četvrtak, 7. rujna 2017.

Žirafa rolat -Rolat koi će vas osvojiti svoim izgledom i ukusom




Potrebno:
Osnovna smjesa 
3 žumanceta
15 gr šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 gr brašna
1 vanilin šećer

dodatak 1
3 belanceta
50 gr šećera
par kapi limunovog sokaž

dodatak 2
2 kašičice kakao praha
Pola kašičice čokolade u prahu
1 kašičica mleka

Smesa za šaru
1 belance
2 kašičice šećera
1 kašičica brašna
2 kašike pripremljene osnovne smese

Za fil:


100 ml tečnog šlaga
100 gr džema od borovnica (ili nekog drugog vama omiljenog)

Priprema:


Prvo pripremite osnovnu smesu. Umutite šećer i žumanca, dodajte vodu i ulje i mutite dok ne postane izdašno. Uspite brašno i vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Odvojite dve kašike ove pripremljene smese sa strane u posebnu posudicu.
Zatim  Umutite u čvrst sneg 3 belanceta sa malo limuna, pa dodajte šećer i sve mutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Uzmite 1/4 ove smese, odnosno dodatka 1 i dodajte osnovnoj smesi. Postepeno dodavajte po još 1/4 dok ne ubacite i lagano umešate celu smesu, odnosno sneg od belanaca. Ubacite i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopite čokoladu u prahu u malo toplog mleka). Sve dobro izmešajte.Izlijte u pleh obložen pek papirom .Zatim
Pripremite smesu za šaru. Umutite belance sa šećerom, dodajte brašno i 2 kašike osnovne smese, koje ste prethodno odvojili sa strane. Sve dobro pomešajte i uspite tu smesu u plastičnu vrećicu, odsecite jedan kraj vrećice da biste uz pomoć ove improvizovane šprice napravili šare.Napravite šare po smjesi i pecite koru u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15 -20 min .Kad se ispeče  koru istresite na krpu i savite u rolat tako da vam šare budu na vanjskoj strani motate u rolat duži dio kore .Ostavite tako da se ohladi .
ohlađenu koru odmotajte iz krpe te namažite prvo đemom od borovnica zatim umućenim šlagom .te ponovo savite u rolat i ostavite da se hladi u frižideru do služenja.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar