utorak, 24. listopada 2017.

Muffini sa višnjama i komadićima čokolade


Potrebno:

2 jaja
70 ml ulja
2 kašike vrhnja za kuhanje
½ šolje mlijeka
2 šolje brašna
½ šolje smeđeg šećera
1 prašak za pecivo
100 gr višanja
70 gr tamne čokolade

Priprema :

Umutiti jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i ulje.
Umiješati brašnoi prašak za pecivo , zatim dodati sjeckanu(čokoladu na male  kockice ).To lagano promiješati kuhačom .
Sipati smjesu u kalupe za muffine do pola, dodati par višanja pa ponovo sipati smjesu i završiti sa par višanja.
Pecite u rerni zagrijanoja na 200 stepeni 20 minuta.
Prijatno !

Bakini Medenjaci


Potrebno_:

550 gr brašna
200 gr meda
150 gr šećera
100 gr masti
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta(ja dodam i više )
2 jaja
1 vrećica smjese za medenjake 

Priprema :
U šerpici otopite med sa šećerom i masti.
Dodajte jaja, sodu bikarbonu, cimet i  smjesu za medenjake dobro promiješajte.
Malo po malo dodajte brašno dok ne odbijete glatko tijesto.
Rukama odvajate kuglice pravite medenjake  i redajte u tepsiju koju ste oblozili papirom za pečenje .
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 15 minuta.
Medenjake spremit u neku zdjelu da se ohlade meni su najbolji sutra dan kad malo otpuste. .

Prijatno!

Cheesecake Brownies


Potrebno:
Za bijeli dio:

500 gr krem sira

100g šećera

1 jaje

1 šolja sitno sjeckane bijele čokolade 

Za crni dio:

1 šolja sitno sjeckane čokolade za kuhanje

pola  šolje šećera

2 jaja

pola  šolje brašna

pola  praška za pecivo

na vrh  kašičice soli 

150 gr putera

Priprema :
svijetli dio:
Pomiješajte krem sir sa šećerom  i jajetom pa mutite dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte 1 šolju čokolade i ostavite sa strane.
Tamni dio
Na pari otopite puter i  čokoladu  pa pomiješajte sa pola šolje šećera, jajima brašnom praškom za pecivom i solju.
Polovinu smjese uspite u tepsiju, pospite krem sirom i zalijte ostatkom čokoladne smjese.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
  1. Prijatno !

Jednostavni i brzi kolač sa višnjama - jedan stari recept koji se često pravim


Potrebno:

200 gr griza
200 ml milerama
150 gr šećera
5 jaja
1 vanilin šećer
300 gr višanja
1prašak za pecivo .

Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca i umutite u čvrst snijeg.
Žumance umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte mileram, griz i umutite.
Dodajte lagano snijeg od bjelanaca i  prašak za pecivo promiješajte kuhačom .
Prelijte u namašćen pobrašnjen kalup i pospite višnjama.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 30 minuta.
Pečen kolač kad malo ohladite pospite šecerom u prahu .
Prijatno!

Super peciva za hot dog ili sendvić


Potrebno:

750 gr brašna
500 ml mlijeka
75 gr  kvasca(1  kocka )
50 gr putera
2 kašičice soli

Priprema:

Brašno pomiješajte sa  kvascem.
Dodajte puter sobne temperature ,so i mlako mlijeko pa umijesite glatko tijesto.
Ostavite da odstoji pola sata pa odvojite u loptice željene veličine.
Razvucite tijesto i zarolajte  u kiflu i poredajte u tepsiju.
Pustite da nadolaze 1h pa pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 10 minuta.
Prijatno !

Krem juha od Graška


Jednostavno i brzo pripremite krem juhu od Graška .

Potrebno:

400 gr graška
2 krompira
1 luk
2 mrkve
2 čehne bijelog luka
ulje
so, biber

Priprema:

Luk sitno isjeckajte pa izdinstajte na ulju dok ne omekša.
Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i popržite.
U šerpu uspite mrkvu i krompir izrezanu na kockice pa dodajte grašak.
Podlijte sa vodom i kuhajte na srednje jakoj vatri pola sata.
Sameljite štapnim mikserom i poslužite uz dodatak kiselog  vrhnja .
Prijatno !

Šnicle u paradajz sosu


Potrebno :
6 Šnicli (koje imate juneće ,teleće ili svinjske  )
1 kašika suvog začina
3 kašike brašna
500 ml paradajz soka
300 ml vode
200 ml ulja
peršunov list
so i šećer

Priprema:

Šnicle izlupati(samo sjedne strane ) pa utrljati sa suvi začin.
Ostaviti 10 minuta da odstoje.
Za to vrijeme zagrejati ulje.
Uvaljati svaku šniclu sa obe strane u brašno pa staviti da se peku, svaka strana po 5 minuta.
Pazite da vam vatre ne bude prejaka pa samo da zagoru.
Slažite šnicle u širu šerpu.
Kada završite sa pečenjem prelijte šnicle u šerpi sa uljem na kojem su se pekle.(Ako vam je dublja tava možete i njoj kuhati)
Nalijte sok od paradajza i vodu, pa na srednju vatru polu poklopljeno ostavite da se krčka.
Kada voda ispari i tečnost se malo zgusne posolite i pošećerite, po prstohvat od svakog, soli možda dva, probajte.
Krčka se otprilike sat, sat ipo, zavisno od vatre, nemojte da vam bude prejaka, a ni pre slaba, ujednačena i u toku krčkanja prodrmajte povremeno šerpu levo – desno, da se ne bi šnicle zalepile za dno.
Na kraju pospite peršunovim listom i poslužite tople.Prilog dodajte po želji pire ,rižu krompiriće ...

Prijatno.

Pravi Slavonski Čobanac


Potrebno :
3 kg crnog luka
3 veće mrkve
2 kg junetine
2 kg svinjskog mesa
1 kg srnetine
1 kg mesa divlje svinje ( izaberite divljač , a može da se stavi i jaretina i jagnjetina )
3 fanta za čorbanac ( 1 fant na 5l vode )
1 kašika suhog začina
ljute papričice,  idu po receptu ako nevolite ljuto može i bez njih 
peršun 
Priprema:
Očistiti luk i mrkvu  i u blenderu izmiksirati. Dobro samljeti da bi bez obzira što se čobanac dugo kuha luk i mrkva  lako pretvorili u kašu i da gustinu.
Luk i šargarepu sa vodom i suhim začinom dinstati , najbolje u kotliću koji ima oblik lonca, šerpe,.
Dodati svo meso koje smo prethodno iseckali na kockice željene veličine ne presitno .
( U čobanac se dodaje i povrće po želji – bela zelen, celer, peršun, sitno seckani šampinjoni )
Dodati meso luku i šargarepi,malo prodinstati sve zajedno pa  naliti 15l vode ( potreban je veliki kotolić ili smanjiti mere mesa, ova mera je za 18 ljudi )
Ostaviti sve prvo na jakoj vatri dok ne provri, pa na slabijoj da se kuva uz povremeno mešanje 3h.
Za to vreme će dosta vode uvriti pa dosipte po malo vruće vode ne sve odjednom na željnu gustinu vodite računa da ćete stavit i fantove da vam neostane pregusto.
Posle 3h razmutiti sa malo vode sva tri fanta i dodati u kotlić.
Ostaviti da još sve zajedno lagano se kuva, da se fant ukuva.
Sad kad je već kraj dodati ljute papričice i peršun .
To je to uživajte u dobrom zalogaju  .
Prijatno.

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Pohovani Karfiol


Potrebno:
jedna  glavica karfiola, 700- 800gr
voda za kuhanje
1 kašika soli
2 jaja
3 – 4 kašika brašna
prezla, mrvice
3dcl ulje za prženje(sve zavisi u čemu pržite šerpa ili tava dublja, sami možete odrediti kolko vam je dovoljno ) 

Priprema:
Karfiol očistiti od listova, pa odvojiti nožem koren.
Kada odvojite koren skoro će celo stablo se razdvojiti, preseći nožem gde je još potrebno da se odvoje buketići . Naliti otprilike litru ipo vode i dodati pola kašike soli, pa staviti da provri.
Kad provri kuhati 10 minuta pa skloniti sa vatre.
Ostaviti da odstoji 5 minuta, procediti i posoliti sa ostatkom soli.
Umutiti jaje, malo ga posoliti.
Zagrejati ulje, ne na najjače nego na jedan podeok slabije.
Uvaljati svaki buketić u brašno, jaje pa prezlu i peći sa svih strana.
Dovoljno je da dobiju zlatno žutu boju jer su već kuvani.
Komadići koji vam otpadnu se mogu iskoristiti, nemojte bacati.
Te komadiće ubacitve u jaje koje je preostalo, dodajte kašiku –  dve brašna i sve umutitie pa ispecite. Biće to fini kroketi.
Ovaj prilog je stvarno ukusan ja ga mogu jesti i sam uz tartar umak mi je supera vi poželji dodajte meso .
Prijatno !

Mramorni Vijenac -kolač našin baka


Potrebno:

120 g maslaca  sobne temperature
4 jaja
300 g glatkog brašna
300 g šećera
2 vanilin šećera
naribana korica 1 limuna
10 kašika mlijeka
3 kašike ulja
2 kašike  kakaa
2 kašike  ruma
1 prašak za pecivo

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Margarin izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žumanjke i limunovu koricu. U smjesu sa žumanjcima, uz stalno miksanje, postupno dodajte mlijeko i ulje. Na kraju lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Dobivenoj smjesi dodajte prethodno pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Odvojite 1/3 smjese i lagano umiješajte kakao i rum. Kakao prosijte kako nebi imali neželjene grudice. U ovoj fazi, ukoliko želite, u svijetlu smjesu možete dodati i 5 dkg suhog grožđa. U dobro namaščen i pobrašnjen kalup za mramorni kolač sipate bijele pa tamne smjese i tako dok nepotrošite svu smjesu(Za šareniji  dojam možete uzeti vilicu i provući je kroz svu smjesu ) . Kolač pecite na temperaturi od 180 °C 40-45 minuta. Pečeni i ohlađeni mramorni vijenac možete posipati šećerom u prahu ili ga preliti čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji 
Prijatno!

Tart sa Krušakama


Sastojci

Za tijesto:
1 jaje
250 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
120 g hladnog maslaca
prstohvat soli

Za nadjev:
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
2 kašike  kiselog vrhnja
140 g šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina
1 kašika arome vanilije
5-6 krušaka

Priprema:

U većoj zdijeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju izmrvite maslac u brašnu tako da dobijete krupne mrvice.
Dodajte šećer i jaje pa zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i obložite njime namaščen i pobrašnjen kalup za pite. Dno tijesta izbodite vilicom na nekoliko mjesta, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 7-8 minuta na temperaturi 180 °C.
Kruške ogulite, prerežite na pola i odstranite im koštice. Svaku polovicu uzdužno zarežite u tanke kriškice pazeći da ih ne odrežete do kraja.
U zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom, aromom vanilije i kiselim vrhnjem pa lagano umiješajte gustin i slatko vrhnje.
Polupečeno tijesto izvadite iz pečnice, ravnomjerno ga prekrijte s kruškama i prelijte s pripremljenim nadjevom. Vratite kolač natrag u pećnicu i pecite ga još 30-tak minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu.
Prijatno !

Mini pite od limuna


Potrebno

Za tijesto:
400 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
200 g margarina
2 jaja
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
malo mlijeka

Za kremu:
200 ml soka od limuna
naribana korica 1 limuna
150 ml vode
150 g šećera
1 kašika  gustina
2 jaja
60 g maslaca

Priprema:

Omekšali margarin rukama izmrvite u brašnu. Dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku.
Tijesto tanko razvaljajte i obložite njime male kalupe za košarice koje ste prethodno dobro namastili i pobrašnili.
Košarice obložene tankim slojem tijesta poredajte u lim za pečenje i stavite ih peći na 180 °C 10-tak minuta. Čim tijesto dobije zlatnu boju gotovo je. Dno tijesta prije pečenja obavezno izbodite vilicom ili čačkalicom kako se tijekom pečenja nebi napuhnulo.
Potpuno ohlađeno tijesto izvadite iz košarica.
Naribajte koricu jednog limuna. U lončić stavite vodu, sok od limuna i šećer pa zagrijte do vrenja. Dodajte gustin razmućen s malo vode i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se malo ne zgusne.
Maknite kremu s vatre pa dodajte razmućena jaja. Vratite kremu na vatru i kuhajte ju nekoliko minuta. U vruću kremu dodajte maslac i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte.
Tortice punite kremom od limuna i ostavite ih da se ohlade. Po želji, dekorirajte ih s malo umućenog slatkog vrhnja.

Mini palačinke od banane bez jaja


Potrbno :

200 g glatkog brašna

200 ml mlijeka

100 ml tekućeg jogurta

100 g šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

1/2 kašike cimeta

1 veća banana

prstohvat soli

Priprema:

Bananu izgnječite vilicom pa dodajte jogurt, mlijeko, šećer, vanilin šećer, sol i cimet. Sve dobro izmiješajte pa lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Tavicu zagrijte i lagano nauljite pa malom kašikom  uzimajte tijesto i stavljajte ga na zagrijanu tavicu.
Palačinke pecite na srednje jakoj vatri, otprilike 1 minutu sa svake strane.
Složite nekoliko palačinka jednu na drugu, a na vrh stavite komadić banane. Palačinke učvrstite štapićem za ražnjiće i lagano ih posipajte šećerom u prahu ili prelijte s malo meda.
Prijatno !