petak, 8. rujna 2017.

Savršena torta probajte napraviti samo jednom!

                                 





Sastojci:


5 jaja
250 g šećera
3 žlice kakaa
1 dcl vode
1 dcl ulja orahovog
250 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g mascarponea
4 žlice Nutelle
3 dcl slatkog vrhnja za šlag
250 g lješnjaka


Priprema:


Stavite pržiti lješnjake na cca 100°C 15min, po potrebi i duže. Izvadite mascarpone iz frižidera barem 30 min prije pripreme kreme.
Izmiksajte žumance od jaja sa šećerom u jednu posudu. Kakao stavite u šalicu i prelijte sa 5-6 žlica vruće vode i izmiješajte kako biste dobili tamnu čokoladnu pastu i umiješajte je žumanjca. Miksajući, polako dodajte ulje i nakon toga vodu.
Prije nego što krenete dalje, prosijte brašno i prašak za pecivo u drugu posudu i lagano promiješajte žlicom.
Zatim brašno i prašak za pecivo pomalo dodavajte u prethodnu smjesu.
Izmiksajte bjelanjak u snijeg i polagano ga špatulom pomiješajte s prethodnom smjesom.
Izlijte smjesu u okruglu tepsiju (cca 26 cm) koju ste prethodno obložili aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Pustite da se peče 30 – 40 minuta. Povremeno provjerite s čačkalicom da li je biskvit gotov.
Kada je biskvit gotov, ohladite ga i prerežite na 3 komada.
Izmiksajte mascarpone te zatim dodajte Nutelu. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i dodajte u prethodnu smjesu.
Popržene lješnjake stavite u multipraktik i smrvite, ali ne do kraja, neka ostane i krupnijih komadića te ih stavite u kremu. (ne morate sve, neka vam dio ostane za ukrašavanje ako želite)
Nafilujte tortu i neka se hladi bar  2 sata u frižideru. Zatim je izvadite i ukrašavajte po želji.

Prijatno!

Za ovaj kolač svi ce vam tražiti recept -Odličan je!





Sastojci


 10 bjelanjaka
 250 g šećera
 300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )
 3 žlice brašna
 1 prašak za pecivo


Za kremu:

 10 žumanjaka
 220 g šećera
3 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
1 vanilin šećer
 1 l mlijeka
 270 g margarina
 100 g čokolade za kuhanje


i još potrebno
 200 g čokolade za glazuru

2-3 kašike ulja 

Priprema:

Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti dok se dobije fina gusta glatka smjesa. Dodati brašno pomješano s praškom, pa na kraju lagano umješati mljevene orahe ili lješnjake.
Smjesu izliti u pleh (20×30) obložen papirom za pečenje, peći na 150c oko 40 min ili po potrebi.
Ohlađen biskvit prerezati na dva djela.
Od litre mlijeka odvojiti koliko je dovoljno da se umuti šećer, puding, žumanjci i gustin i da se dobije glatka smjesa.Ostatak mlijeka staviti da se kuha, kad provre dodati smjesu od pudinga, kuhati par minuta stalno mješajući dok se ne zgusne.
Kremu ostaviti da se ohladi pokrivena prozirnom folijom.
U ohlađenu umješati izrađeni margarin.
Kremu podjeliti na dva djela, u jedan umješati istopljenu čokoladu.
Na pladanj slagati biskvit (ja sam ga neznatno poškopila sa čoko.mlijekom), pa žutu kremu, na nju rasporediti tamnu kremu pa poklopiti drugim djelom biskvita.
Odozgo premazati glazurom od čokolade koju smo istopili na laganoj vatri .Ohladiti kolač u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

Najbrži recept za tortu!



Na brz i jednostavan način do ukusne torte za čas posla bez pečenja kora i kuhanja krema .

Prvi fil:

700ml kisele pavlake (20% masnoće),

250g prah šećera,

300g mlevenog plazma keksa,

6 kašika  umućenog šlaga,

5 kašike mlevenog prženog lešnika,


Drugi fil:

600g krem šlaga od vanile  ili po želji može i čokoladni

 hladnog mleka ili kisele vode za umutiti šlag ,


Preliv:

300ml čokoladnog mleka ili običnog 


Koristila sam Vincinni – meke kore za torte koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema 

Za prvi fil :

Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu pa dodati keks ,šlag i propržene lešnike .

Za drugi fil :
Umutiti šlag 

Kore poprskati čokoladnim ili običnim mlijekom zatim premazati jednim pa drugim filom i tako dok  ne potrošite kore dekorisati možete po želji .
Tortu ohladite u frižidreu pa poslužite .
Prijatno!

Recept za domaću čokoladicu ,,Twix”






Volite čokoladicu Twix ? Zašto je ne biste same napravile i oduševile svoje najmilije!


Sjajan slatkiš uz kafu. Oduševiće vas zavodljiva kombinacija keksa, karamela i čokolade.
Potrebno:


500g mlečne čokolade,
350g mekanih karamel bombona,
400g petit buerre keksa ili drugog po izboru,
60ml mleka,
4 kašike putera.

Priprema:

 Čokoladu istopite na pari, pa sipajte u pleh koji ste obložile samolepljivom folijom. Ubacite u frižider da se čokolada stegne. Keks sameljite i dodajte mu istopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete smesu poput vlažnog peska.
 Karamele ubacite u šerpicu, dodajte mleko i topite na srednjoj temperaturu dok ne dobijete glatku masu. Izvadite pleh sa čokoladom, pa pospite samlevenim kesom i dobro pritisnite i utabajte. Prelijte karamelom i vratite sve u frižider da se stegne.
Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isecite nožem na štangle. Svaku prelijte istopljenom čokoladom i ponovo ubacite u frižider da se stegne.


Nakon toga možete da poslužite svoje twix čokoladice! Prijatno!

Jafa torta !





Jedna od najpopularnijih torti. Prigodna za razne svečanosti, jafa keksu u torti teško je odoleti.

Za koru:

14 jaja
14 kašika šećera
14 kašika prezle
14 kašika oraha

Fil I:

1l mleka
8 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr margarina

Fil II:

1dl vode
200 gr šećera
4 štangle čokolade
200 gr oraha
250gr margarina

Još:
oko 600 gr jafa keksa

Prirema:

Kora: Umutiti 7 belanaca, dodati šećer pa zumanca. Dodati 7 kašika prezle i 7 kašika oraha. Izmešati varjačom pa izliti u pleh iz rerne pa ispeći u rerrni zagrijanoj na 200 stepeni nekih 20 min zavisno od rerne .
Ispeći još jednu koru i obe preseći po pola.

Fil I: U mleko zakuvati brašno i šećer pa ohladiti. Tome dodati jedan penasto izmiksiran margarin

Fil II: Vodu, šećer, čokoladu i orahe skuvati pa ohladiti. Dodati izmiksiran margarin.

Filovanje: Kora, fil I, jafa, fil I, kora, fil II, kora fil I, jafa, fil I, kora. Sa ostatkom fila premazati celu tortu.
Dekoracija po želji.Ohladite tortu u frižideru  prije posluživanja .
Prijatno!

Makedonski kolač:Dok ga pečem cijela kuća miriše a ukusu da nepričam uvjerite se !











Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.

Sastojci

Testo:
5 šoljica kisele vode
5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 gr seckanog suvog groždja
100 gr seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo
Sirup:
250 gr šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dcl vode
Za posipanje:
50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda

Priprema

1.
Napomena: 1 šoljica = 150 ml
2.
Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
3.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.
4.
Rernu zagrejati na 180C.
Pleh dim 25*35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha.
Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
5.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha…
Posluživanje
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji



Mamine oblatne sa grizom -Naj bolje oblatne !




Potrebno:

1 velika solja za caj mleka
20 kasika secera
2 kocke cokolade za kuvanje
8 kasika griza
1 maragrin (250g)
1 manje pakovanje oblande

Priprema:


prokuvati mleko, secer i cokoladu, dok se sve lepo rastopi onda u to mleko dodati griz i kuvati dok ne zgusne
u vrucu griz-smesu dodati na komade seckan margarin i dobro mesati
Smesu ostaviti da se ohladi, samo toliko da je jos mlaka
Griz smesu podeliti na 4 jednaka dela i filovati oblandu (rubicastu stranu), dobro pritisnuti i staviti nesto tesko na nju i tako ostavite je do sutra dan


Posluživanje

moja oblanda na slici je napravljena od duple mere i sa velike oblande.
Prijatno!


Punjeni čupavci!





Potrebno

5 jaja
25 dag šećera
5 žlica hladne vode
25 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu :

10 dag šećera
10 dag maslaca
200 dag bijele čokolade za kuhanje
2 dcl slatkog vrhnja


istučena šlag pjena ili slatko vrhnje 

Za umakanje :
10 dag čokolade 
10 dag maslaca 
2 dcl mlijeka 
10 dag šećera 

kokosovo brašno

I još:
pekmez od višanja

Priprema:

Jaja zajedno sa šećerom, mikserom kremasto izradite. Dodajte hladnu vodu i nastavite kratko miješati.
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i lagano dodajte. Tijesto izlijte u namašćeni  lim ili obložen  pek papirom i pecite oko 25 – 30 min na 180ºC.
Pečeni biskvit  ostavite da se ohladizatim ga isijecite na kocke .

Za kremu izmiješajte sve sastojke u loncu, i na laganoj vatri otopite nesmije da prokuha .U ohlađenu smjesu dodajte umućeno slatko vrhnje .
Tako i za smjesu za umakanje sem kokosovog brasna  :
 Kocke uvaljajte u čokoladnu smjesu pa u kokos zatim jedan u kocku premazati pekmezom pa kremom pa poklopit dr kockom koja je uvaljana u čokoladnu smjesu i kokos  i tako dok ne potrošite  smjese .Kolače je preporučljivo staviti u jednu veću zdjelu sa poklopcem ili  orginalni kalup za kolače sa poklopcem .Ostaviti u frižideru da se ohladi .
Prijatno!

Kolač gotov za 15 min : Nepečene doboš kocke koje moraju uspjeti!





Potrebno:

250 g ptiber keksa

200 ml mleka
3  jajeta
100 g šećera
125 g čokolade za kuvanje
125 g putera


Priprema:

 U posudi za kuvanje na pari sjediniti umućena jaja sa šećerom. Zagrevati na pari uz neprekidno mućenje dok se smesa ne zgusne.
Dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu smesu dodati puter i umutiti mikserom.
 Pripremiti ravnu tacnu za kolače. Ptiber keks umakati u mleko, pa njime oblikovati manji pravougaonik na tacni za kolače (4×3 komada keksa). Prvi sloj keksa premazati trećinom pripremljenog fila i prekriti drugim redom natopljenog keksa. Postupak ponoviti još dva puta. Završiti s keksom i ostaviti u frižider da se stegne. Ohlađen kolač iseći na kocke.

Prijatno!

Kokos torta …












Sastojci

Kora: 100gr mlevenog keksa
150gr ovsenih pahuljica
60gr šećera u prahu
100gr margarina
Fil: 1 lit mleka
120gr pudinga od vanile
30gr gustina
250gr šećera
100gr kokosa
150gr margarina

Priprema

1.
Ovsene pahuljice malo propržiti u tiganju da blago porumene. Zatim ugrubo samleti u blenderu (slika 1)
2.
Kora: Margarin otopiti i pomešati sa keksom, šećerom i pahuljicama. Koristila sam kalup sa odvojenim dnom, vrlo je praktičan i može se naći po povoljnim cenama (slika 2). Smesu staviti u kalup i dobro je izravnati (slika 3)
3.
Fil: Odvojiti malo mleka, a ostatak zakuvati. U odvojeno mleko staviti vanil puding, gustin i šećer. Kad mleko prokuva dodati smesu i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati kokos, dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Kad se fil ohladio dodati umućen margarin.
4.
Fil staviti preko kore, izravnati i posuti sa kokosom


Kremaste kinder šanglice

                                  







Sastojci

TIJESTO
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca
KREMA
700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca

Način pripreme

Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.
Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.
Umutite šlag i premažite po vrhu.

Čokoladne kocke bez pečenja… deca ih obožavaju, stariji ne mogu da im odole…







5 kora za rozen tortu (u pakovanju ih obično ima od 7-10 u zavisnosti od proizvodjača, tako da će vam nešto od kora ipak ostati za neki drugi recept)

Za fil:

150 gr margarina
300 ml mlijeka
200 gr crne čokolade za kuvanje
200 gr Plazma keksa
200 gr mlevenih oraha
50 gr šećera u prahu


Priprema:
Stavite mlijeko u šerpicu i sačkajte da provri, zatim u nju sipajte prah-šećer, margarin, čokoladu. Sačekajte da se sve otopi i lepo izmeša pa onda u to dodajte Plazma keks i orahe. Dobijena smesa treba da bude i dalje tečna ali gusta.
Zatim filujemo kore, još toplim filom! Na jednu koru obično ide 5 velikih kašika fila, tako ćete imati dovoljno za filovanje 4 kore, preko poslednje, 5-te kore ne stavlja se fil.
Svaku koru kad prekrijete filom i stavite novu koru preko nje , malo pritisnite prstima, onako da se slepe sa filom i korom ispod.

Preko poslednje kore ide glazura:
50 gr crne čokolade,
50 gr margarina,
malo mleka(3-4 kašike)

Sve zajedno istopiti na ringli na umerenoj temperaturi i dok je još toplo preliti preko poslednje kore. Posuti čokoladnim mrvicama radi dekoracije.
Seče se kad se ohladi.

Prijatno!


Kumin desert za 20 minn…Djeca će vam ovo tražiti svaki dan !




Potrebno:


1 pak oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira
30 g šećera
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica


Priprema:

Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.
Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga ohlađenoj  smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.

Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno.

Prijatno!