četvrtak, 5. listopada 2017.

Najbrža i najbolja Gibanica koja svakom uspije


Potrebno :
– 500 gr gotovih kora
– 500 gr sitnog sira
– 3-5 jaja
– 1 solja jogurta
– 1 solja kisele vode(obicna voda sa dve kasicice pr.za pecivo)
– 1/2 solja ulja
– 1 kasicica soli

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 st.C i pripremite pleh sa hartijom za pecenje.
2. Pripremite preliv:
Promesajte jaja, jourt, vodu ,ulja i so u jednolicnu masu. Prvo malo izmutite jaja, pa onda dodajte ostalo.
3. Rasposli se jedna kora na radni sto i poprska se ravnomerno sa malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska sa malo sitnog sira, pa treca i sve tako dok se kore i sir ne potrose. Znaci, sve kore jedna preko druge.
4. Onda se uviju u rolat i podele sa malim zasecima na deset jednakih delova. Ja to radim na dva prsta rastojanje i izagju deset parceta. Onda se ostrim nožem iseku parčići. Kako isecete parče, tako ga stavite u pleh, sa sirom stranom prema dole. Poregjajte sve parcice jedan do drugoga u dva reda, ako je plek dugacak. Ako je okrugli, onda redite naokolo i zavsavate u sredini.
5. Pazljivo prelijte rolatice sa prelivom, tako da svaki rolatic dobije istu kolicinu preliva, da bi posle bilo jednako socno.
6. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.
Ovo je zaista veoma lak recept za pravljenje i nema opsanosti da vam gibanica ne narasne ili ne uspe.

Veoma ukusan ručak od povrća


Potrebno:
2 srednje tikvice
1 veliki plavi patlidžan
6 paradajza
5 supenih kašika kečapa
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
1 crvena i 1 zelena paprika
 začini, so, biber, ulje
Priprema:
Patlidžan operite i isijecite na tane kriške. Ostavite ih natopljene u slanoj vodi na pola sata, da bi izašla gorčina.
Tikvice operite i isecite na tanke kriške.
Sličan postupak uradite i sa paradajzom.
Pripremite sos od paradajza:
sitno iseckajte luk, papriku (na kockice) i prethodno oljušten paradajz.
 Kora se lako skida ako paradajz prelijete kipućom vodom.
Luk izdinstajte na ulju. Dodajte papriku, bijeli luk i paradajz i posolite. 
Kad prokuva, neka se krčka još 5 minuta. Dodajte kečap, promešajte i dovedite ponovo do ključanja.
Na dno vatrostalnog suda (ili tepsije) izlijte pripremljen sos od paradajza.
Pažljivo poslažite povrće. 
Poredajte da bude šareno.
 Odgore posolite, stavite začine i poželjno neku od aromatičnih biljaka, koje će pridodati savršen ukus ovom jelu: bosiljak, nanu, ruzmarin ili majčinu dušicu. Poprskati uljem.
Poklopite (možete folijom) i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta.
Na kraju pečenja možete skinuti foliju i posuti izrendanim tvrdim sirom i staviti par još minuta da sir porumeni .
Prijatno!

Jednostavna i brza pogača sa kiselim mlijekom


Potrebno  :

300 gr. bijelog brašna
3 jaja
250 ml. kiselog mlijeka
150 ml. mlijeka
 100 ml. ulja
1 kešica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema:

U vanglu staviti brašno, prašak za pecivo i so pa promešati i dodati ostale sastojke.
Izraditi tijesto .
Tepsiju podmazati i istresti tijesto.
Rernu uključite na 220 stepeni i kada se zagrije, stavite pogaču da se peče dok lijepo ne porumeni.
Po želji možete prije pečenja premazati  žumancetom i posuti susamom .

Prijatno!

Ukusan i brz ručak :Karfiol iz rerne




Potrebno :

1 kg cvjetače (karfiola),
4 jajeta,
400 ml pavlake za kuhanje,
1 dl mlijeka,
sol,
biber,
200 g narendanog sira (kačkavalj, gauda…)


Priprema:


Odvojte cvjetove cvjetače (karfiola), prokuhajte ih u slanoj vodi, pa ih poredajte po plehu.

Umutite jaja, dodajte pavlaku za kuhanje, mlijeko, sol, pa time prelijte karfiol.

Stavite u rernu i pecite 30 minuta na 200°C.

Pred kraj pečenja izvadite, pospite rendanim sirom, pa vratite u rernu da se sir istopi i zapeče .

Prijatno !

srijeda, 4. listopada 2017.

Recept za kolač koji je odusevio milion i po ljudi





Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema:
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni.


Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta.

Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.

Najbolji čokoladni kolac bez pečenja





Potrebno:
pakiranje rozen kora
Za kremu
1,5 l mlijeka
2 pudinga od čokolade
200 g šećera
4 žlice brašna
2 žlice gustina
300g čokolade za kuhanje
300g mliječne milka čokolade
3 paketića vanil šećera
200g maslaca ili margarina

Za glazuru:

50 g maslaca ili margarina
50 g mliječne milka čokolčade
1 dcl slatkog vrhnja
Priprema:

Zagrijati litru mlijeka dok ne provri, i u njega umiješati u preostalih pola litre umješan puding, brašno , gustin i šećer.
Kad je krema kuhana maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Prvo mijesati kuhačom dok se čokolada ne otopi a zatim par minuta mikserom.
Preliti ju u posudu u kojoj će se hladiti i prekriti prijanjajućom folijom.
Izraditi margarin s vanil šećerom i dodati ohlađenu kremu.
Premazati rozen kore i staviti na hlađene na par sati, kad se ohladi preliti glazurom od čokolade, maslaca i slatkog vrhnja otopljenim na pari.


Prijatno !

Kolac od 10 minuta !





Potrebno:

piškote
monte puding
1 puding od vanilije
pola l mlijeko za puding + mlijeko za namakanje
kafa
3 kašike šećera

200 ml tečnog šlaga
mala čokolada

Priprema:

Red piškota namočiti u mlijeku s malo kafe, poslagati ih, premazati s jednim velikim Monte pudingom
Sljedeći red piškota namočiti u mlijeku, premazati kuhanim pudingom od vanilije.koji ste predhodno skuhali i ohladili pola  umućenog šlaga stavite u puding a pola za dekoraciju .
Po vrhu naribati čokolade.Ohladiti pa poslužiti.

Prijatno!

Fina čokoladna kocka






Potrebno:

Za tijesto
7 jaja
180g šećera
180g mljevenih oraha
100g kakaa

Za čokladnu kremau

350g čoklade za kuhanje
3 dcl slatkog vrhnja
1 vrečica šlag fixa
1 dcl mlijeka

Čokoladna glazura

15 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl slatkog vrhnja
1 žlica ulja

Priprema
Za tijesto :

Pećnicu na početku zagrijte na 180 C, pleh obložite masnim papirom za pečenje (pecite u manji pleh jer je tijesto i bez brašna i bez praška za pecivo , na taj čete način dobiti deblje tijesto jer ga morate prerezati na pola).
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Najprije ulupati bijelenjke sa 5 dkg šećera u čvrsti snijeg. Zatim ulupati žumanjke sa preostalim šećerom u gustu masu. Dodamo kakao /(ja kakao otopim u malo vode ,dodala sam onako od prilike da mi postane kremasto, jer u orginalnom receptu piše da ga se doda suhog , a meni se činilo da bi to bilo malo pregusto i neznam kako bi razmazala biskvit kasnije jer još idu i mljeveni orasi), izmješati dobro kakao i zatim dodati lagano orahe i na kraju bjelanjak sve zajedno stopiti lagano u jednoličnu masu.
Izliti u pleh i peči 20-25 min.
Dobro ohladiti i prerezati na pola.


Čokoladna krema

 Mlijeko zakuhamo. Čokoladu otopim na paru, mlijeko prelijemo preko otopljene čoklade, izmiješamo u jednoličnu kremastu smjesu. Ohladimo!!!!
Vrhnje kratko miksamo cca 2min, zatim u njega dodamo šlag fix i dalje miksamo da dobijemo jako čvrsti šlag. Kada je čoklada ohlađena dodamo je u šlag i miješamo dok ne dobijemo čokladnu kremu !

Čokoladna glazura

Slatko vrhnje zagrijemo i dodamo razlomljenu čokoladu i pustimo je da se otopi , dobro promiješamo dodamo žlicu ulja sjedinimo ulje sa glazurom i malo ohladimo!!!
Filovanje

Biskvit razrežemo na pola jedan veći dio kreme namažemo na biskvit, te pokrijemo drugim biskvitom kojeg namažemo sa ostatkom kreme! Glazuru malo ohladimo da se krema nebi rastopila kada je prelijemo….
Po želji možete posuti krupno ribanom čokladom.

Prijatno!

Tijesto mekano kao pamuk





Krema I.
8 dcl mlijeka
10 žlica šećera
2 žumanjka
2 dcl griza ( 1 šalica)

25 dag margarina
1 vanilin secer
Krema II
1/2 l slatkog vrhnja
10 dag cokolade (vaše omiljene, ja sam stavila mliječnu)
i još potrebno
petit keks
čokoladno mlijeko za namakanje petita


Priprema
1.
Od 8 dcl mlijeka odvojiti dio da se umuti žumanjci i griz.
Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom pa kad provre dodati griz , mješati par minuta dok se zgusne.
Dodati vanilin šećer, skloniti s vatre, i pustiti da se napola ohladi.
U tu napola ohladenu kremu umješati margarin pa dobro umutiti.

2.
Za drugu kremu izmiksati slatko vrhnje pa u to dodati čokoladu isjeckanu na male komadiće.
3.
Petit keks nakratko namočiti u čokoladno mljeko (ili kavu) pa slagati u lim (veličine oko 20×30 ), premazati sa polovicom žute kreme, pa preko žute staviti polovicu šlaga sa komadićima čokolade, opet petit keks-žuta krema-ostatak šlaga.
Posluživanje
Poslužiti dobro rashlađeno.Ovo je osnovni recept, a vi možete opet prilagoditi svome ukusu, možda umjesto griza staviti puding sa omiljenim okusom, umjesto petit keksa može plazma keks ili sl….stvarno je podložan promjenama….

Brz jednostavan kolač








Krema I.
8 dcl mlijeka
10 žlica šećera
2 žumanjka
2 dcl griza ( 1 šalica)

25 dag margarina
1 vanilin secer
Krema II
1/2 l slatkog vrhnja
10 dag cokolade (vaše omiljene, ja sam stavila mliječnu)
i još potrebno
petit keks
čokoladno mlijeko za namakanje petita


Priprema
1.
Od 8 dcl mlijeka odvojiti dio da se umuti žumanjci i griz.
Preostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom pa kad provre dodati griz , mješati par minuta dok se zgusne.
Dodati vanilin šećer, skloniti s vatre, i pustiti da se napola ohladi.
U tu napola ohladenu kremu umješati margarin pa dobro umutiti.

2.
Za drugu kremu izmiksati slatko vrhnje pa u to dodati čokoladu isjeckanu na male komadiće.
3.
Petit keks nakratko namočiti u čokoladno mljeko (ili kavu) pa slagati u lim (veličine oko 20×30 ), premazati sa polovicom žute kreme, pa preko žute staviti polovicu šlaga sa komadićima čokolade, opet petit keks-žuta krema-ostatak šlaga.
Posluživanje
Poslužiti dobro rashlađeno.Ovo je osnovni recept, a vi možete opet prilagoditi svome ukusu, možda umjesto griza staviti puding sa omiljenim okusom, umjesto petit keksa može plazma keks ili sl….stvarno je podložan promjenama….

Neskafe Torta!





Potrebno:

500 gr keksi (petit beurre) il mozete gotove kore za tortu
500 ml slatka pavlaka (hopla)
3 jaja
11 kasika secer
3 kasika nescafe (il mozete cappuccino)
malo mlijeka za keksi

Priprema

Umutite slatku pavlaku sa polovicom secera. U drugu posudu, kremasto umutite jaja sa ostatka secera. Na kraj dodajte neskafe i mutite jos malo da se kafa restopi. Smjesa istresite u posudu sa slatkom pavlakom i izmiksajte da se pomjesa.
Svaki keks umucite na sekund u hladno mlijeko u koje po zelji mozete dodati aroma ruma a i ne mora. Poredite kekse, pa iznad njih sloj fila debeljinom odprilike jedan prst. Tako 3-4 reda kekse i iznad svaki red fil.
Ukrasite je ribanom cokoladom, il cokoladne mrvice i ostavite je u hladnjak da prenoci (kod nas tesko da ostavimo cjelu do jutra)
Secite kockice i poslužite.
Kao sto sam napomjenula u sastojke, umjesto kekse mozete koristiti gotove kupovne kore.

Prijatno!


Snjezni kolač!



Potrebno:

3 žumanceta
120 gr šećera
1 vanilin šećer
150 gr brašna
4 supene kašike vrele vode
3 bjelanceta
1 prašak za pecivo

Za kremu :
2 pudinga od vanilije
650 ml mlijeka
150 gr šećera
250 gr margarina za kolače ili putera
vrećica kokosovog brašna


Priprema  :
Izmutiti snijeg od bjelanaca. U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta i dok im boja ne posvijetli. Dodati vaniliju, brašno, posuti prašak za pecivo i vrelu vodu. Izmutiti mikserom. Tijesto u ovom trenutku izgleda jako gusto, ali ne brinite, takvo i treba da bude. Lagano kašikom dodati snijeg od bjelanaca u prethodnu smjesu i miješati dok se smjesa ne ujednači. Treba malo strpljenja da se ovo izvede, ali odolite iskušenju da sve skupa izmutite. Izliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ako je pleh okrugao, ne treba biti manji od 28 cm jer tijesto naraste previsoko pa nije lako filovati kolačiće. Peći dok se ne zarumeni, na 200 °C.


Za  kremu :
Kada bi se puding pravio po uputstvu sa vrećice bio bi prerijedak što za filovanje nije dobro. Zato obratite pažnju da količina mlijeka bude skoro upola smanjena. Šećer se dodaje tokom kuvanja da bi se fino istopio. To sam uvela u sve recepte gdje god sam mogla jer metoda „mutite mikserom dok se kristali šećera ne razbiju“ nikad nije dala rezultate u mojoj kuhinji i sa mojim mikserom. Dakle, stavite pola litra mlijeka sa 150 gr šećera da provre. Posebno izmiješajte prah od dva pudinga sa 150 ml mlijeka. Kada mlijeko provre, skinite ga sa vruće ploče, uspite razmućeni puding i miješajte brzo sa žicom da se grudvice razbiju. Uz stalno miješanje vratite par minuta na tihu vatru.
Skuvan puding ostaviti da se hladi i miješati energično s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica na površini. Ta korica je ukusna za pojesti ali nije poželjna u kremi. Ako je nakon hlađenja sklonite, ostajete bez dijela smjese. S druge strane, mikser ne može da je razbije u potpunosti pa ćete dobiti kremu punu grudvica. Puding ne treba ostaviti da se skroz ohladi jer se neće moći razmutiti sa puterom ili margarinom. Treba da bude ni vruć (ne smije se dimiti), ni hladan (ne smije ličiti na pihtije) već mlak. Izmiksati 250 gr margarina za kolače ili putera i izmutiti ga sa pudingom. Ako se u ovoj fazi pojave grudvice u kremi preporuka je da ga propasirate kroz cjediljku ili sredite u blenderu.

Od tijesta vaditi krugove čašom, ja koristim rakijsku čašicu, pa kada se kolačići filuju budu taman za dva velika zalogaja. Ok je i ako koristite čaše od soka, ovalne kalupiće, a i ako presiječete cijeli biskvit i filujete ga po sredini pa dobijete sniježnu tortu. Rasijecite krugove horizontalno na pola. Filovati ovim redom: po sredini, naokolo i sa gornje strane, pa uvaljati u kokosovo brašno.
Poslagati na tanjir i započeti sa divljenjem .
Prijatno!

Nije dobra vec savrsena slana torta!




Potrebno:

1 pakovanje korica za rozen tortu

Za fil:
  500 gr feta sira
  150 gr soft margarina
 100 gr krem sira
 200 gr kisele pavlake
 3 supene kasike ajvara
 500 gr sunke seckane sa kockice

Za ukrasavanje:
 100 gr (po zelji vise) majoneza
 100 gr renanog tvrdjeg sira tipa ementaler, trapist, gauda…
1 bareno rendano zumance

Priprema:
Dobro izgnjeciti feta sir, dodati pavlaku, margarin, krem sir i dobro ujednaciti smesu. Dodati sitno seckanu sunku.
Fil podeliti na dva dela i u jedan ubaciti ajvar.
Kore filovati naizmenicno crvenim pa belim filom tako da se dobiju crveni i beli slojevi.
Zadnja kora se ne filuje.
Sve staviti u frizider na nekoliko sati, najbolje preko noci.
Sutradan opkrojiti krajeve i premazati majonezom. Ukrasiti rendanim sirom i zumancetom

Prijatno!