subota, 28. listopada 2017.

Posna torta od oraha


Potrebno 
 Za kore:
mjera je šolja za čaj :

2 šolje brašna
1 šolja šećera
4 kašike pekmeza ili marmelade po želji 
100 gr mljevenih oraha
1,5 šolja kisele 
1/2 kašičice sode bikarbone
1 prašak za pecivo

Za kremu:
1 l vode
10 kašika brašna 
3 kašike šećera
200 gr margarina(posnog) 
100 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
200 gr posne čokolade ( kako krem tabla )

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.
Sve sastojke sastaviti u neku zdjelu i umutititi polagano .
Dok se rerna ugrejala i vi ste završili pripremu kore.
 Potrebno je da se šećer otopio i da nema grudvica.
Obložiti pleh 30 x 20 istresti pola smese i staviti da se peče.
Peći dok kora ne porumeni, bude svetlo braon.
Otprilike 15 – 20 minuta zavisno do rerne. Nikako nemojte otvarati 10 minuta.
Pečenu koru izvaditi, opet obložiti pleh i istresti drugu polovinu. Isto peći i ohladiti.
Svaku koru preseći  da se dobiju 4 tanke korice.( najlakše je sa debljim koncem ja tako radim )
ili sve od jednom ispecite u plehu iz rerne pa sijecite na 4 jednaka dijela.

 Za kremu u brašno   i šećer, dodati malo hladne vode, da se to sve razmuti ( 200 ml ).
Ostatak vode staviti da provri, i kad provri zakuhati razmućenu masu.
Miješati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi.
Skloniti da se ohladi.
Izmiksati pjenasto margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodati ohladjen krem i opet izmiksati.
Slažemo .
Kora, krem, kora, krem, kora, krem, kora i odzgo i okolo krem. Ima ga dovoljno.
Dekoracija po želji.
Hladiti nekoliko sati pa poslužiti.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar