Sastojci
Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade
Priprema
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta).
Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti.
Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C.
Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala,
a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno.
Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne.
Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri.
U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi.
Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji.
Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.