utorak, 29. kolovoza 2017.

Ovo je prava umjetnost : Probajte Džandar baklavu nad baklavama!.





Potrebno:

 Za Jufke:
6 dkg maslaca
1 jaje
brašna po potrebi,
te
prstohvat soli 
maslac za premaz jufke kad se peče 
Za fil:
1/4 kg slatkog kajmaka
1/4 kg oraha
oko 2 dcl mlijeka
Vagda ili sirup 
1/2 kg secera 
1/2 vode    (ukuhati u sirup mozete dodat koju krisku limuna zbog arome )

Priprema :

Umijesiti glatko tijesto od datih namjernica .I ostaviti da se odmara 1 sat .

Razviti tanke jufke. 

Ovdje jufke treba da budu razvijane a ne razvucene rukama. Odjeci krajeve ako su deblji i ostaviti da se prosuse.Prosusene jufke namotati na oklagiju, skupiti ih na jednom kraju kao harmoniku i ostaviti da se suse. Samo susenje jufke traje i do sedam dana, jufka treba da bude u potpunosti suha.

Osusenu jufku skinuti sa oklagije i isjeci na komade zeljene duzine. Umakati ih u vreli puter i peci u rerni na veoma slaboj temperaturi, tek da malo dobiju boje i da se jos dobro prosuse.Ispecene baklave ubacivati u sirup, ostaviti minut dva a potom vaditi u tepsiju. 

Ostaviti da se ohlade u potpunosti.Prije posluzenja filovati pripremljenim filom od badema i slatkog kajmaka ili oraha skuhanih u slatkom mlijeku, potom ohladjenih i pomijesanih sa malo slatkog kajmaka.

Kolicina fila ce zavisiti koliko ste razvukli jufku, koliko razvucete jufku i kolika je oklagija naravno. Koliko dobijete rolnica .Fil treba da je onako povezan i prilicito gust. Ja fill obicno pravim u turama, prvu turu napravim sa bademima i slatkim kajmakom, drugu sa orasima, trecu sa ljesnjacima. Dodam secera koliko mi se dopada ukus i nesto vanilije. 

Nikad ne filujem  sve rolnice od jednom jer ne mogu stajati dugo tako nafilovane. Uglavnom treba da se pojedu u dva tri dana. Nenafilovane mogu da stoje i mjesec.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar