Potrebno
Za Koru:
6 jaja
5 kašika vode
6 kašika šećera
4 kašike ulja
6 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike kakaoa
prstohvat soli
Za Krem:
500 ml slatke pavlake
2 kašike mlijeka
1 kašika meda
Za Glazuru:
120 gr čokolade
70 gr maslaca
3 kašike mlijeka
1 kašika vode
Za Kramel krem:
175 gr šećera
50 gr maslaca
100 ml slatke pavlake
Za Karamelizovane orahe:
5 kašika oraha
4 kašike šećera
Priprema:
Za Koru:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati bjelanca sa šećerom pa polako uliti vodu uz mućenje.
Postepeno dodavati žumanca, mutiti pa u mlazu dodati ulje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve varjačom sjediniti.
Istresti u obložen pleh 30 x 25 cm ili približnih pa staviti da se peče oko 20 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se skroz ohladi.
Možete isprskati sa malo mlijeka i ostaviti da upije.
Za Krem:
Ulupati slatku pavlaku čvrsto pa dodati med, umutiti pa dodati mlkeo i opet umutiti.
Trablo bi da vam je dovoljno čvrsto ali ako nije može se dodati krem učvršćivač.
Na hladnu koru staviti pola ovog fila.
Za Glazuru:
Na paru staviti čokoladu da se otopi, pa na pola dodati maslac i mleko.
Kada se otopilo skloniti sa vatre pa dodati kašiku hladne vode, izmešti i ostaviti da se hladi.
Kada počne da se steže premazati preko belog krema i ostaviti da se uhvati korica, da se dodatno stegne da bi mogao ostatak krema da se namaže.
Premažite polako i pažljivo.
Za Kramel krem:
Karamel glazuru pravite tako što otopite šećer na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pored stavite slatka pavlaka da se zagreva ali da ne provri.
Kada se šećer otopito dodate maslac i miješate.
Zatim ulijete slatku pavlaku i mešate dok se sav šećer ne otopi.
Ne brinite što je retko, kako se bude hladilo zgusnuće se ali i treba da ostane malo tečno, kao toping.
Za Karamelizovane orahe:
Na vatru stavite šećer za orahe i otopite, polako.
Kada se otopio u njega ubacite orahe i promešate.
Istresete na pouljeni pleh i ostavite da se ohladi.
Za to vreme namažete karamel krem na beli dio kolača. Nije strašno ako malo curi sastrane
Ohladjene orahe stavite u blender i sameljete, tako da ima i sitnijih i krupnijih komada, to nožem ne možete iseckati.
Preko karamel fila pospete karamelizovane orahe.
Ostavite kolač u frižider i posle uživate.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar