srijeda, 18. listopada 2017.

Lisnate kiflice


Potrebno:
Za tijesto
 1,5 dl mlijeka
 1 kom jogurt (180 ml)
 20 g kvasca
 1 kašika šećera
 maalo soli
 1 kom jaje
 3 kašike ulja
 oko 650 g brašna
Za premazati tijesto
 200 g maslaca ili margarina
Za filovati
 po želji slatki ili slani nadjev
Za premazati kiflice
 1 kom žumance
Priprema:
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.
Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.
Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto.
Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela.
Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova.
Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar