subota, 30. rujna 2017.

Kokos kocke







Sastojci
Tijesto
4 kom jaja
12 žlica šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
12 žlica brašna
1 paketić praška za pecivo
2 žlice kakaa
Krema
1/2 litre mlijeka
3 žlice brašna
10 dkg kokosovog brašna
10 žlica šećera
Čokoladna glazura
10 dkg šećera u prahu
1 žumanjak
2 žlice vode
7 dkg čokolade
5 dkg margarina


Priprema
1.
Jaja izmiksati sa šećerom dodati ulje, mlijeko, brašno pomješano s praškom za pecivo.
2.
Podjeliti u dva dijela.U jedno dodati kakao, i taj staviti peći cc 15 minuta.
3.
Za to vrijeme napraviti kremu.
4.
Izmiksati mlijeko s brašnom,šećerom i kokosom.
5.
Izvaditi biskvit sa kakaoom i preliti kremu po njemu i odmah staviti drugo tijesto.
6.
ispeći do kraja…
7.
Pripremiti glazuru tako da se svi sastojci prokuhaju i izliju po još toplom kolaču.
8.
Ukrasiti kokosom…
9.
Ohladiti bar sat vremena..

Kolac cici-mici




Potrebno :
5jaja 
400 g brašna 
12 kašika šećera 
2dcl ulja 
1 prašak za pecivo
1kašikicu kakaa


Za kremu :
1l mlijeka 
8 kašika šećera 
8 kašika brašna 
1-2 vanilin šećera 
1 margarin 
kakao
Za glazuru :
100g čokolade za kuhanje 
3 kašike ulja 

Priprema

Za kore :
Umutiti smjesu  od jaja šećera ,brašna , ulja i praška za pecivo   i ispeći tri ovakve  kore u velikom plehu iz rerne .Urerni zagrijanoj 180 stepeni nekih 10 do 15 min zavisno od pećnice .U jedanu koru staviti  kakaa.Tu koru stavljate u sredinu 

Za kremu :
Umutiti šećer i brašno sa malo mlijeka i vanilin šećerom .Ostalo mlijeko staviti da zakuha .Kad zakuha istrsti smjesu i skuhati ko puding .Uvruće ne vrelo dodati dodati margarin i odmah premazati kore 
Za glazuru :Čokoladu istopiti na pari sa 3 kašike ulja .
Slaganje :zuta kora -krema ,smeda kora -krema ,zuta kora -krema- glazura .
Dekorisati dodatno po želji .
Ohladiti pa sjeći na manje kockice i poslužiti .Još je bolji ako jedan dan ostoji u fržideru .
Prijatno !




Kokos kolač sa orasima








Kore:

4 belanca
125 gr šećera
120 gr mlevenih oraha
1 kašika brašna
prstohvat soli
Krem:

4 žumanca
125 gr šećera
2 kašike mleka
25 gr kakaoa
125 gr margarina
ekstrakt vanile ili ruma po želji

Glazura:

100 gr čokolade
3 kašike ulja
seckani orasi

Priprema:

Ulupati belanca sa prstohvatom soli pa dodati šećer i nastaviti mućenje.

Kada ste ih dobro umutili i pena je postala čvrsta dodati mlevene orahe i brašno pa sjediniti varjačom.

Istresti sve u obložen veliki pleh od rerne i staviti na 170 stepeni da se peče 20 – 25 minuta.

Pečen biskvit ohladiti pa preseći po širini na tri jednaka dela, da se dobiju tri jednake trake.

Ulupati žumanca sa šećerom, dodati mleko i staviti na paru da se kuva.

Kuvati 10 – 25 minuta od stavljanja na paru.

Na pola kuvanja dodati kakao i mešati.

Ostaviti da se ohladi.

Margarin sobne temperature ulupati da bude panest pa mu odati ohladjen krem i umutiti sve zajedno.

Premazati dve kore ovim filom i preklopiti trećom korom.

Otopiri čokoladu sa uljem, premazati preko kolača pa posuti bogato orasima.

Ostaviti kolač malo da odstoji pa poslužiti.

Plazma rolat





Potrebno:

600 g plazme mljevene
250 g omekšalog putera
200 g prah šećera
200 ml soka od pomorandže
150 g suvih brusnica ili suvog grožđa, ili mešano
200 g pečenih lešnika

za glazuru

100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Priprema:

Suvo voće iseckati. Lešnike usitniti nožem ili krako samleti u električnoj seckalici, da ostane i komadića. Odvojiti dve kašike usitnjenih lešnika za kasniju dekoraciju.

Puter sobne temperature umutiti dobro sa prah šećerom. Dodati Plazma Mlevenu i sok od pomorandže, mešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Umešati seckane brusnice i lešnike i sve ponovo sjediniti.
Smesu oblikovati po želji, direktno na tacni na kojoj će se služiti, ili uz pomoć kalupa. Ja samkoristila kalup za srneća leđa, obložila ga plastičnom folijom, utapkala smesu unutra, otavila u frižideru nekoliko sati, pa prevrnula iz kalupa na tacnu i skinula foliju.
Pod ivice rolata  podmetnuti trake od pek papira. Čokoladu otopiti na pari sa dve kašike ulja i preliti preko rolata. Posuti lešnicima i ostaviti u frižideru da se glazura stegne.

Prijatno!

Kremasti čokoladni kolač– Meni najdraži kolač bez pečenja!




Potrebno:

50 grama keksa (mljevenog)
7 otopljenih kašika maslaca ili margarina
680 grama krem sira 
200 grama šećera u prahu + 125 grama šećera u prahu
200 grama otopljene čokolade
250 grama kikiriki putera
extrakta vanilije

Priprema :

Keks pomješajte sa otopljenim margarinom. Zatim u malom kalupu od keksa napravite tanku podlogu (koru), utapkajte i ostavite da se stisne u frižider.
U posudi umutite zajedno krem sir, sa ekstrakrom vanilije i 200 grama šećera. Kad dobijete kremstu smjesu, polako dodjite otopljenu čokoladu i mjesite da se smjesa ujednači.
Dobijenu smjesu istresite preko korice od keksa i poravnjajte. Vratite u frižider a onda spremite sljedeće: – umjesite puter od kikirikija sa šećerom u prahu i onda tu smjesu istresite lagano preko one prve, poravnjajte i vratite u frižider da se kolač ohladi najmanje 4 sata.
Prijatno!


Štrudla od kora …Ovo bi svaka domaćica trebala da zna






Potrebno :
15 kom kora
4 kom jaja
2 čaše (2 dl.) secera
2 šaše jogurta
2 čaše griza
pola case ulja
1 prasak za pecivo
nadev po želji: šljive, jabuke, visnje, rogac, mak, orasi,pekmez…

Priprema:

Spremamo fil : mutimo cela jaja sa secerom, zatim dodamo griz, jogurt, ulje, prasak za pecivo. Ostavimo fil deset, petnaest minuta da griz malo nabubri.
Podelimo kore na tri dela, po pet kora.

Svaku koru premazemo sa nekoliko kasika fila, redjamo jednu na drugu a na poslednju, petu, po celoj kori stavimo nadev. Zatim urolamo strudlu, malo podvijemo krajeve da fil ne iscuri i stavimo je na pleh u koji smo stavili papir za pecenje ili podmazan pleh.Isto uradimo i sa ostalim korama pa premazemo strudle ostatkom fila.
Stavimo u zagrejanu rernu i pecemo na umerenoj temperaturi. Pecenu strudlu kada se prohladi isecemo i pospemo secerom u prahu.
Posluživanje
Kao nadev, ja sam stavljala sljive i rogac, s tim da sam za jednu strudlu potopila 100 grama rogaca u 2 dl. toplog mleka pa onda premazala tom smesom poslednju, petu koru. Na isti nacin potopim i mak kada ga koristim kao nadev.
Prijatno !




Najbolji kolač bez pečenja








Potrebno

Za podlogu:

150 g mlevenog keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka

Za kremu od sira:

500 g svežeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mlevenog želatina

 Za nougat kremu:

125 g čokolade Milka Noisette
1 dl kisele pavlake(vrhnja)
po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje

Priprema:

Podloga

Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.

Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.

Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.

Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
Krema od sira

Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Odmah preliti preko kreme od sira.
Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
Napomene u vezi dekoracije
Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni “talasi” odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
Napomene:
Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.
Prijatno!

Snežna kraljica, torta nad tortama: Slatkiš koji sa pravom nosi ovo ime!




Ovaj recept je jednostavan, a poslastica izuzetna, pa s pravom kažu da je ova “snežna kraljica” upravo i kraljica svih torti


Potrebno:
500 ml mleka
2 želatina
300 g šećera
500 g šlaga u prahu
800 ml mleka
200 g mlevenog keksa
200 g čokolade
600 g višanja

Priprema:


Želatin razmutite sa 200 ml mleka. Zagrejte ostatak mleka (300 ml) i šećer, dodajte masu sa želatinom i kratko prokuvajte. Ostavite u zamrzivač da se što pre stegne.
Za to vreme umutite šlag sa 800 ml mleka. Postepeno, uz stalno mućenje, dodajte kašiku po kašiku stegnutog želatina. Smesu podelite na tri dela i u jedan deo stavite keks, a u drugi 100 grama otopljene prohlađene čokolade.
Okrugli kalup pospite sa 50 grama rendane čokolade. Stavite fil sa keksom, poredajte polovinu oceđenih višanja, zatim čokoladni fil, preostale višnje i beli fil. Pospite preostalom rendanom čokoladom i ostavite tortu u frižider da se dobro stegne, pa je pre služenja dekorišite po želji.

Prijatno!

BAJADERA TORTA: Jedna od najomiljenijih i najlakših za pripremu

¸







Potrebno:
300 g mljevenog Plazma keksa
375 g margarina
390 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
250 g mljevenih oraha
1 čaša soka od naranče
1/2 litre mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 šlaga


Priprema:
Za prvi dio
Uzeti 300 g keksa, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu, 100 g istopljene čokolade za kuhanje i malo soka od naranče.
Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.
Za drugi dio:

250 g mljevenih oraha, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu i malo soka od naranče umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.
Za treći
2 pudinga od vanilije skuhati u 1/2 litre mlijeka sa 4 žlice šećera. Kad se masa ohladi dodati 125 g margarina sa 130 g šećera u prahu.
Na prikladnu podlogu (tacnu, pladanj za serviranje) staviti obruč od kalupa za torte, pa unutar njega rasporediti, poravnati  prvu smjesu. Zatim staviti drugu i treću smjesu, a preko treće još umućeni šlag.
Tortu ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!




















Svakodnevni kolač!





Potrebno 

Za biskvit /koru :

4 jaja
200 gr. šećera
10 kašika vode
100 gr. mlevenih proprečenih oraha (orahe propecite pa sameljite)
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo

Za preliv :


5-6 kašika voćnog sirupa 

Za premaz :

200 gr milerama
1 kašika šećera u prahu

Za fil :
1/2 l. mleka
5 ravnih kašika griza
80 gr. tamne čokolade
200 gr. šećera
100 gr. mlevenih pečenih oraha
250 gr. putera
Za dekoraciju :
1-2 štanglice rendane čokolade

Priprema

Za biskvit/ koru :


Umutite jaja sa šećerom u penastu, belu smesu, dodajte vodu i smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte orahe i naposletku brašno pomešano sa praškom pa pecivo sipajte iz nekoliko puta. Promešajte samo kratko mikserom pa izlijte u pleh pokriven papirom za pečenje ( otprilike 20×30, zavisi i koliko visoke kolače volite. Ja sam pravila upola manju meru pa mi je i pleh bio jako mali ). Pecite na 180 25 do 30 minuta.

Za preliv :
Najbolje je da za natapanje koristite četkicu, mada možete i kašičicom da obavite to što treba. Nakvasite slobodno koru ravnomerno i ako je mlaka.

Za premaz:
Mileram malo promešajte sa šećerom u prahu pa premažite ravnomerno preko ohlađene i natopljene kore.

Za fil :

Mleko sa šećerom stavite da se ugreje pa kada je sasvim vrelo, pred vrenje, sipajte u tankom mlazu griz i mešajte neprekidno da Vam ne bi zagoreo. Ovaj fil neće da bude sasvim gust, neka Vas ne uplaši njegova gustina, kuvajte dok se griz potpuno ne naduje. Ako želite čvršći fil ili ne želite da rizikujete dodajte još kašiku griza ali ovako je fino kremast.
Kada je griz kuvan skinite sa vatre pa dodajte čokoladu, puter i kada se to dvoje otope, mlevene orahe.Fil ohladite dobro.
Premažite kolač filom.

Ukrasite kolač rendanom čokoladom i poslužite sasvim ohlađen.
Prijatno!

Karamel torta sa orasima







Sastojci

Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 – 50 gr čokolade

Priprema

Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta).
Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti.
Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C.
Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala,
a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno.
Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne.
Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri.
U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi.
Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji.
Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.

Lešnik kocke





Potrebno:

za koru:

6 belanaca
6 kašika šećera
50 gr pečenih, mlevenih lešnika
1 kašika prezle
1 puna kašika brašna
Za premaz
100 gr čokolade
2 kašike ulja
2 kašike mleka

Za kremu:


500 ml mleka
6 žumanaca
puding od lešnika
3 kašike šećera
100 gr margarina
50 gr šećera u prahu
50 gr mlevenih, pečenih lešnika

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom, da se šećer otopi, pa dodati brašno, mlevene lešnike i prezlu pa lopaticom promešati.
Istresti sve u obložen pleh 30 x 20 cm pa u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni staviti da se peče 40 minuta.
Kora se po želji može malo isprskati mlekom kada se ohladi, a i ne mora.

Za to vreme umutiti žumanca, šećer i puding ili brašno sa malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri pa kad provri zakuvati masu sa žumancima i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa staviti da se hladi.
Izmutiti margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen krem i umutiti mikserom.
Zatim dodati samlevene pečene lešnike.
Pečen biskvit ohladiti pa otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, pa preliti preko kore i ravnomerno rasporediti.
Ostaviti u frižider 15 minuta, izvaditi pa naneti ceo krem.
Krem vaditi kašikom i praviti na kori gomilice u slučaju da vam je čokolada još uvek mekana pa da se ne bi sve umuljalo. Gomilice koje ćete lopaticom spojiti.
Odgore dekorisati po želji.
Ostaviti bar 2h u frižideru pa poslužiti.
Prijatno !

Oblatne sa bananicama !






Potrebno:


2 lista oblatne
8 krem bananica

Za fil:

500 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
100 g čokolade
250 g mlevenog keksa
250 g mlevenih oraha

Priprema:

 U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuvati dok ne proključa. zatim, umešati margarin isečen na kockice i izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastope.
 Skloniti posudu s ringle, te umešati mleveni keks i mlevene orahe. ostaviti da se prohladi.
Na hrapavu stranu jednog lista oblatne naneti polovinu pripremljene smese. Preko nje poredati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugim listom oblatne , hrapavom stranom okrenutom ka dole.
Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga iseći na štangle željene veličine.

Prijatno!