srijeda, 20. rujna 2017.

Čokoladni kolač

































Potrebno:

za koru:
1 čaša čvrstog jogurta
100 ml ulja
7 kašika brašna
2 kašike tamnog kakaa
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
kašičica sode bikarbone
100 ml hladnog mlijeka
izrendana kora 2 narandže

Sastojci za kremu:
0,5 l mlijeka
300ml vode
5 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
100 gr tamne čokolade
Za politi koru:
sok od 2 narandže

Priprema:

Umutiti sve sastojke za tijesto, izliti u pleh i peći na 200 stepeni 15-20 min. Iscjeđen sok od narandže preliti preko kore i pustiti da upije. Mlijeko staviti da zavre sa šećerom, u vodu umutiti puding i skuhati u mlijeku.
Kada je kuhan puding, izlomiti čokoladu i izmješati da se otopi, vruću kremu sipati odmah preko kore i pustiti kolač da se skroz ohladi na sobnoj temp. Zatim u frižider, a kada se ohladi rezati ga na kocke i uživati.

"Panj Torta"


Sastojci koji su vam potrebni za ovu tortu su:
Za koru:
  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika seckanih oraha
  • 4 kašike mlevenog keksa
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

  • Za fil I:
  • 8 žumanaca
  • 2 jajeta
  • 16 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu

  • Za fil II:
  • 100 g čokolade
  • 150 g margarina
  • Priprema:
    Kora:
    1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Umešati seckane orahe, mleveni keks, brašno i prašak za pecivo.
    2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.
    3. Pečenu koru, dok je još topla, zajedno s papirom za pečenje, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
    Fil I:
    1. Penasto umutiti žumanca i cela jaja sa šećerom, pa kuvati na pari neprekidno mešajući. Kad masa počne da se zgušnjava, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
    2. Posebno izmiksati margarin sa šećerom u prahu, te ga sjediniti s ohlađenim filom.
    Fil II:
    1. Rastopiti čokoladu na pari i ostaviti da se prohladi, a zatim je sjediniti s umućenim margarinom. Na kraju dodati dve kašike fila II i sve izmešati.

    Finalni postupak:
    1. Ohlađenu koru odmotati i premazati filom I.
    2. Potom je iseći na trake širine 6 cm. Prvu traku urolati u krug, a zatim oko nje obavijati preostale trake kako bi se dobio izgled panja.
    3. Filom II premazati bočne stranice torte i izbrazdati ih viljuškom da bi se dobio izgled kore drveta.
    Prijatno !

    utorak, 19. rujna 2017.

    Ovaj kolač je apsulitni hit








    Sastojci

    fil
    8dcl mlijeka
    8žlica brašna
    8kom jaja
    4žlice šećera
    1 vanilija
    20dkg margarina
    10dkg čokolade za kuhanje
    5žlica sitnog šećera
    0,5kg keksa petit

    Priprema

    1.
    Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.
    2.
    U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i
    dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).
    3.
    Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći
    mikserom # Staviti da se ohladi(može i u hladnu vodu ali moramo koji puta
    promješati da se nestvore grudice(i to radim mikserom).
    4.
    U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti
    čokoladu.
    5.
    Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da krema
    bude pjenasta.
    6.
    Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako
    tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.Od fila odvojimo par kašika za
    gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo
    otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks.
    Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.Gore stavimo žuti fil koji smo
    odvojili i naribamo čokoladu.Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se
    stegne.
    Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari
    i staviti na keks .



    Kokos kolac







    Sastojci

    400 ml mlijeka
    1 Pudinga vanilin Dolcela
    2 jaja
    4 dag Šećera ( kristal)
    17 dag maslaca il margarina
    15 dag šećera u prahu
    200 ml Slatko vrhnje Dolcela
    48 kom petit keksa
    mlijeko i rum po potrebi

    Priprema

    1.
    Stavite kuhati oko 350 ml mlijeka u lonac.
    U ostatku mlijeka izmiješajte jaja, puding i šećer.
    Kada mlijeko provri, maknite ga s vatre te lagano u njega sipajte smjesu od jaja i pudinga.
    Dobro izmiješate, vratite na laganu vatru da se kuha kao puding. Ostavite da se ohladi ali ju povremeno promiješajte ili preko nje stavite prozirnu foliju da se ne stvori kožica odozgo.
    Maslac ili margarin izmiksajte sa šećerom u prahu u kremastu smjesu.
    U smjesu maslaca stavite izmiksanu kremu od pudinga i sve dobro sjedinite lagano miksajući.
    Na pladanj za serviranje slažite red keksa (16 kom) koje močite u mlijeko pomiješano s malo ruma (po želji).
    Slažite red keksa, krema, opet red keksa, krema i na kraju red keksa.
    Izmiksajte šlag te s njim ukrasite kolač i posipajte po želji kakaom ili šarenim mrvicama ili ribanom čokoladom…
    Ostavite da se sastojci sjedine barem 2-3 sata.
    Posluživanje
    Ja sam pravila na 4 reda tj 3x krema… 4 x keks… pa sam dobila manji i viši kolač.
    Moja baka je kremu mazala na kekse, ali ja sam sa špricom istiskivala male puslice i slagala tako da dobijem odmah kocke koje se ne režu…

    Punjene paprike












    Sastojci 8 kom paprika


    4 kom krompira

    1 veča glavica luka srebrenca

    1 tikvica

    1 veča šoljica blanširanih vrganja (može bilo kojih gljiva)

    3 žlice ajvara

    češanj češnjaka, listovi peršuna

    sol, papar i ostali začini prema ukusu

    maslinovo ulje i maslac


    Priprema:

    Luk, krompir i vrganje narezati na što sitnije kockice. Tikvicu izribati. Paprike očistiti od sjemenaka.

    Kad je povrće pripremljeno, kreće se s dinstanjem luka na mješavini maslinovog ulja i maslaca. Čim postakleni dodaje se krumpir i vrganji. Puste se kratko uz miješanje da se zagriju, doda se ajvar i sve se začini sa solju, paprom i mješavinom začina, koju inače koristite ili volite. Na kraju se dodaju ribane tikvice, sitno nasjeckan češnjak i peršin.

    Smjesa se dobro promiješa, proba jel je začinjeno po ukusu i pune se paprike.

    Slažu se u vatrostalnu, keramiču ili bilo kakvu posudu koja ima poklopac, na malo jušnog temeljca (ako se nema, onda se rastopi pola kocke za juhu u vručoj vodi).

    Između paprika stavila sam sitno nasjeckan još jedan krompir, samo blago posoljen. Inače stavljam rižu prethodno samo kratko namoćenu u vodi. To iz razloga da one sokove što pusti povrće pokupi riža, u ovom zadnjem slučaju sa slika, krumpir, koji budu onda jako ukusni a na dnu posude neće ostati nikakva voda, nego će sve biti lijepo kompaktno i zapečeno.
    Po krompiriću ili riži stavim još par komadića maslaca, zbog masnoće i još boljeg okusa. Sve se poklopi i stavi u nezagrijanu pečnicu. Uključi se na 200 C i peče sat i po, bez podizanja poklopca. Sadržaj se lijepo zarumeni a krumpiri ili riža, nisu tvrdi i prepečeni jer se kuhaju u vlastitom soku i pari.

    Poslužiti toplo uz salatu po želji .
    Prijatno!



    Dugo mi niko nje spremio bolji ručak kao moja prijateljica jučer












    Sastojci

    đulbastije:
    500 gr mljevene junetine
    400 gr krompira
    3 manje glavice luka
    2 čena češnjaka
    2 kašike brašna
    1 jaje
    po ukusu so,biber,vegeta
    bešamel:
    malo putera
    2-3 kašike brašna
    500 ml mlijeka
    200 ml vrhnja za kuhanje
    malo soli,bibera
    komadić sira,po želji

    Priprema

    1.
    Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
    2.
    Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice…
    3.
    …i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
    4.
    Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
    5.
    U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler…po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
    6.
    Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.




    SPECIJALITET NJEMAČKE KUHINJE – Jako jednostavno za napravit a preukusno








    Potrebno:

    4 kom većih krompira
    1/2 dl vrućeg mlijeka
    4 žlice brašna
    2 kom jaja
    3 češnja češnjaka
    papar
    sol
    vegeta


    Priprema:

    Sviježi krompir naribati. Preliti ga sa vrućim mlijekom
    Dodati brašno i sve ostale navedene sastojke. Dobro izmješati. Vaditi žlicom na vruće ulje i stanjiti u ” šniclu ”
    Ostavi da porumeni s obje strane. Izvadi na papirnati ubrus da upije suvišnu masnoću
    I to je to!

    Rođendanska torta Dječja radost










    Razigrana i vesela rođendanska torta s jaffa keksima, čokoladnim bananicama i šarenim žele bombonma osvojit će svakog mališana!
    Potrebno:

    Kakao biskvit

    5 jaja
    150 g šećera
    10 žlica ulja
    100 g oštrog brašna
    30 g kakaa u prahu

    Bijela krema


    800 ml mlijeka
    180 g šećera
    2 vanilin šećera
    100 g gustina
    250 g margarina
    200 g (mix) čokoladnih bananica i žele bombona

    Ostalo


    3 x 150 g Jaffa keksa s malinama
    sirup od malina

    Dekoracija


    500 ml slatkog vrhnja
    čokoladne bananice, keksi, bomboni
    Priprema
    Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem.
    U zdjelici pomiješajte brašno i prosijani kakao. Smjesu lagano miješajte špatulom uz naizmjenično dodavanje suhih sastojaka i snijega od bjelanjaka.
    Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela.
    Za pripremu kreme gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja. Ukuhajte gustin kao puding, prebacite ga u posudu za miksanje i ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Površinu kuhane kreme prekrijte prozirnom folijom kako se nebi stvorila korica.
    Ohlađenu kremu izmiksajte s margarinom sobne temperature i vanilin šećerom pa ubacite čokoladne bananice i žele bombone koje ste prethodno nasjeckali na manje komade.
    Za vlaženje biskvita i umakanje jaffa keksa pripremite 200 ml soka od malina. Sirup od malina razrjedite s vodom, ali neka sok bude malo slađi nego kada ga servirate za piće.
    Tortu slažite u kalupu s obručem u kojem se pekao biskvit.
    Na dno stavite biskvit, navlažite ga sokom od malina pa premažite tankim slojem kreme. Preko kreme posložite jaffa kekse koje ste na kratko umočili u sok od malina tako da čokoladna strana keksa bude okrenuta prema gore.
    Premažite kekse kremom pa prekrijte tortu biskvitom i navlažite ga sokom od malina. Ponovo nanesite tanki sloj kreme, zatim jaffa kekse namočene u sok pa ostatak kreme.
    Tortu spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći tako da krema očvrsne.
    Prije posluživanja tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite po želji otopljenom čokoladom, čokoladnim bananicama, bombonima…

    Prijatno!

    Slana Torta: Neizostavni dio svake veće gozbe




    Potrebno:
     2 tost hljeba (skinuti koricu)
     4×3-12komada u jednom redu
     3 majoneze od po 200g
     3 pavlake 20% mm
     4 kuhana jaja
     7 kiselih krastavaca
     300 g šunke po želji
    150 g feta sira
     200 g kackavalja
     100 g kečapa

    Priprema:

    I Fil:
    1 majoneza
     1 pavalaka
     4 kuhana jajeta – isjeckana
     2 krastavca…sve izmješati

    II Fil:
     1 majoneza
     1 pavlaka
     300 g šunke-sitno isjeckati
     kesica kećapa (100g)…sjediniti

    III Fil:
     1 majoneza
     1 pavlaka
    150g fete-izdrobiti
     5 krastavaca..sjediniti
    Redoslijed redanja odozdo pa na gore:
     tost
     I fil
     tost
     II fil
     tost
     III fil
     Kackavalj izrendan na najsitnije.
    Ohladiti dobro i služiti .
    Prijatno !

    KISALI KRASTAVCI na način moje mame – 52 staklenke su nestale do januara






    Moja mama je pravi majstor u pripravljanju zimnice, naročito kiselih
    krastavaca i cikle.. Prošle godine sam napravila 52 staklenke i u siječnju ih
    više nije bilo:) Ovako ide njen recept…
    Srednje zahtjevno

    Sastojci

    20 kg krastavaca
    6 litara vode
    2 litre alkoholnog octa
    20 dkg soli
    30 dkg šećera
    30 g papra u zrnu
    50 g goruščice
    grančice kopra

    Priprema

    1. Operite krastavce i napunite staklenke.
    2. Pomiješajte vodu i ocat i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
    3. U staklenke sa krastavcima stavite papra 10-ak zrnci, par grančica kopra i goruščicu.
    4. Zalijte pripremljenom otopinom.
    5. Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se
    međusobno ne dodiruju kao ni sa stjenkama lonca.
    6. Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja.
    7. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite.
    8. Ako nemate više krastavaca za “dunstanje” (tako to zove moja mama), ostavite u loncu
    da se ohlade.
    9. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode
    izmijenite vruću za hladnu.
    10.Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak “dunstanja” sa sljedećom
    turom.
    Posluživanje
    Zaboravih napomenuti na početku: kod ovakve pripreme krastavaca vodite računa da su
    staklenke dooobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem
    naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam prilikom dunstanja
    ili hlađenja voda ne uđe u staklenku.




    PUNJENI KRUH- Kada očekujete goste a nemate volje peći niti klipiće niti ništa slično, ovaj recept je idealan za to.







    Potrebno:

    1 kruh francuz
    kuhana jaja (ja stavim 2-3)
    nasjeckani kiseli krastavci (pola tegle)
    šunka nasjeckana (oko 20 dag)
    50 dag svježeg sira
    vrećica majoneze
    limenka kukuruza
    sol po potrebi

    Priprema:

    Kruh francuz prerezati po pola i izdubiti.
    U većoj posudi pomiješati izdubljenu sredinu kruha, te dodati jo sredinu starog kruha (vrsta po želji), otprilike pola okruglog kruha.
    Kuhana jaja, krastavce i šunku sitno nasjeckati, pa sve dodati u posudu sa kruhom. Dodati i sve ostale sastojke, dobro promiješati u sjediniti u kompaktnu masu, začiniti po želji pa tom smjesom puniti izdubljeni kruh.
    Zamotati ga u foliju i pospremiti u hladnjak do posluživanja (može i večer prije).
    Rezati prije posluživanja.
    Ovakav punjeni kruh možete poslužiti kao male zalogaje uz ugodno druženje, možete servirati na šarenim tanjurićima ako je dječji rođendan u pitanju, a možete ga i iskoristiti i kao lagani ručak uz neki umak ili sasvim konkretnu večeru

    Kada probate ovo za ručak postaće stalni gost vašeg stola!







    Sastojci:

    1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
    1 žlica Vegete Twist za piletinu
    7 žlica ulja
    6 jaja
    150 g Pšeničnog oštrog brašna
    ½ žličice soli
    500-600 ml mlijeka

    Priprema:

    1.
    Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.
    2.
    Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
    3.
    Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.
    4.
    U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
    5.
    Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
    pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu… kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom

    "Bijela Mousse Torta"


    Potrebno :
    Kora  :

  • 3 Jaja
  • 3 kašike Šećera
  • 3 kašike Brašna
  • 1/2 vrećice Praška za pecivo
  • 1 Vanilin Šećer
  • 1 kašika mlake vode

  • Krema:

  • 3 Žumanjka
  • 100 gr. Šećera
  • 100 ml Mlijeka
  • 8 Lista Želatine
  • 200 gr. Bijele Čokolade
  • 800 ml Vrhnja za Šlag
  • 2 Vanilin Šećer
  • 2 Šlag Fix

  • I još:

  • 2 kašike Marmelade po želji za namazati koru 
  • naribane bijele čokolade

  • Priprema:
    Za koru  prvo dobro izmiješati bjelanjak sa šećerom i vanilin šećerom – dok ne dobijete čvrstu pijenu. Dalje miješajući dodajte žumanjke i kašiku  mlake vode. Brašno i prašak za pecivo isto lagano umiješati.
    Izmiješao tijesto izliti u kalup za torte u koji ste stavili pek papir i peći oko 15-20 min na 180 C.
    Nakon pečenja ostavite koru da se ohladi.

     Za kremu stavite želatinu u hladnu vodu da omekša.
    Žumanjke izmiješati sa šećerom i mlijekom. 
    Smjesu stavite u zdjelu nad paru i miješajući zagrijavajte dok ne dobijete finu pjenu.
    U pjenu od jaja (treba biti mlaka masa)dodajte isjeckanu bijelu čokoladu i želatinu (naravno možete i tamnu čokoladu koristiti ako više volite). Miješajte dok se čokolada i želatina ne otopi.
    Ostaviti da se malko stegne krema.

    Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom i lagano ju umiksajte u kremu od jaja i čokolade.
    Koru namažite sa marmeladom.
    Kremu istresite na  koru oko koje  ste opet stavili prsten od kalupa. Stavite u frižider (otprilike 4-5 sati) da se mousse-krema dobro stegne.