petak, 8. rujna 2017.

Torta za sve prilike !




Potrebno

Za koru  :

6 kom belanaca
6 kasika secera
6 kasika brasna
mala kašikica praška za pecivo

Za preliv:

2 dl mleka
2 kasike secera


Za fil:

6 žumanjaka
250gr secera u prahu

250gr margarina

2 kom kisele pavlake
300gr mlevenog keksa ili oraha

Za završni dio
2  slaga
ili 250 ml slatko vrhnje

Priprema
Za kore:

Umutiti belanca, secer i brasno i staviti u podmazan pleh da se pece na 180 stepeni.Kad dobije blago zuckastu boju kora je pecena (15-20min zavisi od rerne). Kad se kora ohladi ,izbockati je viljuskom i odvojiti krajeve od tepsije.

Za preliv :
Staviti mleko i secer da zavri i preliti hladnu koru.Sacekati da upije.

Za fil :
Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti dobro margarin(sobne temperature) sa secerom  u prahu, zatim dodati dve pavlake i keksi umućene prohlađene  žumanjke.Sto se duze muti fil bude lepsi,vazdusastiji ali je sasvim dovoljno i 5-10min.

Nafilovati koru  kremom i odgore staviti dva umucena slagaili slatko vrhnje .Dobro ohladiti u frižideru do služenja .Kolač je jako sočan i kremast nije puno sladak i zbog toga brzo nestane .
Prijatno!


































Albansko čudo od kolača( Orginalni recept)







Iako ima mnogo “uvezenih” vrsta kolača i slatka, Albanci su ipak, vjerni tradiciji i tradicionalnim jelima. Mnogo je imitacija trileće ali u većini slučajeva, sačuvan je originalni recept …
Trileća je neophodno albansko slatko prazničnih, ali i svakodnevnih menija koje se prema riječima Trindafile Nuellari, bivše slastičarke iz Tirane, veoma lahko spravlja, javlja Anadolu Agency (AA).
Upravo zbog toga što se lako pravi, prave je svi, kako amateri tako i profesionalni kuhari pa se tako može naći kako u kućama domaćica, tako i u poznatim slastičarnama. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nuellari je kazala da je ona u početku ovaj kolač pravila prvo samo za svoje ukućane, a kasnije je to postao glavni prihod njene porodice. Nakon što je ponudila ekipu AA trilećom, Nuelleari je dala i recept za ovo slatko čudo.
“Potrebne namirnice su: jaja, šećer, brašno i tri vrste mlijeka (mlijeko u prahu, svježe mlijeko i slatka pavlaka). Prvo odvajamo bjelanca od žumanaca. Nakon što umutimo bjelanca, u to dodamo šećer. Omjer za jaja, brašno i šećer su: jedno jaje, jedna kašika brašna i jedna kašika šećera. Mjere se mogu mijenjati prema ukusu ili veličini tepsije.
Sve se namirnice pomješaju i na kraju se doda žumance, te peče 30 minuta na 160 stepeni. Nakon toga izvadimo kolač iz rerne i nakon što se malo ohladi, dodajemo tri vrste mlijeka. Na kraju dodajemo karamelu na vrh”, naglasila je Nuellari. Ona dodaje da je karamela neizostavan dio ovog kolača. Trileće se pravi obično prilikom praznika, ali i svečanosti, svadbi…

Vrhunski užitak u kome će uživati cijela porodica…










Potrebno
Za Kore:
4 jaja
4 kašike šećera
5 kašika brašna
2 kašike vode
50 ml ulja
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Za Fil
4 žumanca
1 kašika šećera
300 ml mleka
5 kašika brašna
100 gr margarina
3 kašike šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za Šam
4 belanca
7 kašika šećera
4 kašike vode
Glazura
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema

Za kore 
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa dodati vodu, pa ulje, pa brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Posebno ulupati belanca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180.
Moj pleh je dimenzija 30 x 11 cm, a može da se korist i 30 x 20, ali onda u tom slucaju sečete vertikalno koru, a ja sam u ovom plehu sekla horizontalno. Prilagodite kako vam odgovara.
Za fil 
Pomešati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo mleka, a ostalo staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu smjesu i mešati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti.
Slaganje :
Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti ceo krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim mlekom.
Najbolje kada prelijete prvu koru ostavite da malo odstoji, da upije, pa tek onda stavljajte krem.
Ja sam sve redjala u plehu u kojem sam pekla jer je dubk, stavila kolu, prelila, nalila krem, stavila drugu koru i prelila opet.

Za beli krem ulupajte belanca u jak šne. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru   da provri. Mešati .
Kad provri ostavite da kuva 2 minute pa odmah istresajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom.
Istresajte direktno u žice polako u mlauzu  .
Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Otopite čokoladu sa uljem i premažite.
Ja sam istresla pre stavljanja belog dela na tacnu i lepo je sve stajalo, pa sam onda nanosila beli deo, koji je takodje čvrst.
Kolač ohladite pa sijecite na šnite i poslužite .
Prijatno!

Savršena torta probajte napraviti samo jednom!

                                 





Sastojci:


5 jaja
250 g šećera
3 žlice kakaa
1 dcl vode
1 dcl ulja orahovog
250 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g mascarponea
4 žlice Nutelle
3 dcl slatkog vrhnja za šlag
250 g lješnjaka


Priprema:


Stavite pržiti lješnjake na cca 100°C 15min, po potrebi i duže. Izvadite mascarpone iz frižidera barem 30 min prije pripreme kreme.
Izmiksajte žumance od jaja sa šećerom u jednu posudu. Kakao stavite u šalicu i prelijte sa 5-6 žlica vruće vode i izmiješajte kako biste dobili tamnu čokoladnu pastu i umiješajte je žumanjca. Miksajući, polako dodajte ulje i nakon toga vodu.
Prije nego što krenete dalje, prosijte brašno i prašak za pecivo u drugu posudu i lagano promiješajte žlicom.
Zatim brašno i prašak za pecivo pomalo dodavajte u prethodnu smjesu.
Izmiksajte bjelanjak u snijeg i polagano ga špatulom pomiješajte s prethodnom smjesom.
Izlijte smjesu u okruglu tepsiju (cca 26 cm) koju ste prethodno obložili aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Pustite da se peče 30 – 40 minuta. Povremeno provjerite s čačkalicom da li je biskvit gotov.
Kada je biskvit gotov, ohladite ga i prerežite na 3 komada.
Izmiksajte mascarpone te zatim dodajte Nutelu. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i dodajte u prethodnu smjesu.
Popržene lješnjake stavite u multipraktik i smrvite, ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadića te ih stavite u kremu. (ne morate sve, neka vam dio ostane za ukrašavanje ako želite)
Nafilujte tortu i neka se hladi bar  2 sata u frižideru. Zatim je izvadite i ukrašavajte po želji.

Prijatno!

Za ovaj kolač svi ce vam tražiti recept -Odličan je!





Sastojci


 10 bjelanjaka
 250 g šećera
 300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )
 3 žlice brašna
 1 prašak za pecivo


Za kremu:

 10 žumanjaka
 220 g šećera
3 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
1 vanilin šećer
 1 l mlijeka
 270 g margarina
 100 g čokolade za kuhanje


i još potrebno
 200 g čokolade za glazuru

2-3 kašike ulja 

Priprema:

Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti dok se dobije fina gusta glatka smjesa. Dodati brašno pomješano s praškom, pa na kraju lagano umješati mljevene orahe ili lješnjake.
Smjesu izliti u pleh (20×30) obložen papirom za pečenje, peći na 150c oko 40 min ili po potrebi.
Ohlađen biskvit prerezati na dva djela.
Od litre mlijeka odvojiti koliko je dovoljno da se umuti šećer, puding, žumanjci i gustin i da se dobije glatka smjesa.Ostatak mlijeka staviti da se kuha, kad provre dodati smjesu od pudinga, kuhati par minuta stalno mješajući dok se ne zgusne.
Kremu ostaviti da se ohladi pokrivena prozirnom folijom.
U ohlađenu umješati izrađeni margarin.
Kremu podjeliti na dva djela, u jedan umješati istopljenu čokoladu.
Na pladanj slagati biskvit (ja sam ga neznatno poškopila sa čoko.mlijekom), pa žutu kremu, na nju rasporediti tamnu kremu pa poklopiti drugim djelom biskvita.
Odozgo premazati glazurom od čokolade koju smo istopili na laganoj vatri .Ohladiti kolač u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Najbrži recept za tortu!



Na brz i jednostavan način do ukusne torte za čas posla bez pečenja kora i kuhanja krema .

Prvi fil:

700ml kisele pavlake (20% masnoće),

250g prah šećera,

300g mlevenog plazma keksa,

6 kašika  umućenog šlaga,

5 kašike mlevenog prženog lešnika,


Drugi fil:

600g krem šlaga od vanile  ili po želji može i čokoladni

 hladnog mleka ili kisele vode za umutiti šlag ,


Preliv:

300ml čokoladnog mleka ili običnog 


Koristila sam Vincinni – meke kore za torte koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema 

Za prvi fil :

Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu pa dodati keks ,šlag i propržene lešnike .

Za drugi fil :
Umutiti šlag 

Kore poprskati čokoladnim ili običnim mlijekom zatim premazati jednim pa drugim filom i tako dok  ne potrošite kore dekorisati možete po želji .
Tortu ohladite u frižidreu pa poslužite .
Prijatno!

Recept za domaću čokoladicu ,,Twix”






Volite čokoladicu Twix ? Zašto je ne biste same napravile i oduševile svoje najmilije!


Sjajan slatkiš uz kafu. Oduševiće vas zavodljiva kombinacija keksa, karamela i čokolade.
Potrebno:


500g mlečne čokolade,
350g mekanih karamel bombona,
400g petit buerre keksa ili drugog po izboru,
60ml mleka,
4 kašike putera.

Priprema:

 Čokoladu istopite na pari, pa sipajte u pleh koji ste obložile samolepljivom folijom. Ubacite u frižider da se čokolada stegne. Keks sameljite i dodajte mu istopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete smesu poput vlažnog peska.
 Karamele ubacite u šerpicu, dodajte mleko i topite na srednjoj temperaturu dok ne dobijete glatku masu. Izvadite pleh sa čokoladom, pa pospite samlevenim kesom i dobro pritisnite i utabajte. Prelijte karamelom i vratite sve u frižider da se stegne.
Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isecite nožem na štangle. Svaku prelijte istopljenom čokoladom i ponovo ubacite u frižider da se stegne.


Nakon toga možete da poslužite svoje twix čokoladice! Prijatno!

Jafa torta !





Jedna od najpopularnijih torti. Prigodna za razne svečanosti, jafa keksu u torti teško je odoleti.

Za koru:

14 jaja
14 kašika šećera
14 kašika prezle
14 kašika oraha

Fil I:

1l mleka
8 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr margarina

Fil II:

1dl vode
200 gr šećera
4 štangle čokolade
200 gr oraha
250gr margarina

Još:
oko 600 gr jafa keksa

Prirema:

Kora: Umutiti 7 belanaca, dodati šećer pa zumanca. Dodati 7 kašika prezle i 7 kašika oraha. Izmešati varjačom pa izliti u pleh iz rerne pa ispeći u rerrni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 20 min zavisno od rerne .
Ispeći još jednu koru i obe preseći po pola.

Fil I: U mleko zakuvati brašno i šećer pa ohladiti. Tome dodati jedan penasto izmiksiran margarin

Fil II: Vodu, šećer, čokoladu i orahe skuvati pa ohladiti. Dodati izmiksiran margarin.

Filovanje: Kora, fil I, jafa, fil I, kora, fil II, kora fil I, jafa, fil I, kora. Sa ostatkom fila premazati celu tortu.
Dekoracija po želji.Ohladite tortu u frižideru  prije posluživanja .
Prijatno!

Makedonski kolač:Dok ga pečem cijela kuća miriše a ukusu da nepričam uvjerite se !











Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.

Sastojci

Testo:
5 šoljica kisele vode
5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 gr seckanog suvog groždja
100 gr seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo
Sirup:
250 gr šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dcl vode
Za posipanje:
50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda

Priprema

1.
Napomena: 1 šoljica = 150 ml
2.
Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
3.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.
4.
Rernu zagrejati na 180C.
Pleh dim 25*35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha.
Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
5.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha…
Posluživanje
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji



Mamine oblatne sa grizom -Naj bolje oblatne !




Potrebno:

1 velika solja za caj mleka
20 kasika secera
2 kocke cokolade za kuvanje
8 kasika griza
1 maragrin (250g)
1 manje pakovanje oblande

Priprema:


prokuvati mleko, secer i cokoladu, dok se sve lepo rastopi onda u to mleko dodati griz i kuvati dok ne zgusne
u vrucu griz-smesu dodati na komade seckan margarin i dobro mesati
Smesu ostaviti da se ohladi, samo toliko da je jos mlaka
Griz smesu podeliti na 4 jednaka dela i filovati oblandu (rubicastu stranu), dobro pritisnuti i staviti nesto tesko na nju i tako ostavite je do sutra dan


Posluživanje

moja oblanda na slici je napravljena od duple mere i sa velike oblande.
Prijatno!


Punjeni čupavci!





Potrebno

5 jaja
25 dag šećera
5 žlica hladne vode
25 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu :

10 dag šećera
10 dag maslaca
200 dag bijele čokolade za kuhanje
2 dcl slatkog vrhnja


istučena šlag pjena ili slatko vrhnje 

Za umakanje :
10 dag čokolade 
10 dag maslaca 
2 dcl mlijeka 
10 dag šećera 

kokosovo brašno

I još:
pekmez od višanja

Priprema:

Jaja zajedno sa šećerom, mikserom kremasto izradite. Dodajte hladnu vodu i nastavite kratko miješati.
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i lagano dodajte. Tijesto izlijte u namašćeni  lim ili obložen  pek papirom i pecite oko 25 – 30 min na 180ºC.
Pečeni biskvit  ostavite da se ohladizatim ga isijecite na kocke .

Za kremu izmiješajte sve sastojke u loncu, i na laganoj vatri otopite nesmije da prokuha .U ohlađenu smjesu dodajte umućeno slatko vrhnje .
Tako i za smjesu za umakanje sem kokosovog brasna  :
 Kocke uvaljajte u čokoladnu smjesu pa u kokos zatim jedan u kocku premazati pekmezom pa kremom pa poklopit dr kockom koja je uvaljana u čokoladnu smjesu i kokos  i tako dok ne potrošite  smjese .Kolače je preporučljivo staviti u jednu veću zdjelu sa poklopcem ili  orginalni kalup za kolače sa poklopcem .Ostaviti u frižideru da se ohladi .
Prijatno!

Kolač gotov za 15 min : Nepečene doboš kocke koje moraju uspjeti!





Potrebno:

250 g ptiber keksa

200 ml mleka
3  jajeta
100 g šećera
125 g čokolade za kuvanje
125 g putera


Priprema:

 U posudi za kuvanje na pari sjediniti umućena jaja sa šećerom. Zagrevati na pari uz neprekidno mućenje dok se smesa ne zgusne.
Dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu smesu dodati puter i umutiti mikserom.
 Pripremiti ravnu tacnu za kolače. Ptiber keks umakati u mleko, pa njime oblikovati manji pravougaonik na tacni za kolače (4×3 komada keksa). Prvi sloj keksa premazati trećinom pripremljenog fila i prekriti drugim redom natopljenog keksa. Postupak ponoviti još dva puta. Završiti s keksom i ostaviti u frižider da se stegne. Ohlađen kolač iseći na kocke.

Prijatno!

Kokos torta …












Sastojci

Kora: 100gr mlevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina
Fil: 1 lit mleka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema

1.
Ovsene pahuljice malo propržiti u tiganju da blago porumene. Zatim ugrubo samleti u blenderu (slika 1)
2.
Kora: Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan i može se naći po povoljnim cenama (slika 2). Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati (slika 3)
3.
Fil: Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
4.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom