petak, 5. siječnja 2018.

Kolač tri čuda !


Potrebno
Za biskvit

6  bjelanjaka
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha /lješnjaka/
3 dkg krušnih mrvica /prezli/
3 dkg brašna oštrog
1/2  praška za pecivo
1 k vanilin šećer

Za fil
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6  žumanjaka
1  vanilin šećer /po želji/
1 puding od vanilije
1 velika žlica vrhom brašna
1  margarin /25 dkg/
10 dkg tamne čokolade
I još:
25 dkg petit  keksa
malo mlijeka za natopiti petit keks
5 dkg mljevenih oraha
Priprema
Za biskvit:
Od sastojaka za biskvit umuti  biskvit, stavi ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju veličine 35X28 i peci na160-180 C, kada se ispeće ohladi ga.
Za fil:
  Umuti žumanjke i šećer i v .šećer pa dadodaj malo mlijeka i puding od vanilije sve fino sjedinite i skuhaj fil i u hladno dodaj izrađeni 1 margarin, pola žute smjese stavi na biskvit, na njega poslaži petit  kekse koje si na kratko natopila u mlijeko, u drugu polovicu fila dodaj 10 dkg otopljene tamne čokolade i stavi ga na petit kekse, odozgo pospi sa mljevenim orasima, možeš još naribati gore i čokoladu.
Kolač ohladite u frizideru pa sijecite na štanglice ili kocke i poslužte .
Prijatno!

Sočna i mirisna :Tufahija Torta!



Potrebno:
6-7 jabuka srednje veličine

Za punjenje jabuka  :
voda
šećer
po želji
orah mljeveni
grožđice
cimet
malo meda 

Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika  brašna
pola praška za pecivo

Za ukrašavanje
šlag
šarene mrvice


Priprema:

Jabuke oguliti a  sredinu izdubiti.
Staviti u dublju  posudu koja je napunjena s vodom i šećerom, samo da prekrije dno.
Jabuke napuniti smjesom od  orahima,meda i grožđic i posuti cimetom.
Peći u pećnici dok jabuke ne omekšaju.
Uumutiti sastojke za biskvit
Preliti smjesom jabuke i peći  u zagrijanoj rerni 200  stepeni dok ne bude gotovo otprilike nekih 20 -25 min zavisno od pećnice .
Kada se ohladi, okrenuti kolač naopačke
i ukrasiti umućenim šlagom i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama .
Možete poslužiti samo ili sa kuglom sladoleda od vanilije .
Prijatno!


Topi se u ustima ko sladoled :Kremasta torta sa keksom !


Topi se u ustima ko sladoled zaista prelijepa torta .
Potrebno
Za kore:

2 x 5 belanaca
2 x 10 kasika secera
2 x 1 kasika limunovog soka
2 x 3 kasike prezle

Za fil 1:
10 zumanaca
10 kasika secera

Za fil 2:
5 kasika gustina ili brasna
1l mleka
2 kesice vanil secera
250gr maslaca

I još:
200gr mljevenog plazma keksa (ili po zelji)
1/2kg slag pjena
oko 6 dl kisele vode


Priprema
Za kore :

Mutiti belanca, dodati secer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umesati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peci na 120 stepeni 1h.
Ponoviti jos jednom za drugu koru.

Za fil 1 – 10 zumanaca i 10 kasika secera skuvati na pari.

Za fil 2 – Brasno ili jos bolje gustin skuvati kao kasicu u mleku sa vanilom i kad se prohladi dodati umucen maslac.
Sastaviti filove i dodati mljeveni plazma keks ili neki keks koji volite.
Slag  umutiti sa kiselom vodom.

Slaganje : kora – krem – slag – kora – krem – slag.

Ukrasite po želji mrvicama od čokolade ili rendanom čokoladom ...

Tortu ohladite dobro u frižideru pa poslužite .

Prijatno!

Super kremasta torta sa višnjama !



Potrebno

Za Biskvit:

5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
50 g oštrog brašna
40 g kakaa
1/2 praška za pecivo
150 ml mlijeka

Za Ganache kremu:
220 ml slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade

Za Kremu od vanilije:
600 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
1 vanilin šećer
200 g maslaca
-150 g šećera u prahu

I još

250 g dobro ocijeđenih višanja iz kompota

Priprema

Za Biskvit:


Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite ručnim mikserom. Umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mlijeko.
Na kraju u smjesu nježno umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i svaki dio posebno pecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje ( promjera 26 cm) na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Pečene biskvite ohladite.

Za Ganache kremu

Čokoladu razlomite i stavite u posudu. Vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade.
Miješajte kuhačom dok se sva čokolada ne otopi, a zatim stavite u hladnjak na 2 sata. Kad se krema ohladila i stisnula, dobro je izradite električnim mikserom.

Za Kremu od vanilije

Prašak za puding pomiješajte sa vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte mu smjesu mlijeka i pudinga.
Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim maknite s vatre i ohladite.
U ohlađeni puding dodajte maslac pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Slaganje :
Prvi biskvit položite na pladanj i premažite ga polovicom kreme od vanilije. Na kremu složite višnje i malo ih prstima utisnite u kremu. Zatim na višnje rasporedite ostatkak kreme od vanilije i poklopite drugim biskvitom.
Cijelu tortu izvana premažite čokoladnom kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom.

Torta je jako bogata i kremasta, a nije preslatka. Ja sam je pravila dragome za rođendan i svi su bili oduševljeni.

Prijatno i vama !

Brzo i lako -Tiramisu bez jaja !


Potrebno:

250 ml slatke pavlake
500 g mascarpone
100 g secer u prahu
1 vanilin secer
par kapa limunov soka
250 ml hladne kafe
oko 60 piskota
kakao za posipati tiramisu

 
Priprema


Skuhati kafu i ohladiti.
Slatku pavlaku umutiti i postepeno dodati secer u prahu, vanilin secer, mascarpone i par kapa limunov soka.
Piskote umociti u kafu  i rasporediti na dno tepsije, zatim premazati kremom, pa opet piskote, krema i td….zavrsiti sa kremom, posipati sa kakaom
Ostaviti tiramisu preko noci da se stegne i da se piskote potpuno umeksaju.
Ohladen kolač sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Posna Baklava !




Potrebno :
1/2 kg kora za pitu
400 gr mlevenih oraha


1/2 margarina (posnog )
1.5 dl ulja


Za sirup/agdu :
300 gr secera
300 gr vode

Priprema:

Odvajati po 2 korice. Ukrojiti ih prema plehu, visak odseci i staviti na pocetak kore.
Orahe poprskati mokrom rukom, pa ih izmesati, da ne rasipaju .
Redjati orahe horizontalno, samo na pocetak kore, pa uvijati u rolat.
Uvijene baklave iseci, pa preliti sa 1/2 margarina i 1.5 dl ulja (rastopljenog na vatri).
Peci na 200 stepeni dok ne porumeni.
Vrucu baklavu preliti hladnim  sirupom .

Napomena: Jako je bitno prvo skuvati sirup da bi se on dobro ohladio i njime preliti vrucu baklavu.
Baklava je izuzetno ukusna i jako se brzo napravi.

Prijatno!

četvrtak, 4. siječnja 2018.

Parfe torta od lješnjaka i bijele čokolade !



Potrebno

Za biskvit:

6 bjelanjaka
6 žlica šećera
5 žlica brašna
3 žlice mljevenih prženih lješnjaka
par kapi arome vanilije
1/2 vrećice praška za pecivo
za preljev 1,5-2 dcl mlijeka

Za kremu:

4 dcl mlijeka
6 žumanjaka
100 g šećera
vrećica vanilija šećer bourbon
100 g bijele čokolade
2 vrećice želatine goveđeg porijekla
100 g mljevenih prženih lješnjaka
500 ml vrhnja za šlag

Priprema

Za biskvit :

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, postepeno im dodavajte šećer i aromu vanilije. Izmiješajte prosijano brašno s lješnjacima i praškom za pecivo, te lagano miješajući dodajte smijesi od bjelanjaka.
Okrugli kalup promjera 26 centimetara, namastite i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte lopaticom. Pecite 10-ak minuta. Još vrući biskvit prelijte s vrelim mlijekom.

Za kremu :
Žumanjke izmiješajte s obje vrste šećera i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da zakuha.
Želatine prelijte s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri. Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, te lagano miješajući pjenjačom ulijevajte smjesu od žumanjaka. Kuhajte još 2 minuta na laganoj vatri.
U vrelu smjesu dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte želatinu, te također je dobro umiješajte u kremu, možete i mikserom. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi.
Vrhnje stucite u šlag, te mu dodajte kremu od žumanjaka, potom u kremu lagano lopaticom umiješajte mljevene lješnjake. Kremu istresite na biskvit i zagladite. Ukrasite je po želji.
Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne.

Po želji u kremu dodajte i malo naribane mliječne čokolade.

Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Prekrasne Bananko Šnite !




Potrebno

Za Biskvit tamni:

4 žumanjka
12 žlica (120 g) šećera
10 žlica vrele vode
9 žlica(150 g) brašna
3 žlice (50 g) prosijanog gorkog kakaa
1/2 paketića praška za pecivo (3,5 g)
4 bjelanjka (snijeg)


Za Biskvit svijetli:
2 žumanjka
6 žlica (60 g) šećera
5 žlica vrele vode
6 žlica (100g) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)

Za Preljev i namaz za biskvite:
2 dcl nekog voćnog čaja
oko 100 g nekog kiselkastog džema(šljive, aronija)


Za bijelu kremu:
1/2 l mlijeka
4-5 žlica rižinog brašna
150 g maslaca
1oo g šećera
1 limun (sok i korica)
250 g Bananka (2 vrećice)

Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl mlijeka
grudica maslaca

Priprema
Za tamni biskvit:

Istući bjelanjke u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući s šećerom dok ne postanu pjenasti , tada postepeno dodavati vrelu vodu,žlicu po žlicu.
Dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna s praškom za pecivo i kakaom .Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka . Peći u dvije kore ili možete odjednom , pa prerezati , kako vam je lakše.

Staviti peći oko 15 minuta na 160°c .
Dok se peče tamni biskvit, na isti način pripremite i žuti biskvit.
Žuti biskvit staviti peći oko 8-10 minuta (jer je tanji ) i ne treba ga prerezati.
Pustiti biskvite da se hlade.

Pripremiti kremu kao da kuhate puding. Ugrijte mlijeko, od ukupne količine oduzmite nekoliko žlica mlijeka da dobro umutite rižino brašno i šećer, te ukuhajte u vrelo mlijeko. Kad se zgusne , maknite s vatre , umiješajte maslac koji će se lijepo otopiti,te limunov sok i koricu.
Neka vas ne brine što je mekano, krema se stisne u kalupu , kad se ohladi.

Slaganje kolača
Na dno kalupa stavite tamnu koru.Natopite je pomoću žlice preljevom čaja. Neka ne bude premokro, jer će postati gnjecavo i nećete moći razmazati džem.

Na tamnu koru namažite džem. Ja sam koristila pečeni domaći džem od šljiva bez dodanog šećera, a bilo bi jako fino i s aronijom.
Slijedeći sloj je bijela krema- pola količine.
U nju posložite i utisnite bananko u komadu.

Na sloj kreme s banankom , položite žuti biskvit,te i njega lijepo namočite preljevom.

Slijedeći je sloj opet džem , pa ostatak bijele kreme.Na kraju završite s drugim tamnim biskvitom.I njega obilno natopite čajem, pospremite kolač u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.

Glazuru pripremite tako, da u mlijeku otopite čokoladu, dodajte grudicu maslaca ili 1-2 žlice ulja i tako tekuće izlijte na vrh ohlađenog kolača.
Neka glazura ostane mekša, ljepše će se rezati. Ukrasite po želji.
Pustite da se stisne , onda skinite obruč i režite.


Uživajte u poznatom okusu bananka i mekanog i mirisnog biskvita….uz čaj i obitelj!
Dimenzije kalupa u kojem sam slagala biskvit su: 30×25 cm, visina kolača je 8cm.

srijeda, 3. siječnja 2018.

Tako ukusna i mekana ko duša :Jogurt pogača !


Potrebno:
 2 jaja
 1 jogurt u čaši
 kvasac 50gr
 2 dc vode
 2 kašikice šećera
 2 kašikice soli
 brašno po potrebi (oko 700-800 gr) tip 400 glatko
 susam za posipanje
 150 gr margarina za mazanje 
Priprema
Kvasac i šećer staviti u mlaku vodu. Promešati i ostaviti da uskisne.U brašno dodati jaja, so, jogurt i uskiseo kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti 5 minuta da se odmori, pa razvaljati u veliki pravougaonik, tanak oko 5mm. Premazati margarinom.Uvaljati u rolat. Iseći rolat na debljine oko 4-5 cm.Složiti u okruglu vatrostalnu  posudu.Masa mora da se udvostruči.
Na vrh svakog rolata staviti malo margarina i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.Može se služiti i hladna i topla super je kako god.
Prijatno!

Savjeti i trikovi za rižu u kuhinji saznajte sve cake !


Ako niste stručnjak što se tiče riže u kuhinji donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta .
Ako vam kuhana riža ne ispala  kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže.
Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za riža u mlijeku.
Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.
Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju riže ide 2,5 šolje vode!
Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.
Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.
I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije sljepljena, nije kašasta…
Ovo je osnovni postupak.
Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže:
 Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta. Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija.
 Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja ispremo mlakom vodom. Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus. Kinezi rižu kuhaju tako da je naprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.
Koliko riže skuhati? Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

Moto Keksići !


Potrebno:
250 g maslaca
430 g mekog brašna
200g šećera u prahu
1 jaje
2 žumanjaka
1 vanil šećer
pola  praška za pecivo
3 kašike  kakaa u prahu
nutella
Priprema
Maslac, šećer u prahu, vanilin šećer, jaje i žumanjke izmiksati.Dodati brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom, dodatkom za tijesto.Podijeliti na dva dijela i u jedan umiješati kakao. Ostaviti sat vremena u frižideru umotano u folju.Razvaljati tanko, na 2, 3 mm. debljine, vaditi keksiće  odgovarajućom modlom i peći na 180 C oko deset minuta, da ostanu svijetle boje.Ohlađene keksiće spajati nutellom.Zatim ih ostavit u limenu  kutiju ili plastičnu zdjelu sa poklopcem bar 1 dan prije služenja da omalo odmekšaju.
Prijatno !

Jednostavno i brzo :Hurmašice sa kokosom !


Potrebno
Za zaljev:
500 g secera
800 ml vode
1 vrecica vanila secera
1 limun isječen na kriške 
Za tijesto:
1.5 mala soljica secera
2 vrecice vanila secera
2 jajeta
2 kasike kiselog vrhnja
3 soljice ulja (one male za tursku kafu,moja je 140 ml)
550 g brasna
1/4 male kasike soli
1/2 male kasike praska za pecivo
150 g kokosa
Priprema:
Prvo pripremiti zaljev,promijesati secer,vanilu,vodu  i kada pocne da kuha staviti i limun isječen na kriške .Kuhati na srednjoj vatri 20 minuta.Ostaviti da se ohladi.
Za tijesto 
Dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom.Zatim dodati vrhnje i ulje i mutiti dok se dobro ne sjedini.Na kraju dodati brasno,sol,prasak za pecivo i kokos i mijesati dok se dobro ne sjedini. Tijesto ce biti ljepljivo na dodir ali moze da se lako oblikuje.Od tijesta praviti hurmasice koje pritisnemo na ribez.
 Peci hurmasice na 200 stepeni 20-25 minuta zavisno od pecnice . Zaliti vruce hurmasice hladnim zaljevom.
Ostaviti da se ohlade pa poslužiti .
Prijatno!

Griz ledene kocke -super kolač !


Potrebno
Za tijesto :
7  bjelanjaka
5  žumanjaka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
1   praška za pecivo 
3 kašike kakaa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode
Za kremu :
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2  žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr  šećera
Za glazuru:
150 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka
Priprema
Za tijesto:
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.
U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći  dok se ne sjediniSmjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.
Za kremu
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.

Za glazuru:

Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u frižider da se ohladi,zatim sjeći na kocke i poslužiti 
Prijatno !