ponedjeljak, 28. kolovoza 2017.

Šareni kremasti kolač







Potrebno 
za koru 
5 kom jaja
5 kašika šećera
5 kašika glatkog brašna 
1 kom Prašak za pecivo 
50 g kokosa
50 g maka mljevenog
1 kašika kakaa u prahu 

za preliti koru 
1 dl mlijeka
za fil
1/2 l mlijeka
2 kom Pudinga vanilin 
1 kašika Glatkog brašna 
100 g putera/maslaca
50 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
1 dl slatke pavlake za šlag

za  glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja


Priprema :
Za fil, u 2 dl mlijeka razmutiti puding i brašno, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. Umutiti puter, postepeno dodavati umućen puding i na kraju vaniliju i umućenu slatku pavlaku.

Za koru  odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi, smanjiti brzinu i dodavati jedno po jedno žumance muteći neprekidno.
Pomiješati brašno sa praškom za pecivi pa kašikom polako umiješati u jaja.
Smjesu podijeliti u 3 dijela, u jedan kašikom umiješati kokos, u drugu mljeveni mak i u treću kakao
U pleh obložen papirom za pečenje manjom kašikicom stavljati hrpice od smjese sa kokosom zatim stavljati drugu smjesu i na kraju treću da se sve popuni
Peći na 200 C kad počne blago da rumeni pečen je
Vruć kolač preliti mlijekom i ostaviti da se ohladi
Ohlađenu koru  podijeliti na 2 dijela uzdužno da se dobiju dvije kore, prvu premazati sa većim dijelom kreme, staviti drugu koru, premazati sa manjim dijelom fila i preliti čokoladnom glazurom.
Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar