utorak, 17. listopada 2017.

Čokoladni kolač bez pečenja




Potrebno:

200 g bijele čokolade
200 g crne čokolade
6 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
1 kašika ruma
1 kašičica nes kafe
3 dl mlijeka
150 g petit  keksa

Priprema:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
Na pari otopiti bijelu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja, a posebno crnu čokoladu i 1 dl slatkog vrhnja.

U istopljene čokolade dodati po jednu polovinu nabubrelog želatina i po 2 dl slatkog vrhnja, te polako promješati da se dobije ujednačena smjesa.
U bijeli dio dodati kašiku ruma, a u crni kašiku nes kafe i promiješati oba fila.

Keks natopiti mlijekom i njime obložiti dno dublje tepsije ili četvrtasti kalup za kolače.
Preko keksa naizmjenično sipati crni i bijeli fil dok se ne potroše.
Pripremljen kolač staviti u frižider da se stegne, a potom ga isjeći na kosckei poslužiti .

Prijatno!

Fini kolač




Torta nježnog ukusa koja nikog nemože ostaviti ravnodušnim .

Potrebno:
za kore :

15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora

za fil1:

15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

za fil 2:

500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu

Priprema
za kore :


Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom. U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca. Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjednom, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

za fil1:

U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.

Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno… Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

za fil 2:

Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!

Napomena:Ja sam pravila samo sa tečnim šlagom i plazmom i tako je super.
Tortu ohladiti pa poslužiti.

Prijatno!

Uvjerite se zašto svi pričaju baš o ovoj torti





 Potrebno

Za koru:

 8 bjelanaca
 200 šećera
 150 g kokosovog brašna
 2 kašike brašna
 malo praška za pecivo

Za fil:
 8 žumanaca
 8 kašika šećera
 7 kašika brašna
 500 ml mlijeka
 375 g margarina
 250 g šećera u prahu
 200 g mljevenog keksa
 100 g čokolade za jelo i kuhanje
 8 krem bananica
 200 g sjeckanih oraha
 2 kesice šlag kreme od vanile


Priprema 

Za koru:
Umutiti 8 bjelanaca i 200 g šećera. Dodati 150 g kokosovog brašna, dvije kašike brašna i malo praška za pecivo. Peći na umjerenoj temperaturi170 -180 c nekih 15 -20 min zavisno od vaše rerne .
Za fil:
Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera i 7 kašika brašna. Prethodno pripremljenu masu dodati u 500 ml mlijeka koje vri. Posebno umutiti 375 g margarina i 250 g šećera u prahu. Masu izjednačiti i podijeliti na 3 jednaka djela. U prvi dio dodati 200 g mljevenog keksa i 100 g otopljene čokolade. U drugi dio dodati 8 seckanih krem bananica.
U treći deo 200 g sjeckanig oraha. Filovati: kora, prvi fil, drugi fil pa treći fil. Odozgo ukrasiti šlagom.
Napomena:
Možda je bolje koru podijeliti na dva dijela pa filovati: kora 1, fil 1, kora 2, fil 2 pa fil 3.
Prijatno!

Banana bajka – jako, jako ukusna, bajkovita torta koju morate probati






Potrebno
Za koru :
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1/2 praška za pecivo

Fil 1
100 g mljevenih oraha
200 g šećera u prahu
150 ml mlijeka
150 g putera
4 banane

Fil 2
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 g šećera u prahu
150 g putera
4-5 banana

Dekoraciju
300 ml vrhnja za šlag
50 g čokolade za kuhanje


Priprema:
Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca. U žumanca dodamo 4 kašike šećera. Dobro umutimo: i bjelanca ulupamo sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinimo i dodamo brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Obložimo veliki četvrtasti pleh papirom za pečenje i istresemo polovinu smjese. Pečemo 15 tak minuta na 200 C. Na isti način ispečemo još jednu koru!

Fil 1
150 ml mlijeka zagrijemo, pa prelijemo mljevene orahe. Prohladimo, pa dodamo puter izmiksan sa šećerom u prahu. Mutimo mikserom!

Fil 2
Prokuhati 500 ml mlijeka, pa dodamo puding umućen sa 100 ml mlijeka. Gotov puding prohladiti, pa dodati puter sa šećerom u prahu. Izmiksati.

Pečenu koru premazati polovinom I fila, Redamo 2 banane i uvijemo u rolat. Na isti način uvijemo i drugi rolat. Siječemo rolate i poredamo ih umjesto dna kalupa za tortu. Filujemo polovinom II fila. Pa poredamo isječene banane.

Na banane nanesemo ostatak II fila. Zatim poredamo isječene rolate pripremljene od drugog biskvita. Ohladiti tortu u frižideru. Zatim odkloniti kalup i cijelu tortu premazati umućenim šlagom i posuti ribanom čokoladom.
Prijatno!





Chocodu kolac!




Potrebno:

300 g mljevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
oko 2 dl mlijeka

Za bijeli fil :
300 g milerama
1 kesica vanilin šećera
100 g bijele čokolade
0,5 kesice želatina
2-3 kašike šećera

Za tamni fil :
200 g milerama
100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa visokim sadržajem kakaa
1 kašika Ness kafe
Malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe
0,5 kesica želatina
2-3 kašike šećera


Priprema:
Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne sme biti suva, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mleka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

za bijeli fil:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.
Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grejati uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

za tamni fil:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko belog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.

Posluživanje
Ozbiljni zavisnici od čokolade mogu ceo kolač preliti čokoladnom glazurom.
Prijatno!









Fina nepečena torta











Potrebno :
300g piskota
1,2l mlijeka
44g gustina
4 zumanceta
2 vanilin secera
120g secera
100g cokolade za kuhanje
200g margarina za kreme
100g mljevenog keksa(plazma,petit
1 kesica nes kafe ili obicne
1 puding od vanilije


Priprema:

U serpu sipamo 6dc mlijeka,dodamo vanilin secere i stavimo da prokuha.

Posebno umutimo od 4dc mlijeka sa zumancima i gustinom,pudingom od vanile i secerom,u finu smjesu da nema grudvica(ja to mikserom)

Sipati u kljucalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestalno mjesanje dok se ne zgusne.

Prekrijemo prozirnom folijom i sacekamo da se fil ohladi.Umutimo margarin dobro mikserom.

Sad fino polako dodajemo kasiku po kasiku fila..pa do kraja.

Fil djelimo na tri jednaka djela…..ovdje se mozete prepustiti zelji i masti…ja sam odabrala ovako:U jednu sam dodala mleveni keks.

U drugu otopljenu cokoladu za kuhanje sa par kapi arome ruma.A u trecu ostaje zut-od vanile,samo sam još dodala kap dvije,burbon vanilije.

Slaganje:2dc mlijeka razmutiti sa nes kafom ili obicnom i piskote umakati u nji..Uzeti okrugli kalup promjera 26cm obloziti piskotama unutra i okolo…malo odrezati ove sto staju okolo.

Redamo preko piskota fil od mljevenog keksa,a zatim zuti i na kraju fil od cokolade i ruma.Tortu staviti u frizider na nekoliko sati da dođe sebi: lol:

Izvaditi i ukrasiti po zelji te poslužiti .
Prijatno !



Jogurt kolac







ah,šta da kažem,pravio se,hladio se,pooooojeoooo se…..:)))))
Sastojci
tijesto:
25 dag brašna
17 dag margarina
10 dag šećera
1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer
4 žumanjka
Nadjev:
15 dag šećera
3 jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica brašna oštrog
5 bjelanjaka


Priprema
od navedenih sastojaka umijesiti tijesto.
kad je tijesto gotovo, podijeli ga na dva dijela…jedna veći, i jedan manji dio.
manji dio stavi u zamrzivač na sat i po, a veći u hladnjak.

zatim veći dio tijesta razvaljati, staviti ga u tepsiju koju smo prethodno namazali margarinom.
za nadjev, u posudu staviti vrhnje, jogurt,šećer, brašno i to dobro izmiksati.bjelanke istući u čvrsti snijeg i dodati ih smjesi od jogurta i vrhnja.dobro izmiksati.
nadjev preliti preko tijesta.
izvaditi manji dio iz zamrzivača i naribati ga ravnomjerno po nadjevu.
peći na 180 C, oko 40 min.ohladiti.

Sočan kolač sa kokosom!





Potrebno
 Za koru:

4 jajeta
6kašika šećera
1 vanilin šećer
6 kašika brašna
1 kesica 2 u 1 kafe
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl vode

Za kremu:

1 l mleka
7 kašika oštrog brašna
150 gr šećera
150 gr margarina sa aromom vanile (može i običan)
150 gr kokosa

I još:
kokos za posipanje

Priprema
Za kremu :

 Kada pravim kolače sa kremom koji treba da se prohladi, pa se tek onda dodaje margarin, ja prvo pravim krem, pa tek onda koru. Iz tog razloga, prvo razmutite brašno za kremu sa 2 – 3 dcl hladnog mleka (koristite viljušku ili žicu za mućenje), da dobijete masu bez grudvica, koja je tečna. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, stavite da provre. Kada je provrlo, sipajte razmućeno brašno u provrlo mleko stalno mešajući žicom. Kuvajte, svo vreme mešajući krem kako vam se krem ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ostavite ga da se hladi.
Kada se krema prohladila, dodajte u nju margarin sobne temperature, pa dobro umutite mikserom. Dobićete finu, vazdušastu kremu. Na kraju, umiksajte kokos.


Za koru:
Umutite mikserom jaja  sa šećerom i vanilin šećerom, da budu penasta. Izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i 2 u 1 kafu. Postepeno, lagano mešajući, dodajte u umućena jaja. Na kraju, polako sipajte i polako umešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa preko njega sipajte pripremljenu masu za koru. Stavite da se peče na 200°C oko 20-tak minuta ili dok čačkalica ne izadje suva iz testa.
Kada je kora pečena, prekrijte tepsiju tacnom, pa preokrenite da kora padne na  tacnu. Skinite papir i ravnomerno razmažite kremu po kori. Odozgo pospite kokosom, pa stavite u frižider da se hladi. Kada se kolač dobro ohladio, isecite ga na kocke i poslužite.
 Prijatno!

Ledene Kocke







Jako ukusan kolac sa kojim sam ja bila odusevljena i izgledom i ukusom …a svi ga volimo tako da je cest gost kod nas u kuci..
Treba vam za koru:
7 belanaca,
7 kasika secera,
jedna kesica vanil secera,
7 kasika brasna i

1 kasicica praska za pecivo
Fil:
7 zumanaca,
10 kasika secera,
vanil secera, 3 kasika brasna i
3 kasike gustina
5 dl mleka
250 grama neslanog margarina,
Preliti gotovi patispanj sa ;
½ litre mleka skuvati sa 3 kasike secera
Odozgo slag za dekoraciju i malo rendane cokolade


Postupak pravljenja je sledeci:
7 belanaca mutiti dugo i dodavati jednu po jednu kasiku ( dok mutite) 7 kasika secera jednu vanilu i kad je umuceno dodati 7 kasika brasna i prasak za pecivo ( to ne treba mutiti mikserom dosta je samo lagano izjednaciti brasno sa tim rucno kasikom .

Pleh u kome sam ja pekla je velicine 30 x 20 Pleh pouljiti i posuti brasnom . Kolac peci na 180 stepeni 30 minuta.
Gotovi kolac preliti sa kuvanim mlekom i secerom a zatim preko toga staviti vec prohladjeni fil;
Skuvati fil ovako ;
Umutiti penasto 7 zumanaca i 10 kasika secera i dodati jedan vanil secer 3 kasika brasna i 3 kasika gustina i to zakuvati u 5 decilitara mleka . Ohladjeni fil izmiksati sa 250 grama margarina i dobijete glatku kremu i sa tim preliti kolac i stavite odozgo umuceni slag i malo rendane cokolade.

ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Lazanje sa sirom i špinatom

Potrebno:
 500 gr tjestenine za lazanje
 500 gr špinata
 750 gr mladog sira
 400 ml mlijeka
 150 gr parmezana
 4 kašike putera
 4 kašike brašna
 1 jaje
 1 čehna bijelog luka
 so, biber
Priprema:
Špinat operite i izrežite.
Tjesteninu skuhajte po uputama na pakovanju i ocijedite.
Umutite jaje, dodajte sir i špinat i polovinu naribanog parmezana.
U šerpi otopite puter i na njemu popržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se bešamel ne zgusne.
Posolite i ostavite sa strane.
U namašćenu tepsiju stavite sloj tjestenine, pospite filom od špinata i sa malo parmezana.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke.
Završite sa slojem tijesta i pospite bešamelom.
Pospite parmezanom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 30 minuta.
Prijatno !

Meksička čokoladna fantazija








Za sve čokoljubce

SASTOJCI
za biskvit
3 jaja
65g. smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prstohvat soli
100g. pšeničnog brašna
20g. finog kakao praha/ ili čokolade u prahu/
3g. praška za pecivo
100g. omekšanog maslaca

Nadjev
500ml. vrhnja za šlag
2 žlice tekućeg meda
200g. kvalitetne tamne čokolade(min. 60% kakaa)
50g. mliječne čokolade
začini,cimet,mljeni klinčići po ukusu
veličina kalupa/26cm./

PRIPREMA
Pomješajte brašno s praškom za pecivo,kakaom i začinima. Žumanjke pjenasto miksajte sa smeđim šećerom i vanila šećerom i dodajte prstohvat soli. Bjelanjke umutite uz dodatak malo soli u čvrsti snijeg. Dodajte omekšani maslac pa sve lagano izmješajte dok se sastojci ne prožmu.

Dno kalupa obložite papirom za pecenje, popunite ga sa tijestom pa ostavite 15-tak min. na hladnom mjestu.


Izvadite i pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 190C 15-20min.

Nadjev
U posudi zakuhajte slatko vrhnje i med. Sklonite s vatre, čokolade razlomite na kockice pa je mješajući otopite u slatkom vrhnju. Čokoladni šlag ostavite da se prohladi uz stalno mješanje, pa ga izlijte na biskvitno tijesto i poravnajte.

Sve ostavite hladiti na sobnoj tempraturi, pa je stavite u frižider preko noći da se dobro ohladi i stisne.

Prije serviranja po želji ukrasite tortu s finim kakao prahom.

MOJ SAVJET
za mlade kuharice koje će prvi put raditi čokoladni šlag,mali savjet od mene,krema će biti potpuno tekuća dok je topla,postupnim hlađenjem kolača i krema će se učvrstiti i lijepo rezati.!!Najbolje je preliti srednje -toplu,ohladiti na sobnoj temperaturi,pa ostaviti preko noći u frižider,da se stisne,i učvrsti!!

Kolac sa bananama









Sastojci:
300 g keksa
3 kesice pudinga od vanile
9 kašika šećera
1 l mleka
200 g putera ili margarina

4 kašike kisele pavlake
5 banana
200 ml slatke pavlake ili 200 g krem šlaga


Priprema.
Izlomiti keks. Tri kesice pudinga razmutiti sa 400 ml mleka. Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati 9 kašika šećera. Puding zakuvati u mleku. Skinuti sa vatre. U vruć puding dodati puter ili margarin sečen na listiće, mešati dok se ne istopi pa dodati pavlaku i promešati.

Dodati keks i promešati. Ostaviti 5 minuta da odstoji. Polovinu mase sipati u pleh ili obruč (koristila sam obruč 26 cm). Oljuštiti banane preseći ih po dužini i poređati preko pudinga. Sipati drugu polovinu pudinga. Ostaviti da se kolač ohladi. Skinuti obruč ili ostaviti u posudi u koju ste sipali. Umutiti slatku pavlaku ili krem šlag pa premazati preko kolača.

Nebeski kolač









Sastojci
biskvit
6 kom bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
14 žlica kokosovog brašna
nadjev od višanja
680 g višanja (iliti 1 tegla)

1 paketić pudinga od vanilije
3 žlice šećera
krema
2 paketića pudinga od vanilije
4 žlice šećera
750 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)


Priprema
1
za biskvit dobro istući bjelanjke, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj frzini miksera brašno i kokos. pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji (velika od rerne) i peći 15-20 min. na 180 stupnjeva.
2
teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.
3

skuhati puding od vanilije (+šećer), ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.
4
čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :-))
5
***kolač sam pravila onako, ‘iz glave’, i prvotna zamisao za kremu je bila da na pari izlupam žumanjke, ukuham 1 puding, pa onda sve zajedno pomiješam sa šlagom, ali u nedostatku vremena sam žumanjke ostavila sa strane i sve radila samo sa pudingom (žumanjci su poslužili za premazivanje slanih kiflica :-))