četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Sladoled torta:Tako jednostavna a tako dobra !




Potrebno

Za kore x 2:


 5kom belanaca
 5 kasika secera
 3 kasike brasna
malo praska za pecivo
oko 3dl vruceg mleka

Za fil:

 10 kom zumanaca
2 kom pudinga od vanile
 1l mleka
 1kasika brasna
 250gr secera u prahu
 250gr margarina
 2 kom slaga

Priprema
Za kore :

Umutiti belanca sa secerom brasnom i malo praska za pecivo. Peci u podmazanom plehu dok ne pocne da zuti u rerni zagrijanoj na 180 c.Kad se ohladi preliti vrelim zasladjenim mlekom.Peku se dve ovake kore.

Za fil:
Staviti na vatru oko 800ml mleka. U ostalih 200ml staviti zumanca,brasno i puding i lepo izmesati da ne bude grudvica. Zakuvati u mleku dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi .Umutiti penasto margarin i secer u prahu i dodati ohladjenoj masi.
Redati koru, fil, koru fil i odgore ukrasiti sa dva umucena slaga.
Kad se dobro ohladi, stvarno bude kao sladoled torta!
Prijatno!

Slatki užitak : Možete li odoljeti ovoj kremastoj torti?






Potrebno:

Za Prhko tijesto:
15 dag brašna
1 žličica kakaa
4 dag šećera
1 žličica soka od limuna
10 dag omekšanog maslaca
Za Biskvit:
1 jaje
2 žlice vrele vode
5 dag šećera
1 vanilin šećer
7,5 dag brašna
1 žličica praška za pecivo
Za premazivanje:
3 žlice marmelade od malina
ZaTamnu kremu:
3 lista želatine
2 žlice šećera
3 žlice kakaa
5 žlica hladne vode
3,75 dl slatkog vrhnja
 Za Svijetlu kremu:
3 lista želatine
4 žlice rakije od trešanja ili višanja
3,75 dl slatkog vrhnja
1 žličica šećera
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
1,5 dl slatkog vrhnja
4 žlice naribane čokolade

Priprema:


Pećnicu zagrijati na 200 °C. Brašno i kakao izmiješati. Dodati šećer, sok od limuna i omekšan maslac. Izraditi električnom miješalicom za tijesto. Zatim istresti na radnu plohu i glatko umijesiti. Kalup za tortu (24 cm) namazati maslacem, staviti tijesto i ravnomjerno razviti. Peći 15 minuta. Pečeno tijesto odmah odvojiti nožem od kalupa i oprezno prebaciti na rešetku (jer je jako prhko) te ostaviti da se hladi. Hladno tijesto premazati marmeladom od malina.

Jaje i vruću vodu mikserom pjenasto izraditi. Dodati šećer, vanilin šećer i miješati oko dvije minute. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i dodati masi od jaja. Izmiješati najnižom brzinom. Dno kalupa za tortu obložiti papirom, staviti tijesto, izravnati i peći oko 15 minuta na 185 °C. Pečeni biskvit staviti na rešetku, odvojiti papir i ostaviti da se hladi. Ohlađeni biskvit staviti na tijesto namazano marmeladom.

Tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Dvije žlice šećera, tri žlice kakaa i pet žlica vode dobro izmiješati. Staviti na štednjak i zagrijati miješajući dok se šećer ne rastopi. Želatinu ocijediti, dodati masi s kakaom i miješati dok se želatina ne rastopi. Kratko ohladiti. U međuvremenu slatko vrhnje izraditi (ne do kraja) te polagano sipati smjesu od kakaa, neprestano miješajući. Tamnom kremom namazati biskvit, tako da rubove oko 2 cm ostavite slobodne, a kremu namažete u obliku kupole. Staviti u hladnjak da se krema malo stvrdne.

Za svijetlu kremu: tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Rakiju od trešnje zagrijati te dodati omekšanu i ocijeđenu želatinu. Miješati dok se ne rastopi. Slatko vrhnje izraditi zajedno sa šećerom i vanilin šećerom (ne do kraja). Vrhnju dodati rastopljenu želatinu, neprestano miješajući. Izvaditi namazani biskvit iz hladnjaka, staviti obruč kalupa oko torte te namazati slatkim vrhnjem. Ostaviti u hladnjaku preko noći. Zatim odvojiti nožem obruč i tortu okolo namazati šlagom. Posuti naribanom čokoladom.
Prijatno !


Kupus ste do sada spremali na pogrešan način-Probajte ovaj recept i uvijek ćete ga ovako spremati







Potrebno:

Glavica kupusa srednje veličine
700-800 gr juneće plećke
2-3 glavice luka
2-3 mrkve
3-5 većih krompira
šolja kuvanog paradajza
začin
 crvena paprika
varjača brašna
list peršuna


Priprema:

Glavicu kupusa srednje veličine očistite od površinskih i oštećenih listova.Isecite je prvo na polaovine, pa na četvrtine .Sada odstranite koren i svaku četvrtinu isecite popreko na tri-četiri dela.Ovako isečen kupus stavite u veću šerpu, nalijte vodom i pustite da provri.Kada voda proključa pustite da vri još 2-3 minuta, da izađe jačina, što bi rekle iskusne domaćice, sklonite i procedite vodu.

Čim ste stavili glavicu kupusa u vodu, nemojte gubiti vreme i čekati da voda provri.Uzmite meso i isecite ga na komade veličine otprilike 3 cm.To naravno ne moraju da budu pravilne kockice, nego onako kako se zalomi, ne sitno kao za teleću čorbu, već pravite krupnije komade mesa.

U veliku šerpu sipajte malo ulja i čim se ono zagreje stavite meso.Odmah smanjite temperaturu jer ne želimo da ga spržimo, već uz stalno mešanje da mu omogućimo da se dinsta u sopstvenom soku. Ako ste primetili da se meso lepi za šerpu dodaje vrlo malo vode, tek toliko da rashladite šerpu i da krene lagano krčkanje mesa. Za to vreme, dok meso bezbedno krčka u sopstvenom soku, očistite dve, tri glavice luka.Ako su glavice luka velike, dovoljno je dve, ako su srednje veličine, onda tri.

Čim ste primetili da je meso poprimilo boju koja govori da je termički obrađeno, a to je otprilike posle 10 minuta, dodajte mu luk i prstohvat šećera i promešajte.Ako nedostaje tečnosti, dodajte malo vode, tek toliko da se omogući lagano dinstanje, bez zagorevanja.

Sada očistite 2-3 mrkve  i isecite je na kolutove.Odmah je dodajete u meso i luk.Promešajte i pustite da krčka.Posle desetak minuta posolite jelo, vašim omiljenim začinom za soljenje, jedna varjača je sasvim dovoljna, za sada. Šerpa u kojoj dinstate sastojke, uvek je poklopljena, tako dobijate onu divnu tečnost koju ispuštaju sastojci koje dodajete.
Stalno vodite računa da ima vodice u kojoj se sastojci lagano dinstaju narednih 15 minuta. Za to vreme, ogulite 3-5 većih krompira, isecite ih na četvrtine. Uskoro ćete ih dodati čorbi. Oguljene i pripremljene za kuvanje, držite ih u činiji , potopljene vodom, da ne potamne na vazduhu.Ovaj deo pripreme jela ima za cilj da se svi sastojci prodinstaju i da se stvori osnova za čorbu. Posle 15-tak minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaknite šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna treba da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.Dodajte odmah i malo aleve paprike. Sve promešajte i vratite na ringlu.
Sada odmah ubacite pripremljen krompir, promešajte sve varjačom i dospite šolju kuvanog paradajza. Dospite i dve šolje vode. Promešajte sve i pustite da jelo ponovo krene da krčka.
U ovoj prvoj fazi pripreme jela, ponavljate stalno postupak oko kontrolisanja tečnosti u šerpi jer svi sastojci treba lagano da krčkaju u divnoj tečnosti koju stvaraju sami.To se najbolje postiže ako se sastojci dinstaju na tihoj vatri, a šerpu držite poklopljenu, još ako je poklopac staklen, onda je posao mnogo olakšan, jer nećete morati svaki čas da dižete poklopac i rashlađujete jelo.Čim primetite da tečnost isparava vi odmah dodajete malu količinu vode.*

Kada jelo ponovo provri, pošto ste mu dodali sve sastojke, (meso,luk,šargarepu,krompir i kuvani paradajz) neophodne za dobru osnovu buduće čorbe, dodajte i prethodno obaren kupus, nalijte jelo vodom tako da kupus, koji ste sada dodali, bude pokriven vodom.Pojačajte temperaturu da krene da krčka.Čim provri smanjite temperaturu ringle da jelo umereno krčka i kuvajte poklopljeno, još 30-40 minuta i vaš slatki kupus je tada tada gotov! Na kraju, dodate sitno iseckan list peršuna i promešate.

Ipak, da bi ste bili sigurni, probajte krompir da li je skuvan.Kad je krompir gotov onda ste sigurni da je i jelo gotovo, jer nije lepo baš kad se kupus raspadne od kuvanja.

Probajte i ukus čorbice: Da li je dovoljno slano, da li treba doterati ukus? Dodajte još malo začina za soljenje, ako je potrebno.Uvek vodite računa o tome da ne presolite jelo.

Najbolje bi bilo da ovo jelo prvi put spremate tako što ćete dok čekate da se glavica kupusa obari pripremiti sve sastojke koji će vam trebati: Isecite meso,očistite i iseckajte luk,očistite i iseckajte šargarepu,očistite i iseckajte krompir.Kad sve pripremite krenite sa dinstanjem sastojaka kako je navedeno u receptu jer znam da ćete prvi put dosta pažnje poklanjati kontrolisanju nivoa tečnosti prilikom dinstanja.Ovako ćete lakše ispratiti ceo proces, a posle ćete ga praviti zatvorenih očiju.Ako volite ljuta jela možete dodati i ljutu papričicu.Takođe, nećete pogrešiti ako umesto kuvanog paradajza stavite tri četiri sveža paradajza isečena na četvrine ili koji krompir više.

Ovo jelo je lepo i sutradan kad se podgreje ali tada ne bi trebalo da u njemu bude krompira .Zato ako slatki kupus ostavljate u frižider za sutra, izvadite krompir koji niste pojeli.

Prijatno!

Pita od tikvica, sira i jogurta






Potrebno:

500 g tikvica
200 g sira (edamer, gauda ili slični)
100 g krušnih mrvica
50 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
4 jaja
150 ml jogurta
sol

Priprema

Tikvice naribati, posoliti i ostaviit da puste vodu(oko 10-15 minuta). Zatim ih ocijediti od vode.
Mrvice, brašno i prašak promiješati.
Sir naribati, dodati u ocijeđene tikvice, zatim dodati istućena jaja, jogurt i na kraju suhu mješavinu od mrvica i brašna. Posoliti i promiješati.
Pećnicu zagrjati na 200°C.
Pleh okrugli 23-24 cm lagano namastiti, izliti smjesu i peći oko 30-35 minuta dok se dobije lijepa boja.
Pečenu pitu ostaviti par minuta da odstoji pa poslužiti toplu ili hladnu.
Pita je jako fina i sočna.
Savjet:
Umjesto krušnih mrvica mogu se staviti mljevene zobene pahuljice ili nešto slično.
Brašno može biti integralno, kukuruzno ili obično glatko.
Ja koristim integralne krušne mrvice.
U pitu se može dodati i sjeckana šunka, panceta ili nešto slično.
Posluživanje
Poslužiti uz čašu jogurta ili uz sezonsku salatu.
Prijatno!


Nemože im se odoljeti …Jafa Rolnice







Potrebno :

2 oblande za napolitanke
400 g Lino lade Jaffa
125 g čokolade za kuvanje
25 g maslaca

Priprema:

 Oblatne presecite na pola. Svaku polovinu stavite u čistu krpu koju ste namočili u toplu
vodu i dobro ocedili.
 Oblatna mora biti i sa donje i sa gornje strane istovremeno obložena mokrom krpom.Nakon 10-15 minuta kad oblande omekšaju, namažite ih Lino ladom i oprezno i čvrsto zarolajte.
 Stavite ih u frižider na 30-ak minuta da se stisnu pa ih isecite na rolnice dužine 4-5

 Maslac u posudici rastopite i dobro zagrejte. Sklonite ga sa vatre, dodajte natrganu
čokoladu i kašikom mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi i ne postane glatka
 Rolice do pola umočite u otopljenu čokoladu, pa ih složite na rešetku ili pek papir da
se čokolada stisne.
posluživanje
Kad se čokolada stisnula, spremne su za posluživanje.
Savet
Zbog lakšeg mazanja Lino ladu Jaffa možete pomešati sa 200 ml slatke pavlake istucenogu šlag i  mljevenih oraha po želji .
Prijatno !

Čokoladna torta s tri vrste čokolade







Potrebno 

Za podlogu:
25 dkg keksa 
15 dkg maslaca
Za kremu:
50 dkg Mascarponea
500 ml vrhnja za šlag
20 dkg mliječne čokolade
20 dkg čokolade za kuhanje
20 dkg bijele čokolade

Priprema :

Za podlogu usitniti kekse (staviti u vrećicu za zamrzavanje pa istući batom za meso) i pomiješati ih s otopljenim maslacom. Smjesom napuniti kalup za tortu promjera 24 cm. Pustiti da se ohladi i stvrdne.
Za kremu posebno otopiti svaku vrstu čokolade sa po 1/2 dl vrhnja za šlag. Učiniti će vam se to malo vrhnja (i to je u stvari puno manje vrhnja no što bi u klasični ganache išlo) ali bez brige, tako treba biti. Svaku čokoladu otopljenu sa vrhnjem ohladiti uz miješanje.
Ostatak vrhnja za šlag miksati da bude čvrsto, dodati mu mascarpone i dobro sjediniti. Podijeliti tu smjesu na tri dijela pa u svaki dio dodati posebno otopljenu čokoladu. Tako ćete dobiti tri različite vrste čokoladne kreme.
Sada na podlogu od keksa u kalupu (stranice kalupa bi bilo dobro obložiti prozirnom folijom kako vam se krema prilikom odvajanja kalupa ne bi zalijepila za kalup) namazati prvo tamnu kremu, potom onu od mliječne čokolade i na kraju onu od bijele čokolade. Dobro rashladiti, maknuti obruč i ukrasiti po želji.
Prijatno !


Karamel oblande sa mlijekom u prahu







Potrebno :

Za prvi fil 
125 gr  šećera
185 ml vode
200 gr mljevenog keksa
Za druginFil :
125 gr šećera
3 kašike vode
100 gr margarina
100 gr mlijeka u prahu
50 gr kokosa

Još: veliki list oblande

Prirpema:

Oblandu staviti na mokru krpu i ostaviti da odstoji i otpusti da bi se mogla saviti.
Otopiti šećer, karamelizovati pa naliti vodu i ostaviti da se šećer otopi.
Kada se šećer otopio, dodati keks i promešati.
Skloniti oblandu sa krpe i premazati preko cele površine masu sa keksom.
Ostaviti tako.
Šećeru dodati vodi i ostaviti da se šećer otopi uz mešanje.
Dobiće se sirup.
Odmah dodati u to iseckan margarin i mešati da se otopi.
kada se otopio skloniti sa vatre pa umešati mlijeko u prahu i kokos i mešati da se sve sjedini i da nema grudvica.
Masu premazati preko mase sa keksom, ali nemojte širu stranu do kraja, ostavite 1 cm od ruba da bi mogli uviti.
To važi samo za širu stranu koja će se uviti na kraju.
Uviti od sebe prema tom delu gde ste ostavili nenamazano sa bijelim filom, stisnuti malo kada se uvija, da nema vazduha.
Umotati u foliju i ostaviti u frižider.
Posle nekoliko sati skinuti foliju da se oblanda osuši.
Kada se oblanda osušila servirati.
Prijatno !

Čokoladne puter kocke - Gotove za 20 min






Potrebno 

Za podlogu:
210 g integralnog keksa sa ovsenim pahuljicama
70 g otopljenog putera
120 g kikiriki putera

Za čokoladni sloj
200 g kvalitetne čokolade
60 g kikiriki putera

Priprema :

Otopite puter i ostavite sa strane.
U secku sameljite keks. Ja sam koristila wellness sa ovsenim pahuljicama. Dodajte otopljen puter kao i kikiriki puter, i sve dobro izmešajte.
Uzmite manji pleh. Moj je 25×15 cm. (Može i kvadratni 20×20 cm) Obložite ga pek papirom i izručite smesu za podlogu. Kašikom je utisnite i poravnajte.
Uzmite dva manja lonca, u jedan sipajte vode a na njega stavite manji lonac i uključite šporet da proključa. Ubacite u taj manji lonac čokoladu izlomljenu na kocke i polovinu kikiriki putera (30 g) i otopite na pari. Mešajte dok se sve ne otopi i lepo sjedini. Preostali kikiriki puter takođe ubacite u drugu manju šerpicu i zagrejte ga da omekša.
Premažite podlogu od keksa sa čokoladnim slojem, poravnajte, i odmah potom kašikom sipajte nasumično otopljeni kikiriki puter na par mesta. Uzmite nož i jednostavno prošarajte kako vam se sviđa.
Stavite u frižider na minimum 2 sata da se dobro ohladi i stegne.
Izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, samo izvadite sve zajedno uz pomoć papira, pa secite na kocke i uživajte.
Prijatno !

Mamin kolač od jabuka!




Potrebno

Za fil:
10 jabuka
sok od jednog limuna
1.5 solja smedjeg secera (solja 250 ml)
2 male kasike cimeta
oko 50 g maslaca
1 mala kasika gustina

Za biskvit:
4 jajeta
1.5 solja secera
1 vrecica vanila secera
1 solja mlijeka
1 solja ulja
2 solje brasna
2 male kasike praska za pecivo
1/4 male kasike soli

Za premaz:

2 vrecice slaga
1 solja mlijeka za slag


Priprema:

Jabuke oguliti i izrezati na tanje kriske.
Staviti u serpu,poprskati sokom od limuna,dodati secer,cimet i maslac i kuhati petnaestak minuta pazeci da se ne prekuhaju.Pred sam kraj dodati gustin i pomijesati.Ostaviti da se malo ohlade. 


Za biskvit
 Dobro umutiti jaja,secer i vanilu dodati ulje i mlijeko i lagano pomijesati.
Na kraju dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i soli i lagano umutiti.
Vatrostalnu tepsiju velicine 40×26 cm obloziti papirom za pecenje i rasporediti pripremljene jabuke zajedno sa tecnoscu koju su jabuke pustile.
Preko jabuka preliti tijesto za biskvit i paci na 180 stepeni 40 minuta.
Gotov kolac ostaviti da se malo ohladi petnaestak minuta i onda ga okrenuti u tepsiju iste velicine.Ako hocete mozete ga okrenuti i na tacnu.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Slag pripremiti po uputama na vrecici.
Ohladjen kolac premazati sa slagom i ostaviti da se kolac dobro ohladi,najbolje preko noci. 

Prijatno!

Kremisimo Mađarica !







Potrebno:

Za kore :
300g brasna
100g omeksalog maslaca
100g secera
1 bjelanjak
100g kiselog vrhnja (20% m.m.)
1 kasicica sode bikarbone

Za kremu :

1 l punomasnog mlijeka
6 zumanaca
100g skrobnog brasna
175g secera
2 vrecice burbon vanilin secera
4 dcl slatkog vrhnja
1 kom slag kreme vanilija 
1,5 vrecice instant zelatine 

Za drugu krmu :

300g jagoda (svjezih ili zamrznutih)
1 vrecica pudinga od vanilije
secer po ukusu
voda po potrebi


Priprema:

Za tijesto pjenasto umutiti maslac,secer, bjelanjak i vrhnje. Postepeno dodavati prosijano brasno sa sodom te zamijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti na pola sata u frizider.


Ohladjeno tijesto podijeliti na 4 dijela i valjati sto tanje kore. Peci na obrnutoj strani lima od pecnice, koji prethodno premazati maslacem i posuti brasnom ili ja koru prebacim sa papirom za pecenje direktno na lim. Kratko samo da opisem kako ja valjam kore ovog tipa i ovo mi je najbolji i najbrzi nacin do sada: Uzmem dio tijesta, oblikujem rukama mali pravokutnik, prebacim ga na silikonsku podlogu i valjam do odredjene debljine, tj sto tanje. Gledam da mi je pravokutnik sto pravilniji i na kraju poravnam rubove, odrezem ostrim nozem ca 1cm sa svake strane i tako dobijem savrsenu koru. Makazama odrezem komad papira za pecenje, malo veceg od same kore i stavim ga preko kore odozgo (kora je jos na silikonskoj podlozi). Lagano predjem dlanom preko papira da se ovlas prilijepi za koru, uhvatim zajedno papir i silikonsku podlogu i okrenem ju tako da silikon dode odozgo a papir za pecenje dole. Polako odlijepim silikon i imam vec koru spremnu za pecenje, prebacim je zajedno sa papirom na lim i pecem.


Kore peci na 180-190*C, zavisi od pecnice (mojoj treba 5-7 minuta), moraju vam ostati svijetle. Kad pocnu primati boju po rubovima gotove su.

Slagati kore jednu na drugu (zajedno sa papirom izmedju) i prekriti kuhinjskom krpom.



Za kremu umutiti pjenasto zumanjke sa secerom i mlijekom. Jedan dio tecnosti odvojiti, a ostatak staviti na laganiju vatru. U manjem dijelu tecnosti razmutiti skrobno brasno. Uz neprestano mijesanje zagrijati dio tecnosti na vatri i kad je skoro prokuhalo dodati ostatak sa razmucenim skrobnim brasnom. Kratko skinuti s vatre i sve lijepo sjediniti (vec tad se pocinje zgusnjavati). Vratiti na vatru i jos nekoliko minuta uz neprestano mijesanje zakuhati gusto. Paziti dobrooo da krema ne zagori po dnu, sve to raditi na slabijoj vatri. Prozirnom folijom prekriti povrsinu kreme (ne stijenke posude!) i ostaviti da se potpuno ohladi.


Slatko vrhnje izmiksati sto cvrsce, dodati mu prasak za kremu od vanilije i miksati jos 2-3 minute. Prethodni ohladjeni dio kreme od zumanaca izmiksati glatko, dodati mu drugi dio kreme sa slatkim vrhnjem, sve sjediniti i na kraju umiksati zelatinu. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.


Jagode ocistiti ako su svjeze, odmrznuti ako su zaledjene, staviti ih u multipraktik i par puta pulsirati tako da se dobije pire, ali ipak ostanu mali komadici jagoda. Prebaciti to u pusudu sa mjerama i ako je potrebno doliti vode tako da imate oko 3dl tecnosti (tj.pirea). Jagode poseceriti po ukusu, ja se ne mogu sjetiti koliko sam tacno stavila secera, jer sam koristila puding od Dr. Oetkera koji je vec imao secer unutra, tako da sam poslije pri kuhanju samo dosecerila, mozda jos pola kasike secera. Probajte i stavite koliko vam odgovara. Od jagoda i pudinga skuhati zele.


Kore vec pripremiti, skidati im papir. Vrucim zeleom premazivati kore. Slagati:
prva kora-polovina vruceg zelea – duga kora-polovina klemissimo kreme-treca kora-polovina vruceg zelea-cetvrta kora-preostala polovina klemissimo kreme- ukrasiti ribanom bijelom cokoladom (ili po zelji).
Ostaviti u frizider da se ohladi pa poslužiti .
Prijatno !



Torta kao Ruska kapa i mnogo bolja !




Potrebno 
Za koru :
6 jaja
6 kašika  šečera
8 kašika  mekog brašna
3 kašika  kakaa
2 kašike  prašak za pecivo
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
prstohvat soli

Za preliti kore:
0,1dcl čokomlijeka ili čistog mlijeka

Za kremu :
2 vrečice pudinga okusa slatkog vrhnja a može i vanilija
8dcl mlijeka
15 dkg šečera
15 dkg bijele čokolade
20 dkg maslaca

Za glazuru :
100g čokolade
60ml slatkog vrhnja
1 žličica ruma
kokos za ukrasiti stranice

Priprema

Za koru :

Odvoji žumanjke  od bjelanjaka i bjelanjke istuci u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli.

Miksaj žumanjke sa šečerom dok ne pobijele, dodaj mlijeko pa ulje i sve suhe
sastojke jedanput prosijane.
Lagano kuhačom  umiješaj bjelanjca i stavi u namašćeni kalup promjera 26.
Peci na 180 C oko 30 minuta.
Ohladi i hladno prereži na pola.

Za kremu :
Puding i šečer umiješati u 1 dcl mlijeka i dobro promiješati da se razbiju grudice.
Ostalo mlijeko zakipiti i ubaciti ovu smjesu te skuhati puding. U vruće staviti nasjeckanu bijelu čokoladu i maslac. Dobro promiješati da se sve otopi i krenuti hladiti kremu.
Možete je ohladiti u hladnoj vodenoj kupelji stalno miješajući ili da je stavite u drugu posudu i prekrijete prianjajučom folijom da ne dobi koricu.
Za glazuru :
Zavrijte vrhnje za kuhanje i prelijte po nasjeckanoj čokoladi, miješajte dik se sva čokolada ne pretvori u kremu i dodajte ruma. Ostavite da bude mlaka i da je možete preliti preko torte.
Oko prvoe kore  stavite kalup za torte i prelijte po njemu 0,05dcl preljeva, na to stavite 2/3 kreme i dobro
zagladite. Na kremu ide druga kora koju također natopite čoko prelijevompa krema .
Na sve to stavite glazuru i pustite da se do kraja stisne, minimum pola sata.
Maknite obruč oko torte i preostalom kremom namažite rubove te pospite kokosom.
Ohladite prije posluživanja.
Prijatno !

JEDNOSTAVNA ROLADA: Kolač lijepe forme i finog okusa, bez puno muke!





Potrebno 

Za koru :
4 jaja
12 dag šečera
4 dag čokolade, naribane
10 dag brašna
Za Kremu:
1 puding vanilija
1 jaje
3 dl mlijeka
10 dag šečera
12 dag margarina
2 kašike  ruma

Priprema:

Za koru :
Bjelanjke izmutiti u čvrst snijeg i dodavati žlicu po žlicu šečera i jedan po jedan žutanjak.Pomješati brašno i čokoladu i lagano umješati kuhačom u smjesu.U veliku tepsiju od pečnice staviti namazan i brašnom posut papir za pečenje i rasporediti tjesto.Peči 10 minuta na 200 °C.
Pečenu koru lagano zarolati sa papirom i pustiti da se ohladi.
Za Kremu:
U malo mlijeka pomješati puding sa šečerom i jajetom i zakuhati u preostalo mlijeko. Dobro mješati da se ne stvore grudice, kad je kuhano ohladiti.Dodati rum i izrađeni margarin.

Koru  lagano odrolati i skinuti papir. Premazati cijeli biskvit kremom i opet zarolati.Ukrasiti roladu bijelom čokoladom.
Roladu ohladiti pa poslužiti .
Prijatno !


srijeda, 30. kolovoza 2017.

Krempita!





Potrebno
za kremu:


 2 l mlijeka
 2 x 170 g šećera
2 vrećice vanilija šećer
 2 žlice brašna
 200 g gustin
 7 jaja

I još:
 250 g lisnatog tijesta


Priprema:
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu lima za pečenje (20×35 ili okrugli 26 cm).
Svaku koru tijesta nabockajte vilicom, pa prebacite na preokrenuti lim za pečenje. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

Od ukupne količine mlijeka odvojite 3 dcl, ostatak stavite da zakuha.
Žumanjcima dodajte 170 g šećera i vanilija šećer, izmiksajte u pjenastu smjesu. Postepeno dodajte mlijeko, a zatim brašno i gustin.
Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, smjesu od žumanjaka lagano ulijevajte i dobro miješajte kuhačom da se ne stvore grudvice. Kad se krema zgusne, maknite je sa štednjaka i u tako vruću smjesu kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Snijeg od bjelanjka napravite tako da bjelanjcima dodate prstohvat soli izmiksajte u čvrst snijeg i onda postepeno dodajte 170 g šećera.
U kalup u kojem ste pekli tijesto stavite koru lisnatog tijesta, na nju rasporedite vruću kremu i poklopite drugom korom tijesta.
Kolač ohladiti preko noći, prije posluživanja obilno posuti šećerom u prahu.
Prijatno!