Potrebno:
Za Jufke:6 dkg maslaca
1 jaje
brašna po potrebi,
te
prstohvat soli
maslac za premaz jufke kad se peče
Za fil:
1/4 kg slatkog kajmaka
1/4 kg oraha
oko 2 dcl mlijeka
Vagda ili sirup
1/2 kg secera
1/2 vode (ukuhati u sirup mozete dodat koju krisku limuna zbog arome )
1/2 kg secera
1/2 vode (ukuhati u sirup mozete dodat koju krisku limuna zbog arome )
Priprema :
Umijesiti glatko tijesto od datih namjernica .I ostaviti da se odmara 1 sat .
Razviti tanke jufke.
Ovdje jufke treba da budu razvijane a ne razvucene rukama. Odjeci krajeve ako su deblji i ostaviti da se prosuse.Prosusene jufke namotati na oklagiju, skupiti ih na jednom kraju kao harmoniku i ostaviti da se suse. Samo susenje jufke traje i do sedam dana, jufka treba da bude u potpunosti suha.
Osusenu jufku skinuti sa oklagije i isjeci na komade zeljene duzine. Umakati ih u vreli puter i peci u rerni na veoma slaboj temperaturi, tek da malo dobiju boje i da se jos dobro prosuse.Ispecene baklave ubacivati u sirup, ostaviti minut dva a potom vaditi u tepsiju.
Ostaviti da se ohlade u potpunosti.Prije posluzenja filovati pripremljenim filom od badema i slatkog kajmaka ili oraha skuhanih u slatkom mlijeku, potom ohladjenih i pomijesanih sa malo slatkog kajmaka.
Kolicina fila ce zavisiti koliko ste razvukli jufku, koliko razvucete jufku i kolika je oklagija naravno. Koliko dobijete rolnica .Fil treba da je onako povezan i prilicito gust. Ja fill obicno pravim u turama, prvu turu napravim sa bademima i slatkim kajmakom, drugu sa orasima, trecu sa ljesnjacima. Dodam secera koliko mi se dopada ukus i nesto vanilije.
Nikad ne filujem sve rolnice od jednom jer ne mogu stajati dugo tako nafilovane. Uglavnom treba da se pojedu u dva tri dana. Nenafilovane mogu da stoje i mjesec.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar