subota, 30. rujna 2017.

Kako se sprema cvekla za zimnicu: Najzdravija salata na svetu!








Zasucite rukave i napravite nešto zaista dobro i zdravo
Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.
Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, stvaranje antitela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.
Najsvežija je sa lišćem koje podseća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 nedelje, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

Potrebno :
 5 kg cvekle,
 500 ml sirćeta,
 2l vode,
 60 g soli,
80 g šećera,
 1 kesica konzervansa.

Priprema:
Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.


Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.
U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.
Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.
Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.
Od ove mere dobija se 9 tegli.

petak, 29. rujna 2017.

Mrvičasta čoko pita






Sastojci

300g brašna
150 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi
4 žlice šećera,prstohvat soli
na vrh noža praška za pecivo
1 omot vanili šećera
1kom jaja
Nadjev:
1/2 l mlijeka
2 omota pudinga od čokolade
70 g čokolade sa visokim udjelom kakaoa
7 žlica šećera
80 g maslaca
5 punih žlica jezgre lješnjaka

Priprema

1.
Pomiješati brašno,vanili šećer,prašak za pecivo,šećer,prstohvat soli,maslac, jaje i zamijesiti glatko tijesto.Zamotati ga u foliju i ostaviti u hladnjaku.
2.
Za to vrijeme napraviti nadjev. Izlomiti čokoladu.
Zavrijeti mlijeko,pomiješati puding i šećer i od ukupne količine mlijeka oduzeti toliko da se puding prah i šećer razmute u glatku smjesu bez grudica,ukuhati puding u kipuće mlijeko te dodati izlomljenu čokoladu i sve zajedno skuhati dok se smjesa ne zgusne.Maknuti sa vatre i odmah u vruće dodati maslac.Sve dobro promiješati i ostaviti nadjev da se prohladi,pri tome više puta promiješati smjesu ili prekriti prozirnom folijom da bi se izbjeglo hvatanje pokorice na površini.
3.
Lješnjake sitno isjeckati.
4.
Tijesto podijeliti na dva dijela.Prvi dio tijesta rastanjiti na papiru za pečenje na veličinu manjeg lima (25x35cm),po njemu isipati kuhani čokoladni nadjev,zatim posipati dijelom lješnjaka po čoko nadjevu,pa naribati dio tijesta,zatim završiti ostatkom lješnjaka i ribanim tijestom.
5.
Pitu peći na 180C oko 40 min.Pečenu pitu po želji posipati šećerom u prahu,ili lagano ju išarati sa malo čokoladne glazure ili jednostavno poslužiti je običnu bez dodataka po sebi.

Torta sa voćnim jogurtom – Bez pečenja!










Recept za laganu voćnu tortu u koju čak ne morate staviti ni voće. Možete je napraviti samo sa voćnom jogurtom i super je jer se napravi za čas.


Potrebno:
 1 pakovanje Vincini tamnih kora
 1 litra voćnog jogurta
 400 ml. slatke pavlake
 2 kesice želatina (20 gr.)
 200 gr. krema (eurokrem, nutela..)
 200 gr. malina ili jagoda (može i bez)
 malo soka od pomoranđe


Priprema:

U jednu šerpicu izmešajte želatin sa 8 kašika hladne vode i ostavize da nabubri 10 minuta.
Potom na tihoj temperaturi zagrejte dok se želatin ne otopi (ne sme da proključa).
Umešajte u jogurt i voće, posebno umutite slatku pavlaku.

U kalup sa stranicama stavite koru, premažite krem, potom umućenu slatku pavlaku i polovinu voćnog fila. Ovo ponovite još jednom i odgore stavite treću koru, malo je poprskajte sokom i tortu stavite u frižider da se dobro stegne. 
Prijatno!


Sočni kolač sa kokosom











Sastojci:
Kora: (mera je casa od 2 dcl)
– 2 case jogurta (obicnog)
– 1 casa kokosovog brasna
– 1 casa secera
– 1 casa psenicnog griza
– 1 prasak za pecivo
Preliv za koru

– 3 dcl vode
– 4 kasike secera
– 1 vanil secer
Fil:
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– secer po ukusu
– slag ili slatka pavlaka


Priprema:

Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.
Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte :).
Posluživanje:
Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolac :).

Šuškava torta!






Potrebno
Za Koru:


8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha


Za fil:

8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes­kafe (prah)

Za ganaš:

100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade

Priprema:

 Rernu uključiti na 250°C. Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači. Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta). Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.


Za fil:
 Umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom). Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes­kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi. U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore. 3. Veliku koru podeliti na četiri  jednaka dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati. 
 Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda. 
 Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice. 
 Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
 Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm.
Prijatno!





Zdrav i ukusan kolač bez šećera i brašna!






Potrebno:
2 narandže
4 jaja
kokos, bademi ili orasi( šta volite)


Za glazuru :

70 grama crne čokolade
malo pakovanje vrhnja za kuhanje( da za kuhanje, ne za šlag)


Priprema :

Narandže oprati i dva puta kuvati po pola sata. Kada se ohlade samljeti ublenderu sa korom zajedno.
Jaja odvojiti i posebno umutiti žumanca i u njih staviti 100 grama kokosa ili oraha ili badema….Umutiti i bjelanca te ih polako dodvati u masu sa žumancima.
Peći oko 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Čokoladu otopiti u pakovanju vrhnja te preliti kolač.

Prijatno!

Pita sa kosova!








Potrebno
Za testo:


250 ml vode
250 ml ulja
3 šolje brašna
250 g mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo

Za sirup:
250 ml vode
500 g šećera
1 vanil-šećer

Priprema
Za tijesto :

U dublju posudu sipati vodu i ulje i zagrevati dok ne provri. U ključalu vodu zakuvati brašno i dobro promešati kako bi se razbile grudvice, a svi sastojci dobro povezali. Skinuti s ringle i ostaviti da se hladi.
U prohlađenu smesu umešati mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sastaviti i prebaciti u dublji pleh postavljen pek-papirom i ravnomerno rasporediti testo na debljinu s prsta.
Pre pečenja kolač iseći po želji i peći u rerni na 180° C oko 30 minuta, a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Za sirup:
U šepu staviti vodu, šećer i vanil-šećer pa zagrevati dok ne provri. Ostaviti da ključa nekoliko minuta pa vreo sirup preliti preko prohlađenog kolača. Sačekati da se ohladi i servirati.

Prijatno!

Kremasta plazma torta za svečane prilike











Jednostavan recept za brzu pripremu, koji svima uspeva…

Prijatno:

– 300 g mlevenog plazma keksa
– 125 g putera ili margarina za kolače
– 4 kašike meda
– sok od jedne pomorandže ili 1dcl kupovnog soka
– 4 – 5 kašika čokoladnog krema
– 500 ml slatke pavlake
– 200 g bele mlečne čokolade
– 200 g crne mlečne čokolade
– 2 kesice šlag krema od vanile
– 2 dcl hladnog mleka

Priprema:

Zamesiti rukama koru od keksa, putera, meda i soka. Zamešenu masu istresti u kalup (26 cm prečnik) i fino utapkati da se formira prvi sloj, tj. korica torte. Preko korice premazati čokoladni krem i ostaviti u frižider da se stegne.
Kada se krem stegao, umutiti slatku pavlaku da bude srednje čvrsta i podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo umešati otopljenu belu čokoladu, a u drugi otopljenu crnu čokoladu.
Preko čokoladnog krema premazati beli fil, zatim tamni fil i umućen šlag krem od vanile. Ukrasiti po želji.
 Tortu staviti u frižider da stoji do sutradan.
Ohladenu tortu sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!








Đuja








Sastojci

Za kremu:
300 ml slatke pavlake
250 g tamne čokolade
30 g putera
Ostalo:
200 ml slatke pavlake
1 pakovanje Vincinni gotovih kora
3 dl mleka
2 kašike nesquik kakao praha
50 g čokolade

Priprema

Ganaš krem: 300 ml slatke pavlake staviti u šerpicu i zagrejati na umerenoj vatri. Čim počne da vri, skloniti sa vatre, sipati preko izlomljene čokolade, omekšanog putera i mešati dok se ne dobije glatka homogena masa. Staviti 15-20 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutiti.
Umutiti 200 ml slatke pavlake. 3 dl mleka pomešati sa 2 kašike nesquika i natopiti kore.
Filovati kore sledećim redosledom: Kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – čokoladna glazura.

Krem šnite







Sastojci

Za kremu:
300 ml slatke pavlake
250 g tamne čokolade
30 g putera
Ostalo:
200 ml slatke pavlake
1 pakovanje Vincinni gotovih kora
3 dl mleka
2 kašike nesquik kakao praha
50 g čokolade

Priprema

Ganaš krem: 300 ml slatke pavlake staviti u šerpicu i zagrejati na umerenoj vatri. Čim počne da vri, skloniti sa vatre, sipati preko izlomljene čokolade, omekšanog putera i mešati dok se ne dobije glatka homogena masa. Staviti 15-20 minuta u frižider da se krem ohladi, zatim ga umutiti.
Umutiti 200 ml slatke pavlake. 3 dl mleka pomešati sa 2 kašike nesquika i natopiti kore.
Filovati kore sledećim redosledom: Kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – slatka pavlaka – kora – ganaš krem – čokoladna glazura.

Pojedite šaku oraha i pričekajte 4 sata: Evo šta će vam se desiti!







Naučnici su otkrili dа konzumiranjem оrаhа mоžеtе pоbijеditi kаrdiоvаskulаrne bоlеsti, a vidljivo je i pоbоlјšаnjе u nivou hоlеstеrоlа. Nаkоn 4 sаtа, orahovo ulје poboljšaće prоtоk krvi.

Jedan prоfеsоr u Pensilvaniji rekao je dа konzumiranjem jedne šaka оrаhа ili оrаhovog ulјa, već zа 4 dаnа mоžеmо smаnjiti rizik оd srčаnih bоlеsti.

Orasi su najzdraviji među orašastim plodovima i trebalo bi ih češće jesti.

Naime, svi orašasti plodovi su zdravi jer imaju nutritivne vrijednosti, bogati su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima.

Treba imati da umu da redovna konzumacija orašastih plodova u umjerenim količinama smanjuje rizik od bolesti srca, nekih oblika raka, dijabetesa.

Rafaelo Štrudla!





Potrebno
Za testo:


200 gr putera ili margarina
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 jaje
2 dcl jogurta
prstohvat soli
500 gr brašna
50 gr kokosa
1 kesica praška za pecivo


Za punjenje:

6 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr kokosa

Za posipanje:
šečer u prahu

Priprema

Za testo:

Umutiti puter ili margarin sa šećerom, vanilom, dodati 1 jaje, dobro umutiti pa dodati jogurt, so, kokos, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo oblikovati u kuglu i ostaviti da stane 30 minuta.

Za  punjenje:

 U posudu staviti 5 dcl mleka i 5 kašika šećera da se kuva. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile sa 1 dcl mleka, dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, dobro izmešati i skinuti sa vatre.

Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki deo razvaljati u ploču veličine 24×30 cm, premazati sa toplim kuvanim filom i urolati.
Štrudle staviti u kalup prethodno obložen papirom i peći na 180 stepeni 30 minuta.

Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i  dobro ohladiti i seći.

Prijatno!

Čoko kolač!









Sastojci:

280 g šećera
20 g vanilin šećera
250 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice cimeta
¼ kašičice soli
225 g maslaca
150 ml mlijeka
5 kašika kakao praha
1 kašičica instant kafe
200 g jogurta
2 jaja
½ kašike ruma

Priprema:

Pomiješajte šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i so.
U manjem loncu dobro pomiješajte kakao prah i instant kafu s mlijekom, a potom dodajte i maslac te zagrijte na umjerenoj vatri kako bi se maslac u potpunosti rastopio.
Smjesu s maslacem ulijte u prethodno pripremljenu mješavinu suvih sastojaka i dobro promiješajte.
U dobijenu smjesu umiješajte jogurt, jaja i rum te je ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte.
Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Pečen kolač  možete preliti i čokoladnom glazurom .
Čokoladu istopite na laganoj vatri sa 2 kasike ulja ilil ga samo pospite šećerom u prahu .
Prijatno!