četvrtak, 2. studenoga 2017.

Najbolji prhki kolačići, ko može da im odoli : Krešenti !


Potrebno
Za keksiće :
350 gr mekog brašna
150 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
korica od jednog limuna 
200 gr margarina
2 žumanca
1 celo jaje
2 kašike ruma 

Za  potapanje kuglice:
2 belanca
150 gr mlevenih oraha 
Za fil ili premaz
100 gr čokolade
2 kašike ulja

Priprema:
Margarin treba  biti omekšao, sobne temperature da bi se lepo umesio.
Dodati mu sve sastojke iz prvog dela…brašno, šećer, vanilin šećer, koricu, jaja, žumanca i  rum.
Umesiti testo.
Prvo je onako suvkasto, ali polako kako mesite margarin će otpustiti i lepo će se umesiti.Tijesto prekriti i ostaviti u frizider bar jedan sat .
Otkidati male komadiće i valjati izmedju dlanova kuglice nešto veće od veličine lešnika.
U jednu malu posudicu staviti ona dva belanca a u drugu mlevene orahe.
Kuglice ubacivati u posudicu, koliko može da ih stane pa onda prebaciti u posudu sa orasima i uvaljati ih.
Orasi se mnogo lepe za prste pa bi najbolje bilo da kašikom vadite kuglice u orahe i onda malo rukom ih uvaljate.

Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Poredati  kuglice u podmazan pleh ili oblozen pek papirom  i staviti da se peku 20 minuta.
Dok se peče prva tura pripremiti drugu.
Od ove mjere sam dobila skoro dvije pune tepsije od rerne kuglica.
Kada se loptice ispeku ohladiti ih.
Otopiti na laganoj vatri čokoladu sa uljem, malo prohladiti pa spajati po dve poluloptice i redjati na tacnu.
Mogu odmah da se jedu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar