može i crnog) brašna
50gr.kukuruznog brašna,
2 ravne kafene kašičice soli,
pola kašičice sode bikarbone.

Priprema:

Sve sastaviti, umutiti prvo kašikom, a poslje završiti rukama. Sasuti na pobrašnavljen sto, podjeliti tijesto na 6 loptica, staviti u tepsiju pa u zagrijanu rernu.
Peći oko 10min. na 200 stepeni. Ispečene hjlebčiće vaditi mokrim rukama – umiti svaku, pa ostaviti da se malo prohlade.

Prijatno!

Bolja od ajvara i pinđura: Lovačka salata je broj jedan za zimnicu!






Pravi se od onoga što vam ostane od ajvara i ostalih zimskih slanih poslasticaKada završite sa pripremom ajvara i ostale zimnice, bacite se na pripremu lovačke salate.Ona se pravi od svega što vam je ostalo – paprike, paradajza, patlidžana, sa dodatkom šargarepe i crnog i belog luka.Priprema je veoma jednostavna, a ukus jedinstven – nešto izmeđuajvara, ljutenice i pinđura.Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.Priprema: Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

Pita koja je zaludjela sve one koji su je probali ,jedva čekam da je ponovo pravim




Potrebno:

1 pakiranje gotovih kora za savijače
 5-6 tikvica
 50 dag bijelog kravljeg sira
 5 jaja
 5 žlica kiselog vrhnja
 1 žlica grisa
 žličica praška za pecivo
 vegeta, sol, papar

Priprema:

Tikvice oguliri i naribati. Pustiti da posoljene odstoje 15-tak minuta pa ocijediti rukama.
Pomiješati sir sa 3 jaja, 2 žlice kiselog vrhnja i grisom. Začiniti po želji. Ja koristim vegetu, no ako niste ljubitelj možete začiniti solju i paprom.
U lim premazan maslacom složiti jedan list kore pa po njemu rasporediti prvo tikvicu pa smjesu od sira a potom staviti drugu koru koju lagano pritiskujući rukama ‘nagužvati’ na veličinu lima. Postupak ponavljati sve dok ima nadjeva.
Završiti korom koju treba poravnati i izrezati na veličinu lima ukoliko je prevelika.
Zaliti mješavinom jaja i kiselog vrhnja, pa izrezati bučnicu na kocke oštrim nožem kako bi se preljev od jaja i vrhnja rasporedio unutar bučnice.
Peći bučnicu na 180℃ oko 30 min dok ne postana zlatno smeđa.
Malo ohladiti i poslužiti rezanu na kocke. Može poslužiti kao fina zakuska za goste, kao lagani ručak uz neku konkretniju salatu, kao toplo predjelo ili pak ovako kao mi večeras – za večeru ???? Ukusna je topla ili hladna a uz nju idealno paše čaša hladnog jogurta.
Prijatno !




četvrtak, 21. rujna 2017.

Čokoladne kocke s kikiriki maslacem









Ukusne, mekane, a ujedno i hrskave Crunchy čokoladne kocke s kikirki maslacem! Jednostavan i zabavan recept za velike i male!

Sastojci

– 240 g čokolade za kuhanje
– 250 g kikiriki maslaca
– 60 g maslaca
– 90 g meda
– 75 g corn flakesa

Priprema

U posudi iznad pare zajedno otopite čokoladu, med, maslac i kikiriki maslac.
Kada dobijete lijepu, glatku smjesu dodajte corn flakes pa sve dobro izmiješajte.
Manji kalup za pečenje (cca 20×20 cm) obložite masnim papirom pa izlijte u njega pripremljenu smjesu. Kolač spremite u hladnjak barem na dva sata, kako bi očvrsnuo.
Kada se kolač ohladi i dovoljno stisne, izvadite ga iz kalupa zajedno sa papirom i ostavite na sobnoj temperaturi 20-ak minuta. Zatim ga režite tankim, ali oštrim nožem na kocke željene veličine.

Sladoled Torta sa malinama gotova za 10 min…




Potrebno :
1 kg šlaga
1 l kisele vode
2 pavlake
2 kutije mlevenog Plazma keksa
2 kutije zamrznutih malina

Priprema:

1
Šlag umutiti sa kiselom vodom i napravljenu smesu podeliti na tri dela.
2
Jedan deo pomešati sa keksom i pavlakom i tu masu oblikovati na tacni.
3
Drugi deo pomesati sa malinama(ako želite malo slađi kolač malinama prije stavljanja u šlag dodajte šećera u prahu po želji ) i staviti na napravljenu smesu i treći deo (samo šlag) staviti gore.
Otaviti da ohladi u frizideru i to je to .
Prijatno !


RUM KUGLICE koje se prave vrlo lako i bez pečenja !!!




Potrebno:
 150 g čokolade
 50 g maslaca
 150 g miješano mljevenih lješnjaka i badem/pistacija
 2 žlice ruma+2 žlice smeđeg šećera
 2 žlice ruma

Priprema:

Čokoladu i maslac otopite na pari. Dodajte mljevene lješnjake i bademe, promiješajte. Rum i šećer zagrijavajte da se šećer otopi i ostavite da se lagano prohladi, zatim dodajte u smjesu s čokoladom i promiješajte. Dodajte još 2 žlice ruma, promiješajte i oblikujte masu u kuglice.
 Uvaljajte ih u kakao, cimet ili otopljenu čokoladu.Kuglice stavite u frižider na nekoliko sati da se stisnu.
Prijatno !


Kada probate ovaj kremasti užitak nećete znati granice ...




Potrebno:

Za koru:
6 belanaca
250 g šećera
2 kašike brašna
1 kašika sirćeta
150 g čokolade
50 g margarina

Za fil od vanile:

6 žumanaca
250 g šećera
4 kašike gustina
2 pudinga od vanile
1 l mleka
375 g margarina

Fil od jagoda:

600 g jagoda
250 g šećera
200 m soka od jagoda
3 pudinga od jagoda
400 ml slatke pavlake

Priprema:

Kora
1. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, potom dodati sirće i mutiti još malo.
2. Varjačom polako umešati brašno. Dobijenu smesu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Koru sušiti na 120°C 90 min.
4. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko ohlađ ene kore.
Fil od vanile
1. U šerpu sipati 9 dl mleka i kuvati dok ne proključa.
2. Umutiti žumanca sa šećerom. Posebno razmutiti gustin i puding od vanile sa preostalim mlekom. Zatim sjediniti umućena žumanca sa smesom od pudinga pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj
temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađ eni fil dodati omekšao margarin i umutiti.
Fil od jagoda
1. Sjediniti izmiksane jagode, šećer i polovinu soka od jagoda pa kuvati 5 minuta.
2. Preostali sok razmutiti sa pudingom od jagoda pa sipati u smesu od miksanih jagoda i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađ enu smesu dodati polovinu šlaga od slatke pavlake i umutiti.
Finalni postupak
1. Koru premazati filom od vanile, zatim naneti fil od jagoda i ukrasiti preostalim šlagom.
Prijatno!



Super crno bijele kocke -Bez pečenja a nisu skupe ..




Potrebno:

Petit keks
1 litra mlijeka
12 žlica gustina
8 žlica šećera
200g margarina
300g čokolade za kuhanje
1/2 litre slatkog vrhnja

Priprema:

bijela krema
Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti žlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
Crna krema
Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati) Preliti preko bijele kreme  ide petit keks kao podloga bijela krema pa crna 
Ohladiti pa poslužiti 
Prijatno!

Kolač bez brešna i šećera svjetski hit : Baš .baš dobar desert




Potrebno:


4 jaja
2 pomorandže
200 oraha ili badema ili lešnika ili kokosa
pola kašičice sode bikarbone
Za fil:
100 grama crne čokolade
200 ml neutralne pavlake za kuvanje.

Priprema:

Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata. Zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove predhodno samlevene, te malo sode bikarbone.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.
Prijatno!


Nutella kolačić poslastica koja oduševljava : Kremasta i sočna bez glutena




Potrebno:

Za podlogu:


130 gr keksa (petit ili bezglutenski po želji)
50 gr maslaca
20 gr prženih lješnjaka (krupnije nasjeckanih)
1 kašike eurokrema Nutella
Krema
45 gr prah šećera
250 gr mascarponea
200 ml slatkog vrhnja
5 kašika eurokrema Nutella

Priprema :

Keks izmrvite i pomiješajte sa istopljenim margarinom.
Nutellu otopite na pari i pomiješajte sa keksom i maslacem,a zatim dodajte lješnjake.
Smjesu prelijte u kalup (odp veličine 18cm) i ostavite da se stisne u frižideru oko 30 minuta.
Kremu pripremite tako što ćete mascarpone umutiti sa vrhnjem.
dodati Nutellu koju prvo morate otopiti na pari.
Kremu premaćite na ohlađenu podlogu i ponovo sve vratite u frižider na 2 sata.
Kada se krema ohladi ukrasite dodatno po želji.
To je to nikad jednostavnije i brže do savršene i ukusne poslastice.
Prijatno!

ODLIČAN KOLAČ MOJ DANAŠNJI IZBOR










Sastojci

Kore:
3 žumanjka
200 g šećera
150 g hladnog maslaca
500 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kakaa
2-3 žlice kiselog vrhnja 20% mm
Krema: u zagradi su mjere za verziju sa keksom, pola doze
1 kg svježeg kravljeg sira, skuta ili drugi…(500 g)
160 g šećera…(80 g)
2 vanilin šećera…(1 kom)
180 g maslaca…(90 g)
3 jaja…(2 kom)
250 ml mlijeka…(125 ml)
80 g gustina…(40 g)
1 vanilin šećer…(1 kom)
Čokoladna glazura:
80 g čokolade za kuhanje…(50 g)
80 g mliječne čokolade…(50 g)
2 žlice maslaca…(1 žlica)
5 žlica slatkog vrhnja ili mlijeka…(3 žlice)
Verzija sa keksom: mjera za pola doze kreme
250 g (oko 33 kom) petit beurre keksa

Priprema

1.
Kore:
Žumanjke, šećer, maslac i kiselo vrhnje izmiksati.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Ne mijesiti pretjerano.
Tijesto oblikovati u valjak, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.
Zatim tijesto podijeliti na 3 dijela. Svaki komad pobrašniti i razvaljati između dva papira za pečenje na veličinu velike tepsije od pećnice (kore razvaljati na način opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom) i skupa sa papirom prenijeti u tepsiju. Tijesto nabosti vilicom i peći oko 15-20 minuta na 180”C.
Ohladiti.
2.
Krema:
Savjet: Prije pripreme kreme, 2-3 žlice šećera odvojite sa strane i dodajte na kraju prije dodavanja gustina ako bude potrebno. Ovisno o vrsti sira koji koristite i osobnom ukusu, trebat će više ili manje šećera.
U šalici razmutiti gustin i 50 ml mlijeka.
U posudi za kuhanje izraditi sir, šećer, vanilin šećer i jaja da nema grudica. Dodati maslac i preostalo mlijeko i staviti kuhati na laganu vatru. Često promiješati.
Kad se na vrhu počnu pojavljivati mjehurići, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a onda uključiti mikser i kuhati stalno miksajući dok se krema ne zgusne.
3.
Na prvu koru ili sloj keksa izliti pola kreme, zatim staviti drugu koru/kekse te ostatak kreme. Na vrh staviti treću koru/kekse, preliti toplom čokoladnom glazurom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Zatim pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na najmanje 12 sati, najbolje preko noći.
Verziju sa keksima sam pravila sa pola doze kreme (kalup ili posuda 25×18 cm).
4.
Čokoladna glazura:
Sve sastojke kuhati na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Toplu čokoladu izliti na kolač i poravnati.
Po želji preko glazure napraviti mrežu od mliječne čokolade rastopljene sa malo maslaca i mlijeka.
5.
Napomena:
Čokoladna glazura se može izostaviti. Tada kremu nanijeti i na zadnji sloj kora, odnosno keksa.







Puslica torta








Potrebno je:

10 komada jaja
250 gr margarina
sok od 1/2 limuna
300 gr. oraha
500 gr šećera

Priprema:

Od belanaca umutiti 2 kore, svaku koru mutiti sa 200 gr. šećera u koju ste dodali po 1-2 kašike soka od limuna Mutiti oko 5 minuta dok se ne dobije čvrst šne koji ne pada sa kašike.
U pleg staviti peh papir malo ga podmazati uljem ubaciti belanca i lepo ih rasporediti. Sušiti u rerni na 150 stepeni C oko sat vremena ako je potrebno i više. Koru probati čačkalicom dali je suva. Tako ispeći i drugu koru.
Deset žumanaca umutiti sa 100 gr. šećera pa ih nastaviti mešati na pari dok se god ne zgusnu. U to dodati mlevene oraha pa kad se prohlade izmešati sa umućenim margarinom. Prvu koru namazati filom pa je pokriti drugom malo pritisnuti. Filovati umućenim šlagom odozgo ostaviti da prenoći u frižideru i sutra dan seći . Sladite se dragi moji…