četvrtak, 28. prosinca 2017.

Bijeli kolac!



   Potrebno:
    4 jaja 
    5dl.cvrstog jogurta 
    125g. maslaca 
    500g. griza /sto sitnijeg/ 
    1 vanili secer 
    1 prasak za pecivo 200g. secera
Zaljev:
    3/4l. vode 500g. secera 1 limun sok 100g. kokosovog brasna
Priprema 1.Pomijesajte jaja, secer, vanili, i jogurt. 2.Maslac otopite, ohladite i dodajte smijesi od jogurta. 3.Mutite mikserom dok se secer ne otopi. 4.Dodajte griz u kome ste pomijesali prasak za pecivo. 5.Pleh vel.25×35cm. 6.Izlijte smijesu i pecite 35minuta na 175C. 7.Zaljev kuhajte 5 minuta dodajte sok od limuna i ohladite. 8.Peceni kolac narezite na kocke, zalijte sirupom, pustite da se ohladi. 9.Vadite svaku kocku i uvaljajte je u kokosovo brasno.

Oduševite svoje mališane sa :Zlatnim pudingom !



Potrebno :

1 jabuka
1 kruška
kašičica cimeta
2 kašike šećera
kašičica vanilin šećera
1 puding od vanilije
3+1 dl vode

Za dekoraciju :

po želji slatko vrhnje sa malo lješnjaka ili oraha

Priprema:

Oljuštite jabuku i krušku i isecite na komadiće. Prokuvajte 3 dl vode sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom i u tome pet minuta kuvajte izrezano voće. Izvadite voće iz tečnosti da se malo procedi, pa ga razdelite u četiri posudice. U decilitar vode dobro razmutite prašak za puding, sipajte u tečnost u kojoj se kuvalo voće. Kuvajte kratko da se zgusne. Razlijte kuvani puding u čaše preko voća i ostavite da se ohladi.

Ukrasite po želji umućenim slatkim vrhnjem .

Ohlađeni pudin poslužite .

Prijatno!

Francuska hit poslastica :Popelini !



Potrebno :

Za krofne

200 ml vode
100 g putera
130 g brašna
4 jaja
1 kašičica šećera
prstohvat soli

Za čokoladno punjenje
300 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
4 kašike šećera
1 kašika ulja

Priprema:

U šerpu stavite i izmešajte vodu, maslac, so i šećer. Sve kuvajte na laganoj vatri dok ne provri, pa sklonite sa vatre. Zatim pažljivo dodajte brašno, pa vratite na šporet i mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Kada se smesa ohladi, dodajte jaja, jedno po jedno. Kašičicom uzimajte testo i spuštajte u pleh. Pleh na kojem pečete krofnice obavezno prekrijte papirom za pečenje.
Prvih 15 minuta pecite na 220 stepeni, zatim narednih deset na 190 stepeni. Kada se krofne ohlade spremne su za punjenje. Pomešajte sve sastojke za čokoladni preliv i kuvajte ga tri-četiri minuta, dok ne dobijete gustinu meda. Ovom mešavinom napunite krofne pomoću šprica. Ostatak čokoladnog preliva prelijte preko krofni.

Prijatno !

Vojvođanski gulaš!



Potrebno :

500 g junećeg mesa,

4 glavice crnog luka,

1 šargarepa,

1 paštrnak,

2 čehna bijelog luka,

1 paprika, ulje,

1 dl soka od paradajza,

50 ml crnog vina,

lovorov list,

suvi biljni začin,

so, biber,

peršunov list

Za knedle 2 jajeta, brašno, ulje, so

Priprema:

Izmutite jaja sa malo soli, dodajte ulje i brašna po potrebi kako biste dobili knedle srednje tvrdoće. Crni i beli luk isecite na rebarca, propržite na malo ulja, pa dodajte sitno iseckanu šargarepu, paštrnak i meso isečeno na kockice. Nalijte malo vode i krčkajte poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Pred kraj kuvanja sipajte vino, sok od paradajza i začinite po želji. Kašikom oblikujte knedle, stavljajte ih u gulaš i kuvajte zajedno sve još 10 minuta.

Poslužiti toplo .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Sočna jagnjetina sa krompirom !



Potrebno :

2 kg jagnjetine,

800 g krompira,

2 mrkve,

luk u ploškama,

60 ml maslinovog ulja,

so, biber,

3 grančice svežeg ruzmarina,

kašičica origana

Priprema:

U vatrostalnu posudu stavite jagnjetinu moze i u komadu ili icijecite na veće komadiće , krompir isječen na željene komade ne take mrkvu ako je sitnija moze i čitave ili samo popolovit i isjeć na veće krugove , i luk isječen na veće komade. Poprskajte uljem i začinite sa malo soli i bibera. Pospite ruzmarinom i origanom.
Poklopite ili stavite alu foliju i kuvajte u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko sat vremena. Često zalivajte s malo vode pred kraj skinite poklopac ili foliju puste da malo zarudi dobije zlatnu rumenu boju . Poslužite vruće.

Prijatno!

Prozvali su ga Ludo tijesto -Pogodno za sve vrste peciva uvjerite se i vi da je odlično !



Potrebno:
oko 1 kg brašna (spremite još 200g za svaki slučaj),
500 ml mlakog mleka,
200 ml jogurta,
2 jaja,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
1 kocka kvasca.


Priprema :
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje.
Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom.
Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.
Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke.
Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste.
Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite.
Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

Stari recept za domaći rolat sa đemom najlakša i najbrža verzija !



Potrebno
za koru:

5 komada jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za peciva
Za premaz:
Džem po želji (šljiva, kajsija, jagoda itd …)

Priprema:

Izmutiti jaja, prvo belanca da budu čvrsta kao sneg, u njih se doda šećer, potom se doda žumanca jedno po jedno, brašno i prašak za pecivo. Smesu razliti u pleh, na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Peći oko 15 – 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni, dok ne porumeni.
Posuti šećerom u prahu ili običnim šećerom, ukoliko želite

Prijatno!

srijeda, 27. prosinca 2017.

Bakini Medenjaci


Potrebno_:
    550 gr brašna 200 gr meda 150 gr šećera 100 gr masti 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica cimeta(ja dodam i više ) 2 jaja 1 vrećica smjese za medenjake
Priprema : U šerpici otopite med sa šećerom i masti. Dodajte jaja, sodu bikarbonu, cimet i smjesu za medenjake dobro promiješajte. Malo po malo dodajte brašno dok ne odbijete glatko tijesto. Rukama odvajate kuglice pravite medenjake i redajte u tepsiju koju ste oblozili papirom za pečenje . Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta. Medenjake spremit u neku zdjelu da se ohlade meni su najbolji sutra dan kad malo otpuste. . Prijatno!

Bajaderka


Sastojci
    1 litra mlijeka 150 grama griza 250 grama margarina 1-2 žlice kakaa 200 grama šećera 1 vanili šećer korica limun i sok od pola limuna petit keksi
Priprema 1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte margarin da se rastopi pa u tome zakuhajte griz. Podjelite smjesu na dva dijela pa u jedan dodajte kakao, a u drugi vanili šećer i limun. 2. U protvan veličine 20×30 poslažite kekse pa prvo stavite crnu smjesu. 3. Na crnu kremu stavite petit. 4. Na kekse stavite bijelu kremu i posložite kekse i to je to. Ubacite u frižider i pričekajte da se ohladi.

Bajadera: Najfiniji recept bez miksera i pećnice gotov za 20 minuta


Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više. Donosimo vam najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni pećnica niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta. Sastojci:
    – 9 žlica vode – 20 dkg šećera – 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake – 25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi – 17 dkg maslaca – 10 dkg čokolade za kuhanjeZa glazuru: 10 dkg čokolade za kuhanje – malo ulja
Priprema: 1. U lonac dodajte vodu i šećer i zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. 2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi. 3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu. 4. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela. 5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma. 6. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem. 7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto. 8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu. 9. Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.

Babica soparnikić !


Sastojci
    500 g Pšeničnog glatkog brašna soli 260-300 ml tople vode 350 g narezane blitve 1 luk (80 g) soli 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2-3 češnja češnjaka 1-2 žlice Kukuruznog brašna
Priprema 1.Brašno prosijte, dodajte sol i toplu vodu te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Pustite da se odmara oko sat vremena. 2.Opranu blitvu narežite na trakice i ostavite da se dobro osuši. 3.Blitvi dodajte nasjeckani luk, sol i oko 1/3 maslinova ulja. 4.Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjeloj površini. Izrežite krugove (O 12-15 cm) 5.Na pola krugova rasporedite pripremljenu blitvu tako da vam 1 cm uz rub bude slobodan. 6.Poklopite drugim dijelom i krajeve utisnite da budu čvrsti. 7.Babice pospite kukuruznim brašnom. 8.Lim za pečenje ugrijte i na njega nenamazanog stavite babice tako da gornji dio okrenete prema dolje. 9.Ovisno o veličini dobijete 4-6 babica. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 °C 15 minuta. 10.Pripremite preostalo ulje i češnjak. 11.Pečene bobice izvadite i otresite suvišno brašno. 12.Okrenite na pravu stranu i malo pustite da odmore. 13.Premažite ih dobro pripremljenim uljem. 14.Babice prije posluživanja prerežite da ih je lakše konzumirati. Posluživanje 1Izrezani soparnikić poslužite kao finger food ili kao uvodno jelo. Savjet Tijekom pečenja ako se napušu probodite ih vilicom.

5 stvari koje ne biste smjeli staviti u mikrovalnu pećnicu


Hrana podgrijana u mikrovalnoj pećnici je sigurna za konzumaciju, a korištenje ovog kućanskog pomagala štedi vam vrijeme za pripremu obroka u mnogim situacijama. No, ne treba ga koristiti baš uvijek. Izbjegnite sljedeće namirnice i ambalaže te se "spasite" od neočekivanog rasta bakterija u hrani, čudnih eksplozija jestivih sastojaka i uništenih nutrijenata u zdravim zalogajima. 1. Svježa jaja u ljusci Posve je u redu ako se odlučite ispeći ili podgrijati jaja nakon što ste razbili opnu jajeta. No nemojte pokušavati napraviti kuhano jaje u mikrovalnoj pećnici, jer bi izlaganje visokoj temperaturi moglo dovesti do nakupljanje pare ispod ljuske jajeta, te puknuća. Jaja radije skuhajte na tradicionalni način i tako smanjite količinu nereda koji ćete nakon kuhanja morati očistiti. 2. Voće u komadu puno vode Iz istog razloga ne preporučuje se stavljati u mikrovalnu pećnicu niti voće s visokom koncentracijom vode, jer bi plod mogao eksplodirati i tako vam stvoriti dodatan set problema. Želite li ugrijati voće poput kruške, breskve ili šljive, a bez štetnih posljedica, najbolje ga je narezati prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu. Koncentracija vode ostat će ista, ali će se smanjiti pritisak pod korom ploda. 3. Smrznuto meso Mikrovalna pećnica može biti odlično pomagalo za odmrzavanje mesa koje ste zaboravili izvaditi iz ledenice nekoliko sati prije kuhanja. No ako smrznuto meso odmrznete uz pomoć ovoga pomagala odmah ga iskoristite i termički obradite. Američko ministarstvo poljoprivrede otkrilo je da se nedugo nakon odmrzavanja u 'toplijim' dijelovima mesa počinju stvarati bakterije zbog koje se meso kvari. 4. Hrana prekrivena aluminijskom folijom Aluminijska folija u mikrovalnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Kada podgrijavate ostatke hrane, uvijek odstranite aluminijsku foliju s posude. 5. Kokice u smeđoj papirnatoj vrećici Možda ste naumili izbjegavati industrijska pakiranja kokica za mikrovalnu pećnicu zbog loše reputacije i zdravlja, no nemojte ih mijenjati s papirnatim vrećicama iz kućne radinosti. Bilo kakva vrsta ljepila ili tinte iz vrećice ispustit će štetne pare te tako ugroziti jestivost namirnice. Također, postoji šansa da se papir zapali. Savjet plus: Ne palite mikrovalnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i prestati raditi.

“Čokoladna torta” – Bolja nego ferero roche ali bez sira mascarponea


Sastojci za biskvit:
    6 jaja 8 kasika secera 6 kasika ulja 6kasika mlijeka 6 kasika brasna 3 kasike kakaa(tamnog) 1 prasak za pecivo
Krema:
    200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim) 100 gr-200gr cokolade za kuhanje 500ml vrhnja za slag
Jos:
    100gr napolitanke od ljesnjaka 4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka Za natopiti biskvit: 150ml mlijeka + 3kasike krasa
Priprema: . 1. Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen. 2. Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne. 3. Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa. U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu. Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke. Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku. Dekorisati po zelji. Posluživanje: Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.