subota, 30. prosinca 2017.

Savršena torta koju trebate probati !



Potrebno

Za koru:

4 jaja
4 kašike vode
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 red crne čokolade(10g)
namaz od višanja
1 staklenka višanja
3 kašike gustina
100g šećera

Za kremu :
250g krem sira
350g slatkog vrhnja
100g bijele čokolade
100ml mlijeka
6 listića želatine
150g šećera

Za glazuru:
90g crne čokolade
150ml slatkog vrhnja

Priprema

Za koru:
Odvojite bjelanjce od žumanjaca.
Izmiksajte žumanjce,šećer,vodu i brašno.
Naribajte čokoladu i na kraju lagano umješajte izmiksane bjelanjke.
Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta
Ohlađeni biskvit stavite na ukrasni tanjur i obavezno oko njega stavite obruč za torte
Višnje ukuhajte zajedno sa gustinom,šećerom i naravno tekućinom iz kompota.
Još vruće prelijte po biskvitu

Za kremu :
U 1 dc mlijeka ukuhajte šećer i na kraju i bijelu čokoladu.
Neka vam se 2-3 minute prohladi zatim dodajte i omekšalu želatinu,zatim i krem sir sve dobro izmiksajte. Ostavite par minuta da se sve skupa ohladi neka bude blago mlako. Zatim sve povežite sa tučenim slatkim vrhnjem i izlijte po višnjama
Za glazuru:
Slatko vrhnje zakuhajte na lagano ,otopite u njemu čokoladu i još vruće prelijte po torti
Tortu dobro ohladite i ukrasite po želji.
Prijatno!

Karamel Cheesecake !



Potrebno 
Za podlogu :
200 g mljevenog keksa
70 g mljevenih lješnjaka
120 g maslaca

Za kremu :
500 g sira philadelphije
400 g sirnog namaza
100 g bijele čokolade
80 g šećera u prahu
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije

Za karamel:
200 g šećera
4 kašike vode
2 dl mliječnog vrhnja za šlag
40 g maslaca
½ kašičice soli

Za ukrašavanje :
 lješnjaci po želji

Priprema

Za podlogu:

Mikserom umutiti mljeveni keks, lješnjake i otopljeni maslac. Podlogu kalupa promjera 24 cm namazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom. Smjesu utisnuti u kalup. Čuvati u hladnjaku dok se priprema krema.
Za kremu:
Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno već umućeno jaje. Na kraju umiješati otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije.
Kalup omotati folijom, uliti kremu i poravnati. Kalup položiti u posudu, uliti vrelu vodu (oko 2 cm visine) te sve položiti u donji dio zagrijane pećnice. Tortu peći oko 60 minuta na 160 ˚C. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i tortu lagano hladiti.
Tortu hladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi te je držati u hladnjaku nekoliko sati.

Za karamel :

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti. Karamel uliti u staklenu posudu i ohladiti. Držati u hladnjaku.
Krišku torte preliti karamelom i posuti  lješnjacima.
Karamel se hlađenjem zgusne te ga je prije uporabe potrebno zagrijati.

Prijatno!

Lagan i fin plazma kolač!



Potrebno

Za koru:

5 komada jaja
5 veliki kasika sećera ( kristal)
100 ml ulja
5 velikih kasika brasna
3 velike kasike kakao praha
1 vrecica prašak za pecivo

Za agdu :

100 ml vode
100 g secera

Za fil:
400 g kisele pavlake
250 g secera u prahu
300 g mljevene plazme (keks)
200g slaga
kisela voda (za slag)

Priprema 

Za koru :
Izmikstati jaja i secer dobro pa dodati ostale sastojke za koru i sve zajedno izmjesati. Peci u zagrejanoj rerni na 180°.
Za agdu :
Napraviti agdu od vode i secera pa zaliti ispecenu koru i ostavit sa strane(malo dsamo da prokuha ).
Za fil:
Kiselu pavlaku umutati sa secerom u prahu pa dodati mljevenu plazmu i sve zajedno promjesati i ostaviti sa strane.
Slag u prahu pripremiti po upustvu na vrecici ali sa kiselom vodom. Miksati u cvrst snjeg i spojiti sa predhodnom smjesom od plazme i pavlake i sve zajedno promjesati.
Nafilovat preko pecene kore i dekorisati sa kakaom ili mrvice cokolade. Staviti u frizider par sati a najbolje je kad prenoci, rezati na kocke i sluziti kolac.
Prijatno!

petak, 29. prosinca 2017.

Čokoladna COCA-COLA torta!





Potrebno:
200gr maslaca 
200ml coca-cole 
220gr brasna 
1vrecica praska za pecivo 
1/4kasikice sode 
 50gr tamnog kakaa 
240gr secera 
1vrecica vanil.secera 
2 jaja 
175ml mlijeka
 50gr kiselog vrhnja malo soli

Za ganache krema :
100gr tamne cokolade(55%-60%)
 100gr tamne cokolade(70%)
 200ml mlijeka 30gr maslaca

Priprema:
 1. Otopite maslac na pari zajedno sa coca-colom.Ostavite na stranu da se malo prohladi. Zagrite rernu na 180°C. Pripremite kalup obima 23cm. 2. Prosite zajedno brasno,pr.za pecivo,so,sodu b.b i kakao.Dodajte secer i van.secer. Napravite manje udubljenje u brasnu,pa dodajte lagano umucena jaja i mjesajte sa zicom,u tankom mlazu dodajite i prohladenu smjesu od maslaca i cole,stalno mjesajuci zicom da se ne stvore grudvice. Na kraju dodajte i kiselo vrhnje i mlijeko,izmjesajte smjesu. 3. Smjesu istresite u kalup i pecite 40-50 min. Provjerite cackalicom,ja sam pekla tacno 40 min. Tek kad je torta pecena,pocnite pripremati kremu. 4. Na laganoj vatri istopite zajedno obje vrste cokolade sa mlijekom.Maknite sa vatre i dodajte maslac,mjesajuci otopite maslac i prohladite kremu. Toplu kremu prelite preko mlake torte. Ostavite par sati u frizideru da se torta ohladi i krema stegne. Posluživanje Mozete sluziti sa umucenim slatkim vrhnjem ili sumskim vocem.
Prijatno!

Čokoladice sa mentol punjenjem





Potrebno:
 500 gr šećera u prahu 
 300 gr čokolade za kuhanje 
 110 ml kukuruznog sirupa 
 1 kašika ulja 1
 1 kašičica ekstrakta mente
 1 kašičice soli
Priprema :
 Puter sobne temperature umutite sa kukuruznim sirupom i ekstratkom mentola. Dodajite malo po malo šećera u prahu dok ne dobijete tvrdu smjesu koju možete razvući oklagijom. Razvucite na radnoj površini i kalupom vadite male krugove. Ostavite u frižideru par sati. Čokoladu za kuhanje otopite sa uljem pa u nju umačite mentol. Ostavite da se ohladi u frižideru dok se čokolada ne stisne.

Čarolija savršenih ukusa koji se stapaju :Čokoladna torta sa Malinama!



  Potrebno:

 Za kore: 2 jaja 300 gr šećera 1 kesica vanilin šećera 125 gr istopljena margarina 100 gr kakaa 200 gr brašna 2 dcl jogurta 1 kesica praška za pecivo 2 dcl vruće nes kafe

Fil I: 500 gr malina 200 gr šećera 2 dcl vode 1 puding od maline

Fil II: 200 gr šlag kreme u prahu 2 dcl vode 200 gr čokolade 2 dcl kisele pavlake

Priprema:

 Umutiti 2 jaja sa 300 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera. Dodati 125 gr istopljena margarina, 2 dcl jogurta, 100 gr kakaa, 200 gr brašna i 1 prašak za pecivo. Sve dobro umutiti i dodati 2 dcl vruće nes kafe. Masu staviti u pleh obima 26 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni. Kad se kora ispeče i dobro ohladi, vodoravno je izrežemo na 3 dela. 
Fil I: U posudu staviti 500 gr malina, 200 gr šećera i 1 dcl vode. Sve skupa prokuvati da se šećer istopi pa dodati 1 puding od maline umućen sa 1 dcl vode. Kuvati dok se ne zgusne. Topao puding naneti ravnomerno na sve tri kopre i ostaviti da se ohladi.
 Fil II: Umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl vode, dodati 200 gr istopljene čojkolade i 2 dcl kisele pavlake. Sve dobro umutiti i filovati tortu. Kora na kojoj je sloj od malina, fil II, Kora, fil II i tako redom. Tortu ostaviti 2 do 3 sata u frizider da se fino stegne, a potom je seci na parcad i sluziti. 
Prijatno!

Crno bijela simfonija– Predivan kolač!





Potrebno :
Za Biskvit 200 grama brašna 250 grama šečera 2 jaja 100 grama kakaa 2,5 dcl jogurta 100 ml ulja 2,5 dcl vruće kave ili nescafea 1 1/2 čajna žličica sode bikarbone džem po želji (poželjno je da bude kiselkastiji)

Za mus : 300 grama bijele čokolade 3 dcl vrhnja za šlag

Priprema :
Prosijte sve suhe sastojke. Jaja pomješajte sa šećerom pjenasto pa dodajte sve ostale sastojke. Smjesu stavite u kalup 20×30 cm. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 min. Vruć kolač premažite džemom. Nekoliko sati prije, rastopite čokoladu sa vrhnjem za šlag pa stavite u frižider da se dobro ohladi. Hladno izmiksajte u šlag. Premažite ohlađen kolač i stavite ga u frižider da se još dobro sve ohladi i stisne.
Prijatno!

Cheesecake! Ovo je toliko dobro da ne možete prestati jesti :)





Potrebno: 200 g maslaca 300 g mlevenog plazma keksa 5-6 kašika hladnog mleka 1/2 litre slatke pavlake 250 g šećera u prahu 450 g krem sira 2 kesice vanilin šećera 1 kesica želatina 1 kesica krem fixa 500 g svežih jagoda (može bilo koje voće) 5 kašika šećera 1 kesica želatina

Priprema: 

1. Omekšali maslac,mleko i plazma keks dobro sjedinite pa obložite dno kalupa i stranice do pola.Stavite u frižider da odstoji sat vremena. 2. Slatku pavlaku umutite dobro a zatim dodajte krem sir,šećer u prahu i krem fix. 3. Želatin pripremite prema uputstvu iz kesice pa ga dodajte u fil sa sirom.Sve zajedno dobro promešajte pa ga nanesite preko kore. 4. Na kraju jagode prokuvajte sa šećerom i sa 1 dl vode.Tome na kraju dodajte jedan pripremljen želatin i dobro promešajte.Kada se ohladi prelite ga preko kolača.Stavite u frižider da se dobro stegne.
Prijatno!

Cheesecake sa grisom i voćem!



Ukusan i brz kolač bez puno muke. 

Potrebno:
  1 kg svježeg sira 
  130 grama slatkog vrhnja 
 100 grama Pšeničnog grisa
  250 grama šećera
  4 jaja 
130 grama ulja 
1/2 kg voća po želji
Za dekoraciju :
 1/2 l vrhnja za šlag


Priprema:
 1. Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom pa lagano dodati sve ostale sastojke. 2. Pretresti smjesu u kalup 20×30 cm pa dodajte voće izrezano na kockice. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 min. Na ohlađen kolač  možete premazati šlag ili samo ukrasite šlagom onda smanjte količinu šlaga .
Prijatno !

Cheesecake Brownies





Potrebno: 
Za bijeli dio: 500 gr krem sira 100g šećera 1 jaje 1 šolja sitno sjeckane bijele čokolade

Za crni dio: 1 šolja sitno sjeckane čokolade za kuhanje pola šolje šećera 2 jaja pola šolje brašna pola praška za pecivo na vrh kašičice soli 150 gr putera

Priprema :
 svijetli dio: Pomiješajte krem sir sa šećerom i jajetom pa mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte 1 šolju čokolade i ostavite sa strane. Tamni dio Na pari otopite puter i čokoladu pa pomiješajte sa pola šolje šećera, jajima brašnom praškom za pecivom i solju. Polovinu smjese uspite u tepsiju, pospite krem sirom i zalijte ostatkom čokoladne smjese. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 minuta. Prijatno !

Cappucino šnite – Za rođendansku torutu najbolja!!



  


Potrebno:
Biskvit 6 jaja 6 žlica šećera 3,5 žlice oštrog brašna 2 žlice kakaa 1/4 žličice praška za pecivo 60 g tostiranih mljevenih badema malo ruma za natapanje biskvita (po želji) 
Ganache krema 200 ml slatkog vrhnja 200 g kvalitetne tamne čokolade 
Cappuccino krema 700 ml mlijeka 2 pudinga s okusom vanilije 2 žlice škrobnog brašna 3 žlice šećera 1 Bourbon valinin šećer 100 g bijele čokolade 2,5 žlice instant cappuccina 50 ml toplog mlijeka 150 g maslaca 

Priprema
 Za Biskvit Odvojite žumanjke i bjelanjke pa bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom. Brašno, kakao, prašak za pecivo i bademe pomiješajte te ih polako dodajte smjesi jaja i šećera. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu uspite u veliki pleh (od pećnice) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva 15 min. Pečeni biskvit oštrim nožem odvojite od rubova kalupa i izvadite ga na rešetku ili čistu krpu i ohladite. Zatim pažljivo odstranite papir za pečenje i biskvit po širini prerežite na tri jednaka dijela.
 Ganache krema 
Čokoladu razlomite na manje komade i stavite u posudu. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko čokolade. Smjesu miješajte sve dok se čokolada sasvim ne otopi i dok ne postane homogena. # Kremu stavite u hladnjak na 2 sata da stisne, a zatim je dobro izradite električnim mikserom. 
Cappuccino krema U posudi pomiješajte puding, škrobno brašno, vanilin šećer i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom pa mu dodajte smjesu pudinga. Miješajte na laganoj vatri do se ne zgusne. Zatim ubacite usitnjenu bijelu čokoladu i cappuccino koji ste otopili u 50 ml toplog mlijeka. Sve zajedno kuhajte dok se čokolada sasvim ne otopi, a zatim maknite s vatre i ohladite. U ohlađenu kremu dodajte pjenasto umućen maslac i sve zajedno dobro izradite električnim mikserom. Prvu trećinu bisvita poškropite sa malo ruma i premažite ga polovicom cappuccino kreme. Na kremu položite drugu trećinu biskvita, poškropite ga rumom i premažite ostatkom cappuccino kreme te poklopitom zadnjim biskvitom. Cijeli kolač premažite ganache kremom i po želji ukrasite bijelom čokoladom. POSLUZIVANJE Kolač je tako mekan i sočan da se jednostavno topi u ustima. Oni koji su ga probali rekoše da mi je ovo najbolja kreacija do sada. I ja se moram složiti s njima

Brzi plazma kolač


Kada vam se jeden nešto slatko, kremasto, a brzo odlično će doći ovaj brzi kolač. Plazma nije isključiva, može da se koristi i bilo koji keks koji imate kod kuće, pa čak i mleveni, da se posipa deblji sloj. Sastojci:
    600 ml mleka 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake 3 kašike šećera ( ili po ukusu ) 80 gr margarina 100 ml slatke pavlake 300 gr plazma keksa malo mleka za umakanje keksa
Priprema: Podeliti keks na tri jednaka dela, gomile, pa što vam preostane ( 2 – 4 kom ) ostaviti za donji red. Ili raspodeliti na tri dela keks koji imate. Umutiti puding, šećer i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kada provri zakuvati puding i mešati. Kada se zgusnulo skloniti sa vatre, dodati iseckan margarin i mešati dok se sve ne sjedini, zatim dodati neumućenu slatku pavlaku ( tako u tečnom stanju ) i opet mešati dok se ne sjedini. U kalup staviti kesu pa staviti nekoliko kašika fila, premazati, pa zatim poslagati red plazma keksa umočenog u mleko. Odmah sipati deo fila, opet red keksa i preostali fil. Odgore red plazma keksa i to ona veća gomila. Zamotati preko ostakom kese koja viri i staviti u frižider. Može da se jede posle sat ipo, dva, ali najbolje bi bilo da odleži do ujutro ( ali to kod nas nije bio slučaj ) moglo je da se jede isto veče/ noć…šta zna glad kad je ponoć ;) Prijatno!

Brzi kolač sa bundevom

Potrebno je:
    4 jajeta, 250 g šećera, 450 g pirea od bundeve, 250 ml ulja, 250 g oštrog brašna, dve kašičice praška za pecivo, dve kašičice cimeta, kašičica sode bikarbone, kašičica soli, prah šećer
. Skuvajte bundevu, napravite pire sa štapnim mikserom i ohladite. Jaja i šećer penasto umutite. Dodajte pire od bundeve i ulje. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, sodu i cimet pa lagano bez previše mešanja sjedinite sa smesom od bundeve. Smesu sipajte u podmazanu tepsiju i pecite oko 45 minuta. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.