srijeda, 4. listopada 2017.

Neskafe Torta!





Potrebno:

500 gr keksi (petit beurre) il mozete gotove kore za tortu
500 ml slatka pavlaka (hopla)
3 jaja
11 kasika secer
3 kasika nescafe (il mozete cappuccino)
malo mlijeka za keksi

Priprema

Umutite slatku pavlaku sa polovicom secera. U drugu posudu, kremasto umutite jaja sa ostatka secera. Na kraj dodajte neskafe i mutite jos malo da se kafa restopi. Smjesa istresite u posudu sa slatkom pavlakom i izmiksajte da se pomjesa.
Svaki keks umucite na sekund u hladno mlijeko u koje po zelji mozete dodati aroma ruma a i ne mora. Poredite kekse, pa iznad njih sloj fila debeljinom odprilike jedan prst. Tako 3-4 reda kekse i iznad svaki red fil.
Ukrasite je ribanom cokoladom, il cokoladne mrvice i ostavite je u hladnjak da prenoci (kod nas tesko da ostavimo cjelu do jutra)
Secite kockice i poslužite.
Kao sto sam napomjenula u sastojke, umjesto kekse mozete koristiti gotove kupovne kore.

Prijatno!


Snjezni kolač!



Potrebno:

3 žumanceta
120 gr šećera
1 vanilin šećer
150 gr brašna
4 supene kašike vrele vode
3 bjelanceta
1 prašak za pecivo

Za kremu :
2 pudinga od vanilije
650 ml mlijeka
150 gr šećera
250 gr margarina za kolače ili putera
vrećica kokosovog brašna


Priprema  :
Izmutiti snijeg od bjelanaca. U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta i dok im boja ne posvijetli. Dodati vaniliju, brašno, posuti prašak za pecivo i vrelu vodu. Izmutiti mikserom. Tijesto u ovom trenutku izgleda jako gusto, ali ne brinite, takvo i treba da bude. Lagano kašikom dodati snijeg od bjelanaca u prethodnu smjesu i miješati dok se smjesa ne ujednači. Treba malo strpljenja da se ovo izvede, ali odolite iskušenju da sve skupa izmutite. Izliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ako je pleh okrugao, ne treba biti manji od 28 cm jer tijesto naraste previsoko pa nije lako filovati kolačiće. Peći dok se ne zarumeni, na 200 °C.


Za  kremu :
Kada bi se puding pravio po uputstvu sa vrećice bio bi prerijedak što za filovanje nije dobro. Zato obratite pažnju da količina mlijeka bude skoro upola smanjena. Šećer se dodaje tokom kuvanja da bi se fino istopio. To sam uvela u sve recepte gdje god sam mogla jer metoda „mutite mikserom dok se kristali šećera ne razbiju“ nikad nije dala rezultate u mojoj kuhinji i sa mojim mikserom. Dakle, stavite pola litra mlijeka sa 150 gr šećera da provre. Posebno izmiješajte prah od dva pudinga sa 150 ml mlijeka. Kada mlijeko provre, skinite ga sa vruće ploče, uspite razmućeni puding i miješajte brzo sa žicom da se grudvice razbiju. Uz stalno miješanje vratite par minuta na tihu vatru.
Skuvan puding ostaviti da se hladi i miješati energično s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica na površini. Ta korica je ukusna za pojesti ali nije poželjna u kremi. Ako je nakon hlađenja sklonite, ostajete bez dijela smjese. S druge strane, mikser ne može da je razbije u potpunosti pa ćete dobiti kremu punu grudvica. Puding ne treba ostaviti da se skroz ohladi jer se neće moći razmutiti sa puterom ili margarinom. Treba da bude ni vruć (ne smije se dimiti), ni hladan (ne smije ličiti na pihtije) već mlak. Izmiksati 250 gr margarina za kolače ili putera i izmutiti ga sa pudingom. Ako se u ovoj fazi pojave grudvice u kremi preporuka je da ga propasirate kroz cjediljku ili sredite u blenderu.

Od tijesta vaditi krugove čašom, ja koristim rakijsku čašicu, pa kada se kolačići filuju budu taman za dva velika zalogaja. Ok je i ako koristite čaše od soka, ovalne kalupiće, a i ako presiječete cijeli biskvit i filujete ga po sredini pa dobijete sniježnu tortu. Rasijecite krugove horizontalno na pola. Filovati ovim redom: po sredini, naokolo i sa gornje strane, pa uvaljati u kokosovo brašno.
Poslagati na tanjir i započeti sa divljenjem .
Prijatno!

Nije dobra vec savrsena slana torta!




Potrebno:

1 pakovanje korica za rozen tortu

Za fil:
  500 gr feta sira
  150 gr soft margarina
 100 gr krem sira
 200 gr kisele pavlake
 3 supene kasike ajvara
 500 gr sunke seckane sa kockice

Za ukrasavanje:
 100 gr (po zelji vise) majoneza
 100 gr renanog tvrdjeg sira tipa ementaler, trapist, gauda…
1 bareno rendano zumance

Priprema:
Dobro izgnjeciti feta sir, dodati pavlaku, margarin, krem sir i dobro ujednaciti smesu. Dodati sitno seckanu sunku.
Fil podeliti na dva dela i u jedan ubaciti ajvar.
Kore filovati naizmenicno crvenim pa belim filom tako da se dobiju crveni i beli slojevi.
Zadnja kora se ne filuje.
Sve staviti u frizider na nekoliko sati, najbolje preko noci.
Sutradan opkrojiti krajeve i premazati majonezom. Ukrasiti rendanim sirom i zumancetom

Prijatno!

Mekana i fina pogaca sa sirom




Potrebno:
Za tijesto:
 600 gr mekog brašna tip 500
 1 kvasac
 2 ½ dcl mleka
 2 kašikice šećera
 4 kašike jogurta
 50 gr margarina

 1 jaje
 1 ravna supena kašika soli

Za fil:

 125 gr margarina
 125 gr feta sira
 1 jaje

Za Premaz:
 žumance
 1 kašika ulja

Priprema :
Krećemo od mleka, jogurta i šećera koje stavimo da se ugreju. Mleko treba da bude mlako, tako da ne peče čist prst koji malko uguramo u mleko da probamo  . Onda skinemo mleko sa vatre i izmrvimo kvasac, ostavimo da nadodje. Kada je kvasac onako…nabubrio, onda je spreman za dalji rad.

Za to vreme izmerimo brašno, ja sam se trudila da uradim baš sve po receptu, ne onako odokativno i to je baš dobra mera. U brašno stavimo so i margarin. Margarin dobro izmrvimo sa brašnom. Dodamo jaje i mleko sa kvascem i jogurtom i mesimo dok ne postane skroz glatka masa. Pošto je testo više meko nego tvrdo, lakše je da se mesi rukom ispod testa i tako ukrug ga pomerati. Bude jako lepo, glatko. Onda ga ostavimo na toplo mesto, ja prekrijem krpom i upakujem u ćebe, da odstoji nekih satićak vremena, kako bi se udvostručilo.

Dasku pospemo brašnom i razvijemo testo na što tanje, ne baš flis papir tanko, ali nekih 6 – 7 mm je taman. Onda vadimo sa nekom velikom modlom krugove, tako da jedan krug bude otprilike malo više od trećine širine okrugle tepsije u kojoj ćemo pogaču peći. Meni je izašlo nekih 30 komada.
Umutimo jaje sa margarinom i dodamo sir, da bude fina, jednolična masa. Tepsiju namažemo margarinom i stavimo jedan krug tik uz ivicu tepsije. Na njega stavimo uvrh kašikicu fila, pa 2/3 kruga prekrijemo novim krugom. Ako imate više nego ja krugova, možete i gušće redjati. Tako redjamo skroz u krug, dok ne istrošimo sve i kada dodjemo do zadnja 2 – 3, onaj prvi krug malčice podignemo (i one koji leže na njemu) i guramo zadnje ispod njih. Tada ovako pripremljeno ostavimo još nekih 20 – tak minuta da odstoji i za to vreme malo upržimo susam i umutimo žumance sa uljem.
Kada je odstojalo, premažemo jajetom i stavimo u lernu na 200°C da se peče nekih 20 minuta, onda prekrijemo od gore papirom za pečenje i ostavimo još 10 minuta.
Meni je najlakše da lepo izvadim pečenu pogaču na tanjir, tako što je opsečem u krug, prekrijem velikim tanjirom, prevrnem, ponovo stavim jedan tanjir od gore i ponovo prevrnem i – gotovo, pogača spremna za cepkanje.
Prijatno !

Ovo je najzdravi ručak na svijetu








Osim spriječavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan!

Sastojci:
– 150 g kukuruzne palente
– 3 jaja
– 200 g brašna
– 300 g sitnog sira, nemasnog
– 1 kašičica soli
– 1 prašak za pecivo
– 200 ml jogurta
– 100 ml suncokretovog ulja


Priprema:

Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smjese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.
Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju. Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smjesa koja je prethodno namazana sa malo ulja.
Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

Ludo tijesto sa jogurtom : Pogodno Za Sve Vrste Peciva, Mekano Kao Duša!





Potrebno:
 oko 1 kg brašna
 500 ml mlakog mleka
 200 ml jogurta
 2 jaja
 2 kašičice soli
 1 kašičica šećera
 1 kocka kvasca

Priprema:

U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste.
Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Svjetski poznata poslastica koju morate probati: Tiramisu!







Potrebno:


250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone sira
100 g secer u prahu
1 vanilin secer
par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
4 ml amareto liker
oko 60 piskota
kakao za posipati tiramisu

Priprema:


 U skuvanu, hladnu kafu dodati amareto liker.
 Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati secer u prahu, vanilin secer, mascarpone i par   kapi limunova soka.
 Piskote umociti u kafu sa likerom i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa   opet piskote, krema idt….zavrsiti sa kremom, posipati sa kakaom
 Ostaviti tiramisu preko noci da se stegne i da se piskote potpuno umeksaju.

Prijatno!

Bijeli Egipat







Potrebno :


3 bjelanjka
4 žlice prženih, krupno mljevenih lješnjaka
4 žlice šećera
1 žlica brašna


Fil 1:

0,7dcl mlijeka
10 žlica šećera
2 burbon vanilina šećera
9 žumanjaka
8 žlica gustina
80gr. margarina
 200gr. bijele milka cokolade
1,5dcl vrhnja za šlag


Fil 2:
3,5dcl vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
 50gr. dukatele (sirnog namaza)
I jos
100gr. prženih krupno sjeckani lješnjaka

Priprema:
Za biskvit:
 
Umutiti bjelanjke i ostale sastojke .Kalup promjera 24 cm, obložiti alu folijom i sipati smjesu.
 Napraviti tri ovakva biskvita…..(znači sve skupa vam treba 9 bjelanjaka)

Za prvi fil:

Zakuhati 0,5 l. mlijeka sa šećerom. u preostalih 0,2 l. umutiti gustin, vaniliju i žutanjke….kad mlijeko prokuha….sipati smjesu i mješati…paziti da ne zagori, kad se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, promješati i skinuti s vatre i ohladiti. u hladno dodati margarin i izrađeno vrhnje za šlag


Za drugi fil:


Vrhnje izraditi, dodati šećer i dukatelu.
prvu koru staviti na tacnu, mazati sa trećinom prve kreme, pa sa trećinom druge kreme, posuti sa poprženim lješnjacima….postupak ponoviti još dva puta……meni je ostalo kreme pa sam cijelu tortu premazala s njom.

što se tiče dekoracije….samu čokoladu istopite u mikrovalnoj ili laganoj vatri …meni je za ovu tortu bilo dosta 200 gr. čokolade…..istopljenu čokoladu  tanko razvucite po pek papiru i stavite u hladnjak da se malo stegne…..izvaditi dok nije skroz tvrda i nožem oblikovati željeni oblik, vratiti da se do kraja stegne, i lagano poslije čokoladu odvojiti od papira i ukrašavati s njom….
Prijatno!

Torta nad tortama



Potrebno

Za koru  x3:

 5 bjelanca
10 kasika secera u prahu
5 kasika mljevenih oraha
 2 kasika brasna

Za krem:

1 litar mlijeka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade

3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Za kore :
Napraviti 3 kore od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru.
 Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate

Za kremu :
Zumanca umutiti sa šećerom dodati brasnododati malo mlijeka  ,ostalo mlijeko stavti da zavri suhati u gustu kremu .
 Kad se krema samo malo ohladila, tako da objasnim negdje na pola dodavala sam kockicu po kockicu putera u kremu dok se nije sjedinio sa kremom, nastavljajuci miksati narednih 5-6 minuta da se krema brze ohladi. Poluohladjenu kremu sam ostavila u frizider do upotrebe.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
bude kasasto). 
U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Za dekoraciju sam skuhala 1 kasiku slkrobnog brasna sa 1.5 dl vrhnja za kuhanje i 4 kasike secera. Kad se poluohladilo prekrila sam folijom i osavila u frizider do upotrebe. Prije pravljenja kreme za dekoracije stavila sam zdjelu i zicu za mikser u frizider 10tak ili vise minuta i potom umutila vrhnje za kuhanje (punomasno), ne previse da se pretvori u puter, nego tek toliko da postane cvrsto i potom dodavala kasiku po kasiku skuhanog skroba. U sve to sam dodala kasiku kakaa i nastavila miksati dok nisam dobila cvrstu kremu. Ukrasila zvjezdastim nastavkom.Tortu rezati na željene komade pa poslužiti.
Prijatno!

Mimoza kolac



Potrebno

Za kore:

250 g maslaca ili margarina,
125 g šećera u prahu,
1/2 vrećice praška za pecivo,
4 žumanjka,
4-5 žlica kiselog vrhnja,
500 g brašna,
korica od limuna

Za kremu:

1/2 l mlijeka,
5 žlica brašna,
200 g šećera u prahu,
200 g maslaca ili margarina,
limunov sok,
džem od višnje (ili neki sličan

Priprema:


 Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto i ostavite ga da se malo odmori.
 Razvaljajte četiri kore otprilike 25×35 cm, te pecite na pek papiru na 170 stupnjeva dok ne počnu dobivati laganu boju po rubovima, tad su pečene.
Za kremu zakuhajte polovicu mlijeka sa šećerom, a u ostalu polovicu izmješajte sa brašnom pa zakuhajte u kipuće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Margarin sobne temperature izmiksajte pa dodajte žlicu po žlicu miksajući u ohlađenu kremu. Dodajte malo ruma i limunove korice za aromu.
 Na podlogu stavite prvu koru pa je tanko premažite džemom.
 Na džem stavite drugu koru na koju stavite kremu.
 Na kremu stavite treću koru, pa džem i na kraju koru. Lagano pritisnite i ostavite da se sve dobro stisne i poveže te da se džem malo upije u kore.
Kad se ohladi sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno !





Piza majstor drže ocvaj recept u tajnosti








Sastojci


Za tijesto:
20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
2-3 žlice tople vode
1 žličica šećera
320 g pšeničnog glatkog brašna
1 žličica soli
2-3 žlice maslinova ulja
oko 200 ml tople vode

Za nadjev:

200 ml ketchupa blagog
200 g naribanog sira edamera
200 g šunke u ovitku  narezane na ploške
80 g šampinjona
1 paprika
6 crnih maslina

Priprema

Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Posluživanje
Pizzu poslužite toplu.

Savjet

Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.

Napomena
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…

U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).

Savjeti:

Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…

Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.

Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…

Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim.









Kuglice od krompira




Mogu se grickati i ovako same, a mogu biti i fini prilog nekom svecanom rucku, umesto klasicnih krompirica, jer se odlicno slazu sa pecenim mesom i raznim povrcem… prijatno grickanje!:)

Potrebno:

500 g krompira,
2,5 dl vode,
80 g maslaca,
120 g brasna,
2 jaja,
malo soli i
naribanog muskatnog orascica,
ulje za przenje


Priprema:

Krompir oljustiti, iseci na kockice i skuvati u slanoj vodi, zatim ocediti i ispasirati. Zagrejati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brasno i mesati sve dok se testo ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slicno kao za princes krofne).
Pomeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muskatnog orascica. Sve fino izmesati da se smesa izjednaci. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice velicine zrna grozdja.
Zagrejati ulje i spustati pripremljene kuglice. Prziti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi rupicastom kasikom na kuhinjski papir da upije visak ulja. Posluziti ih tople kao prilog uz peceno meso ili povrce.

Napomena:

kuglice se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko isprziti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za rucak. Najbolje ih je poredjati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brasnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati pre przenja, samo spustiti u zagrejano ulje.
Prijatno!


















Smazalica Tijesto koje se lahko pravi







Potrebno
 za fil:
 3 žumanca
 2 kašike brašna
 1 kiselo vrhnje
 1 margarin
 malo soli
I još
 20 dkg šunke po želji
20 dkg sira

Za tijesto
1 kg brašna
 2 jogurta
 1/2 čaša od jogurta ulja
 1 čaša mlijeka
 1 svježi kvasac
1 prašak za pecivo
 malo soli

Priprema:
Zamjesiti tijesto i ostaviti ga na toplom da se ukvasi. Kad se ukvasilo podjeliti ga na četri dijela.
U međuvremenu mikserom izmutiti fil. Svaku četvrtinu tijesta dobro razvaljati i namazati filom te preko njega posuti narendanom šunkom i sirom.
Tijesto zarolati i isjeći na komade duge oko 10 cm. To ponoviti sa svim tijestom. Peći u pećnici na 180 – 200 dok ne porumene.
Poslužiti tople.
Prijatno!