utorak, 22. kolovoza 2017.

Svekrvin Kremasti kolač


Potrebno 
Za koru:
 6 bjelanjaka
 300 grama šećera
1 kašika sirćeta

Za fil:
 6 žumanjaka
 250 grama šećera
 1 kesica vanilija šećera
 6 kašika oštrog brašna
 40 grama gustina
 5 dcl mlijeka
 250 grama maslaca
 300 g malina ili jagoda
 500 ml vrhnja za šlag
 1 šlag fix


Priprema:
Kora:
Umutite bjelanjke,postepeno im dodavati šećer uz stalno mućenje,umiješati sirće i masu sipati u pravougaoni pleh ili tepsiju koju ili premažete maslacem ili stavite papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena na 150°S.
Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka i staviti da prokuha.
Izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati vaniliju šećer, brašno i gustin i sve sjediniti sa preostalim mlijekom. Smjesu sipati u proključalo mlijeko i skuhati kao puding.Fil ostaviti da se potpuno ohladi i dodati ga u umućen maslac.
Koru premazati sa pola fila,preko staviti jagode koje isjeckate na kockice,na to stavite drugu polovinu fila.Umutite šlag sa jednim šlag fixom i nanesite ga preko fila.Kolač ukrasite sa jagodama po želji.

Ohladite pa poslužite .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar