petak, 8. rujna 2017.

Kremaste kinder šanglice

                                  







Sastojci

TIJESTO
200 gr šećera u prahu
150 gr mljevenih oraha
3 kašike brašna
2 kašike prezle
6 bjelanaca
KREMA
700 ml mlijeka
250 gr putera
250 ml šlaga
200 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
2 pudinga od vanilije
6 žumanaca

Način pripreme

Bjelance umutititi sa prosijanim šećerom u prahu pa umiješati brašno, orahe i prezlu.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Žumance umutiti sa 200 ml mlijeka i pudingom.
Uspite u ostatak vrelog mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi pa umutite puter sobne temperature.
Pola kreme premažite preko biskvita, a u drugu polovinu otopite čokoladu pa premažite preko svijetle kreme.
Umutite šlag i premažite po vrhu.

Čokoladne kocke bez pečenja… deca ih obožavaju, stariji ne mogu da im odole…







5 kora za rozen tortu (u pakovanju ih obično ima od 7-10 u zavisnosti od proizvodjača, tako da će vam nešto od kora ipak ostati za neki drugi recept)

Za fil:

150 gr margarina
300 ml mlijeka
200 gr crne čokolade za kuvanje
200 gr Plazma keksa
200 gr mlevenih oraha
50 gr šećera u prahu


Priprema:
Stavite mlijeko u šerpicu i sačkajte da provri, zatim u nju sipajte prah-šećer, margarin, čokoladu. Sačekajte da se sve otopi i lepo izmeša pa onda u to dodajte Plazma keks i orahe. Dobijena smesa treba da bude i dalje tečna ali gusta.
Zatim filujemo kore, još toplim filom! Na jednu koru obično ide 5 velikih kašika fila, tako ćete imati dovoljno za filovanje 4 kore, preko poslednje, 5-te kore ne stavlja se fil.
Svaku koru kad prekrijete filom i stavite novu koru preko nje , malo pritisnite prstima, onako da se slepe sa filom i korom ispod.

Preko poslednje kore ide glazura:
50 gr crne čokolade,
50 gr margarina,
malo mleka(3-4 kašike)

Sve zajedno istopiti na ringli na umerenoj temperaturi i dok je još toplo preliti preko poslednje kore. Posuti čokoladnim mrvicama radi dekoracije.
Seče se kad se ohladi.

Prijatno!


Kumin desert za 20 minn…Djeca će vam ovo tražiti svaki dan !




Potrebno:


1 pak oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira
30 g šećera
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica


Priprema:

Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.
Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga ohlađenoj  smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.

Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno.

Prijatno!








Čokoladne ledene kocke!





Potrebno
Za koru:

6 jaja,
6 kašika šećera,
200 g brašna,
1 prašak za pecivo,
3 kašike čokolade u prahu,
100 g čokolade
50 gr maslaca
Za fil:


1, 5 l mleka,
20 kašika šećera,
10 kašika gustina,
2 kašike brašna,
1 vanilin šećer,
200 g margarina,
200 g čokolade

Za preliv :

300 ml vode,
200 g šećera,
2 vanilin šećera

Za ukrašavanje :


500 g slatke pavlake,
50 g šećera u prahu,
50 g čokoladnih mrvica
ekstrat vanile par kapi 

Priprema:

Umutite belanca, i žumanjke odvojeno dodajte šećer i sve ostale sastojke, pa ispecite koru na 200 stepeni 20-25 minuta. Ako pečete u kalupu presijecite koru popola da dobijete dvije kore ako u tepsiji  iz rerne onda presijecite po širini da dobijete 2 jednake kore .
Za preliv stavite vodu, šećer i vanilin šećer da provri, pa kuvajte još deset minuta i prelijte ohlađenu koru. 
Za fil :
Od navedenih sastojaka skuvajte fil i ostavite da se ohladi. Dodajte margarin i sve sjedinite mikserom. Fil podijelite na dva dijela u prvi dio stavite čokoladu pa ga premažite preko prelivene kore zatim premazite bijelim filom pa stavite dr koru i premažite filom od slatke pavlake  .  Umutite pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte čokoladne mrvice i aromu vanilije premažite ceo kolač. Stavite kolač na sat-dva sata u zamrzivač da se stegne.(ne duže)
Prijatno!

Hurmasice










E napravih i ja hurmasice…Uvijek sam imala strah da mi nece biti mehke i prhke u ustima…Al sam uspjela…

Sastojci

hurmasice
2 jaja
2 fildzana ulja
2 fildzana secera
2 fildzana kokosa
3 kasike masla
p za p prasak za pecivo
po potebi brasna
agda
9 fildzana secera
11 fildzana vode
1 kom limuna

Priprema

1.
Jaja umutiti pjenasto pa dodati sve sastojke po redu gore navedenom…I na kraju dodavati brasna toliko da tijesto ne bude ni tvrdo ni mehko…
2.
Pa peci hurmasice i zalizi agdom…
3.
Ali JOS VRUCE HURMASICE ZALITI MLAKOM AGDOM..da bi bile mehke i prhke…



Oblatne -Ovakve dosad niste pravili !










Sastojci:

Tijesto
oblatna, 2 lista
bjelanjak, 6
šećer, 200 g
mljeveni orasi, 200 g
Nadjev
žumanjak, 6
šećer, 150 g
crna kava, 5 žlica jaka
čokolada za kuhanje, 100 g
margarin, 200 g ili maslac

PRIPREMA:

Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne).
Oblatne staviti na obrnutu stranu lima za pečenje i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju.
Za nadjev je potrebno izraditi žumanjke i šećer na pari. Kada se smjesa zgusne dodati kavu i otopljenu čokoladu. Smjesa je rjeđa, no u hladnjaku se stisne. U rashlađenu smjesu dodati margarin ili maslac.
Oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini) kako bi dobili četiri dijela. Nadjev podijelite na četiri dijela.
Oblatne namažite i slažite jednu na drugu, zadnju oblatnu ne mazati odmah nadjevom. Preko nje staviti papir za pečenje i nekim teretom pritisnuti kako bi se oblatne izravnale.
Kad se oblatna izravna, preko nje staviti nadjev i posuti orasima.

10 Posnih sitnih kolačića -Prijedlog koji nemožete odbiti ..









Svi kolači su isprobani i pravila sam ih ove godine . Od dole navedenih mera dobićete desetak kilograma kolača.
1 Rolat sa kokosom

Potrebno:

200 gr margarina
200 gr šećera
50 gr čokolade
350 gr mlevenog keksa
1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
100 gr prah šećera
1 vanilin šećer
150 gr kokosovog brašna

Priprema:

Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.
2 Rafaelo kuglice
Potrebno:
1 rafaelo oblanda
250 gr šećera
150 ml sojinog mleka
200 gr kokosovog brašna
125 gr margarina
2 vanilin šećera
45 celih oljuštenih pečenih lešnika
Priprema:
Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.
3 Kolumbo
Potrebno:
250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaoa
200 gr mlevenog keksa
300 gr kokosovog brašna
Priprema:
U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.
4 Čoko – rozen trouglovi
Potrebno:
½ pakovanja kora za rozen tortu
200 gr šećera
125 gr margarina
2 kašike kakaoa
100 gr mlevenog keksa + 30 gr za posipanje
100 gr čokolade
Priprema:
Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.
5 Ferero kuglice
Potrebno:
200 gr napolitanki sa lešnikom
300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
200 gr margarina
200 gr čokolade
Za preliv:
200 gr čokolade
90 gr margarina
1 kašika meda
krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Priprema:
Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.
6 Karamel kocke
Potrebno:
½ korica za rozen tortu
125 gr margarina
200 gr šećera
1 puding od karamele
400 ml sojinog mleka
150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje
Priprema:
Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.
7 Susam kuglice
Potrebno:
125 gr margarina
4 kašike meda
4 kašike šećera
100 gr čokolade
100 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
200 gr susama
Priprema:
Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).
8 Čokoladna srca
Potrebno:
100 gr suvog grožđa
100 gr smokvi
100 gr oraha
150 gr šećera
50 gr čokolade
malo struganog oraščića
malo cimeta
150 gr čokolade za prelivanje
Priprema:
Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.
9 Figaro oblande
Potrebno:
100 gr suvih šljiva
100 gr smokvi
100 gr urmi
100 gr suvog grožđa
100 gr oraha
100 gr pečenog lešnika
1 kašika šećera u prahu
2 kašike meda
sok 1 limuna
2 male oblande
100 gr čokolade
30 gr mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Priprema:
Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.
10 Korpice sa brusnicom
Potrebno:
250 gr čokolade
150 gr margarina
100 gr sušenih brusnica
1 ekstrakt ruma
1 kašika meda
Priprema:
Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.
Napomene:
Svi kolači su i na slici, na ovalu su poređani s leva u desno!
Svi su pravljeni za slavu i dobili su pohvale, a najviše čokoladna srca i korpice sa brusnicom i oba recepta sa rozen koricama, koje sam inače, sama i smislila!











Ovaj recept za krofne morate imati uspijevaju svima ,baš svima

đ







Ovo je recept s kojim ne možete pogriješiti, prsten ili rub oko krafne nikad ne izostane!

Sastojci


Tijesto
1 kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
6 žumanjka
100 grama šećera
1/2 l mlijeka
70 grama maslaca
1 dcl kiselog vrhnja
2 žlice ruma
naribana limunova korica
malo soli
ulje za prženje, marmelada od marelice, šećer u prahu za posipanje

Priprema

1.
Kvasac izmrvimo i pomiješamo sa 5 žlica mlakog mlijeka, malo brašna i 1 žličicom šećera i neka se digne. Kad se kvasac digao dodamo mu brašno sobne temperature, maslac, žumanjke, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, rum, malo soli, naribanu limunovu koricu i kiselo vrhnje pa sa mlakim mlijekom izradite tijesto (ako vam je tijesto malo mekano dodajte malo brašna, ili polako dodajte mlijeko kod izrade i kad dobijete tijesto koje se ne lijepi za rub posude nemojte više dodavati mlijeko). Izrađeno tijesto pokrijte krpom i neka se diže 1-2 sata.
2.
Kad se tijesto diglo rukama izrađujte kuglice veličine veće marelice (one će se dizanjem udvostručiti pa si na taj način i formirajte kuglice ako želite veće krafne neka budu veličine breskve) i stavljajte ih na pobrašnjenu plohu. Kako bi lakše formirali kuglice tijesto ili ruke blago pobrašnite oštrim brašnom. Kuglice prekrijte krpom i kad se udvostruče spremne su za prženje.
3.
Krafne pržite na zagrijanom ulju u loncu (u loncu mora biti oko 2 prsa ulja) tako da kad ih okrećete da na ulje dođe strana koja nije bila na brašnu. Kad ste ih stavili na ulje poklopite ih poklopcem i pržite 3 minute,
nakon toga maknite poklopac i okrenite krafne neka se prže još 3-4 minute da i sa druge strane dobiju lijepu boju (pazite na temperaturu ulja neka vam se ulje zagrije prije nego ste stavili prve krafne tako da kad krafne urone zapjeni se oko njih ali onda smanjite plin ili struju sve ovisi kakav štednjak imate da vam ne bi zagorile, već ćete i sami vidjeti tokom prženja ako će trebati malo pojačati nakon što smanjite).
4.
Pržene krafne stavljajte u posudu koju ste prekrili papirnatim ručnicima kako bi upili višak masnoće. Kad su papirnati ručnici upili višak masnoće krafne punite marmeladom od marelica sa špricom za ukrašavanje kolača i posipajte šećerom u prahu.
5.
Krafne možete napraviti i tako da nekoliko kuglica tijesta napravite rupu u sredini sa čašom pa kad se isprže i ocijede na pap. ručnicima namažite ih glazurom od čokolade, Nutellom ili Linoladom nougat i posipajte šarenim mrvicama djeca će se oduševiti!
Posluživanje
Za čokoljupce krafne možete napuniti Nutellom ili Lino ladom nougat. Krafne u ovo zimsko vrijeme poslužite uz neki topli napitak i dobar tek!

Fina štrudla sa čokoladom i orasima -Moja dobitna kombinacija










Divna kombinacija, orasi i čokolada.

Sastojci:


oko 500 grama brašna tip 400
120 grama margarinaa ili masti
kockica kvasca
kašičica šećera
250 mililitara mleka
60 grama šećera
Fil od oraha i čokolade:
250 grama mlevenih oraha
50 grama rendane čokolade
100 mililitara mleka
3 kašike šećera
20 grama margarina ili putera
Za premazivanje:
žumance i malo vode

Priprema:

1 Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasc i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. za to vreme pripremite fil:
2 Orahe pomešajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu. Mleko zagrejte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko oraha i čokolade i promešajte. Mešajte da se smesa izjednači.
3 Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva).
Sa strane malo testo presavijte kao na slici i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.











četvrtak, 7. rujna 2017.

Čokoladne kocke sa orasima -Gotove za tren !




Sastojci

250 g šećera

18 kašika vode

210 g margarina

150 g mlevenih oraha

100 g krupno seckanih oraha

250 g mlevenog keksa

100 g čokolade

Priprema:


 Šećer i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre i dodati margarin da se lepo istopi. Sipati mlevene orahe, pa keks i na kraju iseckane orahe i istopljenu čokoladu. Sve dobro promešati da se sjedini u glatku masu.

 Sipati u kalup i viljuškom prošarati po površini. Ostaviti u frižider da se stegne.

Prijatno !

Torta Monte









Potrebno:

Za patišpanj:
5 belanaca
5 kašika šećera
60 g brašna
70 g sitno seckanih lešnika
Krem:
1 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike gustina
5 žumanaca
250 g maslaca
150 g šećera
100 g nugat krema ili čokolade

I još treba:

150 g nugat krema ili nutele
100 g Spekulos keksa ili po vašoj želji
šlag
Izmiksajte belanca i šećer u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano promešajte. Na dno pleha prečnika 26 cm stavite iseckane lešnike a preko rasporedite pripremljenu smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 13-14 minuta. Pečen patišpanj izvadite iz kalupa, stavite na tacnu (lešnik prema gore) i ostavite da se ohladi. Kada se patišpanj ohladio premažite nugat kremom, a onda složite izlomljen keks. Obruč od kalupa stavite ponovo oko patišpanja.
800 ml mleka i 100 g šećera stavite da provri. U ostatak mleka umutite žumanca, puding i gustin, a onda sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte prethodno umućen maslac sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte. Fil podelite na dva dela. Prvi deo neka ostane žut a u drugi sipajte nugat krem ili istopljenu čokoladu.
Preko izlomljenog keksa rasporedite žut krem a onda i čokoladni. Ostavite da se ohladi preko noći, a zatim sklonite obruč i ukrasite šlagom.
Po preporuci sa moje facebook strane, napravila sam ovu tortu. Torta se svidela svima a posebno mom srednjem detetu. Radila sam nekoliko modifikacija originalnog recepta i mislim da sam uradila pravu stvar ali verujem da je i originalni recepta takođe dobar pa i njega preporučujem.
Ova torta ima sestru bliznakinju, Kinder 


Rozen plus kolačići !




Potrebno :

500 g rozen korica
1 l mleka
150 g šećera
2 vanil šećera
2 pudinga od vanile
250 g maslaca
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g crne čokolade za kuvanje
300 g mlevenih lešnika
300 g mlevenog keksa


Za glazuru:
150 g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:

U 200 ml mleka rastopiti puding. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom i vanilom. Kada mleko provri sipati mleko sa pudingom. Uz neprestano mešanje skuvati puding. Skloniti sa ringle i odmah dodati maslac. Mešati da se maslac istopi i smesa ujednači. Podeliti fil na dva dela. U prvi deo staviti belu čokoladu i mleveni keks, a u drugi deo crnu čokoladu i mleveni lešnik. Svaku deo fila posebno mešati. Na tacnu staviti prvu rozen koricu, a zatim ravnomerno naneti 6 supenih kašika braon fila. Staviti drugu koricu, a onda svetli fil i tako sve naizmenično dok imate fila i korica. Poslednju koru nemojte premazivati filom. Kolač ravnomerno opteretite težim predmetom i ostavite preko noći u frižideru.
Ohlađen kolač premažite čokoladom koju ste prethodno istopili sa uljem. Kolač ponovo vratite u frižider da se glazura stegne, a onda isecite na željene parčiće, a moji su bili 2 x 5 cm.
Prijatno!

Nepečena Sarajevska torta koja se topi u ustima!











Sastojci

– 1 i po pakovanje rozen kora
– 1,5 l mleka
– 5 kom. jaja
– 800 g secera
– 12 kasika brasna
– 400 g kvalitetne cokolade za kuvanje
– 500 g mlevenih oraha
– 4 kesice vanilin secera
– 1 limun-rendana kora
Glazura
– 100 g cokolade za kuvanje
– 1/2 soljice mleka
– 1/2 soljice secera
– 1/2 margarina

Priprema


Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini.
Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mesanje.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mesanje. U ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.