srijeda, 25. listopada 2017.

Kolač nad kolacima













TESTO:

3 jajeta
3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 s.k. meda
1 č. šećera
koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi
2 k.k. sode-bikarbone (SB)

FIL:

2 č. šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mlečne masti

Objašnjenje Č.=čaša(ona od jogurta) S.K.=supena kašika K.K=kafena kašičica!

PRIPREMA

1. Da ne bude zabune, ja sam pravila dve i po mere!

2. Za testo:
Kuvati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina
Još malo mutiti i onda dodati SB.

3. Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Ovo je ujedno i ,,najopasnija’‘faza recepta.Treba dodavati
oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamešeno.Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.

4. Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.
(Nekoliko puta pre sam pravila sa oštrim brašnom(mada u receptu ništa nije striktno navedeno).Danas sam probala sa mekim čisto da vidim kakvo će biti i zato su mi korice ispale malo deblje.Jesu mekanije i sve ali lepše mi je nekako sa oštrim.Korice su onda tanje kao kod,,Rozen’’ ili ,,Mađarice’’).
Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi.Sve vreme neka je pokriveno, inače se suši i jako stvrdnjava.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!

5. Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo

6. Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.

7. Spremiti i ,,šatorče’’ za pečene kore.

8. Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 ,


9. Ispečene korice filovati

10. Završne radnje
…i krkati

11.(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.).
Za razbijanje nepotrebne ,,prpe’’ od tog recepta, evo vam dve afirmativne i hrabreće pesmice.Posle njih, napravićete zaredom i tri ,,Medovika’’ od dve i po mere.:))))))) Prva ,Druga , druga A , druga B :))) I još jedna ,,Oj, pri lužku..’‘
…jaooo, kako lepa narodna zabava :))))

Un…na traženje mnogih, evo postavljam prvobitnu ,,hrabreću” pesmu sa sve tekstom….
:)))))))))))))))
Apdejt o kiseloj pavlaci.. :)))
,,Važi” za onu pavlaku iz Srbije. Isprobala sam puno vrsta i sve su iste…
Dakle, pavlaČicu treba ocediti kako sam napisala ispod slika…

13. Nakupljenu vodicu ocedimo…

14. Izbućkamo (sad bez straha,jer je masa oho-ho čvrsta! ),šećer sa kis.pavlakom…

15. I filujemo….

16. Treba da bude ovako!

17. …a celokupan pos’o ubrzala ovom silikonskom oklagijicom!

Posluživanje

Prolog

Kada sam negde za prošli Uskrs probala ovaj kolač koji mi moja koleginica ruskinja poslala-ko da me drmnuo strujni udar!!!! ŠTA je to?? Pa tako nešto lepo u životu nisam probala!! Ne liči ni na šta što postoji na Zemlji a prelepo je kad se jede.
Mislila sam da ko zna šta ide u njega (asocirao me na blagi karamel i orahe).Posle kad sam dobila recept, ni ,,k’‘od karamela al ja sam bila ubeđena da ih ima a da koleginica neće da mi kaže.:))
Bila sam ko u groznici dok nisam dobla recept. Napravila ga, podelila nekima sa posla…uveče mi je mobilni eksplodirao od oduševljenih sms-poruka (,,ŠTA je to TAKO lepo???’’……,,Da, da, korice su od meda, fil od kisele pavlake al ŠTA to još ima u njemu??’’……..)
Bogami, dobrih mesec dana moj ,,Medovik’‘je bio tema br.1 na poslu. Kojekakve ,,kuvarice’‘što su im kulinarski dometi ,,poslati pomoćnog radnika po burek ili hamburger’‘čekale su u redu da uzmu recept (ko da će moći da ga naprave. HA!! :)))
Ja sam izmenila postupak pripreme, smanjila šećer u filu…..i koleginica ruskinja mi kaže da je moj,,Medovik’‘bolji od njenog.
A zašto,,Ruski Medovik’’?

Još dok sam onako čekala recept(a koleginica ruskinja mi već nabacila da se tu radi o nekoj ,,skromnoj medenoj piti’’),baš ovde na Kulinarici jedna učesnica je objavila recept za ,,Češki Medovik’’.

Ja sva srećna pozovem koleginicu i kažem.,,Znam!!! Kore se mese od meda a fil kuva od brašna…’’,ona me prekinula.,,Ne! Fil je od kisele pavlake’’.
Kad se tad nisam onesvetila od sreće…obožavam kiselu pavlaku kao fil!!!
Tako, da ga razlikujete od onog ,,češkog’’, ja sam ovaj nazvala,,ruski’’ a rusi ga samo zovu ,,Medovik’’(naglasak na ,,ik’’) ili ,,Medovij tort’’.

Noblica torta!





Potrebno:

 2 kutije noblica (ili moto keksića)
 2 dl soka od narandže
 4 dl kisele pavlake 20%mm
 3 kašike šećera u prahu

Za fil:

1 l mlijeka
 5 pudinga od vanilije
 200 g šećera
 500 g margarina
 150 g čokolade za kuvanje
 5 dl vrhnja za šlag
Priprema

U malo hladnog mlijeka razmutiti puding. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne.

Kad se puding ohladi sjediniti sa umućenim margarinom (ja sam umutila vrhnje u šlag i 3-4 kašike sam umiješala u kremu).


Čokoladu narendati na krupnoj strani rende i umiješati u kremu.(kašikom, ne mikserom )

1 kutiju noblica umakati u sok i redati na tacnu u kružnom obliku.

Izmiješati kašikom kiselu pavlaku i šećer u prahu pa 1/2 premazati preko noblica.

Staviti 1/2 fila od pudinga i poravnati.

Drugu kutiju noblica umakati u sok, poslagati preko fila pa ih premazati sa ostatkom kisele pavlake.

Staviti drugu polovinu fila od pudinga i poravnati.

Vrhnje umutiti u šlag i ukrasiti tortu.
Ohladiti tortu u frižideru  zatim sjeći na željene komade te poslužiti .

Prijatno !

1001 noć torta !









Potrebno
Za koru :

 6 jaja
 6 kašika šećera
 2 čokolade za kuhanje (po 100 gr)

 Za kremu:

 6 jaja
 6 kašika šećera
 2 čokolade za kuhanje (po 100 gr)
 1 margarin (250 gr)
 I još
 2 šlag kreme po želji 
 mrvice ili čokolada za ukrašavanje

Priprema

Za koru :

Posebno umutiti šećer i 6 žumanjaka.
Zatim dodati rastopljene čokolade za kuhanje i na kraju snijeg od 6 bjelanjaka.
Izliti u kalup za tortu i peći oko 20-tak min na 160 C.

Za kremu:

Na pari  umutiti šećer i 6 žumanjaka.
Zatim dodati rastopljene čokolade za kuhanje, 
pa snijeg od 6 bjelanjaka umućen na pari i na kraju u prohlađenu kremu do  omekšali margarin.
Sve dobro izmiješati.

Ohlađenu koru premazati kremom i na kraju ukrasiti saumućenim  šlagom i šarenim mrvicama ili ribanom čokoladom.
Prijatno !

Banana rolat










Sastojci:

-500 gr petit keksa
-2 banane
-1l mlijeka
-2 pudinga od čokolade
-malo šećera
-folija
-orasi za dekoraciju


Priprema:

Skuhati 2 pudinga od čokolade u 1l mlijeka. Staviti foliju na tacnu i zatim na nju redati keks, puding, keks, puding, zatim kroz sredinu staviti 2 banane. Oblikovati rolat i staviti ga na 60 minuta u hladnjak. Nakon 60 minuta izvaditi iz hladnjaka i premazati ostatkom pudinga i posuti orasima te vratiti još malo u hladnjak. Poslužiti nakon što se dobro ohlad

Raščupana pita!






Potrebno
Za tijesto:

300 g oštrog brašna
100 g maslaca
3 žumanca
3 žlice šećera
2 žlice kiselog vrhnja
sol
1/2 vrećice praška za pecivo

Za premazivanje:

100 g pekmeza od šljiva

Za nadjev:

3 bjelanca
150 g oraha
150 g šećera

Priprema:




Od brašna, praška za pecivo, maslaca, žumanaca, šećera, malo soli i vrhnja umijesite prhko tijesto i ostavite neka odstoji oko sat vremena na hladnome mjestu. (Maslac za pripremu prhkog tijesta mora biti hladan i narezan na listiće, a tijesto zamijesite što brže kako ne bi postalo ljepljivo.)
Razdijelite ga na dva dijela. Prvi dio razvaljajte u veličini tepsije, premažite pekmezom od šljiva te rasporedite nadjev od tučenih bjelanaca, šećera i mljevenih oraha.
Drugi dio tijesta naribajte i pospite po nadjevu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.
Pečenu pitu ohladite, narežite na ploške i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!

Kolac od jabuka!







Potrebno:

1 čaša griza
1 čaša oštro brašno
1 čaša šećera
1 paketić prašak za pecivo
1 paketić vanilin šećera
Jabuke po potrebi i želji
cimet po želji
Margarin za kolače po potrebi

Priprema :

Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše/šalice iskoristite biti će dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.

U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte. Dno protvana nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).

Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe smjese, ili vam stane sve u protvan. Na kraju po kolaču naribajte margarin i stavite ga peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.
Prijatno  .

Banana torta!






Potrebno:

400 g piškota
300 g mljevenog keksa
3 pudinga od vanilje
6 kašika šećera
1,3 l mleka
400 g margarina ili  maslaca
300 g šećera u prahu
20 čokoladnih bananica
5 banana
4 dl slatke pavlake
Za dekoraciju 

po želji : 
čokoladna glazura,ili samo narendajte krupno čokoladu
Priprema:

Fil 1:

 Mljeveni keks preliti sa 2 dl mleka i dobro izmešati.
 Posebno umutiti 200 g margarina sa 150 g šećera u prahu. Sjediniti sa mlevenim keksom i dobro izmešati.

Fil 2:

 U šerpu sipati 7 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti 1 dl mleka sa pudingom od vanile pa sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Penasto umutiti 200 g margarina
sa 150 g šećera u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti.
Čokoladne bananice uzdužno preseći napola, a sveže banane iseći na kolutove.
 Polovinu piškota natopiti mlekom i poslagati na dugulastu  tasnu za tortu. Premazati ih filom od mljevenog keksa i preko njega poslagati čokoladne bananice. Zatim preliti polovinom fila od pudinga i poslagati preostale piškote natopljene u mleko. Premazati ih preostalim filom od pudinga pa rasporediti kolutove banana.
 Gotovu tortu premazati  umućenom slatkom pavlakom ukrasiti po želji .

Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Hurmasice












Potrebno :
2 jaja
2 fildzana ulja
2 fildzana secera
2 fildzana kokosa
3 kasike masla
 prasak za pecivo
po potebi brasna

Agda

9 fildzana secera
11 fildzana vode
1 kom limuna


Priprema
Jaja umutiti pjenasto pa dodati sve sastojke po redu gore navedenom…I na kraju dodavati brasna toliko da tijesto ne bude ni tvrdo ni mehko…
Hurmašice peci 20 min na 200 stepeni .Sve zavisi od peći kad porumene gotove su .

Pečene  hurmasice i zaliti agdom…Agdu ukuhati ne dugo da bude pregusta .
Ali  vruće hurmašice zaliti mlakom agdom ..da bi bile mehke i prhke…
Prijatno!

Fenomenalne čokoladne kocke








Potrebno 
za biskvit :
7 velikih kašika brašna
4 velike kašike šećera
1 mala kašika sode bikarbone
2 velike kašike čokolade u prahu
1 vanilin šećer
izrendana kora od dvije naranče
1 čaša čvrstog jogurta
100 ml ulja
100 ml hladnog mlijeka

Za preliv:
sok od dvije naranče


Za Fil:
500 ml mlijeka
300 ml vode
3 pudinga čokolada Dolcela
100 g čokolade za kuhanje
5 velikih kašika šećera

Priprema :
Za biskvit 
Zagrijati rernu na 200 stepeni.
Pomiješati sve suhe sastojke za biskvit, zatim dodati tečne sastojke i dobro umutiti žicom za mućenje. ( U ovaj kolač ne idu jaja). Smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen pleh ( ja sam pekla u plehu dimenzija 30×25 cm) i peći 15-20 minuta, zavisno od rerne, provjeriti čačkalicom da li je gotov. Vruć biksvit preliti sokom od naranče i ostaviti da se hladi dok se pripremi fil.

Za fil :Mlijeko i šećer prokuhati, a puding razmutiti u vodi. Kada je mlijeko prokuhalo, doliti razmućeni puding pa kuhati dok se ne zgusne. Tada dodati iskomadanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Vrućim pudingom premazati biskvit i ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći. Rezati na kocke i ukrasiti šlagom (po želji).
Prijatno!

Rolnice punjene vanila kremom










SASTOJCI:

Za rolice:

500 g zamrznutog lisnatog tijesta
maslac za kalupe
1 jaje

Za kremu:
1 Želatina Dolcela
50 ml vode
500 ml mlijeka
1 Prašak za puding vanilin Dolcela
1 žlica Gussnela Dolcela
3 žumanjka
150 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
200 ml vrhnja za šlag

Za posluživanje:
šećer u prahu

PRIPREMA:

Za rolice:

1. Odmrznuto lisnato tijesto na pobrašnjenoj ravnoj površini tanje razvaljajte tako da od svakog dijela tijesta dobijete po 12 trakica (24 kalupa).

2. Kalupe za rolice lagano namažite maslacem i na svaki zarolajte po 1 trakicu.

3. Tako pripremljene rolice posložite na lim na papir za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite na 200 °C oko 20 minuta.

4. Kad su rolice pečene, vruče ih maknite s kalupa i pustite da se rolice ohlade.

Za kremu:


1. Želatinu stavite u zdjelicu, zalijte hladnom vodom i ostavite da nabubri 10-ak minuta.

2. Oko 400 ml mlijeka stavite u posudu i pustite da zakuha.

3. Puding i Gussnel pomiješajte s ostatkom mlijeka.

4. U posudu stavite žumanjke, šećer, vanilin šećer i dobro pjenasto izmiješajte.

5. Dodajte razmućeni puding s Gussnelom i ponovo dobro promiješajte. Lagano usipajte vruće mlijeko neprestano miješajući.

6. Dobivenu smjesu stavite na vatru i lagano miješajte dok ne zakuha.

7. Maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte dok se želatina ne otopi.

8. Kremu pustite da se u potpunosti ohladi pa umiješajte čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Smjesu stavite malo u hladnjak da se stisne.

9. Prebacite je u vrećicu za ukrašavanje i njome ispunite pripremljene rolice.

POSLUŽIVANJE:

Pospite šećerom u prahu i poslužite.

SAVJET:
Nemojte sve rolice stiskati u jedan lim za pečenje, nego ih pecite u istom limu u dva navrata.




Mudri tost-iskoristite stari hljeb!


Potrebno:
 za 9 kriški hljeba  :
5 kašike pavlake
5 kašike kečapa
60 gr pečenice
85 gr trapista
prstohvat – dva soli
2 kašike ulja


Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Umutiti pavlaku, kečap iseckanu pečenicu, trapis, kašiku ulja i so.
premazti tepsiju sa ostatkom ulja, poslagati parčadi hleba i na svako parče staviti po kašiku fila, pa onda dodavati ono što je preostalo.
Rasporediti i staviti da se peče 15 – 20 minuta.
Kombinacije su zaista razne, možete dodavati šta god da želite ili volite, šunkaricu,  , začine, maslinovo ulje i šta imate u frižideru ….
Prijatno !


Domaće karamele


Potrebno:
250 g smeđeg šećera
330 g belog šećera
220 g putera
200 ml kukuruznog sirupa, meda ili šerbeta u razmeri šećer:voda=2:1
250 g slatke pavlake
130 ml punomasnog mleka
2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema :

 Smeđi  i bijeli šećer stavite u šerpu da se istopi i u to dodajte maslac, kukuruzni sirup, slatku pavlaku, mleko i vanilu.
 Kuvati na ringli, na srednjoj jačini da vam ne pokipi stalno  mešajući da ne zagori .
Da li je dovoljno kuvano isprobaćete tako što ćete staviti malu količinu sirupa u hladnu vodu.
 Ako se formira kruta lopta, znači da je gotovo.
 Razlijte masu u pleh, ostavite da se skroz ohladi i oštrim nožem isecite na željene kockice  .
Ove karamel kockice možete služiti uz kafu  umjesto  šećera.
Prijatno !

Savršena poslastica od badema i karamele !


Potrebno:

1 l vrhnje za šlag
6 kom jaje 
150 g badem, oljušteni suhi
150 g šećer, u prahu
100 g šećer, kristal
10 g vanilin šećer

Priprema:

Bademe kratko pržite u tavi sa šećerom da se postupno rastope, a šećer aromatizira. Pržene bademe i ostatak šećera premjestite u blender ili mlinac te ih usitnite.
Nekoliko komada istucite kuhinjskim batom kako bi ostali nešto veći komadići.Na pari  miksajte  2cijela   jaja, 4 žumanjka i vanilin šećer. Miješajte sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.
Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
U kremu umiješajte sitnije i krupnije usitnjene bademe. Promiješajte da badem dođe do svih dijelova kreme. Pažljivo umiješajte i tučeno vrhnje. 
Sve izlijte u željeni kalup obložen folijom te stavite u zamrzivač. Kada se posve ohladi, izvadite, uklonite foliju i režite na kocke .
Ukrasite i aromatizirajte listićima kadulje. Semifredo po želji prelijte medom ili čokoladnim preljevom, a umjesto badema možete koristiti lješnjake.
Vjerujem da cete uživati u ovoj poslastici .
Prijatno!