srijeda, 30. kolovoza 2017.

Napravite preukusne kroasane, bolje nego u pekari!






Uživaćete kako će da vam se tope u ustima.
Potrebno:

 brašno 1 kg
 jogurt 180 ml
 mlijeko 180 ml
kvasac 1 kom.
 prašak za pecivo 1 kom.
 so 2 kašičice
 šećer 1 kašika
 margarin 250 gr
 mlaka voda 100 ml
 parizer 200 gr
jaja 2 komada
jaje za premazivanje 1 kom.

 Priprema:


Staviti kvasac da uskisne u toploj vodi. Zatim ga pomješati sa brašnom, pa dodati ostale sastojke, jaja, mlijeko, jogurt, so, šećer, prašak za pecivo. Sve dobro izmjesiti i ostaviti tijesto na  mjestu 30 minuta da naraste. Onda ga podjeliti na 8 jufkica ili obgi. Svaku obgu razviti u
toplom tanak krug, preko njega narendati margarin, pa opet staviti drugi krug, i tako svih osam komada, stavljati jedan preko drugog, a između rendati margarin.

Ostaviti tijesto da odmori 15 min.
Kad se tijesto odmorilo razviti sto veci krug. Iseći ga na najmanje 32 trougla a može i više.
Parizer isjeckati onoliko komada koliko ima trouglova. Na svaki staviti po jednu kocku i praviti kroasane.
Kroasane poredati u tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti susamom, po želji staviti listiće margarina. Staviti urernu  zagrijanu na 200 stepeni  da se pečenekih 20 min .
Poslužiti tople .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar