Potrebno
Za biskvit /koru :
4 jaja
200 gr. šećera
10 kašika vode
100 gr. mlevenih proprečenih oraha (orahe propecite pa sameljite)
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
Za preliv :
5-6 kašika voćnog sirupa
4 jaja
200 gr. šećera
10 kašika vode
100 gr. mlevenih proprečenih oraha (orahe propecite pa sameljite)
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
Za preliv :
5-6 kašika voćnog sirupa
Za premaz :
200 gr milerama
1 kašika šećera u prahu
Za fil :
1/2 l. mleka
5 ravnih kašika griza
80 gr. tamne čokolade
200 gr. šećera
100 gr. mlevenih pečenih oraha
250 gr. putera
Za dekoraciju :
1-2 štanglice rendane čokolade
Priprema
Za biskvit/ koru :
Umutite jaja sa šećerom u penastu, belu smesu, dodajte vodu i smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte orahe i naposletku brašno pomešano sa praškom pa pecivo sipajte iz nekoliko puta. Promešajte samo kratko mikserom pa izlijte u pleh pokriven papirom za pečenje ( otprilike 20×30, zavisi i koliko visoke kolače volite. Ja sam pravila upola manju meru pa mi je i pleh bio jako mali ). Pecite na 180 25 do 30 minuta.
Za preliv :
Najbolje je da za natapanje koristite četkicu, mada možete i kašičicom da obavite to što treba. Nakvasite slobodno koru ravnomerno i ako je mlaka.
Za premaz:
Mileram malo promešajte sa šećerom u prahu pa premažite ravnomerno preko ohlađene i natopljene kore.
Priprema
Za biskvit/ koru :
Umutite jaja sa šećerom u penastu, belu smesu, dodajte vodu i smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte orahe i naposletku brašno pomešano sa praškom pa pecivo sipajte iz nekoliko puta. Promešajte samo kratko mikserom pa izlijte u pleh pokriven papirom za pečenje ( otprilike 20×30, zavisi i koliko visoke kolače volite. Ja sam pravila upola manju meru pa mi je i pleh bio jako mali ). Pecite na 180 25 do 30 minuta.
Za preliv :
Najbolje je da za natapanje koristite četkicu, mada možete i kašičicom da obavite to što treba. Nakvasite slobodno koru ravnomerno i ako je mlaka.
Za premaz:
Mileram malo promešajte sa šećerom u prahu pa premažite ravnomerno preko ohlađene i natopljene kore.
Za fil :
Mleko sa šećerom stavite da se ugreje pa kada je sasvim vrelo, pred vrenje, sipajte u tankom mlazu griz i mešajte neprekidno da Vam ne bi zagoreo. Ovaj fil neće da bude sasvim gust, neka Vas ne uplaši njegova gustina, kuvajte dok se griz potpuno ne naduje. Ako želite čvršći fil ili ne želite da rizikujete dodajte još kašiku griza ali ovako je fino kremast.
Kada je griz kuvan skinite sa vatre pa dodajte čokoladu, puter i kada se to dvoje otope, mlevene orahe.Fil ohladite dobro.
Premažite kolač filom.
Ukrasite kolač rendanom čokoladom i poslužite sasvim ohlađen.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar