ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Volim baklavu ,a ova mi je hit :)) Krasive



SASTOJCI:

-15 gotovih kora za pite
-oko 120g nekog cokoladnog namaza tipa nutella ili eurokrem (samo crni deo)
-100-150g mlevenih ili seckanih oraha
-250g margarina
-200g cokolade za kuvanje
-6 kasika ulja
Potrebno za serbet:
-300g secera
-300ml vode

PRIPREMA:

Prvo skuvajte serbet i ostavite ga da se ohladi. Za to vreme otopite margarin (da bude tecan, ali ne da provri).
Od onih 15 kora napravicete 5 rolata od po tri kore. Redjajte po 3 kore prskajuci svaku margarinom (ja sam za svaku koru po 3 puta zahvatala margarin kasikom, u brzini ne svaki put punu-bas sam detaljista :D).
Kad prskate trecu koru ostavite jedno 2cm na pocetku po duzini nepoprskano da vam ne bi eurokrem klizio kad ga mazete a kore cepale.
Dakle kad ste poprskali sve tri kore na jednom kraju po duzini namazite krem (sirina kao sto rekoh oko 2cm) i ‘posolite’ orasima.
Uvijte cvrsto rolate i redjajte u podmazan pleh (ja pekla u plehu br.40-taman mi se uklapala duzina), ostrim nozem isecite rolate na zeljene parcice, poprskajte i odozgo margarinom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni dok ne pocne da rumeni.
Pecene, vruce baklavice umacite u ohladjen serbet i ODMAH vadite, te malo ocedite (viljuskom skidajuci visak) i redjajte na posluzavnik ili slicno.
Kad se ohlade, baklavice umacite u cokoladu koju ste otopili sa malo ulja i takodje viljuskom skinite visak. Redjajte ih na papir za pecenje. Ostavite da se dobro ohlade, a onda…:)
Posluživanje:
Ja sam recept dobila bez mera za krem i orahe pa sam otprilike napisala (potrosila sam malo vise od pola kutijice krema od 200g a vagica me malo zeza tako da nisam sigurna da je bas toliko oraha u gram, ali otprilike je toliko).
Serbet ce vam ostati (pretpostavljam da se pravi od te kolicine da bi tecnost imala dubinu za umakanje-mozda mozete i smanjiti kolicinu secera i vode, ali onda uspite u neki sud manjeg precnika; a mozda se moze i procediti pa sacuvati za nesto drugo). I margarina mi je malcice ostalo.

Izvrstan kolač koji podsjeća na sladoled ,a izgedom na – Mačije oči






Sastojci

7 jaja
 100 g +7 žlica šećera (kristal)
 15 žlica glatkog brašna (tip 550)
 7 žlica + 100 g mljevenih orah
 1/2 L mlijeka
 1/2 vrećice praška za pecivo Dolcela
 250 g margarin s okusom vanilije Zvijezda
 1 limun
 4 velike banane

Priprema
biskvit:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istući u snijeg. Žumanjke izraditi sa 7 žlica šećera i ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. U tu smjesu polako ručno umiješati 7 žlica brašna, prašak za pecivo i 7 žlica oraha.
Izliti u veći pleh na papir za pečenje (ja koristim onaj od pećnice) i peći na 200 stupnjeva, 10-15 minuta (biskvit je tanak i bude brzo gotov, čim dobije boju i zamiriši). Biskvit zarolati u kuhinjsku krpu i nek tako stoji dok krema ne bude gotova
krema
Od 1/2 litre mlijeka odvojiti oko 200 ml, ostatak staviti kuhati. U mlijeko koje kuha dodati 100 g šećera, a mlijeko koje ste izdvojili pomiješati s 8 žlica brašna. To dodati u mlijeko kad ono zakuha i dobro miješati. Kad se ukuha i zgusne, skinuti s vatre i ohladiti. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i malo soka od limuna.
Banane oguliti i poprskati sokom od limuna kako ne bi požutile.
Biskvit premazati s kremom (ostaviti malo kreme za premazivanje rolade). Po dvije banane poslagati na suprotne rubove biskvita i zarolati zajedno s biskvitom istovremeno s obje strane prema sredini. Okrenuti roladu tako da spoj bude prema dolje i premazati ju s ostatkom kreme. Posuti roladu s ostatkom mljevenih oraha.

Extra poslastica gotova za 5 minuta, probajte !



Bombice s bananom i kokosom neverovatno su ukusne, a njihova priprema ne podrazumeva šporet. Pročitajte kako da za samo pet minuta napravite ovu poslasticu.
Sastojci:

200 grama kokosa
dve banane
200 grama šećera u prahu
200 grama mlevenog posnog keksa


Priprema:
Banane ispasirajte i dodajte šećer u prahu. Sve zajedno dobro promešajte.
Ubacite samo 100 grama kokosa i mleveni keks.
Kada dobijete ujednačenu masu, rukom oblikujte kuglice i uvaljajte u preostali kokos.
Ostavite u fržider da se dobro ohladi pa poslužite


Prijatno!






Kafe kuglice, kremaste i sočne!






Potrebno :


300 g čokolade za kuvanje
4 kašike mlijeka
50 g maslaca
1 dl slatke pavlake
2-3 kašičice instant kafe u prahu
200 g pečenih mljevenih oraha ili lješnjaka

I još:


150 g bijele mliječne čokolade
1-2 kašike ulja

Priprema:

Orahe ili lješnjake popržiti u suvoj tavi, kad se ohlade samljeti.
Rastopiti čokoladu sa mlijekom i puterom, ostaviti da se malo prohladi pa dodati slatku pavlaku i kafu.Sve dobro umutiti mikserom pa ostaviti da se još malo prohladi. Umiješati mljevene orahe ili lješnjake pa izmiješati. Ostaviti da se ohladi. Od mase praviti kuglice. Povremeno ruke ispirati hladnom vodom.

Otopiti bijelu čokoladu sa uljem pa svaku kuglicu uvaljati u čokoladu ili ih uvaljati u mljevene orahe ili lješnjake.
Ostaviti da se dobro rashlade, najbolje preko noći.

Prijatno!


Munchmallow torta




Jedna dečija rodjendanska torta sa munchmallow keksima, ali itekako je vole i odrasli. Ove su se kore sušile ali možete i lakše da je napravite tako što dodate orahe u koru i iispete je 10 – 15 minuta na 200 stepeni. Nema bojazni da ne uspe.


Za kore – 2 x po :
5 belanaca
5 kašika šećera
1 čep sirćeta
( 50 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna ako ne sušite kore )

Za fil:
700 ml mleka
10 žumanaca
3 pudinga od vanile
1 kaš brašna
1 vanilin šećer
250 gr šećera
250 gr margarina
100 gr čokolade za kuvanje
Još:
20 kom. munchmallow-a


Priprema:


Zagrejati rernu na 120 stepeni ako sušite ili na 200 ako pečete kore.
Ulupati belanca pa dodavati šećer uz mućenje, na kraju sirće i sve istresti u obložen pleh i staviti da se suši kora sat vremena.
Ako pečete onda ulupati belanca pa dodavati šećer i mutiti. Kada se dobije jak šne dodati brašno i mlevene orahe, sjediniti, istresti u obložen pleh i peći 10 – 15 minuta.
Ponoviti postupak još jednom.
Za fil:
Pomešati žumanca, puding i brašno, kao i šećer sa malo hladnog mleka i razmutiti da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati kad provri razmućenu masu i mešati dok se ne zgusne.
Ohladiti pa ulupati margarin i dodati mu ohladjen fil i izmutiti.
Munchmallow odvojiti od keksića, korice i te keksiće izmrviti trećinu, druga trećina je čisto žuta a u treću otopiti čokoladu i dodati. Na koru naneti fil sa mrvicama pa munchmallow, drugi fil, koru, pa čokoladni fil i dekorisati po želji.
Ohladiti pa poslužiti.
Prijatno!











Kremasto savršenstvo koje se topi u ustima






Potrebno:

Kora: 

3 jaja,
3 kašike brašna,
 3 ulja, 
2 meda ili šećera,
2 rogač brašna ,
2 kakaa,vanilin šećer,
 1/2 praška za pecivo.

Priprema :
Umutiti sve sastojke za koru i izliti u pleh
Koru peći 10 min. na 200 stepeni.

Za kremu,
umutiti 700 ml slatkog vrhnja,dodati
 2 napravljena i ohlađena pudinga od vanilije. pp 1 želatin

Sitno nasjeckati čokoladu po želji (100gr) i dodati u kremu,
Meni je najbolje staviti rum pločice,a vi po svom ukusu.

Za glazuru: Istopiti 100 gr tamne čokolade sa malo s.vrhnja i ulja.

Za dekoraciju sam koristila karamele i rendanu čokoladu






























"LJEŠNIK ŠTANGLICE"…Stvarno super kolac preporučila bi ga svima







Sastojci

Kora
4 belanceta
prstohvat soli
80 g secera
20 g brasna
80 g pecenih, mlevenih lesnika
Fil
8 zumanaca
120 g secera
50 g brasna
170 g mleka
90 g cokolade za kuvanje
110 g putera
Ostalo
30-ak g pecenih, mlevenih lesnika

Priprema

1.
U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.
2.
Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.
3.
Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.
4.
Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.

Doručak za samo par minuta-Brzo pecivo koje djeca obožavaju




Sastojci


Tijesto

300 g svijezeg sira
8 zlica mlijeka
2 jaja
10 zlica ulja
400 g brasna
100 g kukuruznog brasna
1 1/2 vrecica praska za pecivo
soli po ukusu


Nadijev

200 g naribanog sira
150 g sunke narezane na kockice

Za premazivanje
malo punomasnog mlijeka

Priprema

Od gore navedenih sastojaka umijesajte tijesto (mikserom za tijesto)
Tijesto razvaljajte na pobrasnjenoj povrsini debljine 3-4 mm i izrezite kvadrate 9 cm velike.
Na izrezane kvadrate stavljajte sir i sunku te savijte u obliku valjka.
Rubove malo pritisnite, polozite tako priredjeno tijesto na pek papir, premazite mlijekom i stavite da se pece.
Pecite u predhodno zagrijanoj pecnici na 200-220 stepeni oko 10-15 minuta.
Poslužiti tople .

Prijatno!























Naljepse kifle na svijetu !







Potrebno je:
2,5 dcl vode
50 gr šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
80 ml ulja
500 gr brašna

Za premazivanje:

50 ml vode
1 ravna kašičica brašna
semenke maka
50 ml vode
1 kašika meda

Priprema:


U 2,5 dcl mlake vode staviti 50 gr šećera i 1 kašiku suvog kvasca.
Da stane 5 minuta pa dodati 80 ml ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 8 delova.
Svaki deo razvaljati u ploču veličine 30×13 cm i urolati.
Staviti u pleh prethodno obložen papirom i ostaviti da stanu 30 minuta.
Izmešati 50 ml vode i 1 ravnu kašičicu brašna, premazati prutiće posuti makom i peći na 180 stepeni 25 minuta.
U posudu staviti 50 ml vode, 1 kašiku meda staviti da provri i toplim četkom premazati pečene tople prutiće.

Prijatno!

Griz pita sa jogurtom…



Potrebno:


500 g kora za pitu
4 jaja
100 ml ulja (jednim delom podmazati pleh, a drugi deo ide u testo)
4 kašike griza
500 ml jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema

Zagrejati rernu na 275 stepeni. Pleh 35×25 cm podmazati uljem i u njega staviti jednu koru.
Ostale kore po dužini preklapati tako da se dobije harmonika i ređati u pleh. Napraviti masu od jaja, ulja, griza, jogurta, praška za pecivo i soli. Masu sipati između preklopa. Staviti pitu da se peče. Kad se pita zarumeni smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći dok ne porumeni.Poslužiti toplo .

Prijatno!

nedjelja, 10. rujna 2017.

"Mini Štrudlice“ Gotove za 20 min. a pojedu se za 5 min.




Potrebno:


200 gr maslaca
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
šećer u prahu
1 vanilin šećer
džem od šljiva


Priprema:


U posudu staviti maslac i šećer u prahu.
Umutiti da bude penasto pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela.
Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.
Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm.
Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela.
Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.
Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti.
Iseći presavijeno testo na 5 delova.
Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
Prijatno!

Prave " Ledene Kocke"








Ledena kocka je sočna čokoladna kora sa ukusnim bijelim mliječnim kremom, prelivena čokoladom. Osvježavajući i brz kolač, idealan za svaku priliku. Služi se hladan.

Potrebno:

Za koru

 5 jaja
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
1,5 kašika kakaa

Za sirup:

 250 gr šećera
 350 ml vode

Za fil:

 500 ml mlijeka + 100 ml mlijeka da se razmuti brašno i šećer
 9 kašika šećera
 9 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
3 kesice vanilin šećer
Za glazuru:
 100 gr mliječne čokolade
 3 kašike  ulja

Priprema
Za koru:

Umutiti  jaja i šećer padodati  brašno i kakao. Sve to sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 20 minuta. Pečeni kolač preliti sirupom od 350 ml vode i 250 gr šećera, koji je prokuhan i ohlađen.
Za fil:
500 ml mlijeka kuhati sa 3 kašike šećera a posebno u 100 ml mlijeka rastopiti 6 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tu masu sipati u proključano mlijeko i kuhati dva, tri minuta.
Umutiti 250 gr margarina sa tri vanilin šećera, pa izmiješati sa prohlađenim kremom. Dobijeni krem preliti preko pečenog kolača.
Za glazuru :
100 gr mliječne čokolade rastopiti sa 3 kašike ulja i preliti preko fila.
Pleh staviti u frižider da se ohladi. Ohlađen kolač seći na kocke. 
Prijatno!





JADRO OBLATNE: Poput pravog keksa a gotove za 20 min




Potrebno :

150 ml mleka
250 g secera
250 g margarina
250 g mleka u prahu
2 zlice kakaa
1 vanilin šećer
1 manje oblatne ili 4 lista oblatne

Priprema :

Staviti u posudu za kuvanje mleko, secer, vanil secer i margarin, pa kuvati kratko, do tacke vrenja.
Ukloniti sa vatre i dodati mleko u prahu, pa sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati dve zlice kakaa a drugi ostaje bijel. Prohladjenim filom filovati listove oblatne, pritisniti. Ostavite na hladno da se oblatne stisnu.
Prijatno!