ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Ovakvo jagnjeće pečenje još niste probali :Otkriću vam svoj tajni recept koji sam dobila još dok sam bila vrlo mlada








Potrebno :
3 kg jagnjetine/ plecka sa rebarcima/
po ukusu soli
senfa
1 dl mesavine vode i belog vina
0,5 dl ulja

Priprema:

Jagnjetinu oprati i prosusiti.Zarezati meso na vise mesta duz plecke da bi bolje primilo zacine.
Pomesati vodu, belo vino, ulje i ruzmarin i staviti u vatrostal posudu u kojoj ce se peci meso.
Jagnjetinu dobro posoliti, utrljati so svuda po mesu.
Po zelji u zasekei po povrsini mesa premazati senf.
Spustiti meso u posudu i prekriti alu-folijom.Peci meso najpre pokriveno folijom na 200 stepeni. Povremeno vaditi posudu, okretati meso i zalivati sokom koje je pustilo. Pred kraj
pecenja skinuti foliju i ostaviti jos15 minuta da se uhvati lepa korica.
Malo prohladiti i servirati uz  pekarski krompir.

Prijatno!

Seoska Lisnata pogača– Prste da poližeš




Tako mekana i lisnata da se jednostavno topi u ustima

Potrebno

1 kg brasno
0,5l mleko
3 jaja
250 gr puter
1 dl ulje
1 kocka kvasac
1 kasika sol
1 kasika secer
400gr tvrdog sira

Priprema:


Zamesite testo od kasiku soli, kasiku secera, nadosli kvasac, dva cela jajeta i jedno bjelance , ulje i toplo mleko..Zamesite sredno tvrdo testo i ostavite ga da se odmori deset minuta.
Kad se testo odmori podelite ga na 24 loptica.
Uzmite jednu lopticu i razvucite jufku velicinu tanjira i namazite omeksalim puterom.Zatim posipajte sitno izdrobleni sir.
Produzite postupak i sa ostalim jufkama.
Poslednju jufku stavite i nemojte je mazati.
Od svih poredjanih jufka razvucite jednu veliku jufku i stavite u namascenu tepsiju 36 broj i isecite na kocke. odozgo namazite je sa umuceno zumanjce.Ostavite je 30 minuta da se testo odmori i nadodje
Pecite u zagrijanu rernu na 250 stepeni prvih deset minuta a onda smanjite na 200 i dopecite pogacu.
Gotovu pogacu ostavite da se malo ohladi pa posluzite isecenu na kocke.
Prijatno!

"Paprike u pavlaci "






Potrebno :

oko 20 kom. paprike iz tursije
500 gr. mladog kravjeg sira
po ukusu sol
500 ml. pavlake

Priprema:

Paprike ocistite od peteljke i semenke.Ostavite da se iscede nekih sat vremena.U vecu zdelju stavite sir,pavlaku,sol te fino promesaj da se sve lepo sajedini.Ovom masom punite ocedene paprike.Ostavite malo pavlake za redzanje paprika,trebace vam.
Pripremite posudu u kojoj ce te staviti ove peprike.
Prvo po dnu namazite malo mesavine od pavlake i sira,pa naredzajte punjene paprike,pa opet odozgo mesavinu pavlake i sve tako dok utrosite paprike.Zavrsite sa pavlakom. Ostavite preko noci u hladnjak da se ukusi sajedine,potom posluizte.Odlicno idu uz kuhani krompir ili kiflivce.
Prijatno!

Turšija sve po 2- Bez konzervansa -morate imati ovaj recept!









Potrebno :

2 kg paradajza
2 kg paprike
2 kg karfiola
2 kg sargarepe
2 kg krastavca
Za presol potrebno je:
malo vise nego po ukusu soli
koliko stane u punoj posudi s povrcem vode
Priprema:
1.
Sve povrce oprati. Papriku nozem malo isjeci pri samom vrhu. Paradajez izbosti viljuskom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavca iseci. Karfiol podeliti na krupnije cvjetice. Sargarepu oljustiti i krajeve malo isjeci.
2.
U posudu staviti vecu najlon vrecu, tako da krajevi malo izlaze is posude.
3.
Poredjati redom jedan red krastavca, sargarepe, paprike, paradajeza i karfiola.
4.
Ponoviti redjanjem dok ne potrosite sve povrce.
5.
Posudu napuniti vodom. Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
6.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
7.
Prvo povezati kesu pa onda poklopiti posudu poklopcem.
8.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.

Napomena:

1.
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
2.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.

Ne mogu vam riječima opisat kolko je ukusna ova pita-Zorina pita





Potrebno :

 500g kore za savijače
 1 srednja glavica crvenog luka
 500g mlj. mesa po izboru
3 srednja krumpira
 začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za Preljev:
 3 jaja
 1 dc ulja
 1 čvrsti jogurt
 2 dc mineralne vode
 1 žličica soli

Priprema

Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola. Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom. Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
Preljev 
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru. 
Prijatno  !




Palačinke punjene mljevenim mesom!





Potrebno:

 palačinke pripremljene prema osnovnom receptu

 300 gr mljevenog mesa
 1 glavica luka
 200 gr gljiva
 1/2 svježe crvene paprike

 2 žlice nasjeckanog peršina
 1 žlica origana
 1 žlica crvene paprike u prahu
 sol
 biber
 2 žlice ulja


Preliv za palačinke:

 300 ml vrhnja za kuhanje
 200 ml jogurta
100 ml mlijeka
3 jaja

Priprema:


Na malo ulja dodati sitno nasjeckani luk i kada pusti miris dodati sitno narezanu papriku. Kada paprika omekša dodati meso i kuhati na laganoj vatri uz miješanje. Nakon 5 minuta dodati narezane gljive. Dodati začine i pirjati na laganoj vatri dok suvišna tekućina ne ishlapi. Nadjev ohladiti i puniti palačinke.

Složiti palačinke u vatrostalnu posudu i preliti sa preljevom kojeg ste pripremili tako da ste zajedno pomiješali razmućena jaja, vrhnje za kuhanje, jogurt i mlijeko. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200ºC oko 30-40 minuta. Poslužiti uz sezonsku salatu.

Prijatno!



Tko još ne voli tikvice na ovaj način ?




Potrebno:
3 srednje tikvice (moze se probati i sa patlidzanima)
3-4 jaja
100 g brasna
150-200 g purece šunke
200 g edamera,trapista ili mocarele
180 g kisele pavlake 12m.m.
so,
vegeta,
biber


Priprema:

Tikvice oguliti,i izrezati pomocu noza po duzini u sto tanje komade. Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 min.tako.
Tikvice ocjedimo od soka sto je pustila i uvaljamo u brasno. Stavimo ulje da se grije.
Przimo tikvice da malo porumene. Isprzene prebacimo na ubruse da pokupi masnocu. Takođe zdravija varijanta, mogu se peci u rerni na papiru za pecenje.
Unutrasnjost vatrostalne posude(u ovom slucaju koristila sam male posudice od alufolije),tako da je svako dobijo svoju porciju. Nauljimo i stavimo red tikvica.
Na tikvice poredamo sunkicu i sir izrendan,i tako dok ne potrosimo sve sastojke. Ja sam dobila tri sloja, s tim da poslednji sloj zavrsim sunkaricom..
Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelimo tikvice. Odozgo ce mo staviti izrendan sir.
Pecemo na 200C oko 30 min.

Poslužiti tople.
Prijatno!








nedjelja, 3. rujna 2017.

Crnac bez jaja




Potrebno

Za koru :

3 čvrsta jogurta (3×180 g)
3 jogurtove čašice pšeničnog glatkog brašna tipa 550
2 čaše od jogurta šećera
1 čašicu od jogurta ulja
3 velike kašike  kakaa
2 žličice sode bikarbone


Za glazuru :
 150 g maslaca,
 150 g čokolade za kuhanje,
 120 g šećera te 
 120 ml mlijeka

Priprema :
Mikserom najvećom brzinom pomiješajte  sve sastojke te ih izlijte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
Ispecite koru  u zagrijanoj reni na 200 stepeni nekih 20 min . Vruć kolač narežite narežite na kockice.

 Dok se kora peče pripremite glazuru .
 Prvo otopite maslac , a zatim mu dodajte čokoladu i šećer i nalijte mlijeko.
 Kad se sastojci otope i kad   glazura zavri, izlijte je na izrezan  kolač. Ohladite pa posluzite.

 Prijatno !

Kolač “Praško čudo”



Potrebno
Za tijesto:


1  jaje
150 g šećera
1 žličica sode bikarbone
50 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice meda
450 g glatkog brašna
1 žlica kakao


Za kremu:

4 dl mlijeka
2 i 1/2 žlice glatkog brašna
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog šećera (ne prepune)
150 g margarina


Za čokoladnu glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema:

Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van. Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.

Za kremu 
 brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. 
Na zadnju ide čokoladna glazura.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.

Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.

Možda izgleda komplicirano, ali kažem vam nije uopće. Kore se razvlaće bez problema, ne pucaju, a kolač poslije otpusti i reže se u oblike kakve želite, a okus je nezaboravan to vam mogu potvrditi moji sinovi i svi moji prijatelji.
Kolača ispadne puno, ali brzo i nestane.
Prijatno!

Brzi kolač…Specijalitet mađarske kuhinje morate probati!



Potrebno:

1/2 margarin
2 kašike šećer (za testo)
2 žumanjka
300 g brašna
1/2 kvasac
 4 kašike mleka
soda bikarbona na vrh noža
250 g mlevenih oraha
250g šećer (za fil)
pekmez od kajsija po ukusu


Za glazuru 
100g čokolada za kuvanje
1 kašika ulje
100 g margarin 


Priprema;

Od navedenih sastojaka zamesiti testo. Podeliti na tri dela. Orahe i šećer pomešati. Razvijenu koru staviti u tepsiju koju smo premazali sa malo margarina i posuli brašnom.
Koru premazati sa pekmezom od kajsija i posuti je mešavinom oraha (250 gr) i šećera (250 gr) . Razviti i ostale kore i postupak ponavljati. Gornja kora se ne premazuje.
Staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći na 160 stepeni 10-15 minuta. Ohlađeni kolač preliti glazurom od čokolade (100g čokolade za kuvanje, 100g margarina, 1 kašika ulja).
Ohladiti pa sjeći na kocke ili štanglice i poslužiti.
Prijatno!

Brzi kolač od petit keksa gotov za 20 min !




Brzo,jednostavno i bez pečenja…. uspijeva svima al baš svima…
Potrebno

Za kremu;

1 l mlijeka
14 dag šećera
15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
6 žumanjaka
12,5 dag margarina
1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)

I još;

oko 40 komada petit keksi
1 šlag pjena s okusom vanilije


Priprema:


Za kremu se pomiješaju žumanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.
Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.
Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.
U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.
Prijatno!

Kolač koji se pamti osvaja svojim ukusom i izgledom !




Potrebno

Za kore:
2 jaja
300 g brašna
50 g šećera u prahu
2 žlice Nesquik praha
1/2 žličice praška za pecivo
150 g omekšalog maslaca

Za bijelu koru /biskvit 
4 bjelanca + zera soli
4 žlice šećera + vanilin šećer
4 žlice brašna
3 žlice ulja + 1/2 žličice octa
1 žličica praška za pecivo

Za kremu:
1 l mlijeka
200 ml baileysa likera
4 žumanca
150 g šećera
50 g škrobnog brašna
3 kom  Puding nougat premium
300 g  čokolade s mliječnim punjenjem
200 g maslaca
Za glazuru:
200 g bijele kuverture/čokolade
6 žlica ulja

Priprema

Za kore:
 pjenasto umutiti maslac, dodati jedno po jedno jaje, umijesiti preostale sastojke. Tijesto će biti meko, stavite ga u hladnjak da očvrsne tek toliko da se može fino valjati.

Za kremu 
razmutiti šećer, škrobno brašno i prašak za puding u dijelu mlijeka, umiješati pjenasto umućena žumanca, a u ostatku mlijeka i likeru rastopiti čokoladu. Zakuhati gustu kremu, prebaciti je na hlađenje.
Razdijeliti tijesto na 4 jednaka dijela, valjati tankooo na silikonskoj podlozi (moje kore su 30x35cm). Preko tijesta stavim prozirnu foliju da ne brašnim dodatno, kore se valjaju fantastično… zajedno sa silikonskom podlogom prebaciti na okrenut lim za pečenje i ubaciti u vruću pećnicu (175*C) na svega par minuta! Jako su tanke i lomljive pa pažljivo sa njima…
Za bijelu koru / biskvit 
Umutiti snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati šećer i mutiti dok ne postane sjajan i gust. Lagano umiješati prosijano brašno sa praškom za pecivo dok se brašno ne stopi sa snijegom, zatim uliti u tankom mlazu ulje i ocat. Izmiješati kuhačom da snijeg ne splasne i rasporediti u lim za pečenje obložen pek-papirom. Ja sam razvukla pravokutni obruč (dimenzije kora). Peći u zagrijanoj pećnici (150*C) nekih 10-15 minuta, mora ostati bijel .

Izraditi pjenasto maslac, sjediniti ga s kremom. Filati kolač : kora, krema, kora, krema, bijeli biskvit, krema, kora, krema, kora, krema, bijela glazura ? Slojevi su mi jaaaako tanki, društvo se mučilo, jedva su ih prebrojili… ? Možete komotno raditi i kolač manjih dimenzija, ja sam valjala kore dok nisu postajale gotovo prozirne u segmentima jer sam htjela malene slojevite kolačiće na kraju.
Ohladiti pa sjeći na male štangice ili kocke i naravno poslužiti .
Prijatno!



Čokoladni muffini






Sastojci

 250 gr brašna
 250 ml mlijeka
 180 gr šećera
 200 gr čokolade za kuhanje
 90 ml ulja
 3 kašike kakaa
 1 prašak za pecivo
 ½ kašičice sode bikarbone
 1 jaje

 Priprema:

Pomiješajte kakao sa brašnom, šećerom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
Umutite jaje sa mlijekom i uljem pa dodajte u suhu smjesu.
Dodajte 2/3 sitno sjeckane čokolade i promješajte.
Sipajte u kalupe za muffine i odozgo pospite ostatak čokolade.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Ohladide pa poslužite uz kuglu sladoleda od vanile a naravno mohu i sami .
Prijatno !