nedjelja, 27. kolovoza 2017.

Torta Arabija !




Potrebno 
Za koru :
7 bjelanjaka
7 kasika secera
300 gr sjeckanih orasa
100 gr sjeckanih datula(hurme)
100 gr grozdjica
3 supene kasike brasna
1/2 pr. za pecivo

Za kremu :
7 zumanjaka
7 kasika secera
100 gr cokolade
250 gr putera

Za dekoraciju :
300 ml slaga

Priprema:
Za koru :
7 bjelanjaka umutiti dobro sa 7 kasika secera.Mutiti negdje oko 15 min.
Grozdjice potopiti malo u vodu.Poslije ih dobro posusiti.Orase samljeti na malo krupnije.
Datule isjeckati na sto sitnije.
Od 3 kasike brasna oduzeti 1 i posuti po datulama.Posto su datule jako ljepljive trebate ih malo proturiti kroz brasno.
Sad mikser ostavite sa strane i uzmite zicu ili kasiku
U smjesu od bjelanjaka dodajte prvo orahe,pa datule pa grozdjice i na kraju 2 kasike brasna koje ste pomjesali sa pola pr. za pecivo.
Staviti u pleh velicine 30x 25 da se pece.
Peci samo 8 min.Iskljuciti pec i ostraviti jos 12 min u peci.Koru ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu :
7 zumanjaka umutiti sa 7 kasika secera i kuhati na pari.Kad ste skuhali jos u toplo dodati cokoladu.
Kad se potpuno ohladi dodati puter i napraviti kremu.
Slaganje :
Kore presjeci na 2 djela po duzini.ili 3 po širini .
slagati kora krema i na zadnju šlag .


Ako želite da vam torta izgleda vislja slobodno koru presjecite na 3 djela po širini .
Tortu ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar