ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Torta nad tortama



Potrebno

Za koru  x3:

 5 bjelanca
10 kasika secera u prahu
5 kasika mljevenih oraha
 2 kasika brasna

Za krem:

1 litar mlijeka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade

3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem

Priprema:

Za kore :
Napraviti 3 kore od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru.
 Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate

Za kremu :
Zumanca umutiti sa šećerom dodati brasnododati malo mlijeka  ,ostalo mlijeko stavti da zavri suhati u gustu kremu .
 Kad se krema samo malo ohladila, tako da objasnim negdje na pola dodavala sam kockicu po kockicu putera u kremu dok se nije sjedinio sa kremom, nastavljajuci miksati narednih 5-6 minuta da se krema brze ohladi. Poluohladjenu kremu sam ostavila u frizider do upotrebe.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
bude kasasto). 
U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Za dekoraciju sam skuhala 1 kasiku slkrobnog brasna sa 1.5 dl vrhnja za kuhanje i 4 kasike secera. Kad se poluohladilo prekrila sam folijom i osavila u frizider do upotrebe. Prije pravljenja kreme za dekoracije stavila sam zdjelu i zicu za mikser u frizider 10tak ili vise minuta i potom umutila vrhnje za kuhanje (punomasno), ne previse da se pretvori u puter, nego tek toliko da postane cvrsto i potom dodavala kasiku po kasiku skuhanog skroba. U sve to sam dodala kasiku kakaa i nastavila miksati dok nisam dobila cvrstu kremu. Ukrasila zvjezdastim nastavkom.Tortu rezati na željene komade pa poslužiti.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar