Uživaćete kako će da vam se tope u ustima.
Potrebno:
brašno 1 kg
jogurt 180 ml
mlijeko 180 ml
kvasac 1 kom.
prašak za pecivo 1 kom.
so 2 kašičice
šećer 1 kašika
margarin 250 gr
mlaka voda 100 ml
parizer 200 gr
jaja 2 komada
jaje za premazivanje 1 kom.
Priprema:
Staviti kvasac da uskisne u toploj vodi. Zatim ga pomješati sa brašnom, pa dodati ostale sastojke, jaja, mlijeko, jogurt, so, šećer, prašak za pecivo. Sve dobro izmjesiti i ostaviti tijesto na mjestu 30 minuta da naraste. Onda ga podjeliti na 8 jufkica ili obgi. Svaku obgu razviti utoplom tanak krug, preko njega narendati margarin, pa opet staviti drugi krug, i tako svih osam komada, stavljati jedan preko drugog, a između rendati margarin.
Ostaviti tijesto da odmori 15 min.
Kad se tijesto odmorilo razviti sto veci krug. Iseći ga na najmanje 32 trougla a može i više.
Parizer isjeckati onoliko komada koliko ima trouglova. Na svaki staviti po jednu kocku i praviti kroasane.
Kroasane poredati u tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti susamom, po želji staviti listiće margarina. Staviti urernu zagrijanu na 200 stepeni da se pečenekih 20 min .
Poslužiti tople .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar