četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Španski vjetar






Sastojci
Za kore:
12 bjelanaca
600 gr šećera
3 kašike soka od limuna
Fil I:
12 žumanaca
200 gr šećera
2 kesice pudinga od vanile
5 kašika gustina
1 l mlijeka
250 gr margarina
125 gr maslaca
200 gr pečenih mljevenih lješnika
100 gr crne čokolade
Fil II:
200 gr šlaga u prahu
3 dcl mijleka
Za ukrašavanje:
200 gr šlaga u prahu
3 dcl vode




Priprema :
Kora: Umutiti 4 bjelanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Mutiti toliko dugo da se šećer istopi. Masu staviti u pleh veličine 25×35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrijati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim bjelancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.
Fil I: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mlijeka od 1 litra. Preostalo mlijeko od 1 litra staviti na vatru da se zagrije, dodati smjesu od umućenih žumanaca i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac. Fil podjeliti na 2 diijela, u jedan dio dodati 200 gr mljevenih lješnika a u drugi dio 100 gr istopljene čokolade.
Fil II: Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka.
Filovati tortu. Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II.

Nema komentara:

Objavi komentar