Potrebno je:
2 kg paradajza (moze zeleni, roze ili crveni)
2 kg paprike
2 kg karfiola
2 kg sargarepe
2 kg krastavca
Za presol potrebno je:
malo vise nego po ukusu soli
koliko stane u punoj posudi s povrcem vode
Priprema:
Sve povrce oprati. Papriku nozem malo isjeci pri samom vrhu. Paradajez izbosti viljuskom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavca iseci. Karfiol podeliti na krupnije cvjetice. Sargarepu oljustiti i krajeve malo isjeci.
U posudu staviti vecu najlon vrecu, tako da krajevi malo izlaze is posude(kantu spoklopcem).
Poredjati redom jedan red krastavca, sargarepe, paprike, paradajeza i karfiola.
Ponoviti redjanjem dok ne potrosite sve povrce.
Prije nego stavite vreću posudu napuniti vodom(ako imate dvije iste kante ovo nemorate radit to je samo mjera da znate kolkovam treba vode). Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
Prvo povezati kesu pa onda poklopiti posudu poklopcem.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.
Napomena:
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
Prvo povezati kesu pa onda poklopiti posudu poklopcem.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.
Napomena:
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.
Nema komentara:
Objavi komentar