Liker od oraha, poznat kao orahovac, u narodnoj medicini se već stotinama godina koristi kao prirodni lijek za štitnu žlijezdu i probavne tegobe.
Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te hronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je vijekovima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu,
I danas je mnogima "prva pomoć" kod želučanih smetnji te kao prirodni lijek protiv anemije i za jačanje krvi. Priprema se upravo ovih dana od mladih, još zelenih plodova oraha. Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrže više od 50% masnog ulja, nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, aminokiseline, minerale, ugljikohidrate i u manjim količinama vitamine E i B6.
Orahovac je samo jedan od napitaka koji se može napraviti od ove ljekovite biljke. Osim plodova, za pripremu raznih čajeva i sirupa koriste se listovi, a želite li pripremiti najukusniji kolač, pripremite ga upravo od mljevenih oraha.
Najbolje ga je piti kada je rashlađen na temperaturu od 0 do 5 stepeni. Može se konzumirati prije i nakon obroka, a odličan okus daje kada se miješa s hranom i bezalkoholnim pićima. Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proljeva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želučanih infekcija.
Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopuniti sastojcima po želji (vanilijom, komadićima narandže...).
Potrebno:
40 mladih zelenih oraha,
800 g smeđeg šećera,
4 klinčića,
1 limun izrezan na ploške,
1 litar domaće rakije.
40 mladih zelenih oraha,
800 g smeđeg šećera,
4 klinčića,
1 limun izrezan na ploške,
1 litar domaće rakije.
Priprema:
Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati.
Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na ploške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati.
Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu. Za prirodno liječenje štitne žlijezde potrebno je piti jednu rakijsku čašicu likera dnevno, ujutro, natašte. Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna uveče.
Nema komentara:
Objavi komentar