srijeda, 30. kolovoza 2017.

Ljepota ovog kolača nemože se opisati riječima -Stari dobri recept !








Potrebno
Za tijesto:

 250g mekog brašna

 250g oštrog brašna

 250g margarina

 1dl belog vina

 100g šećera u prahu

 3 žumanca

 1 kašičica praška za pecivo

 prstohvat soli

Za nadev od maka:
 200g mlevenog maka
 1,5dl belog vina
 100g šećera
 50g suvog grožđa

Za nadev od oraha:
 200g mlevenih oraha
 1,5dl belog vina
 100g šećera
 50g suvog grožđa

Za nadev od jabuka:
 800g rendanih jabuka – oceđenih
 sok od jednog limuna
 2 kašike meda
 1/4 kašičice mlevenog cimeta
 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
 250g pekmeza od šljiva
 1 jaje za premazivanje kore
 4 kašike šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo.

Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti. Sipati vino i zamesiti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi
Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med. 3Izmešati i ostaviti sa strane. U dve manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi.

Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade.

Dublju tepsiju, 25cmx25cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na četiri dela. Radnu površinu posuti brašnom, rastanjiti testo i obložiti kalup.

Premazati pekmezom, i od gore ravnomerno rasporediti ohlađeni nadev od oraha.

Rastanjiti drugo testo. Staviti preko nadeva od oraha, premazati ostatkom pekmeza i ravnomerno rasporediti nadev od maka.

Rastanjiti treće testo, i na njega staviti jabuke.

Prekriti razvijenim testom, izbosti viljuškom i premazati umućenim jajetom.

Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Čačkalicom proveriti, ako je čačkalica čista, kolač je pečen. Pečeni kolač ostaviti u kalupu da prenoći. Od gore posuti šećerom u prahu.
Prijatno!




Nema komentara:

Objavi komentar