četvrtak, 7. rujna 2017.

Nepečena Sarajevska torta koja se topi u ustima!











Sastojci

– 1 i po pakovanje rozen kora
– 1,5 l mleka
– 5 kom. jaja
– 800 g secera
– 12 kasika brasna
– 400 g kvalitetne cokolade za kuvanje
– 500 g mlevenih oraha
– 4 kesice vanilin secera
– 1 limun-rendana kora
Glazura
– 100 g cokolade za kuvanje
– 1/2 soljice mleka
– 1/2 soljice secera
– 1/2 margarina

Priprema


Umutiti belanca posebno sa 800 g secera da se secer razbije, ne mora mnogo cvrsto, dodati zumanca i jos malo mutiti.
U posebnoj posudi razmutiti 12 kasika brasna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmuceno brasno u umucena jaja, lepo promesati da se sjedini.
Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjacom umesati masu od jaja i brasna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mesanje.
U vruc krem dodati 400 g kvalitetne gorke cokolade za kuvanje tipa Menaz ili slicno, nikako kakao table, mesati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mesanje. U ohladjen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin secera i rendanu koru jednog limuna.
Filovati korice tanko, koliko je potrebno da se premaze korica, redjati jednu preko druge blago pritiskajuci da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu mozete cuvati na hladnoj terasi, bice jos socnija i lepsa nego u frizideru. Ili je ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frizider, taman ce fino da omeksaju korice i bice socnija.

Nema komentara:

Objavi komentar