ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Griz kolac sa mjerama na case










Potrebno je:

4 jaja
1 čaša ( od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša brašna
250 gr griza
1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
500 gr šećera
6 dcl vode
Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga od vanile
mleveni orasi

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mleko, mlevene orase, griz, brašno i prašak za pecivo. Masu dobro umutiti i staviti u kalup veličine 20×35 cm prethodno pouljen i posut brašnom.
Peći na 180 stepeni 30 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu da vri 2-3 minuta od kad provri. Toplim sirupom preliti pečeni kolač i ostaviti da se ohladi.
Šlag umutiti prema upustvu sa kesice i premazati kolač i posuti mlevenim orasima.





Plazmadera







Želite nešto posebno, ali da je brzo, nešto ukusno a jednostavno, želite da se vaši gosti i ukućani obraduju… ovo je kolač za vas

POTREBNI SASTOJCI:

1 maslac
600 grama plazme
2 dl vrhnja za šlag x 2 ( jedan za glazuru jedan za “tijesto”)
100 grama oraha
sok od narandže u tetrapaku ( oko 2 dl)
300 šećera u prahu
300 čokolade za kuvanje

POSTUPAK

Maslac neka se otopi na sobnoj temperaturi. Vrhnje za šlag zagrijati, dodati plazmu, šećer i zamijesiti sokom od narandže.Podijeliti smjesu, u jednu staviti orahe u drugu otopljenu čokoladu za kuvanje.
U kalup ili tepsiju rukom oblikovati bajaderu, prvo dio sa čokoladom, pa sa orasima.
GLAZURA:
Zagrijati vrhnje za kuvanje ( 2 dl) dodati 200 grama čokolade, kada se čokolada rastopi, istresti preko bajadere.
Prijatno!



Preukusan brz kolač koji se nepeče






Sastojci:

 1 l mleka
 150 g griza
250 g margarina
1-2 kašike kakaa
200 g šećera
 1 vanilin-šećer
korica limuna i sok od pola limuna
keks

Priprema:

Skuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte margarin da se rastopi pa u tome skuhajte i griz.
Podijelite smjesu na dva dijela pa u jedan dodajte kakao, a u drugi vanilin-šećer i limun.
U pleh veličine 20×30 poslažite keks, pa prvo stavite crnu smjesu. Zatim, na crnu kremu stavite keks.
Na keks stavite bijelu kremu, a zatim složite keks. Ubacite u frižider i sačekajte da se ohladi.
Prijatno!



Jogurt tijesto rezite ga po potrebi a moze da stojati 7 dana







Sastojci

Tijesto
250 ml mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 x 200 g jogurta
3 žlice šećera
3 žlice ulja
1 žličica soli

Priprema

1.
U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, žličicu šećera i dodati razmrvljenu kocku kvasca.
2.
Promiješati i pustiti na toplom mijestu da kvas uzađe.
3.
U drugoj posudi pomiješati obije vrste brašna i redom dodavati prašak za pecivo, šećer, ulje i sol.
4.
Dodat jogurte i lagano ulupana jaja.
5.
Dodati uzašli kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže.
6.
Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije čvrsto tijesto (po potrebi alo se tijesto lijepi dodati još malo brašna).
7.
Umiješano tijesto staviti u nailonsku vrečicu, istisnuti zrak i vrečicu zavezati.
8.
Ostaviti u hladnjaku da tijesto odstoji 4 sata.
Posluživanje
Tijesto se reže po potrebi, a ostatak može stajati u hladjaku 7 dana. Ovo je tijesto također izvrsno za pizzu.


Savršene kocke Trostruki užitak sa keksom


Potrebni sastojci
Kora:
  • 6 bjelanjaka
  • 200 gr šećera
  • 100 gr sjeckanih oraha
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice mljevenog keksa
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa


  • Fil:
  • 7 dcl mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 250 gr šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250g margarina
  • 100 g čokolade

  • ostalo:
  • 2 mala paketića petit keksa za slaganje
  • malo mlijeka za umakanje keksa
  • malo izribane čokolade
  • Priprema kore sa orasima
    1. Izradite bjelanjke i postepeno dodajte šećer.
    2. Dodajte orahe, mljeveni keks, kakao i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, te lagano sjedinite sa kuhačom.
    3. Ulijte u tepsiju (moja je dimenzija 23×33 cm) i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
    čoko vanilija fil
    1. Pjenjačom pomiješajte žumanjke, šećer, puding i malo mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
    2. Kada mlijeko zakuha ubacite smjesu i kuhajte dok ne postane gusto.
    3. Ostavite da se ohladi i dodajte izrađeni margarin.
    4. Podijelite na dva dijela.
    5. U jedan dio dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili na pari i prohladili.
    6. Drugi dio ostaje žute boje.
    ovako sloziti
    1. Biskvit
    2. Tamna krema
    3. Keks natopljen u mlijeko
    4. Žuta krema
    5. Keks natopljen u mlijeko
    6. Tamna krema
    7. Izribati čokoladu
    Prijatno !

    Predivne kocke sa makom i kokosom




    Potrebno
    Za koru sa makom :

    6 bjelanjaka
    6 žlica šećera
    2 pune žlice oštrog brašna
    2 kavene žlice praška za pecivo
    10 dkg mljevenog maka
    2 žlice ruma

    Za koru sa kokosom :
    3 bjelanjka
    3 žlice šećera
    3 žlice mekog brašna
    1 kavena žlica praška za pecivo
    2 žlice ulja
    1 žlica ruma
    5 dkg kokosa

    Za kremu:
    700 ml mlijeka
    20 dkg bijele milke
    10 dkg šećera
    9 žumanjaka
    1 kom prašak za puding okusa slatkog vrhnja
    2 žlice oštrog brašna
    250 ml slatkog vrhnja
    4 listića želatine

    Priprema :
    Kora sa makom


     Napravite dvije kore sa makom, i mutite ih svaki posebno sa polovinom smjese koja je navedena u namirnicama.
    Istući čvrst snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 3 žlice šećera i još kratko tući. Umiješati 1 punu žlicu oštrog brašna, 1 kavenu žlicu praška za pecivo, 5 dkg mljevenog maka, mješati još malo dok se na sjedine. Na kraju dodati 1 žlicu ruma i još jednom kratko izmješati. Premazati smjesu po limu za pečenje (20x30cm) obloženim papirom za pečenje.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva – paziti da kore ostanu svijetle.
    Ponoviti sav postupak postupak izrade.


    Kora sa kokosom
     Istući čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i još kratko tući. Umiješati brašno, prašak za pecivo, ulje, kokos mješat dok se ne sjedini. Na kraju dodati rum i još jednom kratko izmješati.
     Premazati smjesu po limu za pečenje (20*30cm) obloženim papirom za pečenje.
    Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva i paziti da kora ostane svijetla.


    Krema sa milkom

     U mlijeku rastopiti bijelu čokoladu i zakuhati sve ostale sastojke. Žumanjke predhodno treba pjenasto umutiti sa malo toplog mlijeka, potom umiješati šećer sa praškom za puding i brašnom.
    Kuhanu kremu ostaviti sa strane da se dobro ohladi.
     Čvrsto istući slatko vrhnje i umiksati ga u predhodno ohlađenu kremu te dodati pripremljenu želatinu.
     Kremu podjeli u dva jednaka djela.
     Filovati kore: bijela ide u sredinu,


    Prijatno!

    Torta Slatka Tajna!


    Potrebno 
    Za kore:
    2 pakovanja kora za oblande
    pola čaše mleka

     Za fil:
    500 g meda
    750 ml slatke pavlake
    300 ml obranog mleka
    5 jaja
    pola šolje istopljenog maslaca
    100 g mlevene plaz

    Priprema

    Za fil :

    Jaja umutiti na pari skinuti sa vatre i dodati plazmu i obareno mlijeko i maslac pa sjediniti sastojke. U drugu pusudu sipati slatku pavlaku i umutiti pa malo po malo dodati u ohladenu smjesu od jaja Kada se smesa sjedini polako dodati med. Mešati dok se ne sjedini.
    Svaku koru posebno potopiti mlekom pa nafilovati.
    Tortu možete posuti mlevenim orasima i bademom.


    Prijatno!

    Super brze crno bijele čokoladne kocke






    SASTOJCI

    Petit keks
    1 litra mlijeka
    12 žlica gustina
    8 žlica šećera
    200g margarina
    300g čokolade za kuhanje
    1/2 litre slatkog vrhnja

    PRIPREMA

    bijela krema
    Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti zlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
    Crna krema
    Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati)

    Brza Munchmalow torta








    Sastojci

    – 2 pakovanja piskota
    – 200ml mleka za piskote
    – 1l mleka za fil
    – 12 kasika secera
    – 3 Puding vanilin Dolcela
    – 1 kasika brasna
    – 1 margarin
    – 24 komada munchmalowa
    – 2 vece banane
    – 200g slaga

    Priprema


    800ml mleka sa 12 kasika secera staviti na sporet da provri. 3 pudinga od vanile i 1 kasiku brasna umutiti sa 200ml mleka i dodati u prethodno prokuvano mleko sa secerom i skuvati fil.
    Kada se fil ohladi dodati margarin koji je prethodno omeksao na sobnoj temperaturi i umutiti.
    Odvojiti donji deo tj biskvit od belog dela munchmallowa. Tako uraditi za sva 24.
    Fil podeliti na 2 dela Jedan deo ostaviti zut, a u drugi deo staviti izmrvljen biskvit od sva 24 munchmallowa i umutiti fil.
    Piskote namociti u mleko i redjati na tacnu, zatim redjati braon fil pa banane iseckane na klutice, zatim zuti fil i onda poredjati munchmallow u 6 redova po 4.
    Umutiti slag i staviti izmedju munchmallowa i oko torte.

    Perfektno dobar kolac toliko je dobar da ćete zaboravit sve druge kolače!








    Sastojci


    jednu od dvije crne kore 2X

    4 jaja,

    4 kašike šećera,

    1,5 kašika griza,

    3 kašike kakaoa,

    pola žličice praška za pecivo

    Bjelu kora:

    6 bjelanjaka,

    300g šećera,


    1 kašika griza,

    1 kašika sirćeta

    Fil/ krema

    6 žumanjaka,

    250g šećera u prahu,

    200g bijele čokolade za kuhanje,

    1 vrečica šlag kreme od vanilije,

    50 ml mlijeka

    Spoljašnja / bijela krema

    3 vrećice šlag pjene,

    200 ml mlijeka,

    4 kašike šećera posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade




    Priprema

     2 crne kore / biskvita mutiti jaja sa šećerom, izmješati prašak za pecivo sa grizom miksati griz sa smjesom jaja dodati kakao i sve dobro izmješati namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom preporučeni promjer tepsije 25-30 cm peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.


    Bjeka kora / biskvit ‘mutiti bjelanjke sa šećerom dodati griz i sirće, sve dobro izmješati kao što je prikazano na videu prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm

     -Fil krema umutiti šlag kremu sa mlijekom mutiti dobro, sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu jaja i šećera u prahu, dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati – Bjela krema sastaviti sve sastojke potom sve dugo mješati u snijeg –

    Sastaviti tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora -jednakomjerno rasporediti bijelu kremu spolja, – posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade.
    Prijatno!

    Kokos kolačići sa čokoladom meni bolji od Rafaela











    Sastojci

    340 gr brasna
    270 gr putra ili margarina
    200 gr secera
    150 gr kokosa
    1 jaje
    50 gr cokolade za kuhanje
    1 zlicica ulja
    malo prah secera
    malo bombonica ili suhog grozdja za dekoraciju

    Priprema

    1.
    Zamjesiti tjesto od brasna, secera, kokosa, jaja i putera. Ostaviti u frizider da se “odmori” oko pola sata.
    2.
    Izvaditi iz frizidera, praviti male kuglice, staviti u tepsiju oblozenu masnim papirom. Vrhom okrugle varjace utisnuti rupicu na sredini. Peci blijedo.
    3.
    Pecene kolacice posuti prah secerom.
    4.
    Otopiti na pari cokoladu sa malo ulja i pazljivo zlicicom sipati u rupice.
    5.
    Dekorirati po volji. Ja sam stavila male zelene cokoladne bombonice.


    Torta bogatog okusa - Greta Garbo





    Potrebno 

    za kore:

    12 bjelanjaka
    12 žlica šećera
    4 žlice brašna (oštrog)
    300 gr. oraha mljevenih


    Za prvi premaz:

    120 gr. šećera
    50 gr. maslaca / margarina


    Za drugi premaz:
    120 gr. čokolade
    120 gr. maslaca / margarina


    Za kremu:

    12 žumanjaka
    8 žlica šećera
    1 dcl. mlijeka
    2 vanilija šećera
    250 gr. maslaca / margarina
    Priprema

    Kore:

    Bjelanjke i šećer izmiksajte pa dalje lagano mješajući žlicom dodavajte brašno i mljevene orahe. Od toga pećite 3 kore u manjem kalupu ili 1 koru u velikom kalupu (od pećnice).
    Stavite peći na laganiju temperaturu oko 180 stupnjeva na 20-25 min. Kad je pečena kora, ostavite ju da se hladi i poslije ju izrežite na 3 dijela (ukoliko ste pekli jednu).


    Premaz 1.:

    Šećer stavite na štednjak da se topi i kad postane smeđe – karamel boje dodajte u njega maslac i mješajte kratko dok ne postane karamel masa.
    Sada sa tom vrućom masom tanko premažite kore. Čak se ne mora niti sve utrošiti. Premaz ne smije biti debel, jer se neće moći rezati lijepe šnite torte.
    S obzirom kako se taj karamel jako brzo steže, ja sam ga čim se stvrdnuo cijelog izbockala nožem da malo popuca kora od karamela,a sve u svrhu boljeg rezanja torte.

    Premaz 2.:
    Od čokolade i maslaca napravite glazuru, a kad se glazura malo prohladi namažite ju na sve tri kore po karamelu. Ostavite da se stegne.
    Krema:

    Kuhajte na pari žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne zgusne.U ohlađeno dodajte izrađeni maslac i sve dobro zajedno izmiksajte. Zatim se filom mažu sve tri kore na kojima je već karamel masa i čokoladna glazura.
     Fila ima dovoljno da se može bogato namazati cijela torta. Tortu ukrasiti po želji i mogućnosti.
    Prijatno!





    Kako se pravi slastičarska krema !




    Potrebno:


    500 ml mlijeka

    1 mahuna vanilije

    4 žumanjka

    150 g šećera

    50 g brašna ili gustina

    za čvrste kreme još

    1 list želatine



    Priprema:


    Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije.

    Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre. (ako se ne kuha, prazna mahuna se može staviti u šećer pa praviti vanilin šećer).

    Žumanjke istući sa šećerom pa dodati brašno ili gustin izmiješati da nema grudica.

    U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka.


    Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.

    Maknuti s vatre i dok se hladi često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.

    Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti folijom.

    Za gušće kreme, kuhanu kremu maknuti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu.

    Kako sam već navela, ovo je osnovna krema, koju možete obogatiti dodatkom tučenog slatkog vrhnja, pjenasto tučenim maslacem sa dodatkom otopljene čokolade, voćnim ekstraktom.