utorak, 29. kolovoza 2017.

Tuzlanske Hurmašice




Potrebno :

Za Tijesto:
 2 jajeta
 2 šoljice šećera
 200 g maslac
 brašna po potrebi
Agda:
 9 šoljica šećera
 11 šoljica vode
 1 limun

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).

Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar