utorak, 24. listopada 2017.

Pravi Slavonski Čobanac


Potrebno :
3 kg crnog luka
3 veće mrkve
2 kg junetine
2 kg svinjskog mesa
1 kg srnetine
1 kg mesa divlje svinje ( izaberite divljač , a može da se stavi i jaretina i jagnjetina )
3 fanta za čorbanac ( 1 fant na 5l vode )
1 kašika suhog začina
ljute papričice,  idu po receptu ako nevolite ljuto može i bez njih 
peršun 
Priprema:
Očistiti luk i mrkvu  i u blenderu izmiksirati. Dobro samljeti da bi bez obzira što se čobanac dugo kuha luk i mrkva  lako pretvorili u kašu i da gustinu.
Luk i šargarepu sa vodom i suhim začinom dinstati , najbolje u kotliću koji ima oblik lonca, šerpe,.
Dodati svo meso koje smo prethodno iseckali na kockice željene veličine ne presitno .
( U čobanac se dodaje i povrće po želji – bela zelen, celer, peršun, sitno seckani šampinjoni )
Dodati meso luku i šargarepi,malo prodinstati sve zajedno pa  naliti 15l vode ( potreban je veliki kotolić ili smanjiti mere mesa, ova mera je za 18 ljudi )
Ostaviti sve prvo na jakoj vatri dok ne provri, pa na slabijoj da se kuva uz povremeno mešanje 3h.
Za to vreme će dosta vode uvriti pa dosipte po malo vruće vode ne sve odjednom na željnu gustinu vodite računa da ćete stavit i fantove da vam neostane pregusto.
Posle 3h razmutiti sa malo vode sva tri fanta i dodati u kotlić.
Ostaviti da još sve zajedno lagano se kuva, da se fant ukuva.
Sad kad je već kraj dodati ljute papričice i peršun .
To je to uživajte u dobrom zalogaju  .
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar