četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Čokoladni san : Ovaj kolač mi je na ljestvici top 5 …

                               



Potrebno:
Za koru 
 2 šoljice smeđeg šećera
 1 šoljica oštrog brašna
 1 šoljica mekog brašna
 1  prašak za pecivo
 1  kašika sode
 3/4 šoljice kakaa
 2 jaja
 1 šoljica mlijeka
 1/2 šalice ulja
 2 kašika  arome vanilije
1/2 šoljice ključale vode

Za kremu:
 2 šoljice mlijeka
 1  puding od vanilije
 2 kašike  šećera
 1 kašika  instant kafe (nessice)
 50 g mliječne čokolade
 50 g bijele čokolade

Za glazuru:
 200 g čokolade za kuhanje
 50 g maslaca
 5 kašika  ulja


Priprema
Za koru :
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.
Postepeno dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati 2 minute.
Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje (promjera 26cm) premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva.
Peći oko 40-45 minuta… ako je potrebno (i ovisi o jačini pećnice), slobodno pecite dulje.

Za kremu
Zakuhati šećer i puding u mlijeku, u još vrući puding umiješati obje vrste čokolade i nessicu, miješati dok se sastojci ne sjedine .
Koru  horizontalno prerezati na pola i filovati toplom kremom.
Za glazuru sve sastojke otopiti na pari i premazati preko kolača ukrasiti čokoladnim mrvicama ili po želji …
Dobro ohladiti i… uživati u sočnim zalogajima ove neodoljive torte.
Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar