Potrebno
Za koru x3:
5 bjelanca
10 kasika secera u prahu
5 kasika mljevenih oraha
2 kasika brasna
10 kasika secera u prahu
5 kasika mljevenih oraha
2 kasika brasna
Za krem:
1 litar mlijeka15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem
Priprema:
Za kore :
Napraviti 3 kore od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru.
Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
Za kremu :
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru.
Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
Za kremu :
Zumanca umutiti sa šećerom dodati brasnododati malo mlijeka ,ostalo mlijeko stavti da zavri suhati u gustu kremu .
Kad se krema samo malo ohladila, tako da objasnim negdje na pola dodavala sam kockicu po kockicu putera u kremu dok se nije sjedinio sa kremom, nastavljajuci miksati narednih 5-6 minuta da se krema brze ohladi. Poluohladjenu kremu sam ostavila u frizider do upotrebe.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
bude kasasto).
U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
bude kasasto).
U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Za dekoraciju sam skuhala 1 kasiku slkrobnog brasna sa 1.5 dl vrhnja za kuhanje i 4 kasike secera. Kad se poluohladilo prekrila sam folijom i osavila u frizider do upotrebe. Prije pravljenja kreme za dekoracije stavila sam zdjelu i zicu za mikser u frizider 10tak ili vise minuta i potom umutila vrhnje za kuhanje (punomasno), ne previse da se pretvori u puter, nego tek toliko da postane cvrsto i potom dodavala kasiku po kasiku skuhanog skroba. U sve to sam dodala kasiku kakaa i nastavila miksati dok nisam dobila cvrstu kremu. Ukrasila zvjezdastim nastavkom.Tortu rezati na željene komade pa poslužiti.
Prijatno!
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar