Potrebno :
1 kg lignji
1 dl maslinovog ulja
4 režnja češnjaka
2 kašikice nasjeckanog peršuna
500 grama blitve
300 grama krompira
1 limun
1 mrkva
so
biber
Priprema:
Lignje očistiti, oprati i posušiti.
Premazati ih maslinovim uljem i staviti na roštilj da se peku.
Povremeno okretati na roštilju dok ne dobiju onako zlatno-žutu boju.
Krompir isjeći na kockice ,mrkvu na krugove i blitvu očistiti pa skuhati u posoljenoj vodi.
Kuhani krompir, mrkvu i blitvu ocijediti.Blitvu tek tad isjeći .
Sitno nasjeckati češnjak i prešun.
Pomiješati češnjak, peršun, maslinovo ulje, biber i so.
Sve preliti izmiješanim začinima i služiti .
Uz ovu večeru ja prepečem na žaru i kriške hljeba(ili neko pecivo) premazane sasvim malo maslinovim uljem ili smjesom kojom smo prelili lignje .
Još neko dobro vino večera za 10 😉
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar