ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Kokos Rolat :Tako ukusan mekan i topi se u ustima..uvjerite se savršen je !


Potrebno 
Za koru/biskvit 
7 zumanjaka
7 zlica secera
7 zlica brasna
1 prasak za pecivo
snijeg od 7 bjelanjaka

Za nadjev
70gr kokosa
2 zlice mlijeka
100gr margarina(maslaca)
100gr zele bombona
70gr grozdica
rum

Za kremu:
3 jaja
6 zlica secera
100gr cokolade
150-200gr margarina(maslaca)

Priprema
Za nadjev :
    Margarin/maslac izmixati s mlijekom, dodati kokos,
    nasjeckane zele bombone i grozdice, namocene u rum.
    Sve oblikovati u roladu, zamotati u prozirnu foliju
    pa staviti da se hladi.
Za kremu :
    Jaja i secer, skuhati na pari, ali pred kraj dodati cokoladu
    pa i nju zajedno otopiti.
    U prohladeno dodati margarin/maslac.
    Ostaviti da se malo stegne, dok se biskvit ispece.
Za koru :
    Pjenasto umutiti zumanjke sa secerom, postupno
    dodavati brasno sa praskom za pecivo i na kraju
    lagano umijesati snijeg.
    Koru  peci u namazanom i  pek papirom obloženom, limu.
    Peceno ,okrenuti na kuhinjsku krpu, malo posutu sa secerom,
    i umotati roladu.


     Koru odrolati, premazati kremom, a na rub biskvita, poloziti
    nadjev
    Sve zajedno saviti i ostaviti u hladnjak da se stegne, nekoliko sati.
    Premazati preostalom kremom i posuti kokosom.
    Ohladeni rolat rezati na šnite i slžiti 
    Prijatno!

Hladne Kremaste kocke gotove za pola sata !


Potrebno 
Za koru :
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakao
1 prašak za pecivo


Zaljev (ako želite može i bez njega)
1 šolja(2 dcl) šećera
1,5 šolja vode


Krema 1.

2 vrećice pudinga od vanilije
6 žlica šećera
7 dl mlijeka
20 dag margarina
1 dl tučenog slatkog vrhnja
1 vanilin šećer

Krema 2.
2 vrećice šlag kreme od čokolade
2,5 dl mlijeka

Priprema :
    Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati brašno, prašak i kakao, izmješati.i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanjaka.Peći u limu 30×25.
    U međuvremenu skuhati zaljev(ukoliko ne volite mokre kolače jednostavno ovaj dio preskočite, a biskvit blago poprskajte mlijekom), pečeni kolač zaliti toplim zaljevom.
Za kremu 1.
    pudinge skuhati na uobičajeni način sa šećerom u mljeku.U ohlađeno dodati izađeni margarin i tučeno vrhnje i vanili šećer.
Za kremu 2.
    umutit šlag kreme prema uputi na vrećici sa 2, 5 dl mlijeka.
    Kolač premazati te dobro ohladiti (barem par sati) u hladnjaku da se kreme stegnu.

Puding kolač za 15 min gotov !


Potrebno :
250 gr petit keksa(može i plazma )
2 kesice pudinga od čokolade
1 l mlijeka
100 gr čokolade
(banice ili sta već imate oraha ,badema ,groždica ...)
8 kašika šećera
šlag po želji 
Priprema:
    U dubljoj posudi izlomiti keks i sta želite dodati a i nemora nista .Puding pripremiti po uputstvu na vrećici u mlijeku kojem je dodat šećer.Kad je puding skuhan i dovoljno gust skinuti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu,zatim miješati dok se čokolada ne otopi.


    Dublju tepsiju malo podmazati uljem ,istresti polovinu keksa,preliti polovinom pripremljenog pudinga.Postupak ponoviti sa ostatkom keksa sa bananicama i pudingom,poravnati i ostaviti u frižider da se ohladi.Po želji ukrasiti šlagom ..
    Kolač ohlađen  poslužiti .
    Prijatno !

nedjelja, 12. studenoga 2017.

Karamel torta!



Potrebno:
Za koru :
4 bjelanca
5 kašika šećera
6 kašika mljevenih oraha
2-3 kašike brašna

Za preliv:
1 kašika šećera
2 kašike vode

Za kremu:
4 žumanca
4 kašike gustina
1 puding od vanilije
10 kašika šećera
800 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
par kašika šećera (po ukusu)
1 vrećica želatine fix
10 kašika mljevenih oraha

I još
4 kašike šećera
malo mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

Priprema :
Za koru 
Bjelanca umutiti sa šećerom.
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.
Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati
trećinu šlaga,pa izmiksati.
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
Slaganje:
Na koru  staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.

Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!

Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!
Prijatno!

Jafa sendviči!



Potrebno:

1kg jafa keks

Za fil :
500ml mlijeka
9 kasika šećera
7 kasika brašno
3 vanilin šećer
1 margarin(250)
kokos (sitniji)

Priprema:

Za Fil:
Razmutiti brašno(ili pudig ili gustin) u malo mleka i dodajte u mljeku,šećer i vanila dok  se kuha miješajte da se dobije puding ostavite da se ohladi.
Umutiti   margarin i dodati   u ohladeni  puding i dobije se lep fil.

Uzmite jafa keks i presecite na polovinu(ili stavljajte po jedan al morate dodati  još keksa ) i sa filom lepite,dve polovine i onda i oblozite sa kokosom.I tako sve kekse ,pa od 1kg dobijete oko 45 kolaca
Za sve prigode i praznike. Lepe za oci a jos bolji za jesti…
Prijatno .

Sočni kolač od limuna!




 Potrebno:

 2 neprskana limuna
 250 g maslaca
 250 g šećera
 5 jaja
 250 g brašna
 pola kesice praška za pecivo,
 50 g šećera u prahu, so

Za preliv:

 50 g sećera u prahu
2 kašike vode

Priprema: Limun operite, prosušite i narendajte koricu, a sok ocedite. U činiju stavite mekani maslac, šećer, prstohvat soli i narendanu koricu limuna. Mikserom penasto umutite, pa uz mešanje dodajte jedno po jedno jaje. Brašno promešajte sa praškom za pecivo i umešajte u smesu od jaja.

Ovako dobijeno testo stavite u duguljasti pleh za kolače, prekriven papirom za pečenje. Stavite da se peče u ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 50 minuta, zavisno od veličine kalupa. Da li je kolač pečen, proverite iglom za pečenje. Ako na igli nema testa, pečen je. Kolač izvadite iz rerne i ostavite da se u kalupu malo ohladi.

Sok od limuna pomešajte sa 50 grama šećera u prahu, pa prelijte preko kolača. Kad se sok upije, istresite kolač iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

Na kraju rastopite u dve kašike vode šećer u prahu, pa dobro promešano prelijte preko kolača. Ostavite da se preliv osuši.
Prijatno!

Jutarnja rosa


Potrebno:

 200 gr. margarina
 1 šolja šečera (250 ml šolja)
 3 jaja + bjelanak koji ostane od kuglica
 2 šolje brašna
 250 ml. kiselog vrhnja
 5 žlice mlijeka
 2 žlice kakao (za drugu polovinu)
 1 kesica prašak za pecivo

Za kuglice:

 200 gr. svježeg sira
 4 žlice šečera
 1 žumanjak
 1 kesica vanilin šečer
 7-8 žlica kokosovog brašna

Za kremu:


 350 ml. mlijeka
 150 gr. šečera
 3 žlice mekog brašna
 1 kesica vanilin šečer
 100 gr. margarin ( dodaje se kad se ohladi krema)


Priprema:

Prvo napravite kuglice, tijesto mora da bude dovoljno tvrdo da se naprave kuglice u veličini kokosovih kuglica.Kuglice stavite na poslužavnik i u zamirzivač na pola sata. Zatim mekani margarin izmiksajte sa šečerom, dodajte jaja i bjelanak,kiselo vrhnje,na vrhnje odozgo dodajte pecilni prašak i malo ga promješajte u vrhnju. Zatim dodajte mlijeko,izmiksajte i polako dodavajte brašno.Izmiksajte fino.

Pola tijesta izlijte u namaščeni kalup a u drugoj polovini dodajte 2 žlice tamnog kakaa.Izmješajte da se lijepo sjedini i tamni deo izlijte preko svijetlog dijela i poravnajte lepo žlicom. Kuglice koje su stale u zamrzivač potisnite u tijesto na jednakom rastojanju . Pecite na 180 stepeni od 40-45 minuta u kalup br.24 ili u manju tepsiju.Ohladite. Dok čekate da se peče skuhajte kremu.

Za kremu izmješajte šecer i brašno, dodajte vanilu i polako dodavajte u mlazu mlijeko neprestano mješajuci metlicom da ne nastanu grudvica.A ako nastanu ukljucite štapni mikser i izmiksajte i grudvice ce nestati.

Kremu ohladite i dodajte 100 gr. margarina i izmiksajte mikserom.Namažite kolac, posujte naribanom cokoladom ili kakaom.
Ohladite pa poslžite .
Prijatno !

Brzi puslica kolač sa plazmom stvarno super !


Potrebno:
6 jaja,
300gr puslica(po mogućnost smeđkaste pošto su bijele tvrđe ali mogu i one )
18 kašika šečera,
300 gr mljevene plazme,
100 gr čokolade za kuhanje,
500 ml slatkog vrhnja i
1 margarin.

Priprema:
Razdvojiti bjelance i žumance. U žumance staviti 6 kašika a u bjelance 12 kašika šećera. 
Umutiti posebno žumance,posebno bjelance,zatim sastaviti masu i kuhati  na pari 10 minuta.
Dodati čokoladu odmah u masu i miješati da se istopi .
Ostaviti smjesu da se ohladi  nemora skroz samo da nije vruća zbog margarina .
U ohlađenu masu dodati  izmiksan margarin i 300 gr plazme  .
Uzeti tepsiju malo dublju možete posuti malo mljevenim keksom ili kokosom a i nemorate  puslice poredati jednu do druge preko puslica ide fil sa plazmom 

(malo će teže biti razmazati ravnomjerno fil pošto se puslice miču ali isplati se vjerujte kolač je odličan )

Kad ste nanijeli fil preko puslica kolač premažite umućenim slatkim vrhnjem .Ukrasite po želji .

Kolač bi trebao da se hladi preko noći da puslice malo omekšaju .
Ohladen kolač rezati po želji i poslužiti .Vjerujte dugo nisam uživala u ovako brzinskom receptu meni je super  ja sam se oduševila nadam se da će se i vama dopasti .
Prijatno !

Carska pita!




Potrebno:

200 gr brašna
150 gr svježeg sira
150 gr šunke po izboru
4 jaja
150 gr kiselih krastavaca
2 dl mlijeka
2 dl ulja
1 prašak za pecivo
sol

Priprema:

Razmuti jaja, dodaj sir, na kockice narezanu šunku i krastavce, mlijeko, ulje, brašno sa praškom za pecivo .
Dobro izmješaj i ulij u nauljen i pobrašnjen pleh  – peci u pećnici na 180 pola sata .
Poslužiti toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje šta ko voli .
Prijatno !

Posna oranž rozenka!





Potrebno:
400 g secera
3 dl vode
1 margarin
150 g posne cokolade
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog posnog keksa
2 smrznute pomorandze

Priprema:

Kuvati secer sa vodom dok ne prokljuca.
Potom dodati margarin i cokoladu pa mesati dok se ne otopi.
U prohladjenu smesu dodati mlevene orahe, mleveni keks i rendane smrznute pomorandže.
Mlakim filom premazati rozen kore.
Ostaviti da se ohladi i stegne.
Ukrasiti možete po želji.
Prijatno!



Najsočni kolač!



Potrebno:
Za Kremu:
5 jaja
250 g šećera
40 g gustina
150 g pšeničnog griza
1 vanilin šećer
50 g putera
1,3 l mlijeka

Sirup:
300 g šećera
300 ml vode
1 vanilin šećer
po ukusu ribana korica pomorandže
malo cimeta

i još:
10 listova kora za pitu
100 g putera
malo ulja

Priprema:

 Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi!
Pećnicu zagrijati na 180 C. Krema: U šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko. Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna).
Otopiti puter. Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog putera.
Na 5. koru staviti kremu.

Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom.
 Dobro ohladiti, pa poslužiti!



Kinder bajadera!




Potrebno:

 150 g šećera
 100 ml vode
 125 g margarina
 250 g mlevenog keksa
 100 g mlevenih oraha
 50 g čokolade
 200 g šećera
 50 ml vode
 125 g margarina
 150 g mleka u prahu

Priprema:

Ušpinovati šećer sa vodom da bude gusto (kao za slatko).
U to dodati margarin, mleveni keks, orahe i rastopljenu čokoladu..
Rasporediti smesu po kalupu.
Napraviti glazuru od ušpinovanog šećera sa vodom, margarinom i mlekom u prahu.
Preliti glazurom donju masu, rasporediti ravnomerno i ostaviti kolač na hladnom mestu da se ohladi i stegne.
Kinder bajaderu iseći na kocke i po želji ukrasiti sa malo istopljene čokolade.
Prijatno!

Čajni čupavci!



Potrebno:

 1/2 litra mlijeka
 5 kaš. gustina
 10kaš. šećera
 1 vanilin šećera
 150gr. maslaca
 1 pak.(1kg) čajnih kolutića
 200gr. kokos bršna

i još:

 mlijeko za umakanje i malo ruma(ako želite)

Priprema:

Mlijeko staviti da kuha,pomiješati gustin,šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuhati kao puding.Kad se ohladi dodati izrađen maslac.
Kolutiće umakati u mlijeko sa rumom,sa manjom kašikom stavljati fil i uvaljati u kokos.Sve to raditi dok nepotrošite fil i kolutiće.
Njaljepši su kad odstoje par sati u frižideru ili još bolje preko noći.Nadam se da će vam se svidjeti…
Prijatno!