petak, 29. prosinca 2017.

Brzi kolač sa bananama koji će vas ostavit bez daha!!


Sastojci: Kora
    6 jaja 100 g šećera 3 kašike vode 50 g brašna 15 g kakaoa 1 prašak za pecivo
Fil
    4 dl mleka 4 kašike brašna 100 g šećera 100 g čokolade 200 g putera
Dekoracija
    4 banane 5 dl slatke pavlake
Priprema: Kora 1. Penasto umutite jaja, postepeno dodajući šećer. 2. Dodajte mlaku vodu, kakao i brašno pomešano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite. 3. Dobijenu smesu sipajte u odgovarajuću tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 180°C 30 minuta. Fil 1. Brašno i šećer izmutite u 1,5 dl hladnog mleka, a preostalo mleko ostavite da provri. 2. Posebno izlomite čokoladu na kocke, pa dodajte u ključalo mleko i mešajte dok se ne otopi. 3. Zatim sipajte umućenu smesu od mleka, brašna i šećera i mešajte dok se ne zgusne. 4. Ostavite da se ohladi, a zatim sjedinite s umućenim puterom. Finalni postupak 1. Na ohlađenu koru sipajte čokoladni fil pa odozgo poređajte kolutove banana. 2. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko voća. Ostavite da se ohladi i stegne, pa isecite na kocke.

Brzi čokoladni užitak!





Za biskvit :3 jogurta 270 g glatkog brašna 220 g šećera 100 ml ulja 25 g kakaa 2 žličice sode bikarbone

Za kremu : 150 g maslaca 170 g čokolade sa visokim udjelom kakaa 100 g šećera 120 ml mlijeka Recept – Brzi čokoladni užitak
Priprema :
Priprema biskvita Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom. U posudi električnim mikserom umutite jogurt, šećer, ulje i kakao. Dodajte brašno i nastavite mutiti. Lim za pečenje (20×30 cm) obložite pek papirom. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Biskvit nakon pečenja ostavite da se ohladi.
 Priprema kreme Maslac rastopite na pari i maknite sa vatre. U maslac dodajte komadiće čokolade, šećer i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađeni biskvit prelijte čokoladnom kremom i ostavite da se stisne nekoliko sati u frižideru prije serviranja.Prijatno !

Brze lisnate kiflice po receptu moje prijateljice iz Makedonije..





Potrebno : 
1kg brasno 
2 jaja+1 za premazivanje 
2 kvasca 
1/2 mleko 
12 kašika masloo
, 2 kafeni kašika sol, 
1 kašike šećer,
susam, 
1 margarin

Priprema: 1.Sve stavat  sostojke i mesi meko testo,se ostava da kisni 15minuti,te deli na 5 dela 2.sve razviti   kora se premaze  sa margarin 3.i se vika kako rolad,da otstoi 10 minuta 4.se rasukuva kora i se seci na triagolnici ,se stava sirenje i se vitkat kiflici,se premackuvat so jajce i se posipuvat so susam.Se ostavat malku da nadojdi,i se pecat vo zgrejana rerna na 200c 5.pred pecenje…Prijatno i uzivajtee!!!

Brze krofne iz rerne: Narastu ogromne, bez pečenja u dubokom ulju!


Te velike, mekane i iznutra šuplje loptice posute šećerom u prahu svima su omiljene, ali priprema tradiconalnih krofni nije nimalo jednostavna. Tu je i dio sa prženjem u dubokom ulju, što nije zdravo, a stajanje uz šporet jako je naporno, piše “Stil“… Zato smo za vas pronašli recept za preukusne krofne iz rerne, koje se prave duplo brže, a ukus je fantastičan Sastojci:
    40 g svežeg kvasca, 900 g oštrog brašna + oko 100 g mehkog za premesivanje i oblikovaje, 4 cijela jaja, 300 ml jogurta, 200 ml vode, 150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice, 150 g margarina + 100 za premazivanje.

Brze čokoladne krem kocke


Volite li vi one kolače koji su jednostavni za pripremu, čokoladni, ukusni i pašu za gotovo sve prilike? Nama su takvi omiljeni i zato vam donosimo recept za čokoladne kocke SASTOJCI
    Šolja (250 ml) omekšalog putera 80 g poluslatke čokolade, sitno iseckane Šolja šećera 1 šolje kakao praha 1 šolje maskarpone ili nekog drugog krem sira3 jaja 2 kašike vanila ekstrakta 1 šolje brašna Malo soli
Za čokoladni preliv
    160 g čokolade, sitno naseckane 6 kašika slatke pavlake 3 kašike putera
PRIPREMA Rernu uključiteda se greje na 160 C, a četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom. Puter i čokoladu za koru topite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Kad je čokolada otopljena dodajte joj šećer i mešajte na pari dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite smesu sa pare pa umešajte krem sir, vanila ekstrakt i jaja pa mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete jednoličnu smesu. Brašno, kakao prah i so promešajte, pa dodajte smesi od čokolade i sira, mešajte da ne bude grudvica, pa tako pripremljeno testo prelijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta. Kad je kolač pečen izvadite ga iz kalupa da se hladi, a vi u međuvremenu pripremite preliv. Jednostavno, na šporetu zagrejte pavlaku i puter, do tačke ključanja, pa tom mešavinom prelijte komadiće čokolade i mešajte dok se sve ne sjedini pa odmah prelijte preko kolača. Poslužite sa kuglom sladoleda od vanile.

Brza pizza bez kvasca i čekanja dizanja tijesta …


Potrebno:
    250 gr brasna 1 jaje 2,5 dcl tekuceg jogurta 1/2 kasicice sode bikarbone 1/2 kasicice praska za pecivo 1 kasicica soli
Priprema: Umutiti jaje, sa solju i mrvicom secera, zatim uliti jogurt, prasak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte brasno, muteci na najmanjoj brzini, da se sastojci spoje..i gotoovoo. Najveci pleh od rerne oblozite papirom za pecenje ili namazite masnoćom i pospite brasnom, ulijte testo. Tijesto je čudno, ni retko ni gusto, lepljivo je..spremite kasiku koju cete umakati u toplu vodu. Tijesto izrucite na sredinu pleha i mokrom kasikom razvucite testo do ivica, testo treba da bude tanko. U medjuvremenu ugrejte rernu na 250, odmah na to tijesto stavite sve nadeve , salamu i sir i pecite 10-12 minuta. Dobićete savršeno meko i tanko testo. Prijatno

Brza keks torta…Dok skuhate kafu i ona je gotova!!


Sastojci:
    400g.keksa 150g.turskog keksa 500ml.mleka 2pudinga ukus karamel 125g.margarina ili putera 150g.šećera 50g.bele čokolade 50g.crne čokolade(ili 3kašike čokolade u prahu)
Priprema: Staviti mleko da provri pa polako u provrelo mleko sipati puding sa šećerom. Kuvati do željene gustine. Dodati u vrelo belu čokoladu. Fil ohladiti pa dodati umućen margarin..fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati istopljenu crnu čokoladu ili 3 kašike čokolade u prahu. Filovati; Poredjati keks natopljen u neki sok pa beli fil,pa crni fil …pa red turskog keksa…pa opet beli fil-crni fil-keks i na kraju staviti preko celog kolača crni fil i istopljenu čokoladu dekorisati po želji.

Brza jafa torta s eurokremom


SASTOJCI

600 grama šlaga, 
9 dl kisele vode, 
300 grama mlevenog Plazma keksa, 
300 grama jafa keksa, 
50 grama eurokrema.

PRIPREMA Za prvu koru umutiti 200 grama šlaga, 3 dl hladne kisele vode i dodati 300 grama mlevenog keksa pa sve dobro izmešati. Druga kora se pravi isto kao i prva kora, samo umesto mlevenog keksa dodati seckani jafa keks. Treća kora se pravi isto kao i prva i druga kora, ali umesto keksa treba dodati eurokrem. Pre služenja tortu ukrasiti po želji.

Brza čokoladna torta na vašem stolu za 30 minuta!!


POTREBNI SASTOJCI
    500 gr cokolada 100 gr maslac 100 gr sećer 4 kom jaja sećer u prahu
PRIPREMA Čokoladu izlomite u kockice, maslac narežite na male komade, sve zajedno pomiješajte i lagano topite na pari. Kada se skroz čokolada otopila dodajte šećer, žumance i sve dobro promiješajte. Bjelanjke istucite u posebnoj posudi, te dodajte u prethodnu smjesu. Kalup obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 170oC. Ukoliko smjesa izgleda da je previše tečna, dodajte kašiku brašna. Stavite kolač da se peče 1 sata u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo pospite sa malo šećera i prahu. Ova torta se može jesti i topla i hladna, zavisi kako volite.

Bounty kuglice


Sastojci 200 g kokosa konzerva kondezovanog mleka 200 g čokolade Priprema 1. Izmesati dobro kokos i kondenzovano mleko i ostaviti 1 sat u frizideru. 2. Praviti kuglice zeljene velicina i redjati na tacnu. Ponovo vratiti u frizider na kratko, taman toliko dok se cokolada otopi. 3. 200 g čokolade otopiti na pari pa svaku kuglicu zamociti u cokoladu i redjati na pek papir .Sacekati da se cokolada stegne pa ih spakovati u kutiju i drzati u frizideru. Imaju bozanstven ukus kondenzovanog mleka. Posluživanje Ja sam polovinu umakala u crnu a polovinu u mlecnu cokoladu, mada su jos bolje ako se izmesa pola crne a pola mlečne cokolade. Umesto kuglica, smesa se moze sipati u manji pleh pa potom rezati na kockice i umakati u cokoladu.

Boja žumanca je važna: Znate li koje je jaje snijela zdrava koka?


Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanca itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela. Jeste li ikada razmišljali koje bi boje žumance iz jaja trebalo biti? Ispostavilo se da bi boja trebala biti zapravo jako važna. Prije nekih 100 godina, naučnici su otkrili da se boja žumanca kod jaja određuje prema broju karotenoida koji sadrži. To su antioksidansi koji pomažu u formiranju vitamina A, koji pomaže da se poboljša stanje naših kostiju. Slijedom toga, što bogatija boja žumanca, to više zdravih hranjivih tvari sadrži za naše tijelo. Boja žumanca direktno ovisi o tome kako se hranila kokoš. Ako se njena prehrana temeljila isključivo na žitaricama, onda će žumance biti blijedo žute boje. Ukoliko je njena prehrana sadržavala kukuruz, biljke i insekte, tada će boja imati i više od jednog tona narandže u žumancu. Neke velike farme jaja, koriste posebne ljestvice s 15 različitih žuto-narandžastih nijansi, kako bi se utvrdio kvalitet njihovih proizvoda. U pravilu, poželjno je konzumirati jaja koja imaju svijetlo narandžasta žumanca, jer sadrže najveću količinu tvari koje su potrebne našem tijelu. Ponekad, blijede boje žumanca, rezultat su sezonskih promjena. U zimi, žumanci često postaju svjetliji zbog relativno male količine hrane koja se daje kokošima u ovo doba godine. No, u većini slučajeva, blijeda boja je pokazatelj niskog kvaliteta jaja i slabijem zdravlju kokoši koje nesu jaja. Jaja ove vrste, neće nam dati potrebnu količinu zdravih hranjivih tvari koje su nam potrebne. Uvijek biste trebali provjeriti kvalitet jaja, tako što ćete čitati deklaracije na kutijama u kojima se nalaze jaja. Obratite pažnju na prisutnost bilo kakvih sintetičkih bojila koje su dodane, i kupite jaja samo iz pouzdanih dobavljača, gdje se kokoši drže u dobrim uvjetima.

Bogata moto keks poslastica



  Potrebni sastojci: BISKVIT
    2 jaja 1 dcl mlijeka 1 dcl ulja pola praška za pecivo 4 kašike šećera 100 gr mljevenih oraha 4-5 kašika brašn
a KREMA I UKRAŠAVANJE
    1 puding od vanilije 28 kom moto keksa 500 ml vrhnja za šlag 1 želatina u vrećici 500 ml mlijeka (za puding) 4 kašike šećera (za puding)
Priprema Skuhajte puding prema uputama .Dok se puding hladi umutite sve sastojke za biskvit i stavite da se peče Kada bude gotov, ohladite ga i pažljivo prebacite u kalup za tortu koju ste prethodno obložili moto keksom )oko obruča) . Umutite šlag.Pripremite želatin prema upustvu na vrećici. Ostatak keksa umotajte u suhu kuhinjsku krpu i izlupajte ga valjkom da se usitni. Ostavite nekoliko keksa za ukras na kraju . Spojite i izmiješajte puding, pola umućenog šlaga i želatinu, umutite , pa ubacite usitljeni keks, izmiješajte kašikom .Na ohlađeni biskvit ispite kremu, pa na kremu stavite ostatak šlaga i ukrasite po želji (mi smo stavili ribanu čokoladu i polovice moto keksa) . Dobro ga ohladite, najbolje preko noći,kako bi keks omekšao da bi se torta lakše rezala.

četvrtak, 28. prosinca 2017.

Bijeli kuglof


Sastojci:
    250gr putera 200gr šećera 1 kesica vanilin šećera 4 jaja so
    400gr brašna 1 kesica praška za pecivo 150ml mleka 100gr mlevenog badema 1 limun 1 belanaca 200gr šećera u prahu 1 kašičica limunovog soka 70gr seckanog pistaća
Priprema: Staviti mleko da se kuva, pa kada proključa preliti bademe da odstoje u njemu. Umutiti puter sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jedno po jedno jaje, pa brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i bademe sa mlekom. Dobro umešati. Sipati testo u podmazani kalup. Peći 60 minuta u rerni na 180 stepeni. Umutiti belanac sa šećerom u prahu. Dodati malo soka od limuna pa ovom smesom premazati kuglof. Posuti seckanim pistaćima.